MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Semne de întrebare: Au murit bărbații torturați de polițiștii din Capitală
Cei doi tineri au murit la câteva săptămâni unul de altul, aparent din cauze naturale n ministrul de Interne vorbește despre o boală gravă în cazul unui dintre ei
Al doilea dintre cei doi bărbați care ar fi fost bătuți și torturați de agenți de la Secția 16 de Poliție a fost găsit mort în locuința unui cunoscut, la nici trei săptămâni după moartea celuilalt tânăr. Moartea bărbatului de 39 de ani este considerată suspectă. În urmă cu aproape trei săptămâni, a murit, din cauze aparent naturale, și celălalt bărbat implicat în cazul de tortură ce a dus la inculparea a nouă agenți de poliție, între care și un lider de sindicat.
În 5 martie, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a trei polițiști de la Secția 16 Poliție din Capitală acuzați că au bătut în septembrie anul trecut doi tineri în zona Eroii Revoluției. Alți trei agenți au fost plasați sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, iar față de unul nu a fost luată nicio măsură preventivă. În acest caz, procurorii Parchetului Capitalei au pus sub acuzare 9 polițiști, pentru infracțiunile de lipsire de libertate în mod ilegal și tortură.
În septembrie 2020, doi tineri au reclamat că au fost bătuți de polițiști în zona Eroii Revoluției din Capitală, după ce le-au atras atenția agenților că nu poartă mască de protecție și dau amenzi fără temei. Unul dintre tineri a spus că polițiștii i-au pus cătușe la mâini și l-au lovit cu bastoanele, cu pumnii și picioarele, după care l-au băgat într-o dubă a poliției și l-au dus pe un câmp în apropiere de Jilava, unde ar fi fost torturat.
„Nici prin gând să nu ne treacă”
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a vorbit ieri despre moartea celor doi bărbați, care trezește suspiciuni. “Corpul de Control al ministrului realizează o acțiune de control la Secția 16, imediat ce va fi finalizată această acțiune concluziile le voi prezenta public. Pe de altă parte, am văzut și eu aceste informații. Nici nu poate fi vorba, nici prin gând să nu ne treacă să facem astfel de comparații cu oameni care depun la un moment dat o plângere și ulterior dispar. Și o să vedeți, nu vreau să intru în detalii, dar spre exemplu ultimul, din păcate, cel de-al doilea cetățean, suferea de o boală incurabilă. Și nu vreau să intru în alte detalii, familia a comunicat aceste lucruri și nu dorește să facă alte comentarii, ceea ce cred că și pe noi trebuie să ne determine să le respectăm această dorință. Până la urmă, se poate prezenta public cauza decesului, evident, pentru a nu exista astfel de suspiciuni, dar vă asigur că la Secția 16 voi face ordine. Aștept rezultatul verificărilor Corpului de Control”, a afirmat Lucian Bode.
Cîțu: Vom crește capacitatea de a vaccina la 100.000 de persoane zilnic
Premierul Florin Cîțu a afirmat, ieri, că va crește capacitatea de vaccinare pentru a se ajunge la 100.000 de persoane vaccinate în fiecare zi. “E o oboseală după un an de zile, dar e novoie de încă un efort să trecem peste această perioadă. Am luat măsuri pentru a încetini gradul de răspândire a virusului și pentru a ne permite să accelerăm campania de vaccinare”, a declarat Florin Cîțu, luni, într-o conferință de presă. El a spus că în aprilie România va avea în plus 4,5 milioane de doze de vaccin. “Vom crește capacitatea de a vaccina la 100.000 de persoane zilnic și, față de planul inițial, dacă acest calendar de livrare a vaccinurilor se păstrează vom putea vorbi de vaccinarea a 10 milioane de cetățeni în luna august, în loc de luna septembrie. Dar totul depinde de noi, să putem și să mergem să ne vaccinăm”, a afirmat premierul.
Coronavirus: Aproape 1.400 de români la terapie intensivă
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri alte 3.825 cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore. 120 de pacienți au decedat, numărul total fiind de 23.234 de persoane. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.185. Dintre acestea, 1.398 erau internate la ATI.
Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 6.658.431 de teste RT-PCR și 577.996 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 8.353 de teste RT-PCR (6.323 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.030 la cerere) și 6.002 teste rapide antigenice.
