MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sindicaliștii lui Rădoi căutau racheți să-l asasineze pe Drulă
Un milion de euro, obținut din donațiile membrilor, ar fi fost suficient pentru a comanda crima, susținea un membru al organizației
Sindicaliștii de la metrou conduși de Ion Rădoi au discutat anul trecut, pe un grup de WhatsApp, mai multe strategii, în contextul disputei dintre liderul sindical și Cătălin Drulă, ministru al Transporturilor, pe lângă varianta declanșării unor proteste care să pară spontane, unul dintre ei invocând și varianta apelării la serviciile unor racheți. ”Punem preț pe două capete: Drulă și directorul (Ștefan Paraschiv, director Metrorex - n.r.). Și-ai să vezi cum ne lasă lumea în pace. Păi, altfel, nu se mai poate. Ajungem la disperare”, a spus acesta, conform rechizitoriul din dosarul penal în care Ion Rădoi este trimis în judecată pentru șantaj. Același sindicalist mai propunea ca fiecare angajat de la metroul bucureștean să doneze câte 1.000 de lei, astfel încât să se strângă suma de 1 milion de euro pentru plata racheților, arată rechizitoriul. „Hai pe ei...Cât «dreaq» costă niște racheți d-ăia ucraineni? Hai naiba să punem preț pe capetele lor. 5.000 de angajați, dacă donează fiecare 1.000 lei, facem vreun milion de euro. Și luăm ceva de calitate”, a propus Cristian Cozonac, potrivit rechizitoriului DNA.
Pe data de 24 martie 2021, pe același grup de WatsApp, Cristian Cozonac a postat următorul mesaj, referindu-se la ministrul Cătălin Drulă și la directorul general Ștefan Paraschiv: “Dacă și dă afară, și taie și din bani... trebuie să îi omorâm...la propriu”.
De asemenea, Răzvan Rădoi, fiul sindicalistului Ion Rădoi, a închiriat un spațiu comercial din stația de metrou Grozăvești cu 1.250 de lei lunar. Apoi, a subînchiriat spațiul către un hipermarket cu 3.000 de euro pe lună, mai arată procurorii DNA. Astfel, fiul lui Ion Rădoi a obținut din această afacere 237.600 euro. Așadar, pentru un spațiu de 155 mp, firma condusă de fiul lui Ion Rădoi plătea o chirie lunară către sindicat de 1.250 lei. Comparativ, un alt comerciant din stația Grozăvești plătea pentru un spațiu de doar 3,50 mp o chirie lunară de 800 lei, potrivit rechizitoriului.
Stupoare pentru România la Eurovision
Eda Marcus, prezentatoarea TVR, a publicat pe Instagram înregistrarea cu momentul “Bucharest is calling”, consternarea ei atunci când Televiziunii Române i-a fost refuzată de către EBU (European Broadcasting Union) transmiterea în direct și anunțarea punctajului juriului pentru Eurovision 2022.
“Aceasta este o înregistrare în timp real după ce ne-a fost refuzată intrarea în transmisiunea principală Eurovision pe motive tehnice. Înregistrarea aceasta este de fapt dovada că acele motive tehnice nu au existat, au fost doar un pretext. Au sărit pur și simplu peste noi ca și cand nu am fi existat”, a scris Eda Marcus.
“Nu cred”, a spus Eda Marcus atunci când prezentatorul Mika a anunțat că televiziunea din România are probleme tehnice.
Prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor.
Iuliana Marciuc, șefa delegației României la Eurovision, a declarat duminică seara, la Telejurnal, că România nu știe, până în acest moment, de ce voturile acordate de juriul din României au fost modificate și cele 12 puncte pe care țara noastră le acordase Republicii Moldova au mers la Ucraina.
EBU, organizatorul Eurovision, a transmis într-un comunicat de presă că în cea de-a doua semifinală juriile naționale din șase țări au fost eliminate din concurs. Acestea au fost apoi înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe țări cu tipare de vot similar atât în a doua semifinală, cât și în marea finală.
Punctajele juriilor naționale din Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino au fost anulate la Eurovision 2022.
