MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj: Aproape 70% dintre români cred că schimbările climatice sunt un fenomen real, vizibil deja
Votanții AUR și cei cu educație primară cred mai degrabă contrariul
Aproape 70% dintre români cred că schimbările climatice sunt un fenomen real, vizibil deja pe toată planeta, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Mai mult de un sfert dintre cei chestionaţi consideră că este vorba despre un fenomen fals. Participanţii la sondaj au fost întrebaţi şi despre Sistemul Garanţie-Returnare, mai mult de jumătate spunând că întotdeauna obişnuiesc să returneze ambalajele la magazin sau la centrele de colectare, pentru a-şi recupera garanţia.
La întrebarea ”Dvs consideraţi că schimbările climatice (încălzirea globală) sunt un fenomen real, vizibil deja pe toată planeta, sau unul fals, inventat în scopul promovării comerciale a unor tehnologii?”, 68.9% dintre români cred că schimbările climatice sunt reale şi produc efecte vizibile, în timp ce 26.1% sunt de părerea contrarie. 5% nu ştiu sau nu răspund.
Cred că schimbările climatice sunt reale şi produc efecte vizibile mai ales: votanţii USR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe, locuitorii din Bucureşti sau din urbanul mare şi cei cu un venit mai ridicat. Sunt de părere că schimbările climatice nu sunt reale mai ales: votanţii AUR, persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cei cu educaţie primară, locuitorii din urbanul mic sau din rural şi cei cu un venit mai redus.
Utilizarea sistemului Garanţie-Returnare (SGR)
Întrebaţi dacă obişnuiesc să returneze ambalajele la magazin sau la centrele de colectare pentru a-şi recupera garanţia plătită, 53.6% dintre participanţii la sondaj spun că fac acest lucru întotdeauna, 11.4% deseori, 13.2% că fac acest lucru rareori, 21.5% niciodată, iar. 0.3% este ponderea non-răspunsurilor.
Spun că nu obişnuiesc niciodată să returneze ambalajele la magazin sau la centrele de colectare în special: votanţii AUR, persoanele peste 60 de ani, cei cu educaţie primară, cei inactivi pasivi, locuitorii din rural şi cei cu un venit mai redus. Declară că obişnuiesc întotdeauna să returneze ambalajele la magazin sau la centrele de colectare în special: persoanele cu vârsta între 30 şi 44 de ani, cei cu educaţie superioară, gulerele albastre sau gri, locuitorii din regiunea Centru, cei cu un venit mai ridicat şi angajaţii la privat.
32.1% dintre cei intervievaţi sunt foarte mulţumiţi de modul în care autorităţile au implementat Sistemul Garanţie-Returnare (SGR), 43.7% destul de mulţumiţi (75,8% foarte mulţumiţi sau destul de mulţumiţi), 13.7% destul de nemulţumiţi, iar 8.6% foarte nemulţumiţi (22,3% foarte nemulţumiţi sau destul de nemulţumiţi), 1.8% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.
Sunt destul de mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de modul în care autorităţile au implementat Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) mai ales: votanţii PSD, femeile, tinerii sub 30 de ani şi persoanele peste 60 de ani, persoanele inactive şi angajaţii la stat. Sunt destul de nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de modul în care autorităţile au implementat Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) mai ales: votanţii USR, persoanele între 45 şi 59 de ani, persoanele cu educaţie superioară, gulerele gri sau albe, locuitorii din Bucureşti şi angajaţii la privat.
„Două treimi dintre români cred că schimbările climatice sunt un fenomen real care produce efecte vizibile. Conştientizarea problemelor de mediu este tot mai consistentă în România, fiind evidentă şi din evaluarea unor comportamente concrete precum participarea la sistemul Garanţie-Returnare. Peste 50% dintre români declară că returnează ambalajele la magazin sau în centrele de colectare şi trei pătrimi sunt mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de modul în care a fost implementat sistemul”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.
Cod portocaliu de caniculă vineri. Bucurați-vă, în weekend e cod roșu
Meteorologii anunţă cod portocaliu de caniculă vineri, pentru aproape toată ţara. Sâmbătă şi duminică, pentru cea mai mare parte a ţării a fost emisă avertizare cod roşu, fiind anunţate temperaturi de 41 de grade.