Sondaj: Românii cred că sunt priviți drept „cetățeni de mâna a doua” în UE
Majoritatea românilor (78,2%) consideră că sunt priviți drept “cetățeni de mâna a doua” în UE, potrivit unui sondaj INSCOP publicat ieri. Cercetarea relevă că 78,2% dintre cei chestionați s-au arătat de acord cu afirmația conform căreia “românii sunt priviți ca «cetățeni de mâna a doua» în UE”, 20,4% s-au declarat în dezacord cu această afirmație, iar 1,4% nu știu sau nu au răspuns. Totodată, majoritatea românilor (50,2%) cred că unele state europene blochează aderarea României la spațiul Schengen din motive economice.
Studiul mai arată că 43,5% dintre respondenți sunt de părere că România nu a fost admisă încă în spațiul de liberă circulație din UE deoarece nu a îndeplinit toate criteriile de aderare, iar 6,2% nu știu sau nu au răspuns. Potrivit sondajului, 55,9% dintre români cred că poluarea din țară este provocată mai ales de companii străine, 35% - de companii românești, iar 9,1% nu știu sau nu au răspuns. De asemenea, 47,3% dintre respondenți cred că tăierile ilegale ale pădurilor din România sunt produse mai ales de companii străine, 45,8% - mai ales de companii românești și cetățeni români și 6,9% nu știu sau nu au răspuns.
Conform cercetării, 58,2% dintre cei chestionați sunt în dezacord cu afirmația potrivit căreia “Construcția de autostrăzi în România este blocată de puteri străine care urmăresc să împiedice dezvoltarea țării”, 35,4% - sunt de acord cu aceasta, iar 6,4% nu știu sau nu a răspuns. De asemenea, 49,5% dintre respondenți s-au declarat de acord cu afirmația “Ungaria urmărește să rupă Transilvania de România”, 43,2% în dezacord, iar 7,4% nu știu sau nu au răspuns.
87,2% dintre subiecții sondajului cred că România trebuie să protejeze drepturile minorităților etnice de pe teritoriul său, iar 11% sunt în dezacord și 1,8% nu știu sau nu au răspuns. Sondajul a fost realizat prin metoda CATI (interviuri telefonice) pe un eșantion de 1.100 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 2,95% la un grad de încredere de 95%. AGERPRES
Ministrul Sănătății, fără mască în Parlament
„Am greșit și toate criticile sunt justificate”, a reacționat Voiculescu
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost fotografiat luni, fără mască de protecție COVID-19, pe holurile Parlamentului. El a fost surprins timp de aproximativ 20 de minute fără masca de protecție, timp în care a vorbit la telefon și s-a salutat cu doi colegi. La un moment dat, el a fost invitat într-unul dintre birourile parlamentare de către unul dintre colegii săi de la USR-PLUS. În timp ce se îndrepta către acest birou, o echipă a Știrilor Pro TV a încercat să obțină de la el un punct de vedere, însă ministrul Sănătății - care între timp își pusese o mască - a refuzat să stea de vorbă cu jurnaliștii Pro TV.
Vlad Voiculescu a explicat, ulterior, că participa la o conferință video și și-a dat jos masca pentru intervenție, moment în care a fost filmat/fotografiat de jurnaliști. „Eram într-o conferință video mi-am dat jos masca pentru intervenție, pentru a mă face mai bine înțeles și pentru că îmi era sete – pentru a comunica mai clar și pentru a bea apă. Fără să spun că asta justifică greșeala, trebuie spus că am făcut asta fiind singur în încăpere – fără nicio persoană la mai puțin de 10 metri în jurul meu. La un moment dat mi-a fost atrasă atenția și mi-am pus la loc masca. Fără îndoială, am greșit și toate criticile sunt justificate. Regulile trebuie respectate”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.
Fostul consilier onorific al lui Voiculescu, medicul Răzvan Cherecheș s-a declarat profund șocat că ministrul nu poartă mască în plin val trei al pandemiei și în condițiile în care secțiile de terapie intensivă sunt aglomerate. „Este inadmisibil ca ministrul sănătății să dea un astfel de exemplu în plin val 3, cu secțiile de terapie intensivă aglomerate, cu restricții majore (unele exagerate – vezi ora 18:00 pentru supermarketuri)! Nu am cuvinte”, a scris Cherecheș.