Juriul național al României acordase punctajul maxim, 12, Republicii Moldova. Din cauza unor pretinse nereguli la tiparul de vot, EBU a anulat voturile și astfel cele 12 puncte ale României au fost acordate Ucrainei.
Sanda Ladoși, Luminița Anghel, Ovi Jacobsen, Liviu Elekeș și Mihai Pocorschi au fost membrii juriului care a acordat punctajul din partea României la Eurovision, a transmis ieri Televiziunea publică.
TVR a solicitat organizatorilor ESC să furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent.
Cine suportă costurile „poveștii” cu pastilele de iod?
Vlad Voiculescu l-a întrebat pe Alexandru Rafila în legătură cu decizia instituției de a nu mai distribui pastilele cu iod către populație.
„În câteva zile se fac 6 luni de când domnul Rafila a preluat Ministerul Sănătății. Tot de cam 6 luni, în sistemul de sănătate nu mai sunt probleme. Ca prin farmec. Spitalele sunt aceleași, apucăturile baronilor și a hoților din sistem sunt aceleași, oamenii în continuare rămân fără medicamente și sunt trimiși să le cumpere din farmacie sau de unde le găsesc din Europa, doar că nimic din toate astea nu se mai vede la televizor de dimineață până seara. Lumea a obosit, presa de asemenea. În redacții nu mai vine nimeni să pună problema constructiv “ce avem astăzi despre Voiculescu / Ministerul Sănătății” dimineață, la prânz și seara. Statul a fost capturat și suntem in plină epocă ante-Colectiv. “Avem tot ce ne trebuie”, cu mențiunea că domnul Rafila nu e prost să o spună chiar așa, o lasă să se înțeleagă, cu complicitatea sistemului, a presei și a noastră, a tuturor celor care nu își mai fac iluzii că mafia care controlează resursele din sănătate poate fi înlăturată în perioada imediat următoare”, a scris Vlad Voiculescu, luni pe Facebook.
El a amintit despre proiectele pe care le-a avut ministrul Sănătății Rafila și pe care nu le-a finalizat.
„Două “proiecte” a avut și domnul Rafila: 1) distribuția de pastile de iod și 2) cafteala cu Arafat. Distribuția de pastile de iod a fost vânturată în presă îndelung și destul de abil: Pe 07.03.2022 domnul Rafila anunța glorios: «Începând de mâine, compania Antibiotice Iași va fabrica o mare cantitate într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore.» Necesarul: 30 de milioane de comprimate. «Ele vor fi duse la direcția Sănătate publică. Important este să ajungă într-un timp foarte scurt la nivelul fiecărei primării, încât să existe acces», a adăugat ministrul Rafila. La începutul lui Aprilie ministrul anunța mândru că 20 milioane sunt deja la DSP-uri. Epilog: astăzi citesc că Ministerul Sănătății a decis să nu mai distribuie pastilele cu iod. Cât sens a avut toată operațiunea și cine suportă costurile? Poate îl întreabă cineva pe domnul profesor. În orice caz, tocmai s-a ales praful de singurul proiect al domnului Rafila. Îi mai rămâne doar cafteala cu Arafat”, a completat Voiculescu.
„Epilog: astăzi citesc că Ministerul Sănătății a decis să nu mai distribuie pastilele cu iod. Cât sens a avut toată operațiunea și cine suportă costurile? Poate îl întreabă cineva pe domnul profesor. În orice caz, tocmai s-a ales praful de singurul proiect al domnului Rafila. Îi mai rămâne doar cafteala cu Arafat”, a mai scris fostul ministru.
Buzău: Suspiciuni de fraudă cu 20 de milioane de euro
Primăria Buzău a fost notificată printr-un document că Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional (AMPOR) suspendă autorizarea unor cereri de rambursare aferente programului de “Reabilitare a infrastructurii rutiere inclusiv piste pentru bicicliști pe coridoarele deservite de transportul public în municipiul Buzău” ca urmare a unor suspiciuni de fraudă. “Până în acest moment nu avem informații despre ce instituție a statului a făcut această solicitare la Ministerul Dezvoltării. O să mă adresez Parchetului General să mă pun la dispoziție pentru a da drumul mai repede la aceste cercetări, pentru că nu libertatea lui Toma este în pericol, ci tot orașul. Tot Buzăul este în șantier și riscăm din cauza iresponsabilității unui individ să blocăm tot orașul. O să vă citesc definiția fraudei pentru că m-am întrebat și eu despre ce poate fi vorba. În primul rând eu nu am luat șpagă și nu poate exista o dovadă în acest sens, că aș fi fraudat în sensul asta. Neluând șpagă, mă gândesc că ar fi vorba despre prezentarea de documente sau declarații false. Cred că este vorba despre ceea ce s-a mai scris în presă că Toma ar fi declarat o stradă largă în care încăpeau și piste de biciclete și când s-a executat strada aceasta nu au mai fost aceste piste”, a spus Constantin Toma. Valoarea proiectului este de 20 milioane de euro.
