Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Solidaritate fără precedent în Belarus: Ambasadorul României, de pază în casa unui laureat Nobel

Ziarul de Vrancea
9 sep 2020 810 vizualizări

Diplomatul român, împreună cu reprezentanți ai altor state europene, s-au deplasat ieri la apartamentul scriitoarei Svetlana Alexievici pentru a împiedica arestarea sa

Ambasadorii din România, Lituania, Suedia, Cehia, Austria și alte state europene au mers ieri acasă la Svetlana Alexievici, membru al Consiliului de Coordonare al opoziției din Belarus, pentru a preveni o eventuală arestare a acesteia, transmite presa din Lituania.  Alături de diplomați, în fața blocului în care trăiește scriitoarea s-au strâns și sute de cetățeni. Svetlana Alexievici, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, este ultimul lider al opoziției din Belarus care nu a fost arestat sau nu a plecat din țară. “Am primit informații că persoane necunoscute sună la apartamentul Svetlanei Alexievici, probabil reprezentanți ai serviciilor secrete sau poliției”, a declarat ambasadorul Lituaniei în Belarus, Andrius Pulokas. “Așa că am decis că ea este sub amenințarea arestului și am mers acasă la ea. Svetlana nu vrea să își părăsească țara”, a mai adăugat diplomatul lituanian. Printre diplomații europeni care au mers la apartamentul Svetlanei Alexievici se numără și ambasadorul Viorel Moșanu. Svetlana Aleksievici este laureată a premiului Nobel pentru literatură.

Opozantul Maxime Znak, reținut de “bărbați mascați”

Avocatul Maxime Znak, unul dintre ultimii doi membri ai Consiliului de Coordonare al opoziției încă în libertate și rămași în Belarus, a fost reținut ieri dimineață de bărbați mascați, îmbrăcați în haine civile, au anunțat aliații săi. “Maxime Znak a venit la birou pentru a participa la o videoconferință, însă nu s-a mai alăturat (discuției). Nu a mai apucat decât să trimită cuvântul «mascați»“, a informat serviciul de presă al grupului său de opoziție pe canalul său de mesagerie, Telegram, publicând de asemenea o fotografie cu avocatul condus de bărbați înarmați și în civil. Potrivit agenției de presă RIA, poliția din Belarus nu are informații privind o presupusă reținere a lui Znak. Avocatul lui Znak a declarat, citat de Sputnik Belarus, că apartamentul politicianului de opoziție a fost verificat de comisia de anchetă a țării. Agenția Interfax a relatat că anchetatori ai statului au verificat de asemenea birourile politicianului de opoziție Viktor Babariko, aflat la închisoare. Marți, o cunoscută lideră a opoziției, Maria Kolesnikova, și-a rupt pașaportul pentru a nu putea fi forțată să treacă granița în Ucraina după ce a fost răpită de pe stradă la Minsk, au spus doi dintre aliații săi.


Bancomatele aruncate în aer de la Otopeni. Misterul pelerinelor verzi

Polițiștii erau încă aseară în căutarea celor care au spart bancomatele, dar susțineau că au un cerc de suspecți

Comisarul șef Cristian Gheorghe din cadrul Direcției de Investigații Criminale a afirmat, ieri, că anchetatorii au un cerc de suspecți în cazul bancomatelor aruncate în aer la Otopeni, precizând că autorii faptei aveau măști din cele folosite în prezent de majoritatea populației și pelerine verzi. De asemenea, dispozitivul exploziv a fost unul artizanal și bine realizat.

“Nu pot să mă pronunț cu privire la natura substanței explozive. În legătură cu autorii, vom vedea, desfășurăm activități. Este greu să vă spun detalii, sunt cunoscute, la nivelul nostru este greu să vă redau cu fidelitatea 100% ceea ce s-a întâmplat. Există un cerc de suspecți în cauza aceasta”, a declarat comisarul șef Cristian Gheorghe.

El a precizat că nu se poate spune că furturile din bancomate prin acest mod de operare au devenit un fenomen la nivel național. “La nivelul național furturile din bancomate prin acest mod de operare explozibil nu este un fenomen. La nivel național, de la începutul anului, avem cinci cauze și a șasea este cea de ieri. În aceste cinci cauze avem autorii, îi avem identificați, avem și un flagrant făcut la o speță de acest gen, majoritatea lor sunt arestați. Deci făcând o comparație cu ceea ce se întâmplă în exterior nici măcar nu putem spune că ar putea crea la un moment dat o problemă. Sunt cinci cauze în nouă luni. Și în aceste nouă luni Poliția a identificat autorii și i-a arestat. E adevărat, modurile de operare diferă, unele au fost cu exploziv solid, așa cum s-a întâmplat ieri, unele au fost cu sisteme explozive cu gaz”, a afirmat comisarul șef din cadrul Direcției de Investigații Criminale.


