Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sociolog: “Avem printre cei mai fericiți copii și printre cei mai nefericiți adulți”

Ziarul de Vrancea
20 mar 2019 573 vizualizări

Care sunt sfaturile profesorului universitar, cu studii despre fericire premiate de Academia Română

Sociologul Sergiu Băltățescu susține, citând studii internațione, că în România, nivelul mediu de fericire este printre cele mai scăzute din Europa. Acest fapt este cauzat în primul rând de condițiile economice, de frustrările legate de inegalitatea socială, de corupție, de starea societății în general și de starea de spirit generală, publică, mai degrabă negativă. “Nu e vorba numai de condițiile economice, ci și de frustrările oamenilor. Nu este un lucru total nou, deoarece în toate țările post-comuniste oamenii sunt, în general, mai nefericiți decât în țările vestice, occidentale”, afirmă profesorul universitar. La întrebarea cum găsim fericirea, expertul afirmă că, de multe ori, fericirea ne găsește pe noi. “Sunt mulți factori externi implicați aici. Dacă avem condiții bune de viață și de muncă, de învățat, relații plăcute șamd, depinde în ce stadiu al ciclului de viață suntem, fericirea ne inundă. De asta în țările cu nivel de viață mai ridicat oamenii sunt mai fericiți, și nu numai pentru că au mai mulți bani în buzunar, ci și pentru că sunt condiții economice mai bune, coeziune socială, infrastructura este mai bună, serviciile, în general - cele medicale, educaționale etc, sunt mai bune, chiar în localitatea în care domiciliază”, spune Sergiu Băltățescu.

Sentimentul că ești util și evitarea capcanelor materialismului

Un factor asupra căruia avem o mult mai mare influență este poziția omului în societate. În România, studiile sociologice arată că cei cu o poziție mai înaltă în societate, în medie, sunt mai fericiți. Din acest motiv, afirmă universitarul, ceea ce putem face este să creștem nivelul de educație astfel încât să facilităm lupta fiecăruia ca să urce pe scara socială. Nu în cele din urmă, fericirea depinde mult și de capacitatea noastră de a ne adapta la condițiile de viață. Aici, în general, psihologii recomandă autocunoașterea, urmărirea și găsirea unui scop în viață, cel puțin sentimentul că ești util, cultivarea relațiilor sociale, a celor de familie și evitarea capcanelor materialismului. Pentru că se știe că cei care prețuiesc prea mult lucrurile materiale tind să se compare mereu cu cei care au mai mult decât ei și mai tot timpul sunt frustrați din cauza asta. Sergiu Băltățescu este sociolog, profesor universitar doctor, conducător de doctorat la Universitatea din Oradea. Teza lui de doctorat cu titlul “Fericirea în contextul social al tranziției postcomuniste din România”, publicată în 2009 după opt ani de pregătire, a primit Premiul “Dimitrie Gusti” al Academiei Române. În prezent coordonează, în cadrul proiectului “Child well-being in Romania”, un studiu internațional pe tema fericirii copiilor. “România este o țară atipică. Studiile sociologice arată că noi avem printre cei mai fericiți copii, dar printre cei mai nefericiți adulți. Prin urmare, poate că asta ar trebui să ne dea mult mai mult de gândit la nivel social”, a mai precizat sociologul.

Episcopul Hușilor, atac la Iohannis: A devenit nihilist

n prelatul îl acuză pe președinte de neomarxism n episcopul este cunoscut ca un apropiat al liderului PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, fost profesor de marxism-leninism

