MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj: Jumătate dintre români abia așteaptă alegerile parlamentare
PSD este pe primul loc în intențiile de vot, cu 31%, urmat în ordine de PNL și AUR, diferența între ele fiind sub 1 procent, arată barometrul INSCOP
Jumătate dintre cei chestionați în cadrul unui Sondaj de opinie național realizat de INSCOP, la comanda News.ro, declară că în mod sigur ar merge la vot la alegerile parlamentare. Aproape un sfert dintre respondenți afirmă că în mod sigur nu ar merge să voteze. În cazul întregului eșantion, care include toți votanții, indiferent dacă merg sau nu să-și exercite dreptul de vot, dar care și-au declarat opțiunea pentru unul dintre partidele incluse în întrebarea privind scrutinul parlamentar, PSD se menține pe primul loc, cu 29,1 % din opțiuni, însă poziția a doua revine AUR, urmat la diferență de peste 2 procente de PNL. USR ar avea în prima variantă 12%, iar în cea de a doua 11,6%. PSD și PNL obțin scoruri ușor mai bune pe votanții foarte mobilizați, în timp ce AUR obține scoruri mai bune pe votanții care au o opțiune politică, indiferent de cât de mobilizați sunt”, remarcă directorul general al INSCOP Research, Remus Ștefureac.
Jumătate dintre cei chestionați în cadrul sondajului afirmă că în mod sigur ar merge la vot dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, însă aproape un sfert dintre ei declară că în mod sigur nu ar merge să-și exercite dreptul de vot.
Intenția de a merge la vot a fost evaluată pe o scală de la 1 - sigur NU la 10 - sigur DA, întrebarea fiind: ”Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cât de sigur sunteți că ați merge să votați?”
Pe scala de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” voi merge la vot și 10 ”sigur da” voi merge la vot, 23.7% dintre români au ales 1, 1.8% dintre români au ales 2, 1.7% au ales 3, 1.8% au ales 4, 6.8% au ales 5, 1.8% au ales 6, 2.7% au ales 7. 5.3% indică 8, 2.5% 9 și 50.1% indică 10.
Ponderea celor care aleg nota 10 - sigur DA este foarte mare în comparație cu prezența efectivă întregistrată la scrutinele anterioare.
În ceea ce privește intențiile de vot, întrebarea a vizat o listă fixă de partide, fiind: ”Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare și ar participa urmatoarele partide/ alianțe politice, dvs. cu candidații cărui partid/ alianțe ați vota?”.
În cazul respondenților care și-au exprimat preferința pentru un partid din listă și au declarat că merg sigur la vot (37.8% din eșantion), 31% ar vota cu PSD, 20,4% ar opta pentru PNL, 19,7% ar vota cu AUR, iar 12% cu USR. Ar urma, în ordine, ca intenții de vot, UDMR - 4,6%, SOS - 3,1%, Partidul Verde 2,7%, PMP - 1,7%, Pro România 1,5%, Forța Dreptei 1%, REPER - 0.7%, Alt partid - 1,6%.
Respondenții care doar au optat pentru un partid din listă, indiferent dacă merg sau nu vot, fiind excluși nehotărâții, au exprimat următoarele opțiuni: PSD - 29,1%, AUR - 22,4%, PNL - 20,4%, USR - 11%, celelalte formațiuni situându-se sub pragul electoral de 5% necesar intrării în Parlament.
”Ce constatăm din date este că PSD și PNL obțin scoruri ușor mai bune pe votanții foarte mobilizați, în timp ce AUR obține scoruri mai bune pe votanții care au o opțiune politică, indiferent de cât de mobilizați sunt. În acest moment nu putem vorbi despre tendințe foarte clare de evoluție/involuție a intenției de vot. În următoarele luni, conturarea acestor tendințe va depinde în mare măsură de modul în care va evalua populația mersul economiei, al prețurilor, precum și de politicile publice cu impact major precum cele legate de taxe, salarii sau pensii. De asemenea, un rol important asupra evoluției intenției de vot îl vor avea și subiecte din afara spectrului politicilor guvernamentale precum cazuri de corupție sau situații de criză neprevăzute”, explică directorul general al INSCOP Research Remus Ștefureac.
Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 15 – 22 septembrie. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %.
Proiect USR prin care infractorii să nu se mai bucure de averile dobândite ilegal
USR depune un proiect de lege prin care infractorii să nu se mai bucure de averile dobândite ilegal, prin care se prelungește perioada în care se poate face confiscarea extinsă și prevede ca ANABI, care are oameni specializați în căutarea tranzacțiilor și evaluarea bunurilor persoanelor condamnate penal, să facă documentarea și urmărirea bunurilor infractorilor, dar și să poată cere confiscarea extinsă. În acest fel, nu doar că sunt eliberați procurorii care au și așa un grad de încărcare ridicat, dar cresc șansele ca prejudiciile să fie recuperate și ca infractorii să nu se mai bucure de averile generate prin corupție, uneori după condamnări cu suspendare sau în sistem semi-deschis și cu tratament preferențial.
”Zilnic, infractorii râd în nas cetățenilor cinstiți, cumpărând cu banii dobândiți ilegal nu doar bunuri de lux, ci și protecție de la autorități și politicieni. USR vrea ca averile făcute prin infracțiuni să se întoarcă la bugetul de stat și a depus un proiect de lege prin care este îmbunătățit mecanismul confiscării extinse, iar Agenția Națională pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) capătă atribuții în documentarea și urmărirea bunurilor infractorilor. România are legislație pe confiscarea extinsă, însă practica a demonstrat faptul că avem prea puțini procurori, cu un volum de muncă mult prea mare pentru a reuși să se ocupe și de urmărirea și condamnarea infractorilor, dar și de urmărirea și confiscarea bunurilor acestora”, afirmă USR într-un comunicat.
USR precizează că ”cifrele vorbesc de la sine despre sub-performanța actualului sistem al confiscării extinse, astfel că în perioada 2017-2021, au fost pronunțate anual între 14 și 30 de hotărâri care cuprind confiscări extinse. Prin comparație, au fost dispuse, anual, între 4.394 și 11.645 de confiscări speciale”.
”Confiscarea extinsă trebuie să funcționeze, altfel nu vom scăpa niciodată de personaje gen Buzatu, Dragnea sau Arsene! Dacă luăm doar cazul Buzatu și îl extrapolăm, ne speriem: Dumitru Buzatu cerea 10% din valoarea contractelor atribuite. Asta îmi indică mie că firma factura cu cel puțin 20% peste valoarea normală. Anul trecut, statul român a cheltuit 174 de miliarde de lei pentru bunuri și servicii. 20% înseamnă 34 de miliarde de lei în plus față de cât ar fi trebuit. Această sumă acoperă toată gaura bugetară pentru care Guvernul PNL-PSD vrea să mărească taxele și impozitele pentru noi toți”, declară deputatul USR Victor Ilie, inițiator al proiectului de lege.
Proiectul USR prelungește perioada în care se poate face confiscarea extinsă și prevede ca ANABI, care are oameni specializați în căutarea tranzacțiilor și evaluarea bunurilor persoanelor condamnate penal, să facă documentarea și urmărirea bunurilor infractorilor, dar și să poată cere confiscarea extinsă. ”În acest fel, nu doar că sunt eliberați procurorii care au și așa un grad de încărcare ridicat, dar cresc șansele ca prejudiciile să fie recuperate și ca infractorii să nu se mai bucure de averile generate prin corupție, uneori după condamnări cu suspendare sau în sistem semi-deschis și cu tratament preferențial”, precizează formațiunea.
Băieții până la vârsta de 18 ani inclusiv se pot vaccina gratuit cu vaccinul antiHPV
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că băieții cu vârsta de până la 18 ani inclusiv se vor putea vaccina gratuit cu vaccinul antiHPV, cum se întâmplă în cazul fetelor.
