Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj: Românii, mai speriați de inflație decât de ruși

Ziarul de Vrancea
12 mar 2022 726 vizualizări

Un român din cinci ar fi de acord ca țara noastră să trimite trupe în sprijinul Ucrainei n 7% dintre respondenți consideră că Rusia este prietenoasă cu România

Românii sunt mai degrabă îngrijorați de creșterea prețurilor la energie și la alimente decât de războiul din Ucraina, indică datele unui sondaj CURS, în care repondenții au fost chestionați și în legătură cu oportunitatea ajutorului militar pentru Ucraina, precum și cu atitudinea prietenoasă a Ucrainei și Rusiei față de România. Aproape toți cei chestionați, 99%, s-au declarat foarte îngrijorați de creșterea prețurilor la electricitate, iar 98% de creșterea prețurilor la alimente, în timp ce 96% sunt îngrijorați de creșterea prețului gazelor. Procentul celor îngrijorați de războiul din Ucraina este 93%, iar al celor care se tem de o extindere a conflictului în România este 89%. Pe următoarele locuri în topul îngrijorărilor românilor se află: situația politică (83%), posibilitatea apariției unor noi tulpini de coronavirus (58%) și venirea refugiaților din Ucraina (53%).

95% dintre cei chestionați se declară “la curent” cu invazia federației Ruse în Ucraina. 81% dintre repondenți sunt total de acord ca România să primească refugiați din Ucraina, 79% sunt de acord cu trimiterea de ajutoare umanitare în Ucraina, iar 68% sunt în favoarea ideii că România ar trebui să susțină sancțiunile decise în Uniunea Europeană. Aproape o treime dintre subiecți se declară în favoarea trimiterii de ajutor militar Ucrainei, în timp ce 63% nu sunt de acord cu o astfel de inițiativă. Procentul celor care cred că România ar trebui să trimită trupe în sprijinul Ucrainei este și mai mic, respectiv 19%, cei care se opun unei astfel de idei reprezentând 76%.

La întrebarea “În opinia dumneavoastră, următoarele țări sau organizații au o atitudine prietenoasă sau neprietenoasă față de România?”, 79% au dat un răspuns favorabil în cazul UE, 76% cred că NATO are o atitudine prietenoasă, iar 68% consideră același lucru în cazul ONU. În ceea ce privește Ucraina, doar 59% dintre cei chestionați consideră că are o atitudine prietenoasă, în timp ce 21% consideră atitutdinea neprietenoasă, iar restul nu știu sau nu răspund. În cazul Rusiei, doar 7% consideră că are o atitudine prietenoasă, iar 79% afirmă că are o atitudine neprietenoasă.

PSD, creditat cu 36% din intențiile de vot pentru parlamentare

PSD ar obține 36% din voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, urmat de PNL cu 20% din voturi și de AUR - 14%, relevă datele aceluiași sondaj CURS. Potrivit sondajului, după PSD - 36%, PNL-20% și AUR - 14%, pe locul al patrulea în intențiile de vot pentru Parlament se situează USR, cu un procent de 8%, urmat de UDMR - 5%. Pe următoarele poziții se află PMP și Partidul Umanist social-liberal, care nu realizează pragul de 5% pentrui intrarea în Parlament, avînd fiecare câte 4%.

Sondajul a fost realizat în perioada 2 - 11 martie, 2022, pe un eșantion de 1172 respondenți, votanți în vârstă de 18 ani și peste, prin metoda față-în-față, la domiciliul respondenților. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion este de plus minus 3 la sută.

Populația Moldovei a crescut cu 4% în trei săptămâni

cei 100.000 de refugiați cazați în Moldova sunt echivalentul a 2,5 milioane de refugiați care ar veni în Marea Britanie în trei săptămâni, scrie BBC

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, a anunțat că țara sa are nevoie de ajutor internațional după ce a primit peste 270.000 de refugiați ucraineni de război, peste 100.000 rămânând temporar în țară. “Suntem foarte îngrijorați de consecințele economice ale războiului, care au lovit puternic țări precum Moldova, una dintre cele mai sărace din Europa. Cu siguranță avem nevoie de ajutor internațional”, a declarat Gavriliță duminică pentru BBC.

Moldova are o populație estimată la 2,5 milioane de locuitori, iar numărul de refugiați primiți reprezintă o creștere cu 4% a populației sale, potrivit BBC.

Și ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a declarat pentru BBC că țara e aproape de punctul în care nu va mai putea să le ofere adăpost refugiaților din Ucraina. El a spus că numărul de locuri disponibile pentru cazarea refugiaților se micșorează dramatic. Potrivit BBC, cei 100.000 de refugiați cazați în Moldova sunt echivalentul a 2,5 milioane de refugiați care ar veni în Marea Britanie în trei săptămâni. Popescu a mai spus că un eventual atac rusesc asupra orașului – port Odesa din sudul Ucrainei, lângă granița cu Moldova, ar duce la un aflux “copleșitor” de refugiați. “Ar fi o catastrofă umanitară totală”, a spus Nicu Popescu.

USR: Klaus Iohannis a dat lovitura finală Justiției

USR a criticat sâmbătă decizia președintelui Klaus Iohannis de a promulga legea inițiată de ministrul Cătălin Predoiu prin care atribuțiile Secției Speciale sunt mutate la procurori din afara DNA și DIICOT – singurele parchete specializate în investigarea actelor de corupție.

