Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Soluția lui Drulă pentru DN2, drumul „presărat de cruci”

Ziarul de Vrancea
27 iul 2021 1054 vizualizări

Ministrul Transporturilor a cerut urgentarea introducerii circulației în regim 2 plus 1 pe drumul care leagă Moldova de Capitală, cunoscut și ca „șoseaua morții” n „Autostrăzile nu ne vor salva de șoferi teribiliști”, spune Drulă n primele zone de trafic reamenajate ar putea fi date în folosință din 2022

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat ieri că a cerut CNAIR să urgenteze implementarea soluției de regim de circulație 2Â1 pe DN 2, pentru a evita producerea de accidente rutiere. “România a avut și are multe, mult prea multe, drumuri presărate de cruci. Este imaginea pe care le-am desenat-o cu pixul pe hârtie celor de la Comisie când m-am luptat pentru finanțarea A7 prin PNRR. Mulți își amintesc că și DN3A București-Fetești și DN22C Cernavodă-Constanța erau drumuri ale morții în anii 2000, până s-a construit autostrada A2. Și DN7 între Sibiu și Deva era un drum al crucilor. Până s-a construit autostrada A1 Sibiu-Deva”, a scris pe Facebook, Cătălin Drulă.

Acesta afirmă că autostrăzile și drumurile expres sunt o parte esențială în îmbunătățirea siguranței rutiere și a recordului negru pe care îl deține România la victime. “Cealaltă parte este respectarea regulilor de circulație, respectul pentru viață, și aici acțiunea Poliției directă și prin mijloace automate este esențială. În ceea ce privește DN2, deși A7 este în licitație pe primul sector (A3-Buzău) și urmează în lunile ce vin celelalte licitații, am cerut companiei de drumuri CNAIR să urgenteze implementarea soluției de regim de circulație 2Â1 care, dacă este făcută cum trebuie, reprezintă o mare îmbunătățire a siguranței drumului”, a spus ministrul.

Mai multe ambuteiaje, dar mai multe vieți salvate

El a dat și câteva detalii tehnice legate de soluția de drum 2Â1.

 “Are capacitatea mai mica decât un drum ca DN2 care, deși în acte este 1Â1, este folosit în realitate în regim (de infarct) 2Â2”. Deci va trebui toți să acceptăm că în anumite ore de vârf vor fi întârzieri (ambuteiaje) acolo unde nu sunt în prezent. Dar câștigăm siguranță și vieți salvate. Și asta numai până când e gata A7 care ne va scăpa definitiv de acest coșmar. Conversia DN2 în 2Â1 trebuie făcută ca la carte și cu cap și atenții la detalii: am cerut companiei de drumuri să elaboreze un normativ inspirat din modelul suedez. Asta înseamnă, printre altele, separator median între sensuri care să prevină intrarea pe contrasens (și accidentele frontale), benzi ușor mai înguste pe sensul cu 2 benzi pentru a lăsa o bandă mai lată pe sensul cu 1 bandă (astfel ca în caz de avarie, un vehicul ramas în pană să poată fi ocolit), zone de tranziție de la 2Â1 la 1Â2 corect semnalizate și trasate, integrarea intersecțiilor la nivel (cu viraje la stânga) de pe DN2 în zonele de tranziție”, a mai scris ministrul.

Potrivit acestuia, “conversia în 2Â1 nu se poate realiza peste noapte”.