Pentru vineri a fost emisă o avertizare cod galben, fiind prognozate val de căldură persistent, caniculă şi disconfort termic ridicat în Maramureş, estul şi nord-estul Transilvaniei, în Carpaţii Orientali şi în zona litoralului. Temperaturile maxime vor fi de 34...36 de grade, va fi disconfort termic ridicat şi local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi.
Tot pentru vineri a fost emis un cod portocaliu de caniculă. „În cea mai mare parte a ţării, valul de căldură se va intensifica. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi între 36 şi 40 de grade, posibil izolat mai ridicate în Banat, Oltenia, Muntenia, precum şi în sudul Crişanei şi al Moldovei. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În majoritatea zonelor minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală”, precizează ANM.
Sâmbătă şi duminică va fi în vigoare o avertizare cod portocaliu, fiind anunţate val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat în Maramureş, Transilvania, Dobrogea şi în zona Carpaţilor Orientali
”În Maramureş, Transilvania, Dobrogea şi în zona Carpaţilor Orientali, valul de căldură va persista şi se va intensifica. Va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35...40 de grade, iar pe litoral de 32...35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, este mesajul ANM.
Tot sâmbătă şi duminică, va fi în vigoare o avertizare cod roşu, pentru Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova. „În Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova, valul de căldura va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, informează ANM.
Valul de căldură va persista în toată ţara şi în zilele următoare.
Ce a ucis-o pe fata din Jepii Mici
mama ei a povestit că tânăra a mai fost fugărită de urs
Tânăra moartă după ce a fost atacată de urs pe Jepii Mici a suferit numeroase leziuni externe şi interne, provocate atât de atacul animalului cât şi căderea de la înălţime, arată rezultatul examenului Medico-legal. Ursul care a atacat-o este o femelă în vârstă de 4-5 ani care nu suferea de rabie, indică analizele realizate de DSVSA Prahova.
Şeful Serviciului de Medicina Legală Prahova, medicul Vasile Drăghici a declarat pentru News.ro că atât leziunile provocate de animal, cât şi cele produse prin căderea la înălţime ar fi putut duce la decesul victimei.
Ursoaica nu avea pui şi nici nu era în călduri, conform rezultatelor examenului anatomo-patologic.
Moartea tinerei a reapins discuţiile legate de gestionarea problemei urşilor, al căror număr a crescut necontrolat, care coboară în localităţi şi care atacă oamenii.
Ministrul mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri, după această tragedie, că populaţia de urs brun în România este scăpată de sub control, iar relocarea lor nu reprezintă o soluţie. Ministrul a precizat că în opinia sa, urşii care se apropie de comunităţile umane trebuie să fie gestionaţi prin eutanasiere sau împuşcare şi a anunţat că va propune printr-un ordin majorarea cotelor de recoltare, la un număr de 500 de exemplare, actualul număr, de 220 de exemplare, fiind insuficient. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat sesiune extraordinară pentru modificarea legislaţiei. El a afirmat că a discutat cu ministrul Mediului şi cu preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis şi a ţinut să precizeze că nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, fiecare cum dorim ci vor fi abordate zonele cu riscuri mari. Ciolacu a mai arătat că din discuţiile cu cei din domeniu, este o aglomeraţie de urşi, în anumite zone, pentru că nu mai au mâncare suficientă şi de aceea coboară.
Academia Română și-a exprimat convingerea, joi, "că nu vor exista entităţi care să profite de această îngrijorătoare tragedie şi că vom avea cu toţii înţelepciunea de a identifica soluţii eficace pentru rezolvarea acestei probleme".
Mama victimei: „Eu o sunam că eram preocupată cu muntele ăsta”
Mama victimei a declarat că nu era pentru prima dată când fusese fugărită de urs în pădure. „Am vorbit cu ea, nu m-a sunat ea, eu o sunam mereu. Eu o sunam că eram preocupată cu muntele ăsta. Am sunat-o şi i-am zis: Dia, nu te du, te rog, nu te du! I-am spus să aibă grijă și ea a spus - nu, că m-ai ținut mereu mai strâns și acum vreau să mă duc, să fac o experiență de-asta. Şi i-am spus: Dacă te duci, ai te rog grijă cu urşii, ai te rog grijă la râpe, la toate, că e foarte periculoasă perioada asta”, a continuat mama victimei, potrivit antena3.ro.
Pedeapsa cu închisoare pentru turiștii care hrănesc urșii?
