Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Ședință extraordinară a Senatului: “Nu știm ce plănuiesc”

Ziarul de Vrancea
18 iul 2018 567 vizualizări

Aleșii din opoziție se plâng că au fost convocați la ședință fără niciun fel de explicație și fără niciun fel de ordine de zi n astăzi are loc și ultima ședință a Guvernului, în care se speculează că ar putea fi adoptată o ordonanță de urgență în favoarea “penalilor”

Biroul permanent al Senatului a fost convocat azi, de la ora 18.00, în ultima de zi a sesiunii extraordinare a Parlamentului. Tot azi este programată cea de-a doua ședință de Guvern din această săptămână, pe fondul informațiilor privind posibilitatea adoptării unei Ordonanțe de urgență pentru amnistierea și grațierea unor fapte de corupție. Senatorul USR Vlad Alexandrescu (foto) spune că  aleșii au fost luați prin surprindere de anunț. "Ne cheamă să decidem ceva mâine, dar nu știm ce trebuie să decidem, nu știm ce plănuiesc. Cel mai probabil, vor să prelungească sesiunea extraordinară a Senatului până pe 10 august, cum spun unele surse, dar nu putem fi siguri căci democrația se face în secret în Parlamentul României din câte se vede", a scris Alexandrescu pe contul său de Facebook.Pe site-ul Senatului a fost publicat miercuri seară anunțul privind convocarea ședinței de Birou permanent pentru ora 18.00.

“Numai Stalin mai convoca adunări la 2 noaptea printr-un simplu telefon”

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a scris pe contul său de Facebook că senatorii au fost convocați în ședință prin SMS, fără niciun fel de explicație și fără niciun fel de ordine de zi. "Este inacceptabil ce se întâmplă, tratează opoziția parlamentară ca pe niște slugi ai unui singur om! Mi-au trimis astăzi un mesaj prin care sunt convocat la Biroul Permanent al Senatului, MÂINE, fără niciun fel de explicație, niciun fel de ordine de zi. Ne cheamă să decidem ceva mâine, dar nu știm ce trebuie să decidem, nu știm ce plănuiesc. Cel mai probabil, vor să prelungească sesiunea extraordinară a Senatului până pe 10 august, cum spun unele surse, dar nu putem fi siguri căci democrația se face în secret în Parlamentul României din câte se vede", a scris Alexandrescu. El spune că a cerut detalii, dar Secretariatul General al Senatului a spus că nu știe de ce a fost convocată ședința. "Am sunat la Direcția Secretariatului General, am dat de șeful direcției și l-am întrebat pentru ce ne convoacă mâine, ce trebuie să discutăm, care este temeiul întâlnirii. Răspunsul clasic: nici eu nu știu, am primit un telefon, eu sunt un simplu funcționar etc. Oamenii ăștia acționează în cel mai sovietic stil posibil, numai Stalin mai convoca adunări la 2 noaptea cu o oră înainte printr-un simplu telefon. Nimic scris, regulamentul este complet ignorat", a mai scris senatorul USR.

Alexandrescu mai spune că, în lipsa liderului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, este cel care a convocat întâlnirea. "Înțelegeți cum stau lucrurile în fapt? Întreaga instituție a Senatului României se află la dispoziția unui singur om. Chiar și în sesiunea asta extraordinară, au decis să se țină doar două ședințe de plen, să voteze ceea ce îi interesa, iar de o săptămână și ceva nu se mai întâmplă nimic pentru că au plecat deja în vacanță. Acum vor să încerce să extindă perioada sesiunii extraordinare, pentru a putea da, oricând, o altă Ordonanță de Urgență (dacă se intră în vacanță parlamentară, guvernul nu mai poate da OUG). Țin parlamentul la picior și sute de parlamentari la dispoziție pentru interesele lor", adăugat Vlad Alexandrescu.

Joi, Guvernul se întâlnește în a doua ședință din această săptămână, iar în spațiul public au apărut informații că Executivul ar urma să emită o Ordonanță de urgență pentru amnistia și grațierea unor fapte de corupție.

UDMR, despre aministie și grațiere: Nu e momentul

Un subiect precum amnistia și grațierea nu poate fi discutat rațional în prezent în societatea românească, a declarat la RFI președintele UDMR, Kelemen Hunor, referindu-se la speculațiile din spațiul public privind OUG.

Kelemen Hunor nu consideră oportună o discuție despre amnistie și grațiere: „În principiu, în acest moment, în societatea românească, nu cred că se poate discuta rațional despre acest subiect, nu se poate discuta cu argumente sau contraargumente și eu cred că în primul rând din această cauză sau din acest motiv nu este un moment bun, nu este perioada bună pentru a deschide un astfel de subiect, un subiect care apare în toate societățile din când în când, la perioade diferite, la intervale diferite, dar eu nu cred că în România ar fi momentul să discutăm concret despre așa ceva. Nici nu există un astfel de proiect”. Întrebat dacă în opinia sa, Guvernul are o problemă de comunicare, liderul UDMR a răspuns că fiecare guvern a avut o astfel de problemă, subiniind că de multe ori conținutul actelor normative aflate pe agenda ședinței de guvern ajunge în mapa miniștrilor cu 24 de ore înainte.