“E nevoie de o proiectare atentă a detaliilor (spre exemplu, pe zona existentă de pe DN2, experimentală există câteva chestiuni de siguranță care pot fi îmbunatățite). E nevoie de separare mediană și de corecții ale pantelor transversale astfel încât vârful de pantă (acolo unde scurgerile de ape se fac către ambele laterale) să fie între noile sensuri de circulație. Trebuie făcută implementarea noului sistem împreună cu așternerea de noi covoare asfaltice. Trebuie regândită zona din interiorul localităților astfel încât acostamentul să nu mai fie folosit pentru circulație. Avem nevoie și de finanțarea adecvată pentru aceste măsuri - nu este fără costuri această conversie, așa cum am explicat mai sus. Am investit mult în drumuri în acest an, dar nevoile sunt și mai mari. De aceea cerem o suplimentare a sumelor pentru CNAIR, la rectificare. Toate aceste precondiții înseamnă că nu se va face de pe azi pe mâine această conversie. Am cerut conducerii CNAIR un calendar accelerat și bine gândit al etapelor de implementare astfel ca în 2022 să introducă pe zone extinse sistemul 2Â1”, a mai scris ministrul.

Potrivit acestuia, însă “nici sistemul 2Â1, nici autostrăzile noi, nu ne vor salva de șoferi teribiliști, de agresivitate în trafic și de încălcarea regulilor”.

“E nevoie și de Poliție și Ministerul de Interne pentru a aduce ordinea pe șoselele României”, a mai scris ministrul.

Asociația Pro Infrastructură a scris tot ieri, după ce s-au înregistrat în trei zile 24 de decese în accidente rutiere, că există o soluție simpla și ieftină de a separa sensurile și a evita astfel de carnagii: regimul 2 plus 1.

Regulile de aur pentru a suporta canicula

Și ANSVSA a publicat ieri un set de îndrumări pentru evitarea toxiinfecțiilor alimentare în zilele cu temperaturi ridicate

România se află la începutul unui val de caniculă, meteorologii avertizând că, în această săptămână, ne așteaptă zilnic temperaturi maxime între 38 și 40 de grade. Cum facem să trecem cu bine peste aceste zile și să nu ajungem la spital? Câteva reguli de aur pentru zilele de caniculă au fost explicate pentru site-ul HotNews.ro de medicul Bogdan Oprița, coordonatorul SMURD București. “Până în momentul de față, nu am avut oameni care să ajungă la spital din cauza caniculei, dar eu spun că este prematur, pentru că valul de caniculă e abia la început. Este posibil ca de mâine-poimâine, situația se mai schimbe”, a declarat dr. Bogdan Oprița.

El mai spune că vara aceasta au fost mai puține cazuri de persoane care au ajuns la spital cu stări de rău din cauza căldurii, comparativ cu alți ani. O posibilă explicație este aceea că oamenii stau, poate, mai mult în casă, și din cauza pandemiei.

Cele mai importante reguli pe care trebuie să le respectăm pentru a trece cu bine peste zilele de caniculă, recomandate de medicul Bogdan Oprița:

1. Prima și cea mai importantă condiție care trebuie respectată este ca oamenii să nu iasă în căldură, la orele de vârf - prânz și prima parte a după-amiezei. Trebuie să evităm expunerea la căldură.

2. Trebuie să ne hidratăm corespunzător.

3. Dacă ieșim afară trebuie să avem capul acoperit și să fim îmbrăcați cu haine care să fie de culoare deschisă.

4. Este foarte important ca pacienții care se știu cu boli cronice să își ia medicația în mod obligatoriu.

5. Copiii, pentru că nu au mecanismul de termoreglare suficient de dezvoltat, trebuie să evite expunerea la temperaturi crescute în această perioadă, la fel ca persoanele în vârstă.

6. Persoanele în vârstă, dacă trebuie să se deplaseze la instituții, la ghișee, să o facă numai în primele ore ale dimineții sau în a doua parte a după-amiezei, pentru a evita orele cele mai călduroase.

7. Muncitorii care sunt expuși la căldură trebuie să respecte recomandările date de Inspectoratele teritoriale de muncă: trebuie lucrat în schimburi de o oră-două și așa mai departe.

Atenție la cumpărături

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă populației ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele și a locurilor de unde le cumpără, pentru a fi evitate toxiinfecțiile alimentare.