Primarul comunei buzoiene Chiojdu, Gheorghe Neamţu, a propus joi, 11 iulie, pedeapsa cu închisoarea pentru cei care hrănesc urșii sălbatici. În urmă cu un an, primarul localității vizitată des de urși pe timpul verii, Neamțu a propus împușcarea sau eutanasierea urșilor găsiți în intravilanul localităţilor.
Subiectul este adus în discuţie din nou, în contextul tragediei care a avut loc zilele acestea, când o tânără în vârstă de 19 ani a fost ucisă de un urs pe traseul Jepii Mici din Munţii Bucegi.
În urmă cu un an, mai multe atacuri de urs au fost înregistrate în comuna Chiojdu din judeţul Buzău, evenimente ce au determinat autorităţile locale să solicite sprijin la nivel central. Primarul comunei a cerut la acel moment ministrului Mediului să modifice legislaţia astfel încât urşii care ajung în intravilanul localităţilor să fie împuşcaţi sau eutanasiaţi.
„În ultimii doi - trei ani, am înregistrat situaţii aproape similare cu acest teribil accident, a trebuit să moară un copil de 19 ani să ne trezim şi să luăm măsuri. Încă din 2023 am propus domnului ministru Fechet, atunci când l-am convocat pentru o vizită de lucru la Chiojdu, câteva măsuri, printre care una dintre măsuri care este în continuare la îndemână se rezumă doar la voinţă politică. Să fie modificată Ordonanţa 81/2021, în sensul că simpla prezenţă a ursului în intravilan să fie suficientă pentru a interveni prin împuşcare, eutanasiere şi nu relocare. Relocarea o practicăm, nu este eficientă, în trei, maxim patru zile ursul este înapoi. Am propus această măsură anul trecut, ca urmare a atacurilor repetate ale urşilor în intravilan, am avut chiar şi un atac la om, abia l-am scăpat cu viaţă. Simpla prezenţă a ursului în intravilan să fie suficientă ca echipa de intervenţie să decidă împuşcarea lui, fără alte condiţii. Îmi asum propunerea şi consider că omul trebuie să fie mai presus de un animal. Abia ieri l-am văzut pe domnul ministru că a ieşit la televizor şi a susţinut această idee a mea”, a declarat pentru Agerpres primarul comunei Chiojdu.
„Cel puțin 3 luni de închisoare”
Totodată, primarul propune pedeapsa cu închisoarea pentru toţi cei care hrănesc sau ademenesc urşii cu mâncare în zonele circulate. „Nu sunt de acord cu vânătoarea, dar intervenţia rapidă da. Ca la Braşov se întâmplă şi la Sibiu. Oamenii hrănesc inconştienţi animalele. Ca măsură ar trebui închisoare minim 3 luni, doar prin condiţii drastice putem să ne educăm. Să se transforme în penal această faptă, nu contravenţie, închisoare direct, să ne asumăm cu toţii, că altfel ne intră în casă. Noi, oamenii, suntem parte din problemă, am creat problema o dată prin relaxările legislative şi prin inconştienţă, amuzament, hrănindu-i şi prin lipsa de cultură”, a mai precizat Gheorghe Neamţu.
Clotilde Armand a depus la ANI o sesizare împotriva judecătoarei Lia Savonea, de la ICCJ
Primarul USR al Sectorului 1 Clotilde Armand a anunţat joi că a depus la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) două sesizări, vizându-i pe fratele şefului ANI şi pe judecătoarea Lia Savonea, de la ICCJ. Ea îl acuză pe şeful ANI că „a reuştit să deschidă nişte anchete penibile împotriva unor oameni din USR în momente cheie ale unor campanii electorale”.
”Vă anunţ că am depus la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) două sesizări. Una pentru fratele directorului ANI şi una pentru celebra d-nă Savonea - să ne explice cu celeritate inspectorii ANI cum justifică dumneaei averea colosală şi tranzacţiile financiare uriaşe ale familiei. De asemenea, solicit Consiliului Suprem al Magistraturii (sper să mă citească şi de data aceasta cei de la CSM) să nu-i mai apere reputaţia profesională a d-nei Savonea şi să o sancţioneze pentru toate abuzurile din Justiţie împotriva magistraţilor incomozi”, transmite Clotilde Armand într-o postare pe Facebook, care începe cu mesajul ”Când nedreptatea devine lege, rezistenţa devine datorie!”