“Nu este un dispozitiv militar”


El a mai spus că autorii faptei purtau măști. “Aveau pelerine verzi. Aveau fețele acoperite. Aveau niște măști folosite de marea majoritate a populației pentru uz medical”, a explicat polițistul. Întrebat dacă dispozitivul exploziv folosit a fost unul făcut de amatori sau de profesioniști, Cristian Gheorghe a răspuns: “Nu este un dispozitiv militar, nu are nicio legătură cu ceva care să facă spectrul Armatei sau a explozibilor militari. Este un dispozitiv artizanal fără doar și poate, a fost destul de bine confecționat, e un mod de operare folosit destul de des în afară, i se spune în limbaj de specialitate pizza slide. Nu prea ai cum să-l greșești, se confecționează o carcasă, nu prea ai cum să-l greșești. Dacă e să mă întrebați pe mine, dispozitivul a fost făcut bine”. El a mai precizat că urmează să fie stabilit prejudiciul în acest caz. Două bancomate de la parterul unui bloc din Otopeni au fost distruse marți dimineață.

Brașovul, primul mare oraș din România cu transport în comun 100% electric


Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a anunțat ieri că Brașovul va fi primul mare oraș din România care va avea un transport în comun 100% electric, ținta pentru anul acesta fiind de 75%, respectiv 133 de autovehicule electrice. Ministrul Mediului a circulat miercuri în Brașov cu cel de-al 14-le-a autobuz electric din cele 52 finanțate prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Autobuzul a parcurs astăzi primii kilometri de test înaintea intrării in circuitul transportului în comun din orașul Brașov. “Brașovul va fi primul mare oraș din România care va avea un transport în comun 100% electric. Ținta pentru anul acesta este de 75%, ceea ce înseamnă că, până la finalul anului, transportul în comun din municipiul Brașov se va baza pe 133 de autovehicule 100% full electric. Mă bucur că Brașovul dă un semnal puternic întregii țări și administrațiilor locale care pot prelua acest model de bună practică. Orice oraș din România poate face asta, mai ales că ieri am lansat în dezbatere publică ghidul prin care finanțăm achiziția de autobuze electrice, hibride sau cu gaz comprimat și tramvaie. Până acum, toate cele 13 autobuze care sunt deja în trafic au făcut peste 110.000 km, iar finanțarea totală se ridică la suma de 109 milioane de lei. Mă bucur că am gustat pe viu din beneficiile programelor pe care le finanțăm prim AFM”, a spus ministrul Costel Alexe. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat în dezbatere publică ghidul de finanțare pentru transport public ecologic în aglomerările urbane. Bugetul programului este de 480 milioane lei, prin Administrația Fondului pentru Mediu. Astfel, prin accesarea acestui program, primăriile vor putea achiziționa mijloace de transport 100% electrice – autobuze electrice, troleibuze, tramvaie, dar și autobuze electric-hibride sau alimentate cu gaz natural comprimat (GNC).


Fostul președinte al Transelectrica, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare

Fostul președinte al Transelectrica, Marius Dănuț Carașol, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare după ce și-a falsificat diploma de studii. Curtea de Apel București a decis să respingă ca nefondate apelurile făcute de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 și de Transelectrica împotriva deciziei din 17 februarie 2020 prin care Marius Dănuț Carașol a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare. Decizia magistraților este definitivă. Prin sentință, magistrații au dispus și că fostul președinte Transelectrica nu poate fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice. Judecătoria Sectorului 1 mai hotărâse desființarea totală a înscrisului falsificat, respectiv a Diplomei de inginer, aparent emisă de Universitatea Politehnica București, inclusiv a oricăror copii identificate ale acesteia. Marius Dănuț Carașol a fost reținut în 19 noiembrie 2019 de procurori, ulterior fiind arestat preventiv. Prejudiciul reclamat în acest caz este de peste 460.000 de lei, sumă cu care compania angajatoare s-a constituit parte civilă în procesul penal.


Coronavirusul a luat peste 4.000 de vieți în România


Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 1.271 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, 180 fiind în București, iar bilanțul îmbolnăvirilor a ajuns la 98.304. 51 de persoane au decedat în ultimele 24 de ore, numărul total al deceselor fiind 4.018. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.137. Dintre acestea, 459 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 1.990.587 de teste. Dintre acestea 24.043 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 15.142 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.901 la cerere.


Sondaj: Luptă strânsă pentru Primăria Capitalei


Potrivit unui sondaj de opinie realizat la comanda PNL, lupta dintre Nicușor Dan și Gabriela Firea în Capitală este una strânsă, între cei doi candidați fiind o diferență de doar 2 procente. Candidatul susținut de PNL și de Alianța USR-PLUS, Nicușor Dan, are 31%, în timp ce actualul primar în funcție, Gabriela Firea, are 29%. Candidatul PMP, Traian Băsescu este cotat cu 10%. Un procent foarte mare este însă cel al cetățenilor din București care nu s-au hotărât cu cine votează, relatează site-ul digi24.ro.


Guvern: Minorii nu vor mai avea voie să cumpere băuturi energizante


Un proiect de Hotărâre de Guvern, pus în dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului Sănătății, prevede interzicerea comercializării băuturilor energizante minorilor, precum și interzicerea comercializării în automate, cu excepția celor aflate în spațiile de birouri.  De asemenea, potrivit proiectului de HG, se interzice comercializarea băuturilor energizante în unitățile sanitare și în incinta unităților de învățământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora.

Băuturile energizante puse pe piață în România, indiferent de proveniență, trebuie să prezinte etichetarea în limba română, se mai arată în proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.

Comercianții care nu respectă prevederile hotărârii de guvern ar putea fi sancționați cu sume cuprinse între 5.000 de lei și 25.000 de lei.


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.