Astfel, consumatorilor li se recomandă:

Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, pentru că le oferă garanția unor produse sigure;

Să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri și condiții necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul mașinilor etc.), cu atât mai mult în cazul alimentelor ușor perisabile – carne, pește, ouă, lapte și produse lactate;

Să aleagă alimentele cu atenție, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate)

Să verifice prospețimea în momentul achiziționării – să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistența modificată sau care au mucegai pe suprafață;

Să nu cumpere produse care poartă indicațiile “păstrați la frigider”, “păstrați la rece” sau “păstrați în congelator” și care nu au fost depozitate în condiții de refrigerare sau congelare.

Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală să fie puse la frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte și ouăle, la o temperatură de refrigerare de preferință între 0 grade C – plus 4 grade C și separat în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18C;

Să ambaleze separat alimentele care urmează să fie depozitate în frigider și să le mențină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;

Să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;

Produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze pentru a fi preparate sau consumate ulterior;

Să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;

Să spele bine fructele și legumele înainte de a le pune în frigider și înainte de a le mânca.

Arafat le cere vaccinaților să-i denunțe la autorități pe nevaccinați

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a afirmat ieri că, dacă o persoană intră într-un loc unde trebuie să se afle numai persoane vaccinate și se vede că acest lucru nu se controlează, atunci să anunțe autoritățile. El a precizat, la finalul ședinței de Guvern, că discotecile, cluburile sunt rezervate numai persoanelor vaccinate, iar dacă intră acolo și alte persoane, atunci organizatorii vor fi amendați pentru acest lucru.  Întrebat ce se întâmplă în aceste zone unde trebuie să intre numai vaccinați dacă nimeni nu verifică acest lucru, Arafat a răspuns: “Organizatorul trebuie să înțeleagă foarte clar, el sau cine organizează va fi amendat și amenzile nu sunt mici în aceste condiții. Dacă undeva unde clar trebuie să intre numai vaccinați nu se controlează, orice persoană de acolo cu simțul civic poate să pună mâna pe telefon și să anunțe. Și acest lucru chiar îl recomand. Dacă cineva intră într-o zonă unde se știe că trebuie să intre numai vaccinați și vede că nu se controlează deloc și nu se întreabă de hârtie, de orice dovadă dacă ești vaccinat, înseamnă că organizatorul încalcă regulile și legea. Și aici clar se pot sesiza organele de control, organele de control vin, verifică, dacă găsesc persoane nevaccinate acolo, care nu pot proba vaccinarea, prin sondaj, se poate persoana respectivă să fie amendată conform legii”.

În loc să închidem restaurantele, nu e mai bine să le lăsăm deschise pentru vaccinați?

Raed Arafat a mai spus ieri că în loc să închidem restaurantele când incidența va ajunge la 3 la mie, ar fi mai bine să le lăsăm deschise acum numai pentru vaccinați. „E de fapt modul în care beneficiem de arma pe care o avem acum și care este vaccinare. Cam asta e logica. Nu pot să vă spun ce măsuri se vor lua, dar v-am dat un exemplu”, a mai spus Arafat.

Anterior, în același briefing de presă, premierul a evitat să se pronunțe clar în privința propunerilor de restricții pentru persoanele nevaccinate discutate în coaliție, precizând că probabil autoritățile vor merge în continuare pe principiul susținut și până acum, de a menține economia deschisă.

Protest la Cluj: se cere ca toate curțile școlilor să devină accesibile copiilor și în vacanță

Comunitatea Declic va organiza joi, în fața Primăriei din Cluj-Napoca, o acțiune de protest sub denumirea “Scoateți lacătul de la curtea școlii! Strada nu e loc de joacă!”.

Membrii Declic vor improviza un spațiu de joacă în fața primăriei, tocmai pentru a atrage atenția autorităților că strada nu este un loc de joacă potrivit, precizează inițiatorii demersului. La finalul protestului, va fi înmânată primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, o petiție semnată de 10.000 de cetățeni, în care se cere ca toate curțile școlilor să devină accesibile copiilor și în perioada vacanțelor.

