Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Starea de alertă: Întrebări și răspunsuri

Ziarul de Vrancea
15 mai 2020 1047 vizualizări

Grupul de Comunicare Strategică a transmis, sâmbătă, un document de întrebări și răspunsuri cu privire la starea de alertă, oferind detalii despre cum se definește zona metropolitană, ce trebuie bifat pe declarația pe propria răspundere în diferite situații sau ce sancțiuni se aplică pentru nepurtarea măștii în spații închise. De asemenea, autoritățile au transmis detalii cu privire la numărul de persoane care pot participa la diferite evenimente familiale.

Cum se definește zona metropolitană în interiorul căreia cetățenii nu au nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a se deplasa?

Sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș  (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a Rețeaua de localități). Totodată, se va considera zonă metropolitană Municipiul București și întreg teritoriul județului Ilfov.

Persoanele peste 65 de ani au vreo restricție de a ieși din casă sau vreun interval orar pe care trebuie să îl respecte?

Hotărârea nu restricționează deplasarea persoanelor de peste 65 de ani. Acestea pot părăsi domiciliul în orice interval orar doresc. Rămâne însă valabilă recomandarea de a limita pe cât de mult posibil deplasările și de a evita locurile aglomerate mai ales pentru persoanele din categoriile vulnerabile pentru a reduce riscul infectării cu noul Coronavirus.

Declarația pe propria răspundere poate fi scrisă și de mână?

Da. Declarația pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasării între localități poate fi scrisă și de mână cu respectarea elementelor din formularul tip dat publicității. În cazul în care o nouă deplasare respectă același traseu menționat în declarația pe propria răspundere, atunci aceasta poate fi refolosită și în alte zile, tăind cu o linie data precizată inițial și completând noua dată aferentă zilei în care are loc deplasarea.

Vor fi sancționate persoanele care nu poartă mască?

Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise. Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate contravențional cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei.Ce opțiune din declarația pe propria răspundere bifează un locuitor al zonei rurale care se deplasează în altă localitate pentru cumpărături la supermarket, farmacie sau pentru asigurarea unor bunuri pe care nu le poate achiziționa din sat/comună? În situația în care cetățeanul se deplasează între localități din interiorul zonei metropolitane, nu are nevoie de declarație pe propria răspundere. Dacă asigurarea bunurilor necesare nu poate fi făcută în zona metropolitană, este nevoie de declarația pe propria răspundere, bifată la punctul 11 “alte motive justificate”.

Vor mai fi date amenzi pentru nerespectarea deciziilor autorităților?

Polițiștii aplică legislația în vigoare. Scopul autorităților nu este de a sancționa cetățenii, ci de a limita răspândirea virusului COVID-19. În contextul trecerii la starea de alertă, polițiștii vor acționa în principal pentru îndrumarea cetățenilor cu privire la noile reguli.

Se redeschid clinicile private?

Clinicile private au avut în timpul stării de urgență și vor continua să aibă și în timpul stării de alertă același statut cu spitalele/clinicile de stat.

Rămâne vreo interdicție valabilă după ora 22:00?

Interdicțiile emise prin hotărârea CNSSU sunt valabile indiferent de intervalul orar și nu sunt diferite pentru intervalul post 22.00.

Persoanele care vor sta în aceeași locuință cu cineva venit din afara țării vor trebui să intre și ele în izolare 14 zile?

Potrivit Hotărârii CNSSU nr.24, pentru toate persoanele care au călătorit în străinătate și intră pe teritoriul României, se instituie măsura carantinării/izolării la domiciliu împreună cu familia/aparținătorii cu care locuiesc. Există opțiunea carantinei instituționalizate pentru persoanele care au călătorit singure și care nu doresc să-și expună familia.

Câte persoane pot participa la evenimentele familiale cu număr limitat de persoane?

Dacă evenimentul familial implică o slujbă religioasă în interiorul bisericii (ex: nuntă, botez, înmormântare), numărul maxim de persoane care pot participa este de 16. Dacă slujba se ține în curtea bisericii, numărul participanților nu este limitat, însă se vor respecta măsurile de prevenire și protecție stabilite. Pentru evenimentele familiale private (ex: aniversări, petreceri, reuniuni de pomenire etc.) desfășurate în spații închise, va fi avut în vedere același număr de persoane (maximum 16 persoane) cu respectarea normelor de igienă și pe cât de mult posibil respectarea distanței fizice.

La aeroport, cu trei ore înainte

Ministerul Transporturilor și Ministerul Sănătății au stabilit, printr-un ordin comun semnat de cei doi miniștri, reguli pentru transportul aerian pe durata stării de alertă. Astfel, pasagerii trebuie să ajungă în aeroport cu trei ore înainte de plecare și sunt sfătuiți să facă check-in online. În timpul zborului masca este obligatorie. Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au stabilit condițiile în care se vor derula orele de pregătire a elevilor din clasele terminale, dar și examenele. Au fost stabilite prevederi pentru intrarea în unitățile de învățământ, grupele dintr-o clasă, dar și pentru grupurile sanitare. Astfel, vor exista grupe de maxim 10 elevi, sălile vor fi dezinfectate și aerisite, vor exista pauze și toată lumea va purta măști și se va dezinfecta la intrarea în unitate. Nu pot participa la cursuri sau examene elevii care au simptome sau temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius.

