MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Specialiști: Unul din doi adulți cu diabet nu este diagnosticat
Peste 1,2 milioane de români sunt monitorizați în programul de diabet n care sunt cauzele diabetului
De Ziua Mondială a Diabetului, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România și Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet ASCOTID trag un semnal de alarmă asupra pericolului de a fi diagnosticat cu diabet zaharat tip 2 în faze târzii, când au apărut deja complicațiile, transmite News.ro.
“Numărul de cazuri descoperite va crește ușor în acest an. Dacă în 2019, numărul de cazuri noi era de 76.967, în 2020 a scăzut la 59.914,în 2021 a fost de 82552, iar în primele șase luni din 2022 a fost de 41849 (ceea ce arată o creștere) (conform datelor INSP). În prezent, în România, 1.207.053 persoane sunt sub monitorizare în programul de diabet”, potrivit unui comunicat al asociației.
„Numărul persoanelor care trăiesc cu diabet este cel puțin dublu față de cei care sunt diagnosticați. Potrivit statisticilor la nivel mondial, 1 din 2 adulți cu diabet nu este diagnosticat. Este important să educăm populația să își facă analizele periodic pentru a depista la timp orice modificare. Din păcate, multe persoane ajung la medic când diabetul este deja avansat și există multe complicații. Recomandarea mea în această zi este ca starea noastră de sănătate să devină o prioritate pentru fiecare dintre noi, să începem să ne preocupăm de sănătate înainte de apariția oricărei boli, iar dacă suntem diagnosticați cu o boală, sa respectăm recomandările medicilor. Este singura modalitate pentru a ne asigura o viață de o cât mai bună calitate pentru cât mai mulți ani”, a declarat dr. Daciana Toma, medic de familie, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei.
Semne de alarmă
Dacă în prezent un adult din 10 are diabet, se estimează că până în 2030, un adult din 9 va avea. 537 milioane de pacienți sunt diagnosticati la nivel mondial, iar in 2030 se estimează că numărul lor va ajunge la 643 milioane. În 2021, 6,7 milioane de adulți au decedat din cauza complicațiilor provocate de diabetul zaharat. La fiecare 6 secunde, un pacient pierde lupta cu diabetul.
Semne și simptome de alarmă: tulburări de vedere, polidipie (sete), poliurie (urinare în exces), scădere în greutate, polifagie (senzație de foame), amorțeli la nivelul membrelor, infecții frecvente. Factorii de risc: Rude de grd I cu DZ, suprapondere/obezitate, sedentarism, vârsta peste 45 de ani, hipertensiune arterială, modificări ale profilului lipidic diabet gestational.
Cum ar putea dinamita Suedia aderarea României la Schengen
Opoziția Olandei nu este singura pe care România trebuie să o depășească pentru aderarea la Schengen. Comisia pentru Justiție din parlamentul Suediei a dat un vot negativ pentru țara noastră. Semnalul este unul puternic, însă șansele nu au fost pierdute de tot.
Dacă până acum Suedia nu dăduse vreun mesaj prin care să transmită că se împotrivește aderării Românie la Schengen, joi, în comisia pentru justiție a Parlamentului de la Stockholm a dat un vot negativ la propunerea Guvernului condus de Ulf Kristersson de a susține demersul țării noastre, alături de Bulgaria și Croația.
Cum s-a ajuns la votul din parlamentul suedez și de ce este important
Guvernul Suediei, din care fac parte partide de centru-dreapta, afiliate PPE și Renew Europe care susțin aderarea României la Schengen, este unul minoritar. În comisia pentru justiție, social-democrații, acum în opoziție, și care s-au împotrivit demersului țării noastre, s-au aliat cu partidul de extremă Democrații Suedezi. Aceștia din urmă chiar dacă nu sunt la guvernare au susținut din Parlament guvernul, iar fără ei executivul ar pica. „Suntem de părere că, atunci când vine vorba de extinderea Schengen, trebuie să începem cu nevoia noastră de a controla interările și ieșirile și de a ne asigura că avem toate instrumentele necesare pentru a lupta împotriva infracționalității”, a declarat social-democratul Ardalan Shekarabi, citat de ziarul Dagens Nyheter, declarându-se surprins că Guvernul a făcut o astfel de propunere fără a-i consulta pe ei și pe Democrații Suedezi. „În ce privește Bulgaria și România, Suedia se confruntă cu probleme mari cu cetățenii acestor țări care abuzează de actuala directivă pe mobilitate și pun la îndoială ordinea publică din Suedia”, a spus și unul dintre reprezentanții extremei de la Suedezii Democrați, Adam Marttinen.