Tabloul “Care cu boi” de Nicolae Grigorescu, vândut cu 500.000 de lei
Tabloul “Care cu boi”, ulei pe pânză de Nicolae Grigorescu, datat 1901, a fost adjudecat, duminică, la Casa Alis pentru 500.000 de lei. Lucrarea a participat la expoziția “Nicolae Grigorescu-maestru de la Câmpina”, Muzeul Național Cotroceni 22 iunie-15 septembrie 2006 și este reprodusă în catalogul expoziției.
Opera a fost autentificată în anul 1996 de istoricul de artă Remus Nicolescu, exegetul operei lui Nicolae Grigorescu. De asemenea, pânza a făcut parte din colecția Procop Dumitrescu. În aceeași sesiune, lucrarea “Casă la Turtucaia” de Gheorghe Petrașcu (1872-1949) - ulei pe pânză, datat (1)915, provine din colecția familiei Zambaccian, a fost vândut cu 85.000 de lei. “La câmp” de Artur Verona (1867-1946) - ulei pe lemn, o lucrare cu mici desprinderi de culoare restaurabile, a fost adjudecat la 7.500 de lei. “Vas cu crizanteme”, ulei pe carton de Elena Muller Stănescu, a fost vândut la 5.000 de lei.
Fostul primar al Iașului, Constantin Simirad, răpus de COVID-19
Fostul primar al municipiului Iași, Constantin Simirad, în vârstă de 79 de ani, a încetat din viață. El fusese diagnosticat cu COVID-19 și se afla în spital de peste o săptămână. Constantin Simirad a ajuns la spital în 21 martie, în stare gravă, fiind internat la Terapie Intensivă. Constantin Simirad s-a născut în 13 mai 1941, la Coțușca, județul Botoșani. El a fost președinte al Consiliului Județean Iași, iar între anii 1992-2003 a îndeplinit funcția de primar al municipiului Iași, fiind numit apoi ambasador în Cuba. În ultimii ani, el se retrăsese din viața publică.
Un tânăr de 28 de ani, infectat cu COVID-19, s-a spânzurat în spital
Un pacient în vârstă de 28 de ani internat pentru COVID-19, dar cu evoluție bună, a fost găsit spânzurat într-o baie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad, polițiștii afirmând că din primele cercetări rezultă că a fost vorba de o sinucidere. “Pacientul se afla în zona roșie a spitalului, iar o asistentă a observat că nu s-a întors în salon de la baie și a mers să verifice. În momentul în care l-a găsit spânzurat, a solicitat prezența medicului de gardă și a unui medic de terapie intensivă. Au început manevre de resuscitare care au durat o oră și jumătate, după care a fost declarat decesul”, a precizat reprezentanții spitalului.. Bărbatul urma să fie externat peste câteva zile, după ce starea sa de sănătate a avut o evoluție bună. El nu ar fi prezentat semne de anxietate sau depresie.
Tânăr, reținut pentru amenințarea Maiei Morgenstern
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui tânăr, în dosarul privind amenințările cu moartea primite de actrița Maia Morgenstern. Potrivit Parchetului, tânărul respectiv este acuzat de săvârșirea infracțiunii de amenințare, cu circumstanțe agravante, “pentru motive legate de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică”.“La data de 27.03.2021, suspectul a trimis de pe adresa de email un mesaj cu caracter antisemit care cuprindea amenințări cu moartea și cu alte vătămări la adresa persoanei vătămate și la adresa angajaților Teatrului Evreiesc de Stat”, se arată într-un scurt comunicat al Parchetului.Actrița Maia Morgenstern a postat sâmbătă, pe pagina sa de socializare, o fotografie a unui mesaj cu amenințări cu moartea și termeni antisemiți, care a fost primit pe adresa de email a Teatrului Evreiesc de Stat din București. Mesajul respectiv este semnat “din partea partidului AUR”. Reprezentanții formațiunii Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) au transmis sâmbătă seara, pe pagina de Facebook a partidului, un comunicat în care arată că este vorba de “o înscenare” și că sunt alături de Maia Morgenstern pe care o asigură de întreaga considerație. Maia Morgenstern a depus o plângere la Poliție, în acest caz fiind deschisă o anchetă de către procurori și Direcția de Investigații Criminale din IGPR.
Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni
Vremea se va încălzi treptat în următoarele zile, în majoritatea regiunilor țării, dar săptămâna viitoare se vor înregistra oscilații termice importante, iar probabilitatea de precipitații va fi ridicată, conform prognozei Administrației Naționale de Meteorologie pentru intervalul 29 martie - 11 aprilie 2021.Până în data de 2 aprilie, în Moldova, vremea va fi în încălzire semnificativă, astfel că de la valori ușor sub cele medii multianuale la început (maxime de 10-14 grade și minime de 0-4 grade) temperaturile vor ajunge mai ridicate decât norma primei decade de aprilie, respectiv 17-20 de grade la amiază și 4-7 grade noaptea. Pentru următoarea perioadă, 3 -11 aprilie, este estimată o alternanță a zilelor cu vreme caldă (în medie cu 17-20 de grade în orele amiezii) cu perioade mai reci când pot fi valori de 11-14 grade. Minimele nocturne vor fi în general de 4-7 grade, dar pot fi și dimineți cu temperaturi local în jurul a 0 grade. Regimul pluviometric va fi deficitar până în data de 2 aprilie (când local vor fi manifestări de instabilitate atmosferică -averse și descărcări electrice). Ulterior, vor fi și perioade cu probabilitate de ploaie mai ridicată.
Proiect USR-PLUS: Sancțiuni mai dure pentru injurii în Parlament
Alianța USR-PLUS a anunțat că depune un proiect de lege prin care să fie introduse sancțiuni mai dure pentru parlamentarii care au un comportament injurios. Pe modelul sancțiunilor pentru votul cu mai multe cartele, parlamentarii care adresează injurii altor parlamentari sau demnitari ar urma să fie sancționați cu reducerea drastică a indemnizației. Propunerea legislativă vine ca urmare a „derapajelor incalificabile și inacceptabile consemnate în Parlamentul României săptămâna trecută, cu prilejul conferinței de presă susținute de doi membri ai Guvernului în contextul dezbaterilor pe tema desființării Secției speciale”. USR-PLUS a depus și o sesizare la Comisia juridică, de disciplină și imunități pe numele deputatului AUR Dan Tanasă. De asemenea, USR- PLUS cere oficial AUR să îl schimbe pe Dan Tanasă din funcția de președinte al Comisiei pentru Egalitate de Șanse, funcție în care „extremiștii nu își au locul”, mai arată sursa citată.
Aproape 100.000 de noi cazuri de cancer diagnosticate în România, în 2020
În România au fost înregistrate anul trecut 98.886 de noi cazuri de cancer. Doar 5% dintre pacienții diagnosticați cu cancer primesc însă sprijin psihologic profesionist. Teoretic, consilierea psiho-oncologică este gratuită, iar oncologul este cel care îndrumă pacienții către serviciile unui psiho-oncolog. România nu are însă un număr satisfăcător de psiho-oncologi, iar evaluarea psihosocială a pacienților cu cancer nu se realizează în toate institutele, secțiile sau departamentele de oncologie din țară.
Bărbat, condamnat la închisoare cu executare după ce a ucis un câine
Un bărbat, de 47 ani, din Galați, a fost condamnat la un an de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi, pentru uciderea fără drept, cu intenție, a unui câine, dar sentința pronunțată de Judecătoria Galați pe 26 martie nu este definitivă. Potrivit IPJ Galați, faptele s-au petrecut în ianuarie 2019, iar poliția a început cercetările într-un caz de cruzime față de animale, ancheta fiind declanșată ca urmare a unei sesizări făcute de o familie din Galați, al cărei câine de rasă, un Amstaff în vârstă de 13 ani, a fost ucis de un vecin cu lovituri de cuțit. Proprietarul patrupedului a reclamat că fost atacat de agresor cu cuțitul, iar câinele a sărit să îl apere și a fost înjunghiat de mai multe ori.„Aceasta este hotărârea instanței, momentan, după 2 ani și 3 luni de judecată și de anchete. S-a ajuns la concluzia că trebuie pedepsit cu închisoare cu executare. Instanța i-a dat maximul de un an pentru cruzime și tot ceea ce a făcut el. Animalul a fost omorât într-un stil mai rău ca la măcelărie”, a declarat proprietarul câinelui, Laurențiu Costel Bocioc.