Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj INSCOP - 41.7% dintre români sunt îngrijoraţi de posibilitatea unui război

Ziarul de Vrancea
8 iun 2025 541 vizualizări

De aproape trei ori mai puțini români sunt speriați de creșterea prețurilor

Posibilitatea unui conflict/război în care să fie implicată România este, de departe, cea mai importantă sursă de îngrijorare pentru aproape 42% dintre români, urmată de înrăutăţirea stării de sănătate, relevă datele Barometrului INSCOP.

Posibilitatea unui conflict/război în care să fie implicată România este cea mai importantă sursă de îngrijorare pentru 41.7% dintre români. Înrăutăţirea stării de sănătate reprezintă cea mai importantă sursă de îngrijorare pentru 15% dintre cei intervievaţi, în timp ce creşterea preţurilor este menţionată de 14.9%.

9.2% din cei intervievaţi sunt cel mai mult îngrijoraţi de diminuarea drepturilor si libertăţilor fundamentale, 8.2% de diminuarea veniturilor, 5.4% de pierderea locului de muncă, iar 1.6% de deteriorarea mediului înconjurător. 2.4% menţionează alte probleme, iar 1.6% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Sunt îngrijoraţi de posibilitatea unui conflict/război în care să fie implicată România votanţii PSD şi ai AUR în proporţii mai mari decât votanţii PNL şi USR, femeile în proporţii mai mari decât bărbaţii, persoanele de peste 60 de ani în proporţii mai mari decât tinerii de 18-29 de ani, angajaţii la stat în proporţii semnificativ mai mari decât angajaţii de la privat.

”Cea mai mare parte a românilor (aproape 42%) sunt îngrijoraţi de posibilitatea unui conflict/război în care să fie implicată România, ceea ce reprezintă un procent de aproape trei ori mai mare decât următoarele surse de îngrijorare şi anume înrăutăţirea stării de sănătate (15%), respectiv creşterea preţurilor (aproape 15%). Agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, intensificarea conflictului şi dificultăţile legate de ajungerea la o soluţie de pace se numără printre motivele unei asemenea percepţii. La aceaste motivaţii obiective se adaugă acţiuni de dezinformare persistente promovare de entităţi politice locale care au răspândit naraţiuni false ale Rusiei, în scop vădit electoral. Dincolo însă de propaganda ostilă menită să provoace disensiuni în societatea românească, riscurile de securitate sunt reale şi provoacă o anxietate puternică în rândul românilor. Din acest motiv, încrederea în NATO şi Armată este atât de ridicată, iar o majoritate puternică sprijină creşterea cheltuielilor pentru înzestrarea Armatei României, aşa cum au surprins cercetările INSCOP anterioare!”, explică Remus Ştefureac, director executiv al INSCOP Research.

Datele au fost culese în perioada 26-30 mai 2025. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1150 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de încredere de 95%.

Aplicaţia dedicată cărţii electronice de identitate, disponibilă pe portalul MAI

Aplicaţia dedicată cărţii electronice de identitate şi ghidul de utilizare a acesteia au devenit disponibile pe portalul de servicii electronice al MAI. Aplicaţia permite utilizatorilor vizualizarea informaţiilor personale înscrise pe CEI (inclusiv domiciliul şi reşedinţa), autentificarea în sisteme informatice, precum şi semnarea electronică a documentelor folosind semnătura electronică avansată. Aplicaţia se instalează pe PC sau pe laptop. De marţi, va fi disponibil serviciul electronic de atestare a domiciliului/reşedinţei, putând fi obţinut online, prin intermediul HUB-ului, un certificat care atestă adresa de domiciliu sau reşedinţă, semnat electronic cu certificat calificat de către Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor care va putea fi transmis pe email oricărei persoane juridice sau fizice interesate.

”Deţinătorii de cărţi electronice de identitate (CEI) pot explora beneficiile noului document de identitate cu ajutorul aplicaţiei dedicate CEI, care poate fi descărcată de pe portalul HUB de servicii electronice al MAI, prin accesarea următorului link:  https://hub.mai.gov.ro/aplicatie-cei . Pentru a veni în sprijinul utilizatorilor, pe HUB-ul de servicii electronice al MAI a fost publicat un Ghid pentru utilizarea aplicaţiei dedicate cărţii electronice de identitate. Menţionăm faptul că aplicaţia se instalează doar pe o staţie de lucru: PC sau laptop!”, transmite luni MAI.

