Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj: Românii, speriați de inflație și de război

Ziarul de Vrancea
30 mar 2022 874 vizualizări

Spre deosebire de anul trecut, a scăzut puternic numărul celor care se tem de boală n trei din cinci români se tem că Rusia ar putea să invadeze țara noastră

Creșterea prețurilor îi îngrijorează cel mai mult pe români, iar aceasta este urmată de frica de război, se arată într-un sondaj de opinie efectuat de IRES în luna martie. Potrivit sondajului, 38% dintre respondenți au indicat că cel mai mult îi îngrijorează în prezent creșterea prețurilor, 34% au spus frica de război, 6% - situația politică, iar 6% - frica de boală.

Tot creșterea prețurilor era principala îngrijorare a românilor și anul trecut, dar pe locul doi era frica de boală. Astfel, 30% dintre cei chestionați au spus că în anul 2021 i-a îngrijorat cel mai mult creșterea prețurilor, 27% - frica de boală, 7% - situația politică, 6% - frica de război, 6% - nesiguranța locurilor de muncă, 6% - lipsa locurilor de muncă.

Dacă începe războiul, un român din cinci „n-ar face nimic deosebit”

Mai mult de trei sferturi (79%) dintre români urmăresc personal evenimentele din Ucraina, iar 60% spun că le este teamă că România este în pericol de a fi invadată în urma atacurilor Rusiei în țara vecină, relevă același sondaj . Astfel, 79% dintre participanții la sondaj au spus că urmăresc personal evenimentele din Ucraina, iar 21% că nu fac acest lucru. Totodată, 19% dintre cei chestionați au afirmat că teama este sentimentul cel mai puternic pe care îl simt vizavi de conflictul armat din Ucraina, 17% - compasiune/empatie, iar 11% resimt tristețe. Dintre cei chestionați, 60% au spus că le este teamă că România este în pericol de a fi invadată în urma atacurilor Rusiei în Ucraina, iar 39% nu se tem de acest lucru.

Majoritatea covârșitoare a subiecților sondajului - 96% - au menționat că România ar trebui să sprijine refugiații ucraineni iar 38% s-au pronunțat pentru trimiterea de armament în Ucraina.

În opinia a 77% dintre respondenți, NATO este capabilă să facă față unui atac al Rusiei împotriva unor țări membre ale alianței din regiune, iar 20% nu cred acest lucru. Întrebați ce ar face dacă în țara noastră ar izbucni un conflict armat, 14% dintre cei chestionați au răspuns că ar încerca să părăsească țara, 27% - ar rămâne să lupte, 36% - ar rămâne și s-ar adăposti, iar 20% nu ar face nimic deosebit.

Sondajul IRES a fost făcut în perioada 11 - 17 martie, pe un eșantion de 1.051 de persoane cu vârsta peste 18 ani și are o eroare maximă tolerată de 3,1%.

Atena a respins cererea României cu privire la extrădarea lui Beny Steinmetz

 el a fost condamnat definitiv în dosarul Ferma Băneasa

Curtea de Apel Atena a respins, miercuri, cererea autorităților române de extrădare a marelui investitor Beny Steinmetz, validându-i astfel dreptul de a circula liber în lume, transmite publicația Euro2Day, citată de Rador.

Potrivit publicației grecești, decizia Consiliului Curții de Apel Atena s-a bazat pe două motive: faptul că a fost încălcat dreptul lui Beny Steinmetz la un proces echitabil în România și riscul real de a fi supus unui tratament discriminatoriu, inuman și degradant, dacă va fi extrădat.

După anunțarea deciziei Consiliului Curții de Apel Atena, Beny Steinmetz a declarat: „Semnificația acestei decizii depășește cu mult faptul că mi s-a dat dreptate mie personal. Este un răspuns răsunător și clar din partea Greciei ca stat membru al UE împotriva practicilor urmăririlor penale dirijate și declanșate politic, a încălcării principiilor statului de drept și a drepturilor omului. Cauza fabricată împotriva mea a început deja să se prăbușească. Adevărul va străluci în curând definitiv. Sunt recunoscător justiției elene”.