"Până la sfârșitul anului vom introduce și vaccinul HPV la același sistem de decontare. Marea noutate este faptul că băieții până la vârsta de 18 ani, inclusiv 18 ani, vor avea și ei dreptul de a se vaccina gratuit, la fel ca și fetele, iar femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani se pot vaccina cu o reducere sau o compensare de 50% a acestui vaccin, ceea ce va crește, cred eu, foarte mult accesul la vaccinare. Interes foarte mare există", a afirmat ministrul la conferința "Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii", organizată de DC News Media Group.
În ceea ce privește vaccinarea antigripală, ministrul a spus că imunizarea în farmacii scurtează foarte mult birocrația, circuitul fiind unul mai simplu.
"Pe data de 1 octombrie va fi cea de la care se face această metodologie nouă. Începem cu vaccinul gripal. Este normal, este vaccinul sezonier și dacă vaccinul va ajunge în farmacii, în mod evident pe bază de prescripție, persoanele din grupele la risc îl pot rambursa integral. Este un pas înainte. Vaccinarea în farmacii poate să scurteze foarte mult birocrația și problemele care existau înainte, când Ministerul Sănătății achiziționa vaccinul, îl trimitea la direcțiile de sănătate publică, medicii de familie îl ridicau de la direcțiile de sănătate publică. Era un circuit întreg care în felul acesta a dispărut. Omul primește o prescripție medicală, se prezintă la farmacie, ridică vaccinul gripal și fie se întoarce la medicul de familie să îl administreze, fie poate să beneficieze de vaccinare în farmaciile care s-au înscris în acest program, care se extinde rapid pe măsură ce farmaciștii sunt instruiți în ceea ce privește vaccinarea", a explicat Rafila.
Potrivit ministrului Sănătății, programul de vaccinare pentru copii va decurge ca și până în prezent.
Doi tineri suspectați că au simulat mai multe accidente pentru a încasa banii din asigurări, reținuți
Doi tineri din județul Sibiu, suspectați că au simulat mai multe accidente rutiere soldate cu pagube materiale pentru a încasa banii din asigurări, au fost reținuți. Polițiștii și procurorii au făcut percheziți la cinci adrese din Sibiu și Șelimbăr.
Potrivit polițiștilor, în perioada iulie – decembrie 2022, doi sibieni, în vârstă de 25, respectiv 28 de ani, ar fi simulat implicarea în mai multe evenimente rutiere soldate cu pagube materiale, pe raza județului Sibiu și ar fi formulat cereri de despăgubiri în scopul obținerii unor sume de bani din partea societăților de asigurări. ”Prin presupusa activitate infracțională s-ar fi înregistrat un prejudiciu de 120.467 de lei. Mai multe mijloace de probă, documente și telefoane au fost ridicate în urma perchezițiilor efectuate”, au mai transmis polițiștii.
Cadavrul unei tinere a fost găsit pe o plajă din Mamaia
Cadavrul unei tinere a fost descoperit pe o plajă din stațiunea Mamaia, iar polițiștii au început cercetările în acest caz. Descoperirea a fost făcută de turiști care au alertat salvamarii.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța au afirmat că pe trupul tinerei nu erau urme vizibile de violență. “La data de 28 septembrie, în jurul orei 10.20, polițiști din cadrul Poliției stațiunii Mamaia au fost sesizați cu privire la faptul că, pe plajă, se află cadavrul unei persoane de sex feminin. Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că cele sesizate se confirmă. Cadavrul nu prezenta urme vizibile de violență. În cauză, cercetările continuă, în vederea stabilirii, cu exactitate, a împrejurărilor producerii evenimentului”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța.
