Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj IMAS: PNL crește ușor, PSD în revenire

Ziarul de Vrancea
31 iul 2020 749 vizualizări

Alianța USR-PLUS, luată în calcul pentru prima dată, ajunge la peste 17 procente

PNL este în ușoară creștere față de lunile precedente, fiind situat la 33,4%, însă cea mai mare creștere o are PSD, potrivit sondajului IMAS realizat la comanda Europa FM pentru luna iulie. În același timp, Alianța USR-PLUS este luată în calcul pentru prima oară, fiind cotată la 17,2%.

Astfel, PNL e creditat cu 33,4%, așa încât încât liberalii mai cresc puțin, după ce, în luna mai, înregistrau cele mai puține opțiuni din acest an (32,6%). PSD, în schimb, crește ceva mai mult, de la 21,9% în iunie la 23,4%.

Pentru prima dată, sondajul lunar al IMAS include Alianța USR Plus, nu cele două formațiuni separat, iar Alianța în forma unitară este creditată acum cu 17,2%. Luna trecută, USR avea 12,3% în sondaj, iar Plus - 5,8%.

Partidul lui Victor Ponta, Pro România, scade în această lună la 9,7%, de la 11%. Asta în timp ce UDMR revine peste pragul electoral, cotat la 5,6%, după ce luna trecută nu înregistra decât 3,4% din opțiunile de vot.

PMP coboară și mai mult sub pragul electoral: 3,9% în această lună, față de 4,7% în iunie. ALDE scade de asemenea, la 3,4%, la mai puțin de jumătatea procentelor pe care le avea în urmă cu un an (7,3% în iulie 2019).

Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM, în perioada 10 – 29 iulie, pe un eșantion de 1010 persoane. Marja de eroare este de 3,1%. Pentru realizarea acestui Barometru Europa FM s-a folosit metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Sistemul CATI reprezintă o metodă de colectare a datelor de sondaj pe baza unui chestionar standardizat aplicat prin telefon persoanelor selectate aleator prin procedura RDD (random digit dialing). n

Guvernul anunță un plan anti-birocrație

Premierul: Ne dorim ca un om, atunci când are de rezolvat o problemă, să se ducă la un singur site, nu la ghișeu

Premierul Ludovic Orban a afirmat că autoritățile își doresc ca atunci când un om are de rezolvat o problemă să se ducă la un singur site, nu la ghișeu, să nu mai fie obligat să se ducă să-și ia certificate și avize, iar instituția furnizoare trebuie să le obțină accesând toate bazele de date. Ludovic Orban a avut o intervenție vineri la evenimentul „European Digital Innovation Hubs – Boosting the digital transformation process”, organizat de Autoritatea pentru Digitalizarea României. El a afirmat că nu este un proces simplu cel de informatizare a administrației publice. 

“Important pentru noi este să pregătim tot ceea ce este necesar pentru lansarea accelerată a procedurilor de licitație pentru tot ceea ce înseamnă aplicații digitale, de informatizare a administrației publice. Sigur că acest proces nu este un proces simplu, este un proces în care ne confruntăm cu rezistență din partea multor factori. Obiectivul digitalizării din punctul nostru de vedere este acela de îmbunătății calitatea serviciilor, produselor care sunt oferite de administrație, către societate, către compani, către persoane fizice și să reducem timpul de soluționare, să reușim să oferim toate aceste produse și servicii în condiții optime, care să permită o accesibilitate și o soluționare cât mai rapidă a tuturor problemelor pe care le au cetățenii în relația cu administrația”, a afirmat premierul. El a menționat că își dorește ca un om, când are ceva de rezolvat, să se ducă la un singur site, nu la ghișeu. ”Sigur că este foarte importantă îmbunătățirea colaborării între instituțiile publice, inclusiv prin asigurarea interoperabilității, ne dorim ca un om atunci când are de rezolvat o problemă să se ducă la un singur site, nu la ghișeu. Să se ducă la un singur site, să nu mai fie obligat să se ducă să-și ia certificate, avize, să se plimbe de la instituție la instituție pentru a le obține. Instituția furnizoare trebuie să își obțină accesând toate bazele de date și toate informațiile deținute de alte instituții pentru certificarea dreptului sau serviciului de care beneficiază cetățeanul, instituția să fie aceea care să rezolve toate aceste probleme, iar cetățeanul să se adreseze într-un singur punct și soluționarea oricărei probleme să fie realizată într-un termen rezonabil care chiar să fie reglementat”, a mai afirmat premierul Orban.

COVID: două cluburi din Mamaia, amendate cu 9.000 de lei

Două cluburi din Mamaia au fost amendate de polițiști cu suma totală de 9.000 de lei pentru că nu au luat măsuri de limitare a răspândirii coronavirusului. Oamenii legii au depistat și persoane care nu purtau masca de protecție în zonele aglomerate din stațiuni, după ora 18.00, dar nu au fost sancționate, ci li s-a explicat care sunt noile prevederi legale. Reprezentanții IPJ Constanța, aproximativ 250 de polițiști, jandarmi, pompieri și reprezentanți ai organelor abilitate de control din județul Constanța au acționat, sâmbătă seara, pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară, în vederea prevenirii și limitării infectarii cu virusul Covid-19, în principalele zone aglomerate din județul Constanța. Cu ocazia controalelor au fost verificate 103 societăți comerciale și au fost aplicate 62 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 148.000 de lei, dintre care 20 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, 5 la O.G. 21/1992 privind protecția consumatorilor, patru pentru activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite și zece pentru fapte de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. De asemenea, au fost amendate două cluburi din Mamaia, unul cu 5.000 de lei, iar celălalt cu 4.000 de lei pentru că nu au respectat măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19.

