Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj: Românii, mai speriați de inflație decât de ruși

Ziarul de Vrancea
6 apr 2022 840 vizualizări

Elena Udrea a fost condamnată definitiv, din nou, la șase de închisoare în dosarul Gala Bute n și, din nou, ea a reușit să fugă din țară înainte să fie încarcerată n câteva ore mai târziu, a fost prinsă în Bulgaria

Elena Udrea, condamnată definitiv de instanța supremă, în iunie 2018, la 6 ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu în dosarul Gala Bute trebuie să execute pedeapsa, a decis ieri Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța supremă a respins, astfel, contestația în anulare formulată de fostul ministru, în procesul în care a fost apărată de Tudorel Toader.

În acest dosar, Rudel Obreja a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, Gheorghe Nastasia a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare, iar Ana Maria Topoliceanu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul mnistru al Economiei Ion Ariton a fost achitat. Fostul consilier al Elenei Udrea Ștefan Lungu a primit o pedeapsă de un an și șase luni de închisoare cu suspendare. Fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mită.

Procurorii au arătat în rechizitoriu că, în 24 iunie 2011, a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunț de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) și SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfășurate cu ocazia organizării Galei Internaționale de Box profesionist de către Federația Română de Box. În baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.

Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanțarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menționate, iar achiziția de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparență de legalitate contractului.

Poliția de Frontieră: „Nu erau dispuse măsuri preventive sau interdicții”

După decizia instanței, Elena Udrea nu a fost găsită nici la adresa din buletin, nici la adresa din Corbeanca unde locuia împreună cu familia, pentru a fi încarcerată. Avocatul ei a declarat după condamnare, potrivit televiziunilor de știri, că Elena Udrea se află în țară. Ea a ieșit însă din țară ieri dimineață prin vama Giurgiu, înainte ca instanța să făcă publică sentința. “Facem precizarea foarte clară că persoana care nu a fost depistată nu avea dispuse măsuri preventive sau interdicții. Imediat după primirea documentelor la nivelul Poliției Capitalei, în jurul orei 15.30, s-au efectuat verificări, în urma cărora a reieșit că aceasta a părăsit teritoriul României, în cursul acestei dimineți, anterior momentului pronunțării de către instanță a sentinței definitive. Reiterăm faptul că, până astăzi, la momentul pronunțării instanței, nu erau dispuse măsuri preventive sau interdicții”, au transmis polițiștii de frontieră.

Aseară, Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria. “În urma cooperării dintre structurile specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și autoritățile din Bulgaria, femeia, pe numele căreia este emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, a fost depistată pe teritoriul Bulgariei. În continuare, se desfășoară activități specifice, în vederea predării femeii către autoritățile din România”, a transmis IGPR.

Elena Udrea a fugit din țară și în 2018, când instanța supremă a pronunțat decizia definitivă de condamnare la 6 ani de închisoare în acest dosar. La momentul pronunțării deciziei definitive, în iunie 2018, Udrea se afla în Costa Rica. Ea părăsise România la începutul lui 2018 și a cerut azil. În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica și apoi încarcerată. A fost eliberată în decembrie 2018, după ce Curtea Constituțională a decis că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanță supremă.

PSD vrea să fure SMURD de la PNL

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, ieri, că serviciul SMURD trebuie integrat la nivelul Ministerului Sănătății (PSD), nu la Interne (PNL), ca în prezent.

El a menționat că pentru activitatea medicală responsabilitatea în fața opiniei publice este a Ministerului Sănătății. “Eu mă bucur că avem parteneri profesioniști, la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență este domnul doctor Arafat, care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani, dar, în mod evident, discutăm despre o activitate medicală, iar responsabilitatea atât în fața profesioniștilor din sănătate, cât și în fața opiniei publice este a Ministerului Sănătății. Sunt partenerii noștrii, SMURD este o structură a Departamentului pentru Situații de Urgență care și-a făcut foarte bine datoria. Eu întotdeauna le voi mulțumi public pentru ceea ce au făcut și pentru ceea ce fac, dar integrarea serviciilor de urgență cu celelalte servicii pe care le oferă de urgență prespitalicească sau unități de primiri urgențe sau compartimente de primiri urgențe cu celelalte tipuri de activități ale sistemului de sănătate este absolut necesară pentru că nu funcționează separat”, a precizat ministrul Sănătății.

El a precizat că aceste servicii trebuie să funcționeze integrat. “Aici nu aș vrea să fie intrepretat într-un fel ceea ce am spus eu, am recunoscut și recunosc public toate meritele domnului doctor Arafat, care a făcut o treabă excelentă în organizarea serviciilor medicale de urgență, dar ele trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătății și lucrul ăsta cred că este clar pentru toată lumea”, a mai transmis Alexandru Rafila.

Emilia Șercan: Îmi este tot mai clar că din Poliția Română s-a scurs proba respectivă

pozele cu conținut privat pe care le-a depus ca probe la poliție au fost preluate de 74 de site-uri în total, peste 60 aparținând Realitatea TV

Scriitorul Radu Paraschivescu și Emilia Șercan au discutat ieri, într-o conferință de presă, despre cum se încearcă mușamalizarea unei „operațiuni de kompromat” împotriva jurnalistei.

„Da, mi-a fost frică în dimineața în care am văzut că acea probă pe care eu am pus-o în mâinile Poliției pentru a-i descoperi pe cei care au încercat să orchestreze operațiunea de kompromat, am realizat că acea probă, dintr-un dosar penal, a fost scursă și a apărut pe mai multe site-uri. Acum pot să spun public că o parte din cele peste 60 de site-uri pe care le-am indicat aparțin trustului Realitatea TV”, a declarat Emilia Șercan.