USR critică faptul că președintele Iohannis nu a așteptat avizul Comisiei de la Veneția asupra proiectului legislativ. “În timp ce toți ochii sunt ațintiți asupra războiului din Ucraina, Klaus Iohannis a dat lovitura finală Justiției din România La adăpostul vizitei vicepreședintelui SUA în România, Iohannis a semnat decretul de promulgare al legii de așa zisa desființare a Secției Speciale. Președintele a ales să nu aștepte avizul Comisiei de la Veneția care urma să fie publicat în doar șapte zile, la fel cum au făcut și PSD și PNL în Parlament și judecătorii CCR”, arată USR într-un comunicat. “Cu toții s-au grăbit să submineze lupta anticorupție și să taie atribuțiile DNA și DIICOT. În prezent, legea nu este altceva decât reînființarea pe steroizi a Secției Speciale, cu și mai mult personal, cu mai multe resurse și mai multă putere. Klaus Iohannis trădează din nou românii care l-au votat pentru a avea o țară cu o justiție independentă”, mai arată USR.

Ca urmare a promulgării legii, România va rămâne în continuare sub lupa MCV, obiectivul de a intra în spațiul Schengen va fi îndepărtat și mai mult, mai arată partidul condus de Cătălin Drulă.

MAI: 3.753 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că, de la începerea conflictului din Ucraina, 3.753 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, dintre care 65 în ultimele ore.

De asemenea, la acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 63.2%. „În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, frontiera de stat a fost tranzitată pe sensul de intrare de 19.462 de mijloace de transport și de 75.902 de persoane, dintre care 16.676 de cetățeni ucraineni”, mai arată sursa citată.

Șofer, aendat cu 13.450 de lei

Un șofer, de 31 de ani, din județul Constanța, a fost amendat cu 13.450 lei, iar permisul i-a fost suspendat pentru 90 de zile, în urma mai multor încălcări ale legislației rutiere, depistate pe DN 25, a anunțat, sâmbătă, Inspectoratul de Poliție Județean Galați.

Potrivit sursei citate, polițiștii au oprit în trafic, pe DN 25, în comuna Tudor Vladimirescu, un ansamblu auto format din autoutilitară și semiremorcă, condus de un bărbat, de 31 de ani, din județul Constanța, și care fusese înregistrat de aparatul radar circulând cu viteza de 106 km/h, pe un tronson de drum cu limita de viteză legal admisă de 50 de km/h. Polițiștii au constatat, de asemenea, că bărbatul nu purta centura de siguranță și autovehiculul prezenta avarii pentru care nu exista autorizație de reparații. Mai mult, la controlul efectuat asupra tahografului digital, pe cardul deținut de conducătorul auto s-a constatat că acesta se află în repaus, iar pe impulsorul cutiei de viteză era montat un magnet, cu dimensiunea de 2×5 cm, în scopul alterării datelor înregistrate.

Pentru toate încălcările prevederilor legislative constatate de polițiști, conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare totală de 13.450 de lei și suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, pentru o perioadă de 90 de zile.

Femeie din Rusia, urmărită internațional pentru participare la o grupare armată ilegală, reținută la Siret

Polițiștii de frontieră suceveni au depistat și reținut, la intrarea în țară prin PTF Siret, o femeie din Federația Rusă, căutată internațional, din 2018, de autoritățile din țara sa, pentru participare la o grupare armată ilegală, a informat duminică purtătorul de cuvânt al STPF Suceava, Ilie Poroch Serițan. Potrivit sursei citate, femeia, în vârstă de 36 de ani, a fost depistată în PTF Siret vineri seara, la ora 19,00, pe sensul de intrare în țară, la controlul efectuat asupra unui autocar cu pasageri care se deplasa pe ruta Ucraina - Turcia.

Femeia, pe numele căreia era emis un mandat internațional de arestare de către Interpol, a fost predată Serviciului Investigații Criminale din cadrul IPJ Suceava în vederea punerii în aplicare a măsurilor legale.

Aceasta a fost prezentată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava în fața judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel Suceava cu propunere de arestare provizorie în caz de urgență a persoanei extrădabile Amina Gerikhanova, față de care autoritățile judiciare din Federația Rusă au dispus transmiterea difuziunii din data de 24 aprilie 2018 emisă de Interpol Moscova, prin care s-a solicitat arestarea în vederea extrădării, în baza mandatului de arestare emis pe 27 martie 2018 de Tribunalul districtual Oktyabrsky, Grozny, Rusia. “Curtea de Apel Suceava a admis propunerea de arestare provizorie pe o durată de 15 de zile, începând cu data de 12 martie 2022, a persoanei extrădabile Gerikhanova Amina, față de care autoritățile judiciare din Federația Rusă au dispus transmiterea difuziunii pentru săvârșirea infracțiunii de participare la grupare armată ilegală din Codul penal rusesc”, potrivit sursei citate. Curtea de Apel Suceava a fixat data de 24 martie ca termen pentru a stabili dacă sunt îndeplinite condițiile extrădării, femeia fiind în prezent în arestul IPJ Suceava.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.