De ce este important votul din Parlamentul Suediei? Pentru că acesta dă un mandat obligatoriu Guvernului. Însă este important de spus că România mai are încă o șansă. Votul care va deveni obligatoriu, nu este cel din dat joi în Comisia pentru Justiție. Cine va avea ultimul cuvânt este Comisia pentru Afaceri Europene care se va întâlni în decembrie să dea votul, chiar înainte de Consiliul JAI unde se va decide dacă România va fi primită în Schengen.
Dacă până atunci va avea loc o repoziționare, în sensul că social-democrații care sunt afiliați PES vor reveni pe linia familiei europene, atunci lucrurile se schimbă pentru România. „Euroscepticii sunt împotrivă, de aceea în acest moment decisivi sunt social-democrații. Acum au fost împotrivă, dar dacă își schimbă poziția, atunci Guvernul va avea mandatul care va fi favorabil României”, au explicat pentru site-ul HotNews.ro, surse oficiale europene.
Precedentul Olanda
În octombrie, Parlamentul Olandei a adoptat o rezoluție în care își exprimă rezervele față de aderarea României la Schengen, invocând MCV. Situația politică din Olanda este asemănătoare cu cea din Suedia.
Guvernul condus de Mark Rutte este unul care are o majoritate extrem de fragilă în parlamentul de la Haga. După alegerile din martie 2021, Rutte a avut cele mai lungi negocieri pentru învestirea celui de al patrulea guvern pe care-l conduce, instalarea având loc 299 de zile de la alegeri, în ianuarie 2022.
„Mark Rutte nu este un premier puternic, iar înainte de un vot în Consiliu, trebuie să ia un vot în parlament”, a spune un oficial român familiarizat cu negocierile.
„Esența problemei este atmosfera din Olanda, problema cu migranții. Guvernul este un guvern fragil, tolerat în Parlament de extrema dreaptă, eurosceptică. Iar în acest moment taberele de refugiați din Olanda sunt pline. Sunt pline cu migranți din afara UE, nu din România, însă există o temere și o tensiune din acest motiv. De asta, Rutte este atât de atent la opinia publică și în acest context rămâne un partener dificil”, a mai spus oficialul român.
Fenechiu (PNL): Vinovatul pe situația din energie este PSD
parlamentarul a reamintit că social-democrații nu au respectat angajamentele europene ale României și nu a liberalizat piața la timp
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu a declarat luni la RFI, despre atacurile din coaliție, că este o abordare profund dezavantajoasă pentru România și care nu face bine nici măcar PSD-ului, pentru că toate lucrurile astea nu fac altceva decât să rupă punți, nu ajută colaborarea. “Vinovatul pentru situația din energie este în principal PSD, care nu a respectat angajamentele europene ale României și nu a liberalizat piața când trebuia liberalizată”, a declarat la RFI Daniel Fenechiu.
Senatorul PNL spune între altele că majorarea diferențiată a pensiilor contributive nu este un principiu corect. “În ipoteza în care am merge pe varianta ca la pensiile speciale să majorăm cu procentul stabilit doar partea contributivă, nu ar fi vorba de o majorare diferențiată, pentru că PNL a fost întotdeauna susținătorul acordării pensiilor strict după contribuție. Deci din punctul ăsta de vedere, dacă vom ajunge să decidem să majorăm pensiile cu 15%, iar la pensiile speciale doar partea contributivă, vom fi în cadrul unui principiu pe care PNL l-a susținut întotdeauna. Mai mult, avem un jalon în PNRR în ceea ce privește rezolvarea problemei pensiilor de serviciu și în momentul de față va exista o discuție transparentă în legătură cu acest aspect. Nu cred că există aici vreo contradicție între ce spunem noi și ce spune Ciolacu, Ciolacu doar a explicat puțin mai bine”, a spus senatorul.
