Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj comandat de liberali: PNL, peste PSD

Ziarul de Vrancea
13 mar 2019 714 vizualizări

Potrivit sondajului, a crescut cu 7% numărul celor care spun că în mod sigur vor merge să voteze la alegerile europarlamentare

PNL se află pe primul loc în opțiunile alegătorilor pentru alegerile europarlamentare, cu peste 3 procente în fața PSD, potrivit unui sondaj realizat la comanda liberalilor, la sfârșitul lunii februarie - începutul lunii martie și care a fost prezentat, ieri, în Biroul executiv al PNL, au precizat pentru News.ro surse din partid. De asemenea, conform sondajului, crește și numărul alegătorilor care spun că sigur merg la vot. Astfel, potrivit rezultatelor sondajului, intenția de vot pentru alegerile europarlamentare din 26 mai este următoarea: PNL – 27,9%; PSD – 24,6%; USR-PLUS – 16%; Pro România – 6,7%; ALDE – 11,8%. Rezultatele înregistrează creșterea PNL în opțiunile electoralului, din noiembrie anul trecut până în martie, cu peste 4 procente, dar și ALDE are o creștere de 2,6%. În același timp, potrivit cercetării sociologice, românii cred în proporție de 78% că țara se îndreaptă într-o direcție greșită și doar 16,3% spun că direcția este bună. De asemenea, a crescut cu 7% numărul celor care spun că în mod sigur vor merge să voteze la alegerile europarlamentare, prezența estimată la urne fiind de 36-40%. În 2014, prezența la vot la alegerile europarlamentare a fost de 32,44%.

Rareș Bogdan, primul pe lista PNL pentru europarlamentare

Lista PNL pentru alegerile europarlamentare din 26 mai a fost validată ieri. Lista supusă votului conține următoarele nume: Rareș Bogdan, Mircea Hava, Siegfried Mureșan, Vasile Blaga, Adina Valean, Daniel Buda, Dan Motreanu, Gheorghe Falcă, Cristian Bușoi, Marian Jean Marinescu, Vlad Nistor, Mihai Țurcanu, Violeta Alexandru. Lista a fost aprobată cu 32 de coturi “pentru” și un vot “împotrivă”, înregistrându-se și două voturi nule. Votul a fost secret.

Rareș Bogdan a venit la ședința liberalilor cu puțin timp înaintea votului.

Proiect: Toader vrea să-i plătească pe unii infractori din pușcării

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunță că se lucrează la un act normativ privind acordarea de compensații financiare pentru deținuții care au fost încarcerați în condiții necorespunzătoare, de sumele alocate pentru fiecare zi de detenție urmând a beneficia doar acei deținuți care s-au adresat CEDO în termenul legal. “Există o regulă generală care spune că orice act normativ care se adoptă trebuie să prevadă și impactul financiar. Deci va trebui să vedem câți deținuți au stat în condiții necorepunzătoare, care este impactul finanicar, va trebui să stabilim o sumă care să fie considerată de către CEDO un remediu efectiv, va trebui să ne raportăm la ce au stabilit și alte state care au avut problemă similară și am vorbit despre Italia care a dat 8 euro pe zi, Ungaria care a dat 5 euro pe zi. Nu înseamnă că vom merge automat pe modelul Italiei sau modelul Ungariei, dar trebuie o sumă rezonabilă care să constituie un remediu, repet, efectiv. Dacă suma va fi mare, ne putem gândi și la o eșalonare de plată a acesteia”, a afirmat, ieri, Tudorel Toader, la finalul prezentării bilanțului Administrației Naționale a Penitenciarelor, la care a participat.

Ministrul Justiției a spus că, la acest moment, neavând date exacte, nu poate avansa o sumă care ar urma să fie acordată drept despăgubire deținuților încarcerați în condiții necorespunzătoare. Întrebat dacă doar acei deținuți care s-au adresat deja CEDO vor primi despăgubiri, Tudorel Toader a răspuns că “nu poți să-i dai cuiva care în termenul legal nu s-a plâns, nu a solicitat despăgubirea”.  “Dacă unii au stat deținuți în condiții necorespunzătoare, dar au trecut cele 6 luni în care te poți plânge la CEDO și nu s-au plâns, nu ai temei să-i despăgubești. Deci te referi numai la cei care au acțiune pe rolul CEDO”, a explicat Toader.

