Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj INSCOP: Diana Şoşoacă, cel mai detestat politician din România

Ziarul de Vrancea
1 iul 2024 833 vizualizări

Topul încrederii este condus de Mircea Geoană, urmat de Nicuşor Dan, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă

 

 

Liderul SOS România Diana Şoşoacă conduce în clasamentul notorietăţii politicienilor, dar este şi pe primul loc în topul neîncrederii, conform datelor unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. În clasamentul notorietăţii, Şoşoacă este urmată de Marcel Ciolacu, Mircea Geoană şi Nicolae Ciucă, în timp ce în topul neîncrederii, pe locul al doilea se situează Marcel Ciolacu, urmat de George Simion.

Astfel, Mircea Geoană conduce în clasamentul încrederii, 33,4% dintre toţi participanţii la sondaj declarând că au încredere destul de multă şi foarte multă în secretarul general adjunct al NATO.  Oficialul NATO este urmat de Nicuşor Dan cu 26,2% încredere multă şi foarte multă şi de Marcel Ciolacu cu 23,6% încredere multă şi foarte multă. Clasamentul este continuat de Nicolae Ciucă cu un capital de încredere de 21,4%. În Elena Lasconi au încredere multă şi foarte multă 21,3 dintre cei intervievaţi), iar în Diana Şoşoacă 20,2%. Clasamentul este încheiat de George Simion cu 18% şi de Kelemen Hunor cu 8,5% cotă de încredere.

În ceea ce priveşte notorietatea, topul este condus de Diana Şoşoacă - 97,2%, urmată de Marcel Ciolacu - 94,5%, Mircea Geoană - 91,9%, Nicolae Ciucă - 89,2%, George Simion - 86,6%, Nicuşor Dan - 85,2%, Kelemen Hunor - 63,3%, Elena Lasconi - 61,1%.

 

Topul nepopularității

 

Diana Şoşoacă se clasează pe primul loc în clasamentul neîncrederii, fiind cel mai nepopular lider politic din România cu 75,4% dintre români care declară că au destul de puţină, foarte puţină sau nu au deloc încredere în aceasta. Pe locul al doilea în clasamenul neîncrederii se situează Marcel Ciolacu (67,6% încredere destul de puţină sau foarte puţină/deloc). Premierul Ciolacu este urmat de George Simion (66,5% încredere destul de puţină sau foarte puţină/deloc), Nicolae Ciucă (63,8% încredere destul de puţină sau foarte puţină/deloc), Mircea Geoană (57% încredere destul de puţină sau foarte puţină/deloc), Nicuşor Dan (52,7% încredere destul de puţină sau foarte puţină/deloc). Kelemen Hunor (51,9% încredere destul de puţină sau foarte puţină/deloc) şi Elena Lasconi (36,5% încredere destul de puţină sau foarte puţină/deloc). Ultimi doi clasaţi în clasamentul neîncrederii sunt avantajaţi şi de notoritatea mai scăzută (sub 65%).

”INSCOP Research publică în premieră atât clasamentul încrederii în lideri politici, cât şi al neîncrederii raportat la totalul populaţiei. Măsuraţi în premieră în sondajul naţional INSCOP-News, Nicuşor Dan şi Elena Lasconi obţin scoruri bune. Proaspăta preşedintă a USR înregistreză un nivel de încredere destul de bun (puţin peste 20%), dacă îl raportăm la notoritate (doar aproximativ 60% declară că au auzit de Elena Lasconi, semnificativ sub ceilalţi lideri de partide care înregistrează notorităţi de peste 80-90%). Topul nepopularităţii este condus detaşat de Diana Şoşoacă cu trei pătrimi (75%) dintre români care nu au încredere în aceasta, urmată de Marcel Ciolacu şi George Simion, în care declară că nu au încredere două treimi dintre români. Cea mai mică ostilitate o genereză Elena Lasconi şi Kelemen Hunor, dar cifrele sunt influenţate şi de notoritatea mult mai mică a celor doi (aproximativ 60%)”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 19 - 27 iunie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Consultări la Palatul Victoria pe tema calendarului electoral

Premierul Marcel Ciolacu a început luni consultările cu partidele pe tema calendarului alegerilor prezidenţiale şi parlamentare, primele discuţii având loc cu delegaţia USR, formată din preşedintele USR Elena Lasconi, Dominic Fritz şi Lucian Viziteu. La discuţii au fost prezenţi şi viceprim-ministrul Marian Neacşu şi vicepremierul şi ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Elena Lasconi a declarat, după discuţia cu reprezentanţii Executivului, că USR vedea dacă doar s-a mimat o consultare sau dacă Marcel Ciolacu a fost sincer. Lasconi a menţionat că premierul le-a spus că după ce va avea dialog cu toate partidele, s-ar putea să fie încă o întâlnire în care să tragă concluziile. Preşedintele USR a menţionat că formaţiunea susţine respectarea legii şi alegeri la termen, acesta fiind mesajul transmis Guvernului. În plus, a arătat ea, se concentrează toată comunicarea pe data alegerilor când problemele oamenilor sunt foarte mari, menţionând scumpirile care au intrat în vigoare prin majorarea preţului la motorină.

