Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Situație politică extrem de tensionată la Chișinău Uniunea Europeană recunoaște Guvernul Maia Sandu și face apel la calm

Ziarul de Vrancea
7 iun 2019 1468 vizualizări

Uniunea Europeană a informat că este pregătită să lucreze cu guvernul legitim din Republica Moldova și a subliniat că un dialog între reprezentanții aleși democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluții, într-un comunicat semnat de Înaltul Reprezentant pentru Relații Externe Federica Mogherini și comisarul Johannes Hahn.

„Uniunea Europeană a luat act de deciziile luate ieri de Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv de formarea unei coaliții de guvernare”, se arată în comunicatul publicat de UE.

UE informează că este pregătită să lucreze cu „guvernul legitim” de la Chișinău și că „respectarea statului de drept și a democrației rămân stâlpii” relației dintre blocul european și Republica Moldova. 

„Având în vedere evenimentele care au avut loc după deciziile luate ieri de Parlamentul Republicii Moldova, Uniunea Europeană își reafirmă cu fermitate apelul la calm. Dialogul dintre reprezentanții aleși democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluții la criza politică actuală”, se încheie comunicatul UE.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis, duminică, suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcția de președinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit președinte interimar. De asemenea, Curtea Constituțională a emis, duminică, o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat. 

Premierul Pavel Filip anunță alegeri parlamentare anticipate pe 6 septembrie.

Mai multe persoane, majoritatea simpatizanți ai Partidului Democrat (PD) din Republica Moldova, au înnoptat în fața Ministerului de Interne, Procuraturii, Ministerului Finanțelor, Guvernului, Parlamentului și Curții Constituționale. Aceștia și-au instalat corturi și spun că vor protesta cât este nevoie.

Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Republica Moldova, a fost prezent la manifestația organizată de partidul său la Chișinău. El a declarat că se va face tot posibilul ca pe 6 septembrie să fie organizate și alegeri prezidențiale.

Ponta: PRO România - de marți membru cu drepturi depline al Partidului Democrat European

PRO România devine de marți oficial membru cu drepturi depline al Partidului Democrat European, “un partid un pic mai mic, dar care are convingeri proeuropene - social-democrate și liberale”, a declarat liderul formațiunii, Victor Ponta.

“PRO România s-a format cu niște oamenii politici social-democrați și mai liberali. În guvernare, la care am participat toți, chiar am fost și social-democrați și liberali, nu? Din acest punct de vedere apartenența noastră la o familie politică europeană trebuie să țină cont de aceste lucruri. Nu putem să mergem nici la PPE, nici la suveraniști, nici la extremiști. Suntem - și marți devenim oficial - membri cu drepturi depline ai Partidului Democrat European, care este un partid european, un partid un pic mai mic, dar care are convingeri proeuropene, ca și noi, social-democrate și liberale”, a spus Victor Ponta, duminică, la finalul ședinței Delegației Permanente a PRO România.

El a explicat că PRO România a avut discuții și a primit în mod clar două invitații oficiale ca Mihai Tudose și Corina Crețu să activeze fie în grupul social-democrat din Parlamentul European, fie în grupul ALDE^RENAISSANCE^USR-PLUS, care se va forma în PE.

“O să decidem până în data de 17 iunie - săptămâna viitoare sunt și eu din nou la Paris, după aceea merg la Bruxelles - ce e mai bine pentru noi. În mod normal ne-am duce la grupul S&D, dar avem o problemă cu lista celor de la PSD. În partea cealaltă avem destui prieteni, chiar dacă cei de la USR au procedat ca și pesediștii, adică nu a fost nicio diferență între pesediști și useriști și eu sunt un pic dezamăgit. Și unii și alții s-au dus să se plângă, nu-i primiți pe PRO România”, a arătat Ponta.

Totodată, Victor Ponta a anunțat că PRO România o va propune pe Corina Crețu pentru un mandat de comisar european. 

Premierul Viorica Dăncilă îl demite pe consilierul Remus Borza, după declarațiile privind concedierile

Premierul Viorica Dăncilă îl demite pe consilierul său economic, Remus Borza, după declarațiile acestuia privind reducerea numărului de bugetari și de ministere, au declarat surse guvernamentale pentru Mediafax.

Sursele citate au precizat că Viorica Dăncilă a luat decizia ca urmare a ieșirilor publice ale consilierului său economic, Remus Borza. Acesta a avansat sâmbătă, într-o intervenție telefonică la un post de televiune, ideea unei noi ordonanțe care să modifice celebrele OUG 114/2018 și oug 19/2019.

În context, Borza a vorbit și de o reducere a numărului de bugetari și o scădere a numărului de ministere. „Am crescut veniturile în sectorul bugetar, cred că suntem singura țară din lume care plătește mult mai bine salariații din sectorul public decât pe cei din sectorul privat. Trebuie să gestionăm 800.000 de bugetari, am gonflat foarte mult administrația. Și la Guvern trebuie să mai reducem din ministere. E mai eficient, mai rămân bani să facem și o fabrică în România”, a spus Borza, la Antena 3. Remis Borza a fost numit consilier onorific pe probleme economic al premierului în această săptămână.

Ministrul Leș: MApN pregătește preluarea cimitirului din Valea Uzului

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a declarat, pentru Mediafax, că instituția pe care o conduce va pregăti un memorandum prin care va solicita oficial Guvernului preluarea Cimitirului eroilor de la Valea Uzului, decizia fiind adoptată în urma unei analize a situației necropolei.

„În urma analizei situației concrete a Cimitirului eroilor căzuți în cele două războaie mondiale de la Valea Uzului, Ministerul Apărării Naționale a demarat procesul de fundamentare a procedurile legale pentru preluarea în administrare a acestei necropole de război. Astfel, MApN va pregăti un Memorandum prin care va solicita Guvernului României preluarea acestui cimitir, în vederea menținerii statutului de cimitir internațional al acestei necropole de război, având în vedere faptul că aici sunt înhumați militari de mai multe naționalități, respectiv militari ungari, români, germani, ruși, sârbi, austrieci și italieni”, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leș, pentru MEDIAFAX.

Potrivit ministrului, procesul de preluare a Cimitirului din Valea Uzului presupune consultarea tuturor părților implicate.

„Structurile MApN care vor prelua responsabilitățile administrării cimitirului internațional vor asigura respectarea dreptului neîngrădit al fiecarei țări de a-și comemora eroii căzuți în luptă și care sunt înmormântați aici. De asemenea, MApN are capacitatea să asigure efectuarea activităților de protejare și întreținere a mormintelor și de reabilitare a operelor comemorative existente în cadrul acestui cimitir internațional, în deplin respect al normelor de drept internațional aplicabile și al acordurilor bilaterale ale statului român încheiate în acest domeniu cu țările care au eroi care odihnesc în cimitirul de la Valea Uzului”, a mai subliniat Gabriel Leș.

Potrivit unor surse avizate, procedura de preluare de către MApN a Cimitirului ar putea fi încheiată în maximum 30 de zile, în cazul în care există consens din toate punctele de vedere.

Precizările vin după ce premierul Viorica Dăncilă a solicitat, sâmbătă, respectarea simbolurilor statale ale României și normele de ordine publică și face apel la responsabilitate în ceea ce privește acțiunile referitoare la situația din Valea Uzului, propunând ca acesta să fie preluat de Ministerul Apărării - având în vedere faptul că în această necropolă sunt înhumați militari de mai multe naționalități.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.