Miliardarul Beny Steinmetz a fost reținut în decembrie 2021 pe aeroportul din Atena (Grecia). Ulterior, el a fost eliberat de autoritățile elene pe cauțiune.

Pe 17 decembrie 2020, Benyamin Steinmetz și fostul consultant politic Tal Silberstein au fost condamnați definitiv la câte 5 ani de detenție pentru constituire de grup infracțional organizat în dosarul Ferma Băneasa de la Înalta Curte de Casație și justiție. Omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de detenție efectivă, iar Paul al României, la 3 ani și jumătate cu executare, dar a fugit din țară și a fost dat, de asemenea, în urmărire internațională.

Prejudiciul din dosar se ridică la peste 145 de milioane de euro, peste 135 de milioane de euro, reprezentând contravaloarea terenurilor fostei Ferme regale de la Băneasa și aproape 10 milioane de euro, pădurea Fundu Sacului din Snagov.

Benyamin Steinmetz a fost considerat cel mai bogat cetățean evreu și unul dintre cei mai bogați oameni din lume. A fost locul 178 mondial, cu o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari. El este unul dintre investitorii proiectului minier de la Roșia Montana.

În august 2017, Steinmetz și Silberstein au fost arestați în Israel pentru fraudă și spălare de bani în legătură cu presupuse ilegalități comise în România. În ianuarie 2021, Steinmetz a fost condamnat în Elveția la 5 ani de detenție pentru corupție, însă decizia nu este definitivă. De notat că, la începutul anului, miliardarul s-a prezentat la procesul de la Geneva, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, deși era condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în România, iar autoritățile române emiseseră deja un mandat internațional de arestare pe numele lui.

Fostul ministru Mihnea Costoiu, condamnat la trei ani de închisoare

Instanța a dispus și confiscare a peste 267 mii de euro din averea actualului rector al Politehnicii din București

Fostul ministru Mihnea Costoiu, rector al Universității Politehnica București, a fost condamnat, ieri, de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, pentru abuz în serviciu. Decizia nu este definitivă.

Conform sentinței, pe parcursul termenului de supraveghere, el va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul uneia dintre următoarele instituții: Administrația Domeniului Public București - Sector 1 sau Arhiepiscopia Bucureștilor, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.

ICCJ a decis confiscarea de la Costoiu a sumei de 267.577 de euro (echivalent 1.248.487,52 lei), bunuri dobândite prin săvârșirea faptei și a menținut măsura sechestrului asigurător pe mai multe bunuri ale lui Costoiu, până la concurența sumei menționate.

De asemenea, Costoiu a fost obligat a plata sumei de 145.000 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare către stat.

Potrivit DNA, în perioada martie – septembrie 2009, Costoiu a încheiat cu Fundația “Dinu Pescariu” un act adițional la un contract de locațiune încheiat anterior cu Regia Autonomă - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.). Actul adițional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitații publice în condițiile legii, precum și în lipsa avizului direcțiilor de specialitate din cadrul ministerului. Mai mult, acest document a fost încheiat în condițiile în care Ministerul Educației Naționale intentase proces Fundației „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care, în perioada respectivă, se afla în curs de judecată .

Prin semnarea actului adițional, a fost oprit procesul în care Ministerul Educației Naționale solicitase încetarea contractului de locațiune, iar ministerului i-a fost cauzat un prejudiciu în valoare totală de 10.796.662 euro reprezentând diferența dintre valoarea reală de piață a chiriei și suma efectiv plătită de Fundația “Dinu Pescariu”.

Revoltă în PNL: Cîțu, pe urmele lui Orban

​Surse din interiorul PNL susțin că 40 de lideri liberali au semnat o scrisoare prin care intenționează să-i ceară lui Florin Cîțu să demisioneze din funcția de președinte al PNL.