Guvern: Dăncilă și Iohannis au discutat pe tema președinției române a Consiliului UE

Premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis au discutat ieri pe tema Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, atât în ceea ce privește stadiul pregătirii dosarelor, cât și referitor la aspectele tehnice, de infrastructură și program, a anunțat Guvernul."Prim-ministrul a prezentat, totodată, principalele obiective pe care România și le va asuma, în calitate de viitoare Președinție a Consiliului UE, în raport cu o serie de dosare europene majore și a reafirmat angajamentul Guvernului de a contribui activ pe durata mandatului la identificarea unui consens, la luarea unor decizii importante cu privire la temele și dosarele aflate pe agendă, precum și nevoia de a asigura un răspuns adecvat la noile realități și provocări cărora Uniunea și statele membre trebuie să le facă față", precizează Guvernul.Dăncilă și Iohanis au discutat ieri, la Palatul Cotroceni, timp de aproximativ 40 de minute.

Decizie CCR, favorabilă cuplurilor gay căsătorite

Statul trebuie să recunoască dreptul de ședere al cuplurilor gay căsătorite dacă unul dintre parteneri este cetățean al Uniuniunii Europene, a decis ieri Curtea Constituțională (CCR).Asociațiile MozaiQ și Accept au salutat decizia Curții și spun că aceasta este un prim pas pentru recunoașterea oficială a cuplurilor gay în România și pentru asigurarea egalității în drepturi și demnitate pentru persoanele LGBT și pentru familiilor lor.Curtea Constituțională a României a decis că articolul 277, alineatele (2) și (4) din Codul Civil este constituțional doar în măsura în care autoritățile naționale recunosc căsătoriile gay încheiate în afara țării strict în scopul liberei circulații a cetățenilor europeni. Această prevedere a Codul Civil impune, în interpretarea CCR, ca statul român să recunoască căsătoriile între persoane de același sex pentru stabilirea reședinței cetățenilor europeni și a membrilor familiei lor,  în ciuda interdicției generale impuse în același timp privind recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în afara țării.Hotărârea CCR a fost anunțată ieri, după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis luna trecută că țările europene nu pot împiedica șederea cuplurilor de același sex căsătorite pe teritoriul lor, dacă unul dintre parteneri este cetățean UE. Astfel, statul român recunoaște căsătoriile dintre persoanele de același sex încheiate în afara țării doar pentru a asigura reședința cetățenilor europeni și a membrilor familiei lor, în ciuda faptului că România nu recunoaște încă și căsătoria propriu-zisă a persoanelor gay.Asociația MozaiQ salută decizia CCR și spune că aceasta reprezintă un prim pas pentru recunoașterea oficială a cuplurilor gay în România și în același timp un semnal pentru politicieni, care trebuie să adopte cât mai repede o lege prin care parteneriatele civile între persoanele de același sex să fie legalizate.„Decizia CCR de astăzi este un prim pas către o stare de normalitate, în care demnitatea umană a tuturor cetățenilor este prețuită de autorități. Cu toate acestea, rămânem în situația în care zeci de mii de familii gay din România nu sunt recunoscute și protejate de lege. Reglementarea parteneriatului civil este o urgență, conform standardelor europene de drepturile omului, dar și conform deciziei CCR de astăzi, care statuează indirect faptul că viața de familie a tuturor acestor cupluri există și trebuie respectată”,  a declarat și Florin Buhuceanu, președintele Asociației ACCEPT.

Presiuni politice?

Procuroarea lui Dragnea, anchetată disciplinar după schimbul de replici pe Facebook cu Toader

Inspecția judiciară s-a autosesizat și o cercetează disciplinar pe procuroarea DNA Alexandra Lăncrănjan după schimbul de replici pe rețelele de socializare cu ministrul Justiției Tudorel Toader pe tema incriminării abuzului în serviciu în Germania. Potrivit unor surse judiciare, inspecția s-ar fi autosesizat pentru a stabili dacă Lăncrănjan “a știrbit prestigiul Justiției”. Procuroarea Alexandra Lăncrănjan este cea care instrumentează dosarul Tel Drum în care liderul PSD Liviu Dragnea este anchetat penal pentru 5 infracțiuni: două de abuz în serviciu, două de fraudă cu fonduri europene și constituire a unui grup infracțional organizat. Contactată telefonic, procuroarea a refuzat să facă comentarii.Porivit unor surse judiciare citate de g4media.ro, miza cercetării disciplinare a procuroarei Alexandra Lăncrănjan este scoaterea ei din dosarul Tel Drum. Dacă Inspecția judiciară o “trimite în judecată disciplinară” la Secția pentru procurori a CSM în materie disciplinară, este găsită vinovată și primește o sancțiune, ea va trebui să plece din DNA, ceea ce înseamnă că nu se va mai putea ocupa de dosarul lui Liviu Dragnea. În DNA standardele de integritate sunt ridicate și nici un procuror sancționat disciplinar nu poate rămâne, au explicat sursele noastre.Alexandra Lăncrănjan i-a dat sâmbătă o replică pe Facebook ministrului Justiției, fără a-l numi. Replica lui Lăncrănjan a venit după ce Toader scrisese mai devreme, tot pe Facebook, că ”abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania”, la o zi după ce Ambasada Germaniei anunțase că în Germania abuzul în serviciu e urmărit penal.