Daniel Fenechiu a răspuns atacurilor repetate ale PSD la adresa PNL. “Este o abordare care este profund dezavantajoasă pentru România și care nu face bine nici măcar PSD-ului, pentru că dacă va trebui să conlucrăm în continuare, toate lucrurile astea nu fac altceva decât să rupă punți, nu ajută colaborarea. PNL nu este într-o competiție cu PSD nici pe măsuri sociale, nici pe altceva. Noi avem niște măsuri, niște politici publice extrem de clare pe care le-am afirmat și din punctul ăsta de vedere suntem consecvenți. Vinovatul pe situația din energie este în principal Partidul Social Democrat, care nu a respectat angajamentele europene ale României și nu a liberalizat piața când trebuia liberalizată. Lucrurile se vor așeza mai curând sau mai târziu, românii vor înțelege, PNL nu a fost niciodată un susținător al măsurilor care să ducă la creșterea prețurilor, creșterea prețurilor a fost un fenomen care s-a manifestat în plan mondial”, a arătat el.
Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a reafirmat la Antena 3 că susține majorarea diferențiată a pensiilor, în cadrul unui buget al pensiilor mai mare cu 15% comparativ cu cel actual. Liderul social-democrat a explicat că miniștrii Muncii și Finanțelor Publice vor formula o propunere conform căreia toate pensiile să fie majorate cu un anumit procent, pentru pensiile de serviciu urmând ca acest procent să se aplice doar pentru acea parte a pensiei pentru care a existat contribuție, nu și pentru partea considerată “specială”.
Bărbat găsit decedat, pe o bancă dintr-un parc din Oradea
Un bărbat cu vârsta de aproximativ 45 - 50 de ani a fost găsit decedat luni dimineață pe o bancă din municipiul Oradea. “Luni, 14 noiembrie a.c., la ora 08.23, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor a fost sesizat prin S.N.U.A.U. 112 că,pe o bancă din Parcul 1 Decembrie din municipiul Oradea a fost găsită o persoană, posibil decedată. Polițiștii orădeni s-au deplasat cu operativitate la fața locului, și, din primele investigații efectuate, s-a constatat că victima este un bărbat, de aproximativ 45– 50 de ani. Din nefericire, a fost constatat decesul acestuia”, transmite IPJ Bihor. Cauza exactă a decesului urmează să fie stabilită în urma necropsiei.În prezent, nu există suspiciunea ca bărbatul să fi fost victima vreunei infracțiuni.
Actorul Constantin Codrescu a murit la vârsta de 91 de ani
Actorul Constantin Codrescu, cunoscut publicului pentru rolul Ghiță din filmul „La moara cu noroc” din 1955, a murit la vârsta de 91 de ani, a anunțat fiica sa pe Facebook. A absolvit Institutul de Teatru din București în 1951, remarcându-se încă de atunci ca unul dintre cei mai talentați actori ai generației sale. Între 1968-1976 a fost asistentul prof. Ion Cojar la IATC, potrivit site-ului www.cinemagia.ro.
A fost profesor la IATC București, la Institutul de Teatru din Târgu-Mureș (1976-1989), iar după 1989 a fost profesor la Facultatea de Teatru a Universității Ecologice (din 1996) și la Facultatea de Teatru a Universității “Spiru Haret” (din 2003). După 1990 a fost și director al Teatrului “Maria Filotti” din Brăila și al Teatrului din Sfântu Gheorghe.