Episcopul Hușilor, Ignatie, afirmă, într-un mesaj postat pe o rețea de socializare, că președintele Klaus Iohannis a devenit un “nihilist cu acte în regulă”, după ce într-un discurs recent acesta a spus că la referendumul pentru redefinirea familiei românii au dat o lecție “infatuaților care au propagat ura”. “Având în fundal definiția lui Nietzsche despre nihilism, Klaus Werner Iohannis a devenit nihilist cu acte în regulă. Ce înseamnă nihilismul? Faptul că valorile cele mai înalte se devalorizează. Dragostea fără de măsură față de minoritățile sexuale (vai de mine, e hate speech?) l-a metamorfozat pe domnul președinte în agentul disprețului dozat într-un insecticid - cred că, mai pe românește, așa-i spune flitului - față de majoritățile (heterosexuale). Ăsta se numește progresism, care este un alt sinonim pentru comunismul «tolerant» al omului recent. Sau «așa cum se spune popular», în timp ce unii suntem niște muște intolerante, infatuate și vrednice de a fi ucise cu flitul, alții sunt oameni cu «mințile luminate» la neonul progresismului și vrednici să trăiască plenar din pâinea toleranței neomarxiste. Trag nădejde că eu, o muscă conservatoare, infatuată și neafiliată politic, am priceput bine, în spiritul fidel al drepturilor omului, ce a vrut să ne transmită domnul președinte”, a afirmat episcopul Ignatie, într-o postare pe Instagram. De precizat că deși preotul spune că nu este afiliat politic, presa locală a scris despre apropierea acestuia față de liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, fost profesor de marxism-leninist. Ierarhul a adăugat că reprezentanții societății civile și cei ai Bisericii ar fi trebuit să reacționeze la declarațiile lui Klaus Iohannis. Președintele României a afirmat, marți, că “cei care au promovat referendumul au fost orice numai toleranți nu”. “Dar românii au fost mult deasupra acestui discurs. Au dat o lecție imensă acestor infatuați care au propagat ura și, pur și simplu, cum se spune mai popular, i-au tratat cu flit”, a afirmat Iohannis.

Ion Cristoiu, audiat de “secția PSD” în dosarul Kovesi

Jurnalistul ar fi confirmat existența unei fotografii a fostei șefe DNA alături de Sebastian Ghiță

Jurnalistul Ion Cristoiu a fost audiat ieri, în calitate de martor, la Secția de investigare a magistraților, în dosarul în care fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă. La ieșirea de la audieri, Cristoiu a explicat că procurorul de caz, Adina Florea, l-a întrebat despre fotografia făcută la o cramă a lui Sebastian Ghiță, în care apare Laura Codruța Kovesi. “Am fost convocat printr-un SMS de doamna procuror Adina Florea, care suna în genul: «Să stăm de vorbă în legătură cu poza». Eu, neavând experiența procuraturii, nu știam despre ce este vorba. Acum mi s-a spus că, în chip oficial, am fost citat ca martor și am dat declarație pentru a confirma sau infirma dacă fotografia de la dosar, depusă de Sebastian Ghiță în legătură cu prezența la petrecere a doamnei Codruța Kovesi, fotografie invocată în interviul de la Belgrad, este chiar aceea. Eu trebuia să confirm că aceea este fotografia și sunt un privilegiat al sorții, pentru că am văzut fotografia și în varianta de la dosar. Este aceeași fotografie și am confirmat acest lucru. Este foarte important din punct de vedere al cauzei, pentru că eu am invocat în interviu o fotografie și putea să fie alta. Din păcate, domnul Ghiță nu a depus-o electronic, a depus-o sub formă de poză. Nu sunt la aceeași claritate”, a spus Cristoiu. Jurnalistul a precizat că fotografia arată o relație apropiată între Kovesi și membrii familiei lui Ghiță. “Este o fotografie în care doamna Codruța Kovesi stă pe un fel de laviță de lemn, deci la o cramă a domnului Sebastian Ghiță, și lângă ea este fosta soție a lui Sebastian Ghiță și mai încolo este socrul lui Ghiță. În spate sunt niște butoaie. Nu este o fotografie surprinsă de cineva. Este o fotografie pe care doamna a făcut-o în selfie. Ea a fost invitată de membrii familiei care erau la petrecere: «Hai să facem o poză» și a acceptat. Este o fotografie care arată o relație apropiată de membrii familiei. Doamna Kovesi spune că a stat la petrecere mai multe ore”, a arătat Cristoiu. Dosarul în care este acuzată Laura Codruța Kovesi a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiță. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupție. Ghiță susținea că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea lui Nicolae Popa cu un avion din Indonezia, pe numele căruia exista un mandat internațional de arestare. Procurorii SIIJ – secție înființată de PSD - susțin că Laura Codruța Kovesi ar fi pretins și primit, în cursul anului 2011, suma de 268.689 lei de la Sebastian Ghiță în legătură cu extrădarea fostului director al FNI Nicolae Popa.

