Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: SSuceava: Un profesor și o educatoare, arestați pentru agresiune sexuală

Ziarul de Vrancea
15 ian 2022 834 vizualizări

Profesorul a cerut unei fete de 14 ani să întrețină relații sexuale, iar educatoarea ar fi violat trei fetițe

Un profesor și o educatoare din județul Suceava au fost arestați pentru 30 de zile, în două dosare distincte, fiind acuzați de agresarea sexuală a unor minore. Profesorul a cerut unei fete de 14 ani să întrețină relații sexuale, după ce i-a făcut avansuri la școală. Educatoarea a agresat trei fete, iar fapta ei a fost aflată după ce tatăl a două dintre victime a vrut să se răzbune, incendiind mașina educatoarei.

Poliția Română a anunțat, sâmbătă, continuarea cercetărilor în două dosare distincte de agresiune sexuală petrecute în județul Suceava. În primul dosar sunt implicați un profesor de biologie și una dintre elevele sale, în vârstă d 14 ani.

“Au fost continuate cercetările în cauza din data de 12 ianuarie a.c., când o elevă, de 14 ani, ar fi fost victima unor avansuri cu tentă sexuală și a unui comportament indecent și provocator, din partea unui bărbat, de 59 de ani. După continuarea cercetărilor, polițiștii au dispus reținerea bărbatului, pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat instanței competente, care a dispus arestarea, pentru 30 de zile”, a transmis IGPR.  Conform unor surse din rândul anchetatorilor, bărbatul de 59 de ani este profesor de biologie la școala gimnazială la satul Costâna, comuna Todirești.  Printre elevele sale era și această fată de 14 ani, clasa a VII-a, iar la ore profesorul i-a mai făcut niște avansuri, apoi a abordat-o în curtea unității de învățământ pentru a o determina să întrețină cu el relații sexuale. Fata l-a înregistrat cu telefonul mobil și i-a arătat mamei sale filmulețul, iar apoi femeia a mers la poliție.

În al doilea dosar este implicată o educatoare. “La data de 6 decembrie 2021, o femeie a sesizat faptul că autoturismul, proprietate personală, parcat în fața blocului, a fost incendiat. În ziua de 17 decembrie 2021, persoana bănuită de comiterea faptei a fost identificată și reținută, pentru 24 de ore, iar, ulterior, arestată. Însă, din cercetările efectuate, s-a stabilit faptul că bărbatul, care ar fi incendiat mașina, este tatăl a două fetițe minore și ar fi recurs la acest gest de răzbunare, ca urmare a unor acte de viol și agresiune sexuală din partea femeii asupra fiicelor sale”, a precizat IGPR.

Sursa citată a explicat că, din verificările ulterioare, s-a conturat că aceste acte de agresiune sexuală (inclusiv fizică) asupra minorelor ar fi existat, fiind identificată chiar și o a treia victimă, existând suspiciunea rezonabilă cu privire la agresiuni sexuale repetate. Surse judiciare au explicat, pentru News.ro, că bărbatul care a incendiat autoturismul a povestit anchetatorilor că femeia de 52 de ani este educatoare la grădința din localitatea Bosanci. El are două fete, una de patru ani și cealaltă de șase ani, și a afirmat că educatoarea le-ar fi introdus degetul în zona vaginală celor două copile, faptele petrecându-se la grădiniță.

Polițiștii au continuat verificările în acest caz, au făcut percheziții la grădiniță și la locuința femeii și au stabilit că aspectele semnalate se confirmă. Oamenii legii au mai identificat un caz asemănător, al unei fetițe de șase ani, abuzată sexual de aceeași educatoare. Victimele ar fi fost supuse acestor agresiuni de mai multe ori.

Vanghelie, cercetat sub control judiciar

Tribunalul București a respins, vineri noaptea, cererea DNA de arestare preventivă a fostului primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie, acuzat de DNA de trafic de influență și instigare la abuz în serviciu, într-un dosar de corupție cu prejudiciu de peste 256 milioane lei, legat de achiziții de produse la prețuri supraevaluate.

În schimb, judecătorii au dispus ca fostul edil să fie plasat sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Decizia nu este definitivă, iar DNA poate face contestație.

DNA a solicitat tribunalului arestarea a 13 inculpați din acest dosar: fostul primar Marian Vanghelie; Paul, fratele lui Vanghelie; Marian Leonard Petre, fost director general al SC Economat Sector 5 SRL; Floricica Carmen Rămulescu, fost director achiziții în cadrul Economat; Marian Lupașcu, fost director general la SC Amenajare Edilitară și Salubrizare SA; Loredana Ionela Zidărescu, fostă șefă a Direcției Investiții și Achiziții Publice la societatea anterior menționată, dar și șapte administratori de societăți comerciale. Odată ajunși în instanță, inculpații au fost împărțiți în două loturi, iar cererea DNA a fost judecată separat.