Nici cehii nu ne mai primesc la liber

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că Cehia a revizuit condițiile de intrare pe teritoriul ceh, iar România va fi de astăzi, ora 00.00, inclusă pe lista roșie - risc de înalt de infectare. Astfel, persoanele care călătoresc din România în Cehia pot intra în țară, însă imediat trebuie să anunțe sosirea, telefonic sau prin alt mijloc de comunicare. Direcției de Sănătate Publică pe raza căreia se află locul de reședință declarat (hotel, locuință) și să se supună, pe cheltuială proprie, testării pentru COVID-19, în situația în care autoritatea de sănătate publică nu a dispus alte măsuri de carantină, mai arată MAE. De asemenea, „toate persoanele care au locuit mai mult de 12 ore, în ultimele 14 zile, pe teritoriul României trebuie să își notifice prezența autorităților sanitare, imediat după intrarea pe teritoriul Republicii Cehia, și să prezinte ulterior Direcției de Sănătate Publică pe raza căreia se află locul de reședință declarat un test molecular privind infecția cu COVID-19”, mai arată sursa citată. Cetățenii români care tranzitează pe cale rutieră sau aeriană Republica Cehia nu sunt supuși niciunei condiționări sau obligații, dacă durata tranzitului nu depășește 12 ore.

Klaus Iohannis a eliberat din funcție un adjunct al directorului SRI

Președintele Klaus Iohannis l-a eliberat din funcția de adjunct al directorului SRI pe Viorel-George Voinescu și a semnat numirea în această funcție a lui Răducu Gheorghe Stancu, la data de 1 august, informează Administrația Prezidențială. Președintele a semnat și decretul privind înaintarea în gradul de general - cu patru stele, la trecerea în rezervă, a generalului-locotenent - cu trei stele Viorel-George Voinescu din SRI, la data de 1 august 2020. De asemenea, șeful statului a semnat decretul pentru trecerea în rezervă a domnului general-locotenent - cu trei stele Laurian Anastasof din MApN, la data de 1 august.

Ministrul Mediului cere adoptarea în regim de urgență a noului Cod Silvic

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, cere conducerii Camerei Deputaților adoptarea în regim de urgență a noului Cod Silvic, în urma amânărilor repetate a dezbaterii în plenul Camerei Deputaților a modificărilor aduse documentului, prin care se promovează un pachet complet de măsuri împotriva tăierilor ilegale. „În urmă cu o săptămână am spus că noul Cod Silvic promovează o legislație de temut pentru cei care sfidează legile pădurii. Se pare că primii care se tem deja de modificările aspre pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor le susține sunt chiar parlamentarii care astăzi dețin majoritatea în Parlament. Îi solicit conducerii Camerei Deputaților să supună la vot în regim de urgență pachetul de legi care face trecerea de la un Cod Silvic permisiv cu infractorii, la unul în care nimeni nu mai este tolerant cu aceștia”, a declarat Costel Alexe, într-un comunicat. În același timp, ministrul a subliniat că amânarea adoptării Codului Silvic în forma modificată „îi face pe cei care întârzie acest proces să fie complici ai celor care taie ilegal din pădurile României”. Amendamentele din noul Cod Silvic fac referire la următoarele modificări: furtul de arbori va intra direct sub incidență penală, indiferent de prejudiciu; camioanele sau tirurile cu care sunt transportați arborii tăiați ilegal vor fi confiscate; tăierile la ras vor fi interzise și în rezervațiile naturale; avizul de transport va deveni obligatoriu și pentru: rumeguș, biomasă, coaja arborilor și orice rest de lemn.

Comisar de poliție de la Permise, acuzat de 16 luări de mită

Un comisar-șef de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Galați a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, fiind acuzat că a primit sume de bani uprinse între 50 lei și 300 lei și alte bunuri, pentru programarea „peste rând” a candidaților la examenul pentru obținerea permisului de conducere, înmatricularea cu prioritate a unor autoturisme și preschimbarea fără programare a permisului de conducere. Conform procurorilor DNA, comisarul șef Mitică Petcu a fost trimis în judecată în stare de arest la domiciliu, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (16 acte nateriale). Petcu este acuzat că, în perioada ianuarie – martie 2020, ar fi primit, de la mai multe persoane, printre care și cele trei trimise în judecată alături de el, diferite sume de bani (cuprinse între 50 lei și 300 lei) și alte bunuri, care nu i se cuveneau, pentru: programarea „peste rând” a candidaților la examenul pentru obținerea permisului de conducere, înmatricularea cu prioritate a unor autoturisme, preschimbarea fără programare a permisului de conducere.

Anchetă după ce o femeie însărcinată, diagnosticată cu COVID - 19, a murit în ambulanță

Direcțiile de Sănătate Publică Arad și Timiș au demarat o anchetă, după ce o femeie, însărcinată, diagnosticată cu COVID - 19, a decedat în urma unui stop cardio-respirator, în ambulanța care o transfera de la Arad, la Timișoara. Femeia avea 39 de ani și era însărcinată în 27 de săptămâni. Ea fusese depistată pozitiv la coronavirus și era internată la Arad. Starea ei de sănătate a început să se deterioreze rapid, astfel că medicii au luat decizia să o transfere cu ambulanța la spital, la Timișoara. Pe drum, însă, femeia a decedat în urma unui stop cardio-respirator, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața. Femeia mai avea acasă încă patru copii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.