Sondaj INSCOP: PSD și PNL, aproape la egalitate

în schimb, un sondaj publicat în aceeași zi de CURS arată că social-democrații ar câștiga detașat alegerile

PSD și PNL sunt aproape la egalitate în intenția de vot pentru alegerile europarlamentare, arată rezultatele unui sondaj INSCOP Research, realizat în perioada 5-13 martie, la comanda Fundației Konrad Adenauer. Astfel, dintre cei care își exprimă o opțiune de vot clară (58,5% din eșantion), 26,9% intenționează să voteze cu PSD, iar 26,3% cu PNL, urmând Alianța 2020 USR-PLUS cu 15,3%, ALDE cu 9,3% și Pro România cu 9,1%. Ar mai depăși pragul electoral doar UDMR, care ar obține 5%. Față de luna precedentă, procentele cu care sunt cotate partidele înregistrează variații minime, cu excepția Pro România. Comparativ cu luna februarie, crește foarte ușor procentul celor care declară că sigur vor vota, în contextul în care apropierea alegerilor pentru Parlamentul European duce la sporirea interesului pentru scrutinul din mai.Întrebarea privind opțiunile de vot a oferit respondenților atât posibilitatea de a alege un partid/alianță politică, precum si de a opta pentru variantele “nu merg la vot”, “nu m-am hotărât”, “nu știu sau nu răspund”. În acest sens, potrivit datelor sondajului, 29,7% dintre respondenți declară că nu s-au hotărât cu cine vor vota, 11,8% declară că nu vor merge la vot, iar 4,8% nu știu sau aleg să nu răspundă la această întrebare.Pe de altă parte, un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS, în perioada 13-28 februarie 2019, pe un eșantion de 1500 de respondenți, la domiciliul acestora, arată că PSD ar câștiga alegerile europarlamentare, însă cu un scor mai mic decât arătau precedentele cercetări sociologice. Potrivit sondajului CURS, 40% dintre români se declară “foarte siguri” că vor merge la vot la următoarele alegeri europarlamentare, de pe 26 mai. 34% susțin că “probabil” vor merge. În privința partidelor, PSD conduce clasamentul, cu 31%, urmat de PNL, cu 23%. Pe trei este Alianța 2020 USR-PLUS, cu 13%, urmată de ALDE, cu 13% și Pro România, cu 10%. PMP și UDMR sunt la limita pragului electoral de 5%.

Piatra Neamț: Două persoane fără adăpost și-au făcut o colibă într-un copac

Două persoane fără adăpost și-au făcut o colibă într-un copac de pe dealul Cozla, din municipiul Piatra-Neamț, fiind găsite dormind acolo de polițiștii locali, transmite Agerpres. Este vorba de un bărbat în vârstă de 46 de ani, din Piatra-Neamț, și o femeie de 26 de ani, din Roman, care trăiau în concubinaj și care și-au improvizat în copac un loc unde să doarmă. “Cele două persoane au fost găsite într-o colibă amenajată într-un copac, pe dealul Cozla din Piatra-Neamț. Zona era plină de deșeuri iar pentru a se încălzi, cei doi aprindeau focul, astfel existând riscul producerii de incendii care s-ar fi putut extinde și la casele de pe strada din imediata apropiere”, potrivit unui comunicat de presă al Poliției Locale Piatra-Neamț. Cele două persoane au fost predate reprezentanților Direcției de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț pentru a fi cazate în Centrul pentru persoane fără adăpost din cartierul Speranța.

Newsweek: Soțul unei judecătoare din completul lui Dragnea promova mesajele PSD pe Facebook

Soțul unei judecătoare din completul care judecă dosarul lui Liviu Dragnea și-a șters contul de Facebook după ce Newsweek România s-a interesat de activitatea sa pro-PSD de pe rețeaua socială, potrivit ediției publicației care urmează să apară astăzi. Newsweek.ro scrie că soțul judecătoarei de la Înalta Curte a postat, de-a lungul anilor, comentarii “parcă desprinse din discursurile pesediștilor Codrin Ștefănescu, Șerban Nicolae sau Cătălin Rădulescu”. Publicația notează, fără a face vreo nominalizare până aseară, că a discutat pe această temă și cu ÎCCJ, și cu Ministerul Public și cu judecătoarea și cu soțul ei, iar în urma discuțiilor acesta și-a șters contul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.