În primul lot, judecătorii au dispus arestarea preventivă a șase persoane, însă în al doilea lot, în care se afla Marian Vanghelie și fratele său, magistrații au decis ca inculpații să fie cercetați în libertate, sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Conform DNA, la finele anului 2018, Marian Vanghelie, Marian Leonard Petre și un om de afaceri ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și alte persoane, administratori ai unor societăți comerciale, și care ar fi avut ca scop obținerea de foloase de către firmele controlate de fostul primar și implicit de persoanele care au sprijinit grupul prin prejudicierea bugetului SC Economat Sector 5 SRL, unde acționar majoritar este Consiliul Local Sector 5.

“Obținerea acestor foloase s-ar fi realizat prin efectuarea de către SC Economat Sector 5 SRL a unor achiziții de bunuri nelegale și la prețuri supraevaluate (produse alimentare și nealimentare între care patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane și dulciuri, cântare comerciale, măști FFP2 și geluri dezinfectante etc.) de la societățile controlate de aceștia. Grupul a acționat în perioada 2018 - 2020 și ar fi avut o structură bine determinată, ierarhia în cadrul acestuia fiind dată de rolul pe care fiecare membru îl avea în desfășurarea activității infracționale”, precizează DNA.

La vârful ierarhiei, spun procurorii, s-ar fi aflat Marian Daniel Vanghelie, urmat de Petre Marian Leonard - directorul general al Economat sector 5, precum și un om de afaceri, suspect în cauză. “Mecanismul de acționare al grupului era unul complex. Astfel, după achiziția bunurilor respective de către societățile controlate de oamenii de afaceri de la diverși furnizori, acestea erau revândute la suprapreț către SC Economat Sector 5 SRL, în mod direct, dar și prin crearea mai multor lanțuri comerciale în care erau interpuse aceleași societăți, controlate de membrii grupării”, indică DNA. Mai departe, arată anchetatorii, această societate ar fi revândut produsele respective la prețuri supraevaluate către aproape toate entitățile din subordinea Primăriei Sectorului 5 sau a Consiliului local Sector 5 - Administrația Domeniului public, Administrația Piețelor Sector 5, Centrul Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache”, Direcția de Impozite și Taxe Locale Sector 5, școli, grădinițe etc.

DNA menționează că au existat creșteri de prețuri chiar și de 31 de ori față de prețul practicat de furnizorul inițial. Spre exemplu, un capsator de plastic mediu a fost achiziționat de SC Economat Sector 5 SRL cu prețul de 81,6 lei, în condițiile în care prețul inițial a fost de 2,59 lei.

Rafila: Nu mai văd urgența certificatului verde

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că în acest moment nu mai vede necesară urgența certificatului verde, și pentru faptul că în câteva săptămâni speră să se încheie valul 5 al pandemiei de COVID-19. “În acest moment nu mai văd urgența certificatului verde, pentru că orice procedură legislativă (...) oricum presupune un timp de la momentul adoptării până la implementarea ei efectivă, care va mai însemna câteva săptămâni, și eu sper că acest val al cincilea în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 și sper ca până la sfârșitul lunii februarie să ajungem într-o situație...”, a afirmat Alexandru Rafila, la Digi24. El a spus că “protecția împotriva bolii oferită de vaccinare este mult mai mică în acest moment față de această variantă, față de variantele anterioare”, dar că recomandă “cu tărie în continuare vaccinarea”, deoarece proporția de cazuri grave și de decese este mult mai mare la nevaccinați decât în rândul celor imunizați. În opinia ministrului Sănătății, certificatul verde ar fi fost necesar înainte de valul 4, dar pentru asta era nevoie și de o decizie asumată politic, care n-a fost luată. “Certificatul verde nu este victima politicului, este până la urmă o chestiune care nu a fost asumată politic. Despre asta discutăm. Mie lucrul cel mai neplăcut care mi s-a întâmplat a fost încercarea asta de pasare permanentă a responsabilității, cine e de vină de această situație legată de neadoptarea unei forme a certificatului acesta verde sau a certificatului COVID”, a menționat Rafila.