Revolta ar fi pornit de la organizațiile PNL din sudul țării și ar fi condusă de prim-vicepreședintele Iulian Dumitrescu. Acesta ar fi venit cu idea unei scrisori semnate de toți liderii de organizații prin care să i se ceară demisia lui Florin Cîțu din fruntea partidului. Alături de Iulian Dumitrescu sunt o parte din prim-vicepreședinți Lucian Bode și Rareș Bogdan dar și mulți lideri de organizații. “Scopul acestei scrisori este să i se ceară demisia lui Florin Cîțu și a lui Dan Vîlceanu pentru a evita declanșarea unui congres extraordinar. Dacă acceptă să demisioneze premierul Ciucă va fi propus ca președinte interimar iar Lucian Bode va prelua atribuțiile secretarului general. Șansele ca Florin Cîțu să demisioneze sunt mici”, au explicat surse politice pentru site-ul HotNews.ro.

În cazul în care acesta va refuza să demisioneze, se va încerca prin vot în forurile statutare ale partidului convocarea în luna aprilie a unui congres extraordinar.

Potrivit surselor citate Iulian Dumitrescu ar fi primit acceptul președintelui Klaus Iohannis de a începe debarcarea lui Florin Cîțu de la șefia PNL. Demersul are loc în contextul în care în interiorul PNL există tensiuni și nemulțumiri de modul în care Cîțu gestionează bucătăria internă a partidului dar și de opoziția publică a acestuia față de partenerii de guvernare, în speță PSD.

De asemenea, revolta coincide cu rezultatul unor sondaje interne conform cărora Florin Cîțu este politicianul aflat pe ultimul loc la încrederea populației în timp ce premierul Nicolae Ciucă este cotat cu cea mai multă încredere.

În mare aceeași lideri care cer acum demisia lui Florin Cîțu l-au susținut anul trecut pe acesta pentru debarcarea din funcție a fostului președinte PNL, Ludovic Orban. Și atunci, semnalul „decapitării” a fost transmis de la Palatul Cotroceni.

Avocat, anchetat după ce i-a oferit 2.000 de lei unui polițist pentru a favoriza un client

Un avocat din Baroul Călărași este cercetat de DNA pentru dare de mită după ce i-a oferit unui polițist 2.000 de lei pentru a-l favoriza pe un client al său, acuzat de șantaj. Avocatul a fost prins în flagrant când îi dădea banii polițistului. “În cursul zilei de 30 martie 2022, inculpatul, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis unui polițist din cadrul Poliției municipiului Călărași suma de 2.000 lei, pentru ca acesta să efectueze acte contrare atribuțiilor sale de serviciu, respectiv să asigure o situație favorabilă clientului său cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj”, a transmis, joi, DNA.Avocatul i-a dat polițistului suma de bani menționată, miercuri, fiind prins în flagrant.

Drulă: Peste tot angajări, creșteri de cheltuieli, sinecuri, posturi și instituții create pentru clientela de partid

Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă a criticat, joi, într-o postare, politica Guvernului, arătând că peste tot sunt angajări, creșteri de cheltuieli, sinecuri, posturi și instituții create pentru clientela de partid.

“Vineri, în ședința Guvernului Sărăciei PSD-PNL, Sorin Grindeanu a adoptat bugete pe 2022 la companiile din subordine fără pic de responsabilitate. CFR Călători bugetează o pierdere de 650 de milioane lei, față de 265 milioane anul trecut. Crește numărul de angajați cu 500. Are un deficit de lichiditate de 200 de milioane cu tot cu ajutorul de stat recent de 210 de milioane (obținut pe munca și discuția la Comisie făcută de noi anul trecut). Deci ori intră în incapacitate de plată, ori ne va costa încă 200 de milioane de la bugetul de stat față de ce e prevăzut acum”, a scris Drulă.

Fostul ministru mai arată că “Metrorex crește numărul de angajați cu 849, după ce în 2021 a existat o scădere cu 800 a numărului de angajați în plată. Pierderi bugetate de 420 de milioane de lei, aproape dublu față de 2021. Deficit de lichiditate de 200 de milioane de lei”,

“Peste tot angajări, creșteri de cheltuieli, sinecuri, posturi și instituții create pentru clientela de partid. Aceasta este politica PSD-PNL și a guvernului Ciucă-Iohannis-Ciolacu. O politică fiscală de sărăcire a României și alimentare a inflației”, afirmă liderul interimar al USR.