Și preşedintele AUR, George Simion, a declarat că pentru partidul său este oportun ca alegerile să aibă loc la termen în acest an, el acuzându-l pe premier şi pe partenerii lui de la PNL că sunt mincinoşi.

Consultările vor continua şi marţi, 2 iulie. Reamintim că PSD își dorește alegeri parlamentare și prezidenșiale anticipate, în luna septembrie, în timp ce partenerul de guvernare, PNL, cere alegeri la termen, în perioada noiembrie-decembrie. Marcel Ciolacu a anunţat, vineri, că de luni, alături de cei doi vicepremieri, îi va invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor. „Aceasta este abordarea corectă şi nu schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu iniţieze un act normativ convenit anterior. Nu voi răspunde provocărilor de a declanşa o criză guvernamentală şi instabilitate în România”, a subliniat el. Liderul PSD a mai spus că vineri era ultima zi în care putea fi adoptată hotărârea de Guvern pentru stabilirea datei alegerilor prezidenţiale la 15 septembrie.

Joi, preşedintele social-democraţilor spunea, la Bruxelles, despre blocajul din coaliţie privind stabilirea datei alegerilor prezidenţiale, că este evident că PNL doreşte să schimbe regulile jocului iar dacă decizia lor rămâne aceeaşi, nu are rost să facă o nouă şedinţă a coaliţiei. El a adăugat că abordarea sa este foarte clară, şi anume că liberalii nu şi-au ţinut cuvântul dat. „Onoarea nu este numai pe panouri, este şi în discuţii”, a transmis Ciolacu. În replică, Nicolae Ciucă a reacţionat la afirmaţiile lui Marcel Ciolacu şi a precizat că nu înţelege reacţia acestuia. „Afară este foarte cald. Asta da, pot să înţeleg”, a mai spus liderul PNL care e reiterat că atunci când vine vorba de alegeri prezidenţiale liberalii vor respecta termenele şi prevederile legale şi vor opera „exclusiv pe baza principiilor democratice, nu pe baza intereselor conducerii PSD”.

Tragedia de pe E85 – O familie ucisă după un șir incredibil de ghinioane când revenea de pe litoral

Un grav accident rutier a avut loc luni dimineaţă în judeţul Suceava, unde un autoturism care tracta pe o platformă un alt autoturism a intrat în coliziune cu o cisternă. În urma impactului, toţi cei cinci ocupanţi ai autoturismului au murit. Două dintre victime erau minore. Evenimentul rutier a avut loc pe raza comunei Cumpărătura. Şoferul cisternei a fost găsit rănit, însă era conştient şi cooperant.

Potrivit Monitorul de Suceava, o familie cu doi copii din Volovăț se află printre victimele cumplitului accident de luni dimineață, de pe E85. Este vorba de soții Costel și Ancuța Lăzărescu și cei doi copii minori ai acestora. Cei patru veneau din concediu, de pe litoral.

Pe drumul de întoarcere spre casă, autoturismul marca VW Touran cu care circulau, s-a defectat. Familia Lăzărescu a apelat la un bărbat din județul Buzău pentru a-i aduce spre casă. Cei patru membri ai familiei au urcat în mașina de teren a bărbatului la care au apelat pentru ajutor, iar mașina defectă a fost urcată pe platformă. Drumul spre casă le-a fost oprit brusc la Cumpărătura, după ce un tir înmatriculat în Ucraina ar fi suferit o explozie la un pneu. Mastodontul s-a răsturnat și a lovit în plin mașina de teren care tracta platforma.

Familia din Volovăț și bărbatul din Buzău nu au avut nicio șansă și au murit striviți de greutatea autocisternei.Ancuța Lăzărescu lucra la o farmacie veterinară din Volovăț, iar soțul ei la stația radio din Rădăuți.

Conflict la bacalaureat: O fată, lovită în zona feţei de un tânâr

Un conflict între doi tineri care urmau să susţină examenul de bacalaureat a avut loc, luni, în faţa unui liceu din Craiova, iar poliţiştii au stabilit că o fată de 20 de ani a fost lovită în zona feţei de un tânăr de aceeaşi vârstă.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj au anunţat că poliţiştii Secţiei 4 s-au sesizat, luni, că în jurul orei 8.00, că în zona unui liceu, de pe strada Constantin Brâncuşi din Craiova, pe trotuar, a avut loc un conflict între doi tineri.  ”Din primele cercetări, poliţiştii au stabilit faptul că, pe strada Constantin Brâncuşi, din Craiova, în dreptul unui liceu, pe trotuar, a izbucnit un conflict spontan între doi tineri, ce aşteptau să intre la examenul ce se desfăşura în incinta unui liceu situat în apropiere. În timpul conflictului, o tânără de 20 de ani, din Craiova, ar fi fost lovită în zona feţei, de către un tânăr de aceeaşi vârstă, din Gighera, sat Zaval”, au afirmat poliţiştii. Ei au precizat că tânăra a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, iar agresorul a fost dus la sediul poliţiei pentru audieri. Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de lovirea sau alte violenţe.