Respectivele poze au apărut în mai puțin de 40 de minute după ce jurnalista a plecat din secția de Poliție. Pozele respective au fost preluate de 74 de site-uri în total, peste 60 aparținând Realitatea TV. „Îmi este din ce în ce mai clar faptul că din Poliția Română s-a scurs respectiva probă. Poliția orchestrează și pune la cale o operațiune de kompromat, iar în momentul în care am aflat, după 16 ore, și l-am informat pe ministrul de Interne, în două ore a fost pusă la cale operațiunea pentru mușamalizare”, a precizat Șercan.

Ea a făcut joi apel public către prim-ministrul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne Lucian Bode „dacă nu sunt responsabili și părtași ai acestor operațiuni, să le denunțe”. Emilia Șercan adună informații, probe și le va expune public, „să arăt exact cine a orchestrat această operațiune”. „Azi sunt eu, dar mâine poate fi orice jurnalist onest”, a spus furioasă Emilia Șercan.

Emilia Șercan a invitat echipa Realitatea TV să părăsească, joi, conferința de presă, pentru că „nu sunt îndreptățiți să se afle la această întâlnire tocmai pentru că au fost parte a operațiunii de kompromat pusă la cale cu foarte mare rapiditate, 4 ore și jumătate, și nu pot să se erijeze și în partea responsabilă de presă care își informează corect publicul”.

Baronii PNL le interzic copiilor să facă sport pe terenurile școlilor

Curtea Constituțională a României a admis sesizarea Guvernului și a stabilit că este neconstituțional proiectul de lege prin se permite folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea școlii și în afara orelor de program. Deputatul USR Tudor Pop anunța, pe 19 ianuarie, că Guvernul a atacat la Curtea Constituțională proiectul de lege prin care elevii au acces gratuit la terenurile de sport din curtea școlii și în afara orelor de program, iar acest lucru constituie, în opinia sa, “un atac la adresa sănătății copiilor și adolescenților”. “Pe 13 ianuarie, Guvernul, prin mâna premierului Ciucă, a atacat la CCR proiectul de lege prin care elevii au acces gratuit la terenurile de sport din curea școlii și în afara orelor de program, respectiv în vacanțe și în weekenduri”, spunea Pop la Palatul Parlamentului.

El susținea că, probabil, premierul “a fost păcălit” că e o idee bună “să păstreze lacătele pe curtea școlii” de ministrul Educației (PNL), care a fost împotriva proiectului pe toată durata traseului parlamentar. “Nu știu ce problemă are domnul ministru Cîmpeanu cu copiii și adolescenții care vor să facă mișcare și sport, dar, probabil, are legătură cu lobby-ul acelor directori de școli care nu au nicio emoție când vine vorba să închirieze sala de sport din incinta școlilor. Este scandalos să ții copiii și adolescenții departe de singurele spații unde pot desfășura în siguranță activități sportive și de recreere și asta în condițiile în care ai o epidemie de obezitate în rândul copiilor, când orele de sport și de educație fizică sunt insuficiente, când suntem campioni ai sedentarismului și bolilor cardio-vasculare la nivel european. Nu mai zic de pandemia care a dat peste cap viața tuturor”, argumenta el.

Aurescu: Noul concept strategic al NATO trebuie să menționeze explicit Rusia ca principala amenințare a Alianței

Un nou concept strategic al NATO trebuie să menționeze explicit că Rusia este principala amenințare a securității Alianței, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, joi, înaintea reuniunii miniștrilor de Externe din statele membre NATO, care are loc la Bruxelles. “Am subliniat că, în acest context, conceptul strategic trebuie să menționeze în mod explicit că Rusia este principala amenințare a securității Alianței”, a arătat ministrul român.

Aurescu a subliniat că este nevoie de crearea “cât mai rapidă” a Grupului de Luptă în România, aprobat de NATO în a doua parte a lunii martie.

Totodată, a evidențiat și nevoia de ajutor umanitar pentru Ucraina, adăugând că, în context, România a acordat sprijin pentru aproximativ 700.000 de ucraineni care s-au refugiat din calea războiului în țara noastră.

Peste 75.000 de cazuri de infecții respiratorii acute, înregistrate în săptămâna 28 martie - 3 aprilie

Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a depășit 75.000 în săptămâna 28 martie - 3 aprilie, fiind de aproape două ori mai mare față de aceeași săptămână a anului trecut. Dintre acestea, peste 2.800 au fost cazuri de gripă clinică. De la începutul sezonului au fost confirmate în laborator 663 de cazuri de gripă.

Potrivit raportului publicat, joi, de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în săptămâna 28 martie - 3 aprilie, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinica, IACRS și pneumonii) a fost de 75.628, de 1.9 ori mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (38.581) și cu 3.4% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (78.272).

Astfel, au fost raportate, la nivel național, 2.812 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 85 de cazuri înregistrate în perioada similară din 2021.

Conform sursei citate, în săptămâna 28 martie - 3 aprilie au fost raportate 9 cazuri de Infecție Respiratorie Acută Severă (SARI), cu 5 mai multe față de săptămâna precedentă și fața de zero în aceeași perioada a sezonului precedent. Nu a fost raportat niciun deces confirmat cu virus gripal. De la începutul sezonului, au fost confirmate cu laboratorul 663 de cazuri de gripă, cele mai multe în București - 259 și județele Iași - 91, Ilfov - 73, Prahova - 63, Călărași - 33, Olt - 26. Până în 3 aprilie, au fost vaccinate antigripal 1.502.903 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.