Conform instituţiei, aplicaţia dedicată cărţii electronice de identitate permite utilizatorilor, într-un format modern şi uşor de utilizat, vizualizarea informaţiilor personale înscrise pe CEI (inclusiv domiciliul şi reşedinţa), autentificarea în sisteme informatice, precum şi semnarea electronică a documentelor folosind semnătura electronică avansată. Documentele semnate cu certificatul pentru semnătură electronică avansată emis de M.A.I. au aceeaşi valoare ca documentele semnate olograf.

Totodată, aplicaţia oferă posibilitatea vizualizării informaţiilor înscrise în certificatele digitale emise de MAI care sunt stocate pe CEI, precum şi resetarea PIN-urilor de autentificare şi de semnare, opţiune utilă de exemplu în situaţia în care utilizatorul a uitat PIN-ul stabilit iniţial. Pentru a utiliza cartea electronică de identitate, este nevoie de un cititor de carduri - integrat în laptop, tastatura PC sau conectat extern - şi de aplicaţia dedicată CEI.

În prezent, specialiştii MAI lucrează la dezvoltarea unei aplicaţii care va permite dematerializarea CEI, respectiv transformarea acesteia într-un document digital, accesibil cetăţenilor pe smartphone în orice moment, acest serviciu electronic fiind prevăzut în cadrul proiectului D4eID – Digitalizare pentru promovarea cărţii de identitate, finanţat prin PNRR, cu termen de finalizare luna mai 2026.

”Începând de marţi, 10 iunie, prin HUB-ul de servicii electronice va fi disponibil serviciul electronic de atestare a domiciliului/reşedinţei. Astfel, utilizatorii vor putea obţine online,  prin intermediul HUB-ului, un certificat care atestă adresa de domiciliu sau reşedinţă, semnat electronic cu certificat calificat de către Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor pe care îl vor putea transmite pe email oricărei persoane juridice sau fizice interesate”, informează MAI.

Prima versiune a acestui serviciu va permite obţinerea unui certificat în limba română, dar ulterior va fi disponibilă o versiune multilingvă pentru a putea fi folosit de români în alte ţări din Uniunea Europeană, fiind semnat  cu un certificat calificat recunoscut la nivelul UE.

Prima carte electronică de identitate se eliberează gratuit pentru cetăţenii români începând cu vârsta de 14 ani, în limita fondurilor asigurate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Principalele beneficii ale CEI:

- dimensiune standardizată, similară cardurilor bancare, conform normelor europene

- elemente avansate de securitate, care asigură protecţie împotriva falsificării şi a furtului de identitate

- posibilitatea utilizării ca document de călătorie

- acces facil la servicii electronice şi posibilitatea utilizării pentru semnătura electronică.

Cetăţenii pot solicita o carte electronică de identitate chiar şi înainte să le expire actualul document de identitate (model 1997).

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Vremea se va încălzi în următoarele zile în Banat și Crișana dar se va răci în Muntenia și Dobrogea, iar posibilitatea de apariție a ploilor crește începând de săptămâna viitoare, potrivit Estimării evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 9- 22 iunie.

În Moldova, în prima zi, media maximelor termice se va situa în jurul a 27 de grade, apoi vor fi variații de la o zi la alta. În data de 12 iunie vor fi aproximativ 23 de grade, însă din următoarea zi temperaturile vor crește treptat, astfel că, mediat, se vor înregistra 26 de grade, valoare ce se va menține până în data de 20 iunie. În ultimele două zile analizate, media temperaturilor maxime va fi de 25 de grade.

În cazul temperaturilor nocturne, acestea vor avea o medie de 17 grade în prima zi, apoi vor scădea și se vor situa în jurul a 11, 12 grade, în zilele de 13, 14 și 15 iunie. În cea de-a doua săptămână de referință nu vor fi variații termice semnificative, astfel încât media minimelor va fi de aproximativ 14 grade. Vor fi averse slabe, cu precădere în datele de 9 și 11 iunie, apoi probabilitatea de ploaie va crește începând cu ziua de 15 iunie.