Surse: Dacian Cioloș își pregătește demisia din USR
Fostul lider al USR, Dacian Cioloș urmează să își anunțe în perioada următoare demisia din partid, au precizat surse din interiorul formațiunii pentru news.ro. Alături de acesta vor mai demisiona și câțiva apropiați ai lui, cel mai probabil europarlamentari.
Dacian Cioloș și-a dat demisia de la șefia partidului pe 7 februarie de la șefia partidului, iar în prezent președinte interimar este fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă. După plecarea lui Cioloș, câteva sute de membri ai USR și-au dat demisia din partid.
Acum, surse din USR precizează că Dacian Cioloș ar urma să își anunțe demisia și din calitatea de membru al USR, fiind zvonuri că acesta își pregătește o nouă platformă politică.
USR se pregătește pentru alegeri interne, Congresul partidului urmând să aibă loc în vară sau în toamnă.
Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a declarat, luni, că orice încercare de rupere a partidului va fi „un serviciu direct” făcut PSD și PNL. „Cred că AR fi o nerozie să rupă cineva USR-ul”, a susținut Moșteanu, menționând că fiecare om politic își gestionează cariera așa cum crede de cuviință.
Adolescentă de 15 ani, la spital după ce a căzut de la etajul patru
O adolescentă de 15 ani a ajuns, luni, în stare gravă la spital, după ce a căzut de la etajul al patrulea al unui bloc din București.
Împrejurările în care s-a produs incidentul nu au fost încă stabilite.
Echipajele medicale ajunse la fața locului au decis să transporte victima Spitalul Grigore Alexandrescu din București, unde a fost examinată de către specialiști.
Fata a suferit traumatism de torace, traumatism abdominal, dar și răni la cap. De asemenea, adolescenta are fractură de bazin, dar era stabilă, conștientă.
Peste 320.000 de români au fost la muzeu în weekend
Cea de a 18-a ediție a Nopții Muzeelor a fost prezentă în 260 de muzee și spații culturale prietene, din peste 90 de localități (orașe, comune, sate), care au acoperit geografic 39 de județe. În București, Noaptea Muzeelor a înregistrat un record absolut de 64 de obiective culturale, fiind pentru prima oară în istoria organizării evenimentului când fiecare punct de interes din circuitul orașului s-au format cozi.
În acest moment, după centralizarea datelor furnizate de reprezentanții a 121 din cele 260 de obiective branșate la circuitul național, cifra de prezență a fost de 321.053 de vizitatori la nivelul întregii țări, dintre care 82.629 de vizitatori numai în București.
În orașul Iași s-a înregistrat a doua cea mai mare prezență din partea publicului, cu 34.647 de vizitatori înregistrați pentru toate muzeele din administrarea Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, 13.082 de vizitatori pentru cele ale Muzeului Literaturii Române din Iași și 18.847 de vizitatori pentru cele ale Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iași.
În Cluj-Napoca, o prezență impresionantă de vizitatori s-a înregistrat la Muzeul de Artă (16.800), la fel și la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei (5.447).
Un record și o prezență supriză în topul vizitării s-a înregistrat în jud. Neamț, acolo unde cele 14 muzee ale Complexului Muzeal de aici au raportat o cifră de vizitare de 35.000 de persoane.
Orban: PNL a murit. Oricine ar mai vrea să voteze cu PNL, de fapt, votează cu PSD
Obiectivul Partidului Forța Dreptei este câștigarea alegerilor, a declarat, luni, președintele formațiunii, Ludovic Orban, susținând că acest proiect este realizabil, deoarece nu mai există o altă forță “autentică” de dreapta.
