MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sistemele IT din Guvern au rezistat atacului cibernetic
Sistemele IT din Guvern au fost verificate în acest weekend și nu s-a descoperit nicio problemă, a declarat, luni, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu. "S-au făcut verificări tot weekendul la sistemele din Guvern.
Nu s-a descoperit nicio problemă", a spus Alina Petrescu, fiind întrebată dacă Guvernul a fost vizat de atacul cibernetic care a avut loc recent la nivel mondial. Centrul Național Cyberint, aflat în coordonarea Serviciului Român de Informații, a reușit să contracareze o tentativă de atac cibernetic la adresa unei instituții guvernamentale din România, după cum a informat vineri SRI. Potrivit sursei citate, acțiunea s-a derulat la sesizarea Serviciului de Informații Externe (SIE). Cel mai probabil, tentativa a aparținut unei ''entități asociate grupului de criminalitate cibernetică APT28 / Fancy Bear", a mai afirmat SRI. Totodată, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a atras atenția vineri, printr-un mesaj pe Facebook, asupra faptului că un atac de tip ransomware se răspândește cu rapiditate în Europa. Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Augustin Jianu, a declarat sâmbătă, pentru Agerpres, că atacurile ransomware, de tipul celui raportat recent de mai multe organizații din întreaga lume, afectează orice dispozitiv conectat la internet și, implicit și România.
Atacul cibernetic masiv declanșat vineri la nivel mondial a făcut "200.000 de victime, în special companii, în cel puțin 150 de țări", a declarat duminică, într-un interviu pentru postul britanic de televiziune ITV, directorul Europol, Rob Wainwright, potrivit AFP. "Desfășurăm operațiuni împotriva a circa 200 de atacuri cibernetice pe an, însă până acum nu am mai văzut un astfel de atac", a subliniat șeful Europol, oficiul european de poliție.
Caracal: Primarul și angajații și-au cumpărat telefoane Iphone din bugetul local
Reprezentanții Primăriei municipiului Caracal au achiziționat, începând cu sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lunii aprilie, prin intermediul sistemului electronic de achiziții publice, mai multe aparate de telefonie mobilă, de ultimă generație. Primarul municipiului Caracal, Liviu Radu, a declarat că bunurile sunt folosite atât de către el, cât și de alte persoane angajate în unitatea administrativ-teritorială. Primul aparat de telefonie mobilă marca Apple Iphone a fost achiziționat în luna martie, iar în luna aprilie au fost achiziționate alte bunuri, municipalitatea din Caracal plătind cel mai mare preț pe un Apple iPhone 7 Plus 128GB Jet Black, achiziționat cu suma de 3,697.48 RON. “Am cumpărat șapte telefoane cu acordul consilierilor locali, a fost o decizie transparentă. Am decis să le achiziționăm pentru a face un lucru bun, iar un lucru bun se face cu produse de calitate, mai bine am luat un telefon bun care să ne țină mai mulți ani. Am eu un telefon, viceprimarul, dar și șefii de servicii și directorii din Primărie. În plus, cu ajutorul lor vedem imagini surprise de camerele video din oraș pentru că avem mai multe zone supravegheate”, a declarat Liviu Radu, primarul municipiului Caracal. Întrebat de aceste achiziții, șeful Serviciului de specialitate din cadrul Primăriei Caracal, Gabriel Mogoșanu, a precizat că nu el a decis cumpărarea acestor telefoane. “Eu sunt un simplu executant, alții au vrut să le cumpere. Eu fac doar ce mi se spune”, a declarat Gabriel Mogoșanu.
Ion Iliescu și Petre Roman, chemați la Parchet în dosarul mineriadei
Fostul președinte Ion Iliescu și fostul premier Petre Roman, au sosit, ieri, la Parchet, pentru audieri în dosarul mineriadei din 1990, ambii având calitatea de inculpat. Petre Roman a plecat primul, spunând că a fost chemat "degeaba". Nici Ion Iliescu nu a stat foarte mult, el părăsind sediul Parchetului instanței supreme fără a face declarații. Ei au fost citați în legătură cu extinderea urmăririi penale.
Începând din 11 ianuarie în afară de Roman și Iliescu, au fost la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a lua la cunoștință că sunt inculpați în dosarul Mineriadei, pentru infracțiuni contra umanității, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, Virgil Măgureanu, Emil "Cico" Dumitrescu și Miron Cozma.
Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada 11 - 15 iunie 1990, inculpații au decis, organizat și coordonat un atac generalizat și sistematic, lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației municipiului București, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării. În urma atacului au fost ucise prin împușcare patru persoane și au fost rănite prin împușcare alte trei. De asemenea, 1.269 de persoane au suferit vătămări ale integrității fizice sau psihice, iar 1.242 au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic.
Gheorghe Ștefan, condamnat la 8 ani și 2 luni de închisoare în dosarul Poșta Română
Fostul primar al orașului Piata Neamț, Gheorghe Ștefan, a fost condamnat, ieri, de Tribunalul București, la o pedeapsă de 8 ani și două luni de închisoare în dosarul Poșta Română, decizia nefiind definitivă. De asemenrea, tribunalul a dispus să-i fie confiscați 422.000 de lei și 35.000 de euro. În 2015, Ștefan a fost trimis în judecată, alături de alte cinci persoane și o firmă, în dosarul privind atribuirea unui contract al Poștei Române care a vizat servicii de încasare electronică a facturilor. El a fost acuzat de trafic de influență, spălare de bani și instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. CN Poșta Română SA ar fi suferit un prejudiciu de 1.437.139,24 de euro.
Fostul vicepreședinte al PDL a mai fost condamnat în 13 ianuarie 2017, de Tribunalul București, la trei ani de închisoare cu executare, după ce a recunoscut că a făcut trafic de influență și și-a folosit funcția pentru a obține ilegal bani pentru partid, în aceeași cauză fiind acuzat și fostul secretar general al PDL Vasile Blaga. Gheorghe Ștefan execută din octombrie 2016 pedeapsa de șase ani de închisoare în dosarul "Microsoft”
Vreme instabilă în următoarele două săptămâni
Regimul termic va fi oscilant în următoarele două săptămâni, cu intervale în care precipitațiile și descărcările electrice vor fi predominante la nivelul întregii țări, arată prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) publicată ieri, valabilă pentru perioada 15 - 28 mai 2017.
În zona Moldovei, în zilele de 15 și 16 mai, mediile temperaturilor maxime vor fi de 20 — 21 de grade, iar cele ale minimelor nocturne, de 8 — 10 grade. Vremea se va răci în intervalul 17 — 20 mai, iar media temperaturilor maxime nu va depăși 16 — 18 grade, în timp ce temperaturile nocturne vor fi de 5 — 7 grade. Ulterior, din 21 mai, se va reveni treptat la un regim termic apropiat de cel normal, în medie cu temperaturi maxime în jurul a 21 de grade și minime de 9 — 10 grade. În intervalele 18 — 19 mai, 21 — 23 mai și 25 — 26 mai, probabilitatea de apariție a averselor și descărcărilor electrice va fi ridicată.