Modificări legislative privind călătoriile în străinătate

Părintele va avea posibilitatea să își exprime o singură dată acordul pentru ieșirea din țară a copilului împreună cu celălalt părintre pentru o perioadă de până la 3 ani și pentru mai multe călătorii în străinătate, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Prin hotărâre de Guvern a fost eliminată și obligativitatea menționării scopului călătoriei și rutei.Potrivit MAI, printr-o hotărâre de Guvern adoptată în ședința de marți au fost modificate prevederile referitoare la exprimarea unuia dintre părinți cu privire la ieșirea din țară a copilului împreună cu celălalt părinte. Astfel, părintele va avea posibilitatea să își exprime o singură dată acordul pentru o perioadă de până la 3 ani și pentru mai multe călătorii în străinătate. MAI precizează, însă, că părintele va putea să-și dea acordul ca și până acum, adică pentru perioade mai scurte sau pentru fiecare călătorie în parte. De asemenea, tot prin HG adoptată în ședința de marți a fost eliminată și obligativitatea menționării scopului călătoriei și rutei. Părintele își poate revoca acordul în orice moment prin depunea unei petiții la orice structură de relații cu publicul a Poliției de Frontieră care, în regim de urgență, va introduce o alertă în baza de date și va informa structurile din punctele de frontieră care nu vor permite ieșirea din țară a minorului, spune MAI.

În cazul minorilor cu domiciliul sau reședința în statul de destinație nu va mai trebui prezentat acordul celuilalt părinte. Prin modificările prevederilor se introduce și posibilitatea ca pașaportul simplu electronic să fie expediat la adresa din străinătate indicată de titular sau de persoana care a formulat cererea. Au mai fost introduce și prevederi referitoare la exceptarea de la procedura de supralegalizare sau aplicare a apostilei de la Haga pentru documentele eliberate de autorități oficiale din statele cu care România a încheiat tratate de asistență juridică ce prevăd scutirea de astfel de formalități, mai spun reprezentanții ministerului.În 2016, aproape 300.000 de minori au ieșit din România, iar în 2017 peste 200.000.

Crin Antonescu, după întâlnirea cu Ludovic Orban: Nu revin în politică

Fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a declarat că s-a întâlnit cu Ludovic Orban și Vasile Blaga la sediul PNL, dar arată că nu au discutat despre alegerile europarlamentare și nu are de gând să revină în politică. “Zilele trecute am fost în București și m-am văzut cu domnul Orban, ca doi oameni pe care îi leagă o relație veche. Întâmplător, acolo m-am văzut și cu domnul Blaga, dar am discutat chestiuni de ordin general. Am discutat despre politică, despre ceea ce se mai întâmplă, n-am discutat nimic despre europarlamentare. Îmi mențin vechea poziție și anume aceea că nu voi reveni în politică”, a declarat Crin Antonescu, pentru stiripesurse.ro.

Moartea unui adolescent din Bihor a salvat viața a cinci copii în stare critică

Organele unui adolescent în vârstă de 14 ani din comuna Curtuișeni, accidentat grav pe 12 iulie, au fost prelevate și transplantate altor cinci copii aflați în stare critică. Medicul Carmen Pantiș, coordonator de transplant la Spitalul Județean din Oradea, a declarat ieri, pentru Agerpres, că băiatul a ajuns, pe 12 iulie, la spital în stare foarte gravă și a fost operat de urgență pe secția de neurochirurgie, fiindu-i evacuat un hematom mare la nivel cerebral. Post operator, însă, evoluția lui a fost nefavorabilă și, în trei zile s-a instalat moartea cerebrală. "A fost foarte greu pentru că mama a refuzat să accepte că băiatul ei este mort. Mai are două fete, de 18 ani și de 20 de ani, care au fost de acord cu donarea. Mama a semnat pentru donare, tatăl băiatului fiind decedat de un an. Intervențiile chirurgicale au început marți, la ora 14,00, fiind prelevate inima, care a fost dusă la Târgu Mureș, de pe heliportul spitalului, plămânii au fost duși la Viena, ficatul la București, rinichii la Cluj și corneea, la București. Toate au fost transplantate unor copii în stare critică. Ficatul a ajuns la fetița intoxicată cu ciuperci", a declarat miercuri medicul Carmen Pantiș, potrivit Agerpres.Adolescentul ale cărui organe au fost donate a suferit un accident în seara zilei de 12 iulie. El a fost lovit, în timp ce se afla pe bicicletă, pe drumul comunal, în localitatea bihoreană Curtuișeni, de un autoturism condus de un bărbat de 28 de ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.