"Am fost anunțați de către niște turiști că o persoană este la firul apei, înecată. Când am ajuns aici era o mașină de Poliție și ne-am dat seama că s-a întâmplat ceva. La fața locului era o persoană la firul apei, s-a înecat. Nu știm dacă este singura persoana care a intrat sau dacă sunt mai multe persoane. Facem verificări dacă găsim haine, ceva obiecte ale persoanei. Dacă a intrat singură în apă, e foarte greu să mai alerteze cineva. Sezonul s-a cam terminat, nu prea este lume pe plajă. Marea este agitată, steagul roșu este arborat, nu se ține cont. Nu știm cu cine era, ce s-a întâmplat mai exact. Are cam 25 de ani” a declarat Georgian Goariu, salvamar, pentru Ziua de Constanța.
Polițiștii au deschis o anchetă pentru a stabili împrejurările în care tânăra și-a pierdut viața.
Pelerinajul religios la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva începe în 7 octombrie
Zeci de mii de credincioși sunt așteptați la pelerinajul religios de la Iași, la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, racla cu sfintele moaște urmând să rămână în curtea catedralei timp de nouă zile.
Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (MMB) au transmis, joi, că pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva va începe sâmbătă dimineață, 7 octombrie, când racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul tradiționalei procesiuni și va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne până duminică, 15 octombrie. Alături de sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei vor fi aduse anul acesta spre închinare, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta), și sfintele moaște ale Sfântului Andrei Criteanul.
”O motivație importantă pentru alegerea acestui Sfânt supranumit «exarhul cântăreților bisericeșt» a fost conferită de faptul că 2023 este declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”, au explicat reprezentanții MMB.
Autoritățile se așteaptă ca în acest an zeci de mii de credincioși din întreaga țară să vină la Iași pentru a se închina la sfintele moaște. Pe 14 octombrie va fi oficiată slujba Sfintei Liturghii, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Pietonalul Ștefan cel Mare, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane. Slujba va putea fi urmărită și de la distanță, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iași în mai multe locații.
Prima implantare a unei inimi artificiale la un minor
Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, Horațiu Suciu, anunță prima implantare a unei inimi artificiale la un minor. Este vorba despre o adolescentă de 17 ani, care nu ar fi supraviețuit fără transplant, dar donatorii pentru această categorie de vârstă sunt rari. ”Am mers la Institut, gândindu-mă ce este în sufletul unei copile de 17 ani, pacientă de-a noastră, care așteaptă un transplant, știind cât de puțini sunt donatorii pentru această categorie de vârstă. Soluția inimii artificiale era singura care, din cauza gravei insuficiențe cardiace, o putea ține în viață”, a scris, pe Facebook, medicul Horațiu Suciu. Acesta a precizat că operația a reușit.
”Este a patra implantare a unei inimi artificiale pe care o reușim în acest an și prima din România la un copil. Le mulțumesc colegilor din echipa IUBCvT Târgu Mureș și profesorului Putnik din Belgrad care a asistat la intervenție. Mă bucur că reprezentantul acestui important centru est-european în domeniul transplantarii cardiace a fost alături de noi și a văzut stadiul la care a ajuns medicina târgumureșeană”, a mai scris medicul.
Acesta s-a referit și la viitorul Institut al Inimii de la Târgu Mureș: ”Când am plecat spre casă, m-am uitat la părculețul din fața Spitalului. Este locul în care se va construi noul Institut al Inimii. Acolo sunt acum niște pomi fragezi, pe care i-aș lua cu noi în noua clădire a Institutului, pe care îl pregătim cu toată dedicarea. Nu știu dacă pomii aceștia se vor regăsi în viitorul nostru spital, dar felul în care i-am văzut astăzi a fost ca un dialog în care mi s-a șoptit, de undeva, că procedura de astăzi va fi, în noul proiect, o rutină. Într-adevăr, inima are tainele ei…”.
Chitaristul american Al Di Meola, internat la “Bagdasar-Arseni”
Celebrul chitarist american Al Di Meola a fost internat cu probleme cardiace, miercuri seară, la Spitalul "Bagdasar-Arseni" din București.
"Confirm faptul că Al Di Meola este internat de aseară la cardiologie pe garda de STEMI, stabil în momentul de față", a precizat purtătorul de cuvânt al unității medicale, Florin Bica. Al Di Meola susținea un concert în Capitală.