Argumentând că ”este cazul să spunem lucrurilor pe nume şi să acţionăm împotriva unor personaje care au capturat instituţii importante ale statului român pentru a le folosi într-un scop ticălos”, primarul Sectorului 1 propune, pentru, un studiu de caz, Agenţia Naţională de Integritate şi ceea ce ea numeşte ”corupţia de la vârful acesteia”.
”Ce nu spune niciun pesedist sau penelist este că ANI are un manager performat politic într-un singur sens: a reuşit să deschidă nişte anchete penibile împotriva unor oameni din USR în momente cheie ale unor campanii electorale. Iar multora le este cumva teamă să vorbească de aceste lucruri de frica verificărilor politizate făcute de şeful ANI. Şi când spun tot ce v-am spus aici am nişte probe”, susţine Clotilde Armand.
Ea spune că şeful ANI, Florin Moise, despre care afirmă că e fratele unui secretar de stat PSD din ministerul Agriculturii, ”a muşamalizat timp de 5 ani verificarea averii d-nei Lia Savonea judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.
Totodată, susţine că fratele şefului ANI nu este deloc verificat pentru că firma soţiei primeşte bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administraţie. „Asta nu este lipsă de integritate, nu-i aşa? Nu! Asta e business de familie pe banii statului”, remarcă Clotilde Armand.
Reacţiei sa vine la o zi după ce ANI l-a acuzat pe colegul său de partid, primarul Timişoarei Dominic Fritz, de conflict de interese administrativ.
”Mi-au făcut şi mie un dosărel. Agenţia Naţională de Integritate consideră că în noiembrie 2020 m-am aflat într-o situaţie de conflict de interese administrativ şi propune să mi se înceteze mandatul. Bineînţeles că tot demersul este absurd şi complet neacoperit de fapte. Iar eu voi combate în instanţă toată bizareria menită să mi se lipească şi mie o etichetă de pătat politic.E ca la Radio Erevan: ei spun că am participat la elaborarea unui PUZ pentru un beneficiar care mi-a împrumutat bani - doar că nu am participat, nu a fost beneficiar şi nu mi-a împrumutat mie bani”, a scris Fritz pe Facebook, anunţând că va ataca raportul ANI în instanţă.
Un bărbat de pe lista ”MOST WANTED” a Poliţiei Române, arestat în Germania după 16 ani
Un bărbat aflat pe lista ”MOST WANTED” a Poliţiei Române, fiind condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, tentativă la omor deosebit de grav şi tâlhărie, a fost arestat în Germania, la aproape 16 ani de la comiterea faptelor. Acesta a mai fost arestat o dată, în 2016, însă autorităţile germane au refuzat predarea sa, invocând condiţiile de detenţie din România. Autorităţile române precizează că, în prezent, sunt îndeplinite procedurile judiciare pentru executarea mandatului european de arestare.
”La data de 10 iulie 2024, în urma cooperării realizate prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională şi a unei acţiuni organizate de Poliţia Germană, a fost depistat şi arestat, în Dorsten, Germania, un bărbat, de 35 de ani, din Bucureşti, urmărit internaţional pentru omor deosebit de grav, tentativă la omor deosebit de grav şi tâlhărie. Biroul SIRENE România a informat instanţa emitentă a mandatului european de arestare şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, cu privire la arestarea celui în cauză. Urmăritul se află pe lista MOST WANTED a Poliţiei Române, fiind considerat periculos şi violent”, transmite joi IGPR.
Conform poliţiştilor, în noaptea de 5 spre 6 noiembrie 2008, cel în cauză, împreună cu alţi 3 bărbaţi, a intrat în incinta unei societăţi comerciale, din judeţul Ilfov, pentru a fura fier, aceştia fiind surprinşi de agenţii de pază. Cei patru bărbaţi au ucis unul dintre agenţii de pază, lovindu-l repetat în zona capului cu bâte/obiecte metalice şi pietre/bolovani.
Totodată, au lovit în mod repetat şi alţi 2 agenţi de pază care au suferit leziuni grave, care le-au pus viaţa în pericol.
Pentru faptele comise, bărbatul de 35 de ani a fost condamnat la 20 ani de închisoare.
Diana Şoşoacă, prea extremistă și pentru extremiștii din Europa
Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) şi-a unit miercuri forţele cu alte partide de extremă dreapta din Europa pentru a forma un al treilea grup de extremişti de dreapta în Parlamentul European, însă a respins cererea de aderare a eurodeputaţilor din partidul Dianei Şoşoacă, S.O.S. România, relatează Reuters.