Prin funcția de președinte al Asociației Municipiilor din România, Emil Boc are pârghiile necesare pentru a-i convinge pe toți primarii din țară să deschidă curțile școlilor în timpul liber, în weekend-uri și pe timpul vacanțelor, spun organizatorii protestului, într-un comunicat.

“Curțile școlilor ar trebui să fie principalele locuri din cartier în care copiii să facă sport, în aer liber. Primarii refuză să deschidă curțile școlilor fără să aibă vreun motiv întemeiat. Pur și simplu nu le pasă de siguranța celor mici, care fie ajung să se joace pe stradă, în parcările aglomerate din cartiere sau în locuri nesigure, fie ajung să se închidă în case, condamnați la sedentarism”, a declarat Anduța Karetsou, campaigner Declic.

Un nou carnagiu pe un drum din Bacău

Trei persoane au murit ieri dimineață într-un accident din localitatea băcăuană Itești, după ce mașina în care se aflau a intrat într-un copac.

Accidentul s-a produs pe fondul oboselii la volan, a anunțat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, Cătălina Păduraru. La volanul autoturismului se afla un bărbat în vârstă de 27 ani, din județul Neamț. “Din impact, 3 persoane au decedat, respectiv conducătorul auto și alți doi bărbați, de 33 și 36 de ani, pasageri în autoturism. O tânără de 22 de ani, pasageră dreapta spate, a fost transportată la spital în stare gravă. Sectorul de drum pe care s-a produs accidentul rutier este în aliniament, cu vizibilitate bună”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău.

Polițiștii rutieri au deschis un dosar penal privind infracțiunea de ucidere din culpă și efectuează cercetări pentru a stabili cauzele și împrejurările producerii accidentului.

Bulgaria elimină restricțiile la graniță pentru români

Turiștii români vor putea merge în Bulgaria doar cu actul de identitate sau pașaportul până la finalul sezonului, indiferent de situația epidemiologică, vecinii de peste Dunăre eliminând orice restricție pentru români, arată un comunicat emis de turoperatorul Travel Planner. “Guvernul Bulgariei a anunțat, pe 16 iulie, o serie de modificări privind accesul străinilor pe teritoriul țării vecine, în contextul pandemiei COVID-19. Vestea bună este că turiștilor români li se va solicita doar actul de identitate sau pașaportul până la finalul sezonului, indiferent de situația epidemiologică”, conform turoperatorului Travel Planner.

După cum subliniază textul de lege citat, România este unica țară pentru care se face o excepție. “În ultima perioadă, oamenii erau nehotărâți să-și rezerve o vacanță spre sfârșit de august sau septembrie, din cauza posibilității introducerii unor restricții. Iată că avem decizia autorităților din Bulgaria în privința turiștilor români, de eliminare a oricăror restricții, care vine la timpul potrivit și astfel credem că interesul va fi crescut până la finalul sezonului estival”, a declarat Sebastian Constantinescu, director general Travel Planner.

Cîțu: Sunt de acord cu o transparentizare a bacșișului, dar cu impozitarea am rezerve

Premierul Florin Cîțu a afirmat că este de acord cu o transparentizare a bacșișului, însă are rezerve legate de impozitarea acestuia pentru că atunci când sunt introduse taxe, efectele sunt directe și indirecte. „Aș vrea să discut acest lucru și cu cei care primesc bacșișul, să văd dacă ei sunt de acord. Eu știu această măsură, am mai văzut-o. Sunt de acord cu a avea o transparentizare a bacșișului, dar cu impozitarea, știți foarte bine că am rezerve de fiecare dată. Când introducem taxe, efectele sunt directe și indirecte și, până la urmă, aș vrea să știu care este impactul indirect și asta nu îmi spune nimeni deocamdată și aș vrea să discut cu ei despre asta”, a afirmat Florin Cîțu. El a fost întrebat despre o propunere lansată de reprezentanții HoReCa privind impozitarea bacșișului cu 10%, măsură care ar aduce la buget 5 milioane de lei într-un an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.