INS: În anul 2023, unui medic i-au revenit, în medie, 262 locuitori

În anul 2023, au funcţionat peste 67.000 de unităţi sanitare. Unui medic, inclusiv medic de familie, i-au revenit, în medie, 262 locuitori, faţă de 267 locuitori în anul 2022. Spitalele au tratat un număr de 3,7 milioane cazuri în regim de spitalizare continuă, cu 504.000 cazuri mai multe faţă de anul 2022, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”În anul 2023, activitatea reţelei sanitare şi de ocrotire a sănătăţii s-a desfăşurat în peste 67.000 unităţi sanitare (55.000 de unităţi sanitare în mediul urban şi 12.000 în mediul rural), cu peste 1.700 unităţi mai multe faţă de anul anterior”, arată datele INS.

Reţeaua farmaceutică a furnizat servicii printr-un număr de circa 10.000 de farmacii, drogherii şi puncte farmaceutice, în creştere cu 92 de unităţi faţă de anul 2022, deservind, în medie, 1.910 locuitori.

Medicina primară, asigurată prin reţeaua de cabinete medicale de familie, reprezintă primul contact al populaţiei cu sistemul sanitar, atât pentru diagnosticarea şi tratarea unor boli, cât şi pentru realizarea examenelor medicale preventive. Cele mai multe cabinete de medicină de familie au funcţionat în mediul urban, 6.200 cabinete comparativ cu 4.100 cabinete în mediul rural. Unui cabinet de medicină de familie i-au revenit, în mediul rural, de 1,4 ori mai mulţi locuitori comparativ cu un cabinet din mediul urban.

În timp ce, în anul 2023, în mediul urban au funcţionat 13.700 cabinete medicale independente de specialitate, în rural, numărul acestora a fost de 17,3 ori mai mic (793 cabinete). În consecinţă, raportat la populaţia după mediu de rezidenţă, numărul mediu de locuitori care a revenit unui astfel de cabinet medical a fost de 15,8 ori mai mare în mediul rural, faţă de mediul urban.

În anul 2023, numărul pacienţilor care au beneficiat de serviciile spitalelor şi unităţilor asimilate a fost de 3,7 milioane pacienţi internaţi în regim de spitalizare continuă şi de 5,3 milioane pacienţi internaţi în regim de spitalizare de zi, cu 1,3 milioane pacienţi mai mulţi comparativ cu anul 2022 când au fost trataţi 7,7 milioane pacienţi, atât cu spitalizare continuă, cât şi de zi.

Structura personalului sanitar este preponderent feminină, ponderea femeilor în rândul medicilor fiind de 71%, de 66,5% în rândul medicilor stomatologi şi de 89,7% în rândul farmaciştilor.

În anul 2023, faţă de anul 2022, numărul de medici (exclusiv medici de familie) a crescut cu 1.421, dintre aceştia, 97% fiind medici rezidenţi. Specialităţile în care s-a înregistrat cel mai mare număr de medici au fost medicina de familie (12.471), medicina internă (3.259), ATI (3.218), pediatrie (3.178) şi medicina generală (3.028).

A crescut numărul românilor care vizitează muzee

Bibliotecile au eliberat anul trecut 19,2 milioane volume către 2,4 milioane utilizatori activi, cu 0,6 milioane volume şi cu 57.000 utilizatori activi mai mult faţă de anul 2022. Numărul vizitatorilor la muzee şi colecţii publice a fost de 19,1 milioane persoane, cu 3,1 milioane persoane mai mult faţă de anul 2022, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Instituţiile şi companiile de spectacole şi concerte au susţinut 24.100 reprezentaţii în ţară, urmărite de 6,1 milioane spectatori, cu 2.600 reprezentaţii şi cu 1,9 milioane spectatori mai mult faţă de anul 2022.

În anul 2023 au fost distribuite în cinematografe 1590 filme, vizionate de 13 milioane spectatori (faţă de 11,2 milioane spectatori în anul 2022).

Sălaj: Doi tineri, decedaţi într-un accident de motocicletă

Doi tineri, de 19 şi 23 de ani, au decedat, în noaptea de duminică spre luni, după ce au intrat într-un gard cu motocicleta de teren pe care se aflau, în localitatea Boghiş. "Poliţiştii s-au deplasat de urgenţă la faţa locului şi au constatat că, un tânăr de 19 ani, din comuna Plopiş, în timp ce conducea un motocros, pe drumul judeţean 191 D, pe direcţia Nuşfalău - Valcău de Jos, în împrejurări care urmează a fi stabilite din cercetări, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, iar într-o curbă la stânga a pătruns în afara părţii carosabile, acroşând gardul unui imobil, ulterior fiind proiectat într-un copac", se arată, luni, într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj.Potrivit sursei citate, în urma impactului, atât conducătorul motocrossului, precum şi un alt tânăr, de 23 de ani, din localitatea Iaz, pasager, au decedat.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.