Preoții acuzați de șantaj în cazul fostului episcop al Hușilor, condamnați la închisoare cu executare

Trei preoți, acuzați în cursul anului 2017 că l-au șantajat pe fostul episcop Corneliu Bârlădeanu, au fost condamnați ieri, de către magistrații de la Curtea de Apel Iași, la închisoare cu executare, sentința fiind una definitivă. Jitaru Sebastian Cristi, fost preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huși, a primit o pedeapsă de 3 ani și șase luni în regim de detenție, iar Damian Gheorghe, fost preot de caritate la Spitalul Județean Vaslui și Bumbu Răzvan Mihail, fost preot paroh la Parohia Văleni, au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu executare, cei trei primind și interdicția de a profesa ca preoți pe o perioadă de cinci ani. Ei au fost reținuți pe data de 15 iunie 2017, fiind acuzați de șantaj. Ulterior, aceștia au fost plasați în arest la domiciliu și eliberați sub control judiciar.

Un scandal a izbucnit în iunie 2017 la Episcopia Hușilor, când Corneliu Bârlădeanu, pe atunci episcop al Hușilor, a reclamat la DNA că este șantajat de trei preoți care i-ar fi cerut bani sau funcții pentru a nu face publică o înregistrare în care prelatul ar apărea în timp ce întreținea raporturi sexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huși, actualmente preot într-o parohie din județul Vaslui. Episcopia Hușilor a decis ca cei trei preoți acuzați de șantaj să nu mai aibă dreptul de a sluji, până la finalizarea în instanță a cazului, iar la scurt timp, Mitropolia Moldovei i-a solicitat și episcopului acuzat că ar fi întreținut relații homosexuale să nu mai slujească Sfânta Liturghie și celelalte slujbe bisericești. Fostul episcop al Hușilor, pe numele de mirean Corneliu Onilă, s-a retras din funcție în luna august a anului 2017 și se află la Mănăstirea Văratec.

După ce îi amenința cu bătaia pe protestatari, Ghiță cere bani pentru Biserică

După ce în urmă cu câteva zile îi amenința cu bătaia pe protestatarii #rezist, acum fostul parlamentar PSD Sebastian Ghiță, fugar în Serbia, face “o propunere clară și practică” - statul să acorde anual Bisericii 100 de milioane de euro pentru cursuri în limba română în comunitățile de români din străinătate. El susține că “mulți mor de grija românilor din străinătate din vorbe”, scrie hotnews.ro. “Mulți vorbesc despre românii plecați în străinătate și mor de grijă acestora din vorbe. Vreau să fac o propunere care să fie clară și practică. Plata a 100 milioane de euro pe an din partea Statului Român către Biserică Ortodoxă Română pentru a organiza școli cu program scurt (2h) pentru predarea Limbii Române și a Istoriei Românilor. Un curs de dezvoltare personală în limbă română cred că ar fi bine primit în orice comunitate românească din străinătate. În felul acesta, copiii români care se nasc în străinătate pot să rămână copii români, Biserică își va crește prezența în viață familiilor românești iar România va face în sfârșit ceva pentru cetățenii săi care trăiesc în afară țării”, a scris Sebastian Ghiță, joi, pe Facebook. El susține că argumentul pentru a începe “o colaborare mai mare între stat, societate și Biserică” este credibilitatea de care se bucură BOR în rândul românilor. Sebastian Ghiță, care a anunțat recent că va candida la europarlamentare pe lista Partidului România Unită (PRU), i-a amenințat cu bătaia pe cei care protestează în stradă față de modificarea legilor justiției. El a spus într-o intervenție telefonică la România TV, postul pe care îl patronează, că îi va trimite pe membrii PRU “să le dea o mamă de bătaie” manifestanților: “Dacă poliția nu-i trimite acasă, o să-i trimitem noi”. Doi dintre protestatarii #rezist au anunțat marți că au depus plângere penală împotriva lui Ghiță, pentru amenințare.

Funcționar de la Fisc, prins când încasa o șpagă de 1.000 de euro

Dumitru Popa, referent superior în cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Brașov, a fost prins în flagrant de procurorii anticorupție în timp ce primea 4.700 de lei mită, a informat, ieri, DNA. Potrivit unui comunicat de presă, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 14 martie, față de Dumitru Popa, referent superior în cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Brașov, pentru luare de mită. Procurorii anticorupție precizează că, în cursul lunii martie, cu ocazia unui control ce se desfășura la o societate comercială, Dumitru Popa ar fi pretins cu titlu de mită de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 1.000 euro, în schimbul favorizării firmei respective, în sensul de a nu propune efectuarea unei inspecții fiscale privind activitatea desfășurată în ultimii 5 ani. “În acest context, joi, Popa a primit în parcarea unui complex comercial de la omul de afaceri suma de 4.700 de lei, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, menționează anchetatorii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.