Cîmpeanu: Sunt studenți care încheie al doilea an universitar și nu au văzut cum arată un amfiteatru

n în mediul rural, unul din patru copii renunță înainte de a termina gimnaziul, mai spune ministrul Educației

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, afirmă că este îngrijorătoare situația abandonului școlar în România, iar cifrele erau grave și înainte de pandemie. În 2020, unul din patru copii din mediul rural renunța la școală înainte de a termina gimnaziul. “Pandemia a amplificat aceste cifre”, afirmă ministrul. „Există o creștere îngrijorătoare a abandonului școlar (...) Am ajuns la 15,3 la sută, în 2019 și am crescut în 2020 la 15,6 la sută. La sate, procentul e de 26 la sută, din păcate. Acestea sunt datele din 2020. Privesc cu mare îngrijorare către INS (...) România și-a asumat o țintă de reducere de 11,3 la sută. Nu numai că am ratat această țintă, dar pandemia a amplificat aceste cifre. Erau, într-adevăr, 15,6 la sută medie națională, sub media europeană, sub ținta asumată, în mediul urban. Dar în mediul rural abandon de 25-26 la sută înseamnă că unul din patru elevi, în 2020 părăseau sistemul de învățământ înainte de a încheia măcar nivelul gimnazial”, a declarat, ieri, Sorin Cîmpeanu, a Prima TV.

Ministrul a precizat că este un record “trist” pentru abandonul școlar, iar pandemia a agravat mult situația. “Efectele sunt resimțite deja, sunt resimțite și în economie și în educație. Gândiți-vă că sunt studenți care încheie cel de-al doilea an universitar și care nu au văzut cum arată un amfiteatru, nu au putut să participe cu adevărat la partea de lucrări practice, nu și-au cunoscut colegii. Sunt deja efecte majore, iar acestea vor fi multiplicate. Nu are rost să conștientizăm aceste lucruri pentru a putea răspunde cât mai bine”, a mai afirmat ministrul Educației.

Acesta a precizat că a fost adoptat, la finalul lunii decembrie, un program național cu privire la abandonul școlar. Au fost identificate 3.235 școli cu vulnerabilitate crescută privind abandonul școlar. “Desigur, cele mai multe sunt din mediul rural, acolo unde abandonul este de cinci ori mai mare decât în mediul urban. Această listă va fi completată. Vom ajunge, probabil la finalul acestei luni, la 4.000 de școli, estimez. Din aceste 4.000 de școli, aplicând o grilă care cuprinde o serie de parametri obiectivi pentru a identifica cele mai vulnerabile 2.500 de școli din cele estimez 4.000 care își vor declara dorința de intrare în program, care să fie finanțate cu granturi de până la 200.000 de euro per școală”, a precizat Sorin Cîmpeanu.  Ministrul Educației a mai afirmat că școlile intrate în acest program ar putea primi 2.000 de euro pentru fiecare elev.

Cele mai îmbătrânite județe ale României

Cel mai “tânăr” județ din România este Iași, unde vârsta medie a locuitorilor este puțin peste 39 de ani, iar cel mai “bătrân” este Teleorman, unde locuitorul mediu se apropie de 47 de ani, arată datele Institutului Național de Statistică, prelucrate de site-ul HotNews.ro. În ultimii 18 ani, situația s-a deteriorat dramatic, doar două județe având sub 40 de ani (Iași și Ilfov), mai arată datele Statisticii.

România în întregime îmbătrânește, iar unele județe o fac cu viteze mai mari decât altele. Cu o speranță de viață tot mai mare, cu o natalitate în recul și o migrație netă negativă (emigrează mai mulți români decât intră imigranții), pe fondul pensionării apropiate a generației baby boomer, presiunile pe cheltuielile cu sănătatea, îngrijirea socială și pensii vor crește într-un ritm consistent.

Există deja un decalaj de vârstă imens între județe. Și nu suntem deloc departe de Japonia care are vârsta medie de 45,4 ani și pe care o considerăm una din cele mai îmbătrânite țări. Avem chiar două județe în care vârsta medie depășește media japonezilor de vârstă: Teleorman și Vâlcea. Astfel, cele mai “bătrâne” județe sunt: Teleorman (vârsta medie e de 46,8 ani), Vâlcea (46,1 ani), Brăila (45 ani), Olt (44,7 ani), Hunedoara (44,5 ani), Mehedinți (44,5 ani), Buzău (44,5 ani) Caraș-Severin (44 ani). Cele mai tinere județe sunt: Iași, Ilfov, Suceava și Bistrița Năsăud, cu vârsta medie a locuitorilor în jurul a 40 de ani.

Peste jumătate din județe îmbătrânesc cu o viteză mai mare decât media pe țară, iar centre universitare cum este Clujul suferă de “îmbătrânire”- vârsta medie urcând de la puțin peste 35 de ani în urmă cu 6 cicluri electorale la aproape 42 de ani. Zonele mai bogate au o rată a decesului mai mică și tind să atragă lucrătorii mai tineri din alte județe, “întinerindu-și” astfel populația. Un fenomen similar are loc și în zonele mai paupere, dar acolo cauzele nu sunt de “import” de forță de muncă tânără, ci e bazată pe natalitatea ridicată.

Toata Europa se confruntă cu acest fenomen, dar Romania “încărunțește” mai rapid.