Sondaj la comanda PSD: PNL, umăr la umăr cu AUR

Alexandru Rafila, Mircea Geoană și Nicolae Ciucă ocupă primele trei locuri în topul încrederii, toți cu un procent de 34%, arată un sondaj Avangarde comandat de PSD. La polul opus, liderul PNL Florin Cîțu are o cotă de încredere de doar 6%. Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar obține 35%, PNL – 16%, AUR – 15%.

Conform sondajului, Alexandru Rafila are 34% cotă de încredere, însă 46% dintre cei chestionați spun că mai degrabă nu au încredere în el. Tot 34% are și Mircea Geoană, iar procentul celor care spun că mai degrabă nu au încredere este de 47%.

În cazul premierului Nicolae Ciucă, 24% au încredere, însă 49% dintre subiecți spun că mai degrabă nu au încredere în el. Pe următorul loc este liderul PSD Marcel Ciolacu, cu 30% dintre cei chestionați afirmând că au încredere în el și cu 55% care spun că mai degrabă nu au încredere.

Ciolacu este urmat de Emil Boc, cu 28% cotă de încredere și un procent de 55% al celor spun că mai degrabă nu au încredere în el. Pe ultimele trei locuri se află Nicușor Dan - 8% au încredere și 72% spun că mai degrabă nu au încredere, Rareș Bogdan - 6% cotă de încredere și Florin Cîțu - 6% cotă de încredere, în timp ce 76% spun că mai degrabă nu au încredere în el.

În ceea ce privește intențiile de vot pentru parlamentare, 35% dintre cei chestionați spun că ar vota PSD, 16% optează pentru PNL, 15% votează AUR, iar 12% votează USR. 51% dintre români cred că Guvernul a gestionat bine criza refugiaților, în timp ce 19% spun că Executivul s-a descurcat prost. Cât despre un posibil sprijin militar oferit de România vecinilor ucraineni, 63% dintre români se opun și doar 18% ar fi de acord.

Traian Băsescu: Am avut o pneumonie netratată la vreme

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, ieri, în fața vilei de protocol, că diagnosticul pe care i l-au pus medicii a fost o pneumonie netratată la vreme, recomandarea fiind ca cel puțin până în data de 10 să evite orice aglomerație ca să nu așeze peste tratamentul care s-a făcut un COVID.

„Reușesc să fiu zglobiu, acum. Mă mișc, e foarte bine. Am avut o pneumonie netratată la vreme și recomandarea medicilor este ca cel puțin până în data de 10 să evit orice aglomerație ca să nu așez peste tratamentul care s-a făcut un COVID”, a spus Traian Băsescu.

El a precizat că recomandarea medicilor a fost, printre altele, “nu aeroporturi, nu avioane, mască tot timpul”.

Fostul președinte Traian Băsescu a revenit în țară în noaptea de miercuri spre joi, după externarea de la un spital din Bruxelles, el fiind filmat la sosirea la locuința de protocol din București, pe care are termen să o elibereze în 60 de zile, ca urmare a deciziei defintive a instanței privind colaborarea sa cu Securitate

Zelenski va vorbi luni în Parlamentul României

​​Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va adresa Parlamentului României luni, conform deputatului PNL Pavel Popescu. Potrivit acestuia, intervenția lui Zelenski în Parlamentul României va avea loc luni seară.

“Lupta ucrainenilor nu este doar a lor. Este o luptă pentru libertate și pentru toate statele și popoarele care iubesc pacea. Așteptăm cu nerăbdare intervenția Președintelui Zelenski, care se va adresa Parlamentul României luni seara, săptămâna viitoare”, a scris Popescu pe Facebook.

Tot săptămâna viitoare, în 6, respectiv 7 aprilie, președintele Ucrainei ar urma să se adreseze și Parlamentului Irlandei și Parlamentului elen.

De la invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie, Zelenski a făcut un tur de forță, având intervenții video în parlamentele mai multor state, între care Marea Britanie, Canada, SUA, Germania, Italia, Israel, Polonia, precum și în Parlamentul European. De asemenea, el a avut o intervenție și la summitul extraordinar al NATO de săptămâna trecută, la care a luat parte și președintele american Joe Biden.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.