Grupul intitulat Europa Naţiunilor Suverane îşi va lua locul în Parlamentul European alături de grupul Patrioţii pentru Europa, condus de Rassemblement National (RN) din Franţa şi de partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban. Premierul Georgia Meloni din Italia, care conduce grupul Conservatorilor şi Reformiştilor (ECR), celălalt grup de dreapta dură din PE, a pierdut membri în favoarea Patrioţilor săptămâna trecută.
Pe lângă AfD, grupul Naţiunilor Suverane va include partide mici din Bulgaria, Franţa, Lituania, Polonia, Slovacia, Spania, Cehia şi Ungaria. Cu 28 de eurodeputaţi, acesta va fi mult mai mic decât grupul rival Patrioţii, care are 84 de membri. În schimb, la cererea unor europarlamentari din Ungaria, grupul Naţiunilor Suverane nu i-a primit - din motive care nu au fost precizate - pe cei doi europarlamentari de la S.O.S România, Diana Şoşoacă şi Luis Lazarus.
"La cererea noastră, grupul a respins cererea de aderare a partidului S.O.S. România", a declarat Laszlo Torozckai, membru al partidului Patria Noastră din Ungaria, într-o postare pe reţelele de sociale în care anunţa formarea noului grup.
Fragmentarea flancului de extremă dreapta din Parlamentul European, din ce în ce mai aglomerat, reflectă îndoielile profunde pe care partidele naţionaliste din Europa le au cu privire la colegii lor ideologici din ţările vecine, ceea ce face dificilă formarea unei alianţe transfrontaliere, comentează Reuters.
AfD, ale cărui opinii anti-imigraţie şi scepticism cu privire la sprijinul acordat Ucrainei nu diferă prea mult de agenda RN-ului lui Marine Le Pen, a fost repudiat de partidul francez înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie din cauza faptului că un deputat AfD nu a condamnat suficient de ferm trecutul nazist al Germaniei. Pentru a forma o nouă grupare politică în Parlamentul European, care are 720 de membri, sunt necesari 23 de eurodeputaţi care să reprezinte cel puţin un sfert din cele 27 de state membre ale UE. Grupurile se bucură de anumite privilegii legislative şi financiare.
Cu 14 eurodeputaţi, AfD va fi de departe cel mai mare dintre cele nouă partide ale grupului Naţiunilor Suverane. Niciunul dintre acestea nu contribuie cu mai mult de trei eurodeputaţi fiecare.
Maximilian Krah, deputatul al cărui refuz de a condamna SS-ul nazist din timpul războiului a dus la excluderea AfD din fostul grup Identitate şi Democraţie, care în vechea legislatură gravita în jurul partidului lui Le Pen, a declarat că nu va fi membru în noul grup. "Acest grup de partide este o piatră de temelie importantă a unei transformări urgent necesare a UE", a declarat Krah pentru Die Welt. "Importanţa proiectului mă depăşeşte cu mult, aşa că sunt mulţumit şi nu-i port pică", a spus el.
Plajele de pe litoral, invadate iar de alge. Sunt periculoase pentru sănătate?
Plajele de pe litoralul românesc sunt din nou invadate de alge, după episodul cel mai recent de săptămâna trecută.
De zile întregi, valurile aduc la ţărm plantele de culoare verde, spre disperarea turiştilor, dar şi a hotelierilor.
Specialiştii dau asigurări că nu există niciun pericol de îmbolnăvire. „E o situaţie clasică a unei specii de alge oportunistă care a profitat de temperaturile ridicate din apa mării, de suportul nutritiv adus de apele din Dunăre, care nu sunt chiar foarte mici pentru perioada asta, şi de condiţiile de calm relativ din ultima perioadă. Munţi de alge au fost strânşi de la malul mării. Care sunt cele mai afectate staţiuni
Nu sunt periculoase. Sunt alge, sunt plante inferioare. Nu deranjează pe nimeni”, a explicat Florin Timofte, director la Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța.
Prezenţa algelor este şi un disconfort, după cum au spus turiştii, din punct de vedere al mirosului, pentru că nu este plăcut să vii la plajă, pe temperaturi ridicate, și să stai să suporți mirosul acestor plante, care practic intră în putrefacție, spun specialiștii.
În momentul în care este furtună pe mare, algele sunt scoase la mal dimineața. Soarele le bate toată ziua și, astfel, degajează un miros greu de suportat de cei care vin în concediu și vor să se simtă bine pe litoral.