În 2030, mai mult de un miliard de oameni de pe planetă vor fi în vârstă de peste 65 de ani, conform unui studiu finanțat de National Institutes of Health. Aceasta se va datora creșterii duratei de viață și îmbunătățirii condițiilor de trai în toată lumea. Dar îmbătrânirea populației lumii – nu doar în Occident, ci și în Asia și America Latină – aduce reale probleme și majorarea cheltuielilor publice.

Tatăl fetiței de 11 ani ucise de polițist pe trecere: Sper că autoritățile o să-și facă treaba

Tatăl Raisei, fetița de 11 ani care a murit după ce un polițist a lovit-o cu mașina pe trecerea de pietoni, a declarat că speră ca autoritățile din România să își facă datoria în acest caz. “Dumnezeu face în așa fel încât și acest polițist o să plătească și el tot cu viața, pentru fata mea”, a afirmat bărbatul. “A fost greu, a fost foarte greu (...) Suntem în ianuarie și ar trebui să fie numai zăpadă și ger, dar soarele ăsta a ieșit numai pentru ea, ca să îi lumineze calea. Să știți că Dumnezeu face în așa fel încât și acest polițist o să plătească și el tot cu viața, pentru fata mea”, a declarat tatăl Raisei, pentru Antena 3. Bărbatul a adăugat că speră ca autoritățile să își facă datoria și să nu mușamalizeze cazul.

“Eu sper că autoritățile o să-și facă treaba și datoria, pentru că totuși e un copil de 11 ani care nu ar fi trebuit să plece așa repede pentru un nenorocit care aleargă ca disperatul. Eu sper că o să fie bine, dar toți trebuie să ne gândim că trăim în România. Și trăind în România s-ar putea ca totul să fie mușamalizat, toți să se spele pe mâini. Dar, noi sperăm să fie bine. Să facă dreptate! Să plătească pentru că asta e”, a mai declarat bărbatul.

Raisa și o altă fetiță au fost lovite de o mașină a Poliției, în timp ce traversau strada pe trecerea de pietoni.  În autospecială se afla un singur polițist, care, potrivit procurorilor, nu se afla în misiune și avea pornite doar semnalele luminoase, nu și pe cele acustice.

Procurorii au stabilit că mașina circula cu viteză peste limita legală, fiind dispusă o expertiză pentru a stabili exact viteza cu care rula mașina în momentul impactului.  Polițistul care a provocat accidentul a fost plasat sub control judiciar.

Amendată după ce și-a abandonat câinele, legat de un copac, fără hrană și apă

Polițiștii locali din București au amendat o femeie care și-a abandonat câinele într-un parc din Sectorul 2. Animalul fusese legat de un copac, fără hrană și apă.

“Sasha, o metisă Amstaff de aproape 4 ani, a fost abandonată, la sfârșitul anului trecut, într-un parc din Sectorul 2, de la marginea Bucureștiului. Lăsată în frig, legată de un copac, fără hrană și apă, era în pericol de a-și pierde viața. Cu ajutorul angajaților Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, cățelușa a fost eliberată din lanț și transportată, în siguranță, la un adăpost specializat unde a primit hrană și îngrijire medicală”, a transmis, duminică, Poliția Locală București.  Sursa citată a precizat că o femeie de 35 de ani, care figurează în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân ca fiind proprietara patrupedului, a fost identificată cu ajutorului microcipului pe care animalul îl avea implantat și amendată de polițiștii locali cu suma de 3.000 de lei.  “Motivul: lăsarea unui animal aflat în proprietatea și îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrană, adăpost și tratament medical constituie abandon și, conform Legii 205/2004 privind protecția animalelor, se sancționează contravențional cu amendă de la 1.000 la 3.000 de lei”, au mai transmis polițiștii.

Medgidia: Un bărbat s-a sinucis după ce a pierdut o sumă mare de bani la jocuri de noroc

​Un bărbat a fost găsit decedat la piciorul podului rutier din municipiul Medgidia, acesta aruncându-se în gol după ce ar fi pierdut o sumă importantă de bani la jocuri de noroc. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța a informat că în dimineața zilei de 15 ianuarie lucrători ai Poliției municipiului Medgidia au fost sesizați, prin 112, că la piciorul podului rutier din localitate se află o persoană decedată, căzută de la înălțime. “Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, fiind vorba despre un bărbat, de 40 de ani, din municipiul Medgidia. Din primele cercetări a reieșit faptul că acesta ar fi părăsit domiciliul în noaptea de 14/15 ianuarie. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală”, se arată într-un comunicat de presă transmis duminică de IPJ. Apropiați ai victimei susțin că bărbatul ar fi pierdut la jocuri de noroc o sumă importantă de bani și s-a aruncat de pe podul rutier.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.