În film, a jucat în: „Scara” (2021), „The Lego Movie / Marea aventură Lego” (2014), „Dracula III: The Legacy / Dracula III: Moștenirea” (2005), „Magnatul” (2004) - Titus Ciocârlia (2002), „Hobita, o stare de spirit” (2002), „Train de vie/ Trenul vieții” (1998), „Terente - Regele bălților” (1995), „Ochii care nu se văd” (1994), „Doi haiduci și o crâșmăriță” (1993), „Flori de gheață” (1989), „Lacrima cerului” (1989), „Martori dispăruți” (1988), „Un oaspete la cină” (1987), „Pădurea de fagi” (1986), „Pistruiatul 1 - Evadatul” (1986), „Pistruiatul 2 - Ascunzișuri” (1986), „Pistruiatul 3 - Insurecția” (1986), „Totul se plătește” (1986), „Colierul de turcoaze” (1985), „Masca de argint” (1985), „Sezonul pescărușilor” (1985), „Lumini și umbre: Partea II” (1982), „Capcana mercenarilor” (1981), „Lumini și umbre: Partea I / Lumini și umbre” (1981), „Trandafirul galben” (1981), “Bietul Ioanide” (1980), „La răscrucea marilor furtuni” (1980), „Vlad Țepeș“ (1979), „Pentru patrie” (1978). Anul acesta, cu ocazia Zilei Culturii Nationale, Constantin Codrescu a fost decorat de președintele României Klaus Iohannis cu Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler.
Doi tineri care pretindeau că sunt polițiști și jefuiau prostituate au fost arestați
Doi tineri din Buzău, de 21 și 23 de ani, care pretindeau că sunt polițiști, au fost arestați preventiv pentru uzurpare de calități oficiale și tâlhărie calificată după ce au jefuit patru prostituate. Cei doi nu sunt la primele fapte de acest gen și au mai fost cercetați și condamnați în trecut pentru fapte similare.
Potrivit anchetatorilor, cei doi tineri găseau anunțuri cu fete care practică prostituția își dădeau întâlnire cu acestea sub pretextul întreținerii de raporturi sexuale. Ulterior, unul dintre cei doi afirma că este polițist și le spunea victimelor că vor fi luate măsurile legale împotriva lor, timp în care își făcea apariția cel de-al doilea, cu cagulă, care le încătușa pe femei, le percheziționa și le lăsa fără bani și carduri. Potrivit IPJ Buzău ceii doi bărbați foloseau fără drept calitatea de polițist, împrejurare în care le-ar fi deposedat de bani și carduri bancare pe tinere, astfel că au fost au fost reținuți și prezentați instanței cu propunerea de arestare preventive. „Sâmbătă, în urma materialului probator administrat de către polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Buzău, instanța a emis mandat de arestare preventivă, pentru 30 de zile, față de doi bărbați, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de uzurpare de calități oficiale și tâlhărie calificată. Din cercetări a reieșit că bărbații ar fi pătruns în camere închiriate în regim hotelier, sub pretextul întreținerii de relații sexuale și, ulterior, pretinzând, fără drept, că ar fi funcționari publici, le-ar fi deposedat pe tinere de bani și de cardurile bancare” se arată într-un comunicat al IPJ Buzău.
Prejudiciul a fost estimat de părțile vătămate, patru tinere, cu vârste cuprinse între 26 și 34 de ani, la 7.000 de lei.
În urma percheziției au fost descoperite și ridicate trei pistoale de tip airsoft, două hamuri pentru pistol, o legitimație și o insignă asemănătoare celor ale unei instituții, două cagule, două perechi de mănuși și patru telefoane mobile.
Cei doi tineri nu sunt la prima faptă de acest gen și au mai comis fapte similar și în trecut pentru care au fost condamnați. Unul dintre aceștia folosindu-se de o legitimație asemănătoare celor ale Jandarmeriei a deposedat în trecut mai mulți adolescenți de telefoane mobile și împreună cu prietenul său a mai întrat în urmă cu doi ani în apartamentul unor tinere pe care le-au lăsat fără bunuri.