Braşov - Accident grav după ce un autoturism a căzut într-o baltă

O femeie a ajuns la spital, iar un bărbat a fost găsit înecat, după ce autoturismul în care se aflau a căzut într-o baltă, în localitatea Dridif, din judeţul Braşov. ”În noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 01:00, am fost anunţaţi despre un autoturism care s-a scufundat într-o baltă din localitatea Dridif. La faţa locului au intervenit de urgenţă un echipaj cu barcă pneumatică, un echipaj cu apă şi spumă dotat cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD şi o ambulanţă a Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), fiind solicitat şi un echipaj de scafandri din Braşov”, anunţă ISU Braşov. La sosirea echipajelor, în interiorul autoturismului scufundat a fost găsită o femeie în vârstă de 35 de ani. Aceasta a fost extrasă din vehicul, i s-a acordat primul ajutor la faţa locului şi a fost transportată ulterior la spital.

O a doua persoană aflată în autoturism nu a fost găsită iniţial. La faţa locului a intervenit pentru căutarea acesteia şi un echipaj de scafandri din Braşov. După aproximativ o oră de căutări, un bărbat în vârstă de 46 de ani a fost găsit înecat.

Şofer de ambulanţă, amendat după ce a pătruns pe o trecere la nivel cu calea ferată, deşi barierele erau coborâte

Un şofer de ambulanţă care se deplasa la un caz, a fost amendat cu peste1.800 de lei şi a rămas şi fără permis de conducere, după ce a pătruns pe o trecere la nivel cu calea ferată, în Aiud, deşi barierele erau coborâte.

”La data de 8 iunie 2025, poliţiştii din Aiud au aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 1822,5 lei, precum şi măsura reţinerii permisului de conducere, pentru o perioadă de 120 de zile, unui bărbat de 31 de ani, din comuna Lopadea Nouă, care, la aceeaşi dată, a condus o autospecială SMURD, pe strada Gării, din municipiul Aiud”, anunţă IPJ Alba. Autospeciala se afla în misiune cu semnalele luminoase şi sonore în funcţiune, iar conducătorul acesteia a pătruns pe trecerea la nivel cu calea ferată, prevăzută cu bariere, acestea fiind coborâte, nefiind respectate prevederile legii, explică poliţiştii.

Acesta a fost observat de către un echipaj de poliţie care se afla în coloana de maşini staţionate la barieră, în spatele autospecialei.

Satu Mare: Un copil de 5 ani a murit după ce a fost prins sub o maşină

Un copil de cinci ani din judeţul Satu Mare a murit, duminică seară, după ce a fost prins sub o maşină. ”Pompierii din cadrul Detaşamentului Satu Mare au fost solicitaţi să intervină de urgenţă în localitatea Mădaras , la un eveniment rutier unde, din primele informaţii, un copil este prins sub autoturism”, a transmis, dunminică, ISU Satu Mare. Sursa citată a precizat că s-au deplasat de urgenţă 9 cadre militare cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, o autospecială de descarcerare grea şi un echipaj SAJ. ”La sosirea forţelor de intervenţie, copilul, un băieţel de doar 5 ani, a fost scos de sub maşină de către aparţinători. Din nefericire, medicul de pe ambulanţă a fost nevoit să constate decesul”, a mai transmis sursa citată. Deocamdată, nu s-au stabilit împrejurările în care s-a produs accidentul.

Galaţi: Un tănăr de 20 de ani a murit după ce a fost bătut de trei indivizi, la o petrecere de majorat

Un tânăr de 20 de ani a murit, după ce a fost bătut de trei indivizi, la o petrecere de majorat din judeţul Galaţi. Agresorii sunt în custodia poliţiştilor.

Potrivit Monitorul de Galaţi, incidentul s-a produs, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o petrecere de majorat în oraşul Bereşti. Victima, în vârstă de 20 de ani, a fost lovită de trei indivizi, după un conflict spontan. Scandalul ar fi pornit de la faptul că unul dintre ei ar fi ambalat motorul unei maşini.

Deşi la faţa locului au fost chemate echipaje medicame, tânărul nu a putut fi salvat. Cei trei tineri suspectaţi sunt în custodia procurorilor şi poliţiştilor.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.