“Nu am intrat în acest proiect nici eu, nici colegii mei, nici dumneavoastră ca să ne mulțumim cu rezultate modeste sau ca să gâfâim să trecem pragul electoral. Obiectivul nostru este să dezvoltăm o forță politică de dreapta, puternică, competitivă care să aibă capacitatea să câștige alegerile. O să ziceți că este un obiectiv ambițios. Nu este ambițios, este un obiectiv realizabil. Toate analizele pe care făcut ne arată că, dacă noi facem ceea ce trebuie, putem să devenim extrem de competitivi și putem să construim o forță care să aibă capacitatea să coaguleze în timp dreapta românească, pentru că nu mai există nicio forță autentică de dreapta. PNL a murit. Oricine ar mai vrea să voteze cu PNL, de fapt, votează cu PSD și oamenii încep să-și dea seama și își dau seama că este nevoie de o forță credibilă”, a afirmat Orban, în deschiderea primei reuniuni a Consiliului Național al partidului.
Potrivit acestuia, până la 1 martie 2024, obiectivul este ca în partid să se înscrie 1% din populația cu drept de vot.
“Și, atenție, nu orice fel de membru. Trebuie să fie membrii serioși, activi reali, care să contribuie, care să creadă în ideile noastre și care să se implice în activitatea partidului”, a explicat Ludovic Orban.
Până la 1 iulie, el își propune ca partidul să aibă constituite filiale în toate județele, în diaspora și sectoarele din București.
Un ofițer de la anticorupție nu poate justifica peste 300.000 de euro
Agenția Națională de Integritate a constatat o diferență nejustificată în cuantum de 189.000 lei și 282.762 euro între averea și veniturile realizate de către Mădălina Maria Anghel, ofițer în cadrul MAI - Direcția Generală Anticorupție.
Potrivit unui comunicat al ANI transmis luni, în acest caz a fost sesizată Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate.
De asemenea, ANI a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 507.723 lei (114.499 euro) între averea dobândită împreună cu familia și veniturile realizate de Adriana Petrescu, funcționar public în cadrul Consiliului Județean Vâlcea.
Timiș: Peste 400 de monede de argint din secolul al XVI-lea, descoperite pe un câmp
Un tezaur impresionant a fost descoperit pe un câmp în județul Timiș, respectiv peste 400 de modene de argint, datând din secolul al XVI-lea. Monedele au fost găsite de un bărbat care deține un detector de metale autorizat.
Tezaurul descoperit are 429 de piese de argint care reprezintă monede de schimb, denari ungurești și groși polonezi, potrivit unui comunicat de presă, transmis, luni, de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.
“Pe baza primelor observații el se datează în secolul al XVI-lea, fiind regăsite monede bătute începând cu primele decenii ale secolului până la finalul acestuia. Stabilirea exactă a tipurilor monetare, a valorii acestora în timpul circulației lor, precum și a momentului îngropării tezaurului va fi posibilă doar după curățarea pieselor de către restauratori și în urma consultării cu un expert în numismatică. În orice caz acesta se leagă de luptele antiotomane și de cucerirea otomană a regiunii și este posibil ca tezaurul să fi fost îngropat în perioada războiului de 15 ani, la o distanță nu prea mare de cetatea Jdioara”, a declarat Zsuzsanna Kopeczny, muzeograf la Muzeul Național al Banatului.
“Am autorizație pentru detectorul de metale din 2020. Nu sunt la prima descoperire, dar cu siguranță la prima de o asemenea anvergură. În seara în care am detectat primele monede, am scos singur undeva în jur de 50 de bucăți. Mai apoi, am lucrat umăr la umăr cu specialiștii de la Muzeul Banatului și de la DJC Timiș și am reușit să cercetăm întreaga zonă și să dezgropăm încă aproape 400”, a declarat Petru Eugen Bănățean Dunea, autorul descoperirii.
Ultimul tezaur asemănător descoperit este cel de la Timișoara din 2006, compus din 416 de denari. Tezaurul de la Găvojdia are însă o valoare mai ridicată, datorită prezenței monedelor de schimb poloneze.