Nelu Tătaru: O relaxare neînțeleasă

n ministrul Sănătății reamintește că e posibil să fie reintrodusă starea de urgență

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat, ieri, la Antena 3, că în primele două zile de stare de alertă i s-a părut că o parte a populației și a agenților economici nu au înțeles corect ce trebuie să facă și se comportă ca și când s-a revenit la normalitate, ceea ce nu este cazul. Tătaru anunță că următoarele 14 zile sunt cele care vor decide următoarele măsuri de relaxare sau nu, putându-se ajunge la reintroducerea unor restricții și chiar la starea de urgență. De asemenea, ministrul a precizat că se reunește Comitetul Național pentru Situații de Urgență pentru a evalua situația din primele două zile. ”Pericolul real este să avem o reluare a transmiterii comunitare”, a afirmat Tătaru.

Fabrica Arctic de la Găești, închisă din cauza unui focar de coronavirus

Fabrica Arctic de la Găești se închide, după ce în unitate au fost confirmate 66 de cazuri de infectare cu coronavirus. Toți pacienții sunt asimptomatici și au fost spitalizați. Angajații intră în șomaj tehnic. ”În calitate de lider al pieței de electrocasnice din România și de unul dintre cei mai importanți susținători ai economiei locale, cu aproximativ 4.000 de angajați, compania Arctic prioritizează sănătatea și siguranța acestora, a partenerilor de afaceri și a consumatorilor. La fabrica din Găești s-au confirmat 66 de cazuri de Covid-19, în urma unei proceduri de testare inițiată de compania Arctic, după primul caz raportat pe data de 7 mai. Arctic a luat decizia de a închide fabrica, cu efect imediat”, a transmis, sâmbătă seară, compania. Potrivit sursei citate, toți cei confirmați pozitiv sunt asimptomatici și sunt spitalizați, sub atenta monitorizare a autorităților medicale locale. Liniile de lăzi frigorifice vor începe producția pe data de 2 iunie, iar liniile de frigidere pe data de 25 mai. Între timp, fabrica va trece printr-un program intens de dezinfecție. Compania deține cea mai mare fabrică de electrocasnice din Europa continentală, unitatea de la Găești producând până în prezent peste 36 de milioane de aparate frigorifice. De asemenea, deține și singura fabrică Industry 4.0 din România și una din puținele din Europa, fabrica din Ulmi, Dâmbovița, având o capacitate de producție de 2.2 milioane de unități pe an.

Sub 200 de noi infectări

Un număr de 167 de noi cazuri de persoane infectate cu coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se astfel la un total de 16.871 de îmbolnăviri, a anunțat, ieri la prânz, Grupul de Comunicare Strategică. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 9.890 au fost declarate vindecate și externate. La terapie intensivă erau internați 205 de pacienți. Până aseară, 1.104 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.

Împărtșire care “nu onorează” la Catedrala din Constanța

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost filmat, sâmbătă, în timp ce împărtășea mai mulți copii cu aceeași linguriță. Preoții nu purtau mască de protecție, iar distanța între persoane nu era respectată. Arhiepiscopia Tomisului a transmis, ulterior, că discuția a pornit eronat în spațiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentație publică, ci instituție de cult. ”Actul de împărtășanie nu este ilegal”, a transmis Arhiepiscopia Tomisului. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a caracterizat cele petrecute sâmbătă la Catedrala din Constanța drept neonorante. „Îndrumările bisericești ale Patriarhiei Române pentru perioada în care ne aflăm sunt clare, amănunțite și publice. Firește că nu este vorba despre vreun pericol legat de împărtășirea în sine, dar ostentația cu care înțeleg ca s-a procedat, după ce s-au făcut publice aceste îndrumări, nu onorează pe nimeni”, a spus Brănescu. Reprezentantul Patriarhiei a revenit la scurt timp cu o completare: „Ostentația cu care înțeleg ca s-a procedat după ce s-au făcut publice aceste îndrumări suscită inevitabile discuții și solicită explicații. Exclusiv din partea celor ce le-au provocat”. Conform Institutului Național de Sănătate Publică, accesul persoanelor în lăcașurile de cult este permis numai cu respectarea precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2.

Arafat: Dacă nu ne vaccinăm împotriva gripei sezoniere, o să avem o problemă foarte mare

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că va fi nevoie de o campanie amplă privind vaccinarea împotriva gripei sezoniere, el avertizând că vor circula două virusuri, care provoacă două boli, ambele mortale. Prezent sâmbătă în vama Albița, unde i-a întâmpinat pe medicii și asistenții întorși dintr-o misiune umanitară în Republica Moldova, Raed Arafat a transmis un avertisment celor care se arată împotriva vaccinării.  "Am început să aud și vorbe despre vaccinare, că nouă nu ne trebuie vaccinare. Încă nu a apărut vaccinul anti-COVID, dar vine perioada iernii, vine perioada toamnei, va intra și gripa sezonieră, vom avea și COVID, vom avea și gripă sezonieră. Dacă nu ne vaccinăm împotriva gripei sezoniere, o să avem o problemă foarte mare: vom avea două boli care amândouă ucid și una dintre ele poate fi prevenită și controlată prin vaccin și normal este să se facă chiar o campanie de vaccinare mult mai amplă decât până acum, dacă vrem să limităm măcar una dintre cele două boli și unul dintre cele două virusuri să nu se răspândească”, a afirmat Raed Arafat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.