Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Secții arhipline cu copii care au insuficiență respiratorie

Ziarul de Vrancea
19 nov 2022 597 vizualizări

Toate spitalele sunt sufocate, spune un medic specialist în pneumologie pediatrică n poluarea este un factor important care agravează boala

Dr. Carmen Zapucioiu, medic primar pediatru și medic specialist în pneumologie pediatrică la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu din Capitală a declarat pentru News.ro că la unitatea de primiri urgențe ajung zilnic în jur de 400 de copii care au boli respiratorii și că secțiile de specialitate sunt arhipline. Cei mai mulți dintre copii rămân internați în spital și au nevoie de oxigen pentru că suferă de pneumonie asociată cu insuficiență respiratorie. În spital există un centru pentru depistarea agenților patogeni care duc la infecții respiratorii, astfel încât medicul a putut explica faptul că virusul sincițial respirator și rino-virusurile sunt cele care circulă cel mai mult în această perioadă și că aceste virusuri dau forme severe de boală. Poluarea, spune medicul, este de asemenea un factor important care agravează boala. „În această perioadă, sunt foarte multe viroze respiratorii, sunt mai multe decât au fost în alți ani și parcă sunt mai multe și decât erau înainte de pandemie. De trei săptămâni numărul lor a crescut foarte mult, foarte multe boli respiratorii pornind de la rino-faringită, deci guturai, virozele obișnuite dar sunt foarte multe care evoluează nefavorabil și care merg către pneumonie asociată cu insuficiență respiratorie. Mulți dintre copiii care sufereau de astm bronșic au acutizări ale astmului în această perioadă. În ceea ce privește germenii care sunt întâlniți în această perioadă, în spitalul nostru în fiecare iarnă, începând de toamna-iarna suntem centru pilot pentru depistarea agenților patogeni care determină infecții respiratorii. De două săptămâni a început să funcționeze centrul, la această perioadă am găsit ca virusuri în special virusul sincițial respirator și rinovirusurile care dau forme severe, la sugari de exemplu dau bronșiolite cu insuficiență respiratorie, deci copiii au nevoie să ajungă la spital, să fie puși la oxigen, să li se administreze tratament”, a explicat Dr. Zapucioiu.

“Sunt și copii nevaccinați, din păcate”

Poluarea este un factor care duce la o evoluție severă a bolii. Medicul spune că, în special în cazul copiilor, ar trebui folosită masca și în spațiile exterioare, atunci când afară este ceață, pentru că aceasta este încărcată cu particule poluante de mici dimensiuni care pot ajunge profund în căile respiratorii ducând apoi la complicații. “Deci avem un cumul de factori, pe lângă poluare avem și virusurile care circulă acum, mai există și infecțiile bacteriene în special cu haemophilus și pneumococ în această perioadă, pentru acestea copiii beneficiază de vaccinare gratuită, în primul an de viață, dacă sunt vaccinați, dacă nu sunt vaccinați atunci sigur că riscul lor de complicații este mai mare. Sunt și copii nevaccinați, din păcate.

Aș recomanda părinților, dacă scot copiii afară când este ceață - de preferat să nu-i scoată, dar dacă nu au încotro, că trebuie să meargă într-un anume loc - să pună copilului și pe stradă măscuță ca să limiteze respirarea aerului cu multe particule poluante”, a explicat medicul.

“Deocamdată, cazurile de gripă au început să apară, dar sunt probabil la debut, probabil că vor fi în număr mai mare în decembrie, ianuarie, februarie, însă în spital nu am avut copii internați momentan cu gripă”, a mai declarat dr. Carmen Zapucioiu.

Medicul a dat și câteva sfaturi pentru evitarea îmbolnăvirii: izolarea copiilor bolnavi de restul colectivității, evitarea locurilor de joacă extrem de aglomerate și portul măștii în spațiile închise. De asemenea, alimentația care să conțină fructe și legume proaspete, foarte importantă și în cazul copiilor.

Adrian Marinescu: Acest sezon gripal este de-abia la început

Directorul medical al Institutului Matei Balș, medicul Adrian Marinescu, afirmă că sezonul rece este de-abia la început și că este foarte probabil să avem luna martie și chiar luna aprilie cu viroze respiratorii și cu gripă.

“Ceea ce avem în momentul de față este întoarcerea la normalitate. Este un sezon rece, care vine pe de o parte cu virusurile gripale, cu alte viroze și aici vorbim și de virusuri despre care știm dintodeauna, dar care ne pot pune probleme, cum este virusul sincițial respirator. De asemenea, cu cazuri, chiar dacă sunt puține, de infecție Sars-Cov-2. Este destul de complicat de rezolvat și la nivelul spitalelor, camerele de gardă sunt pline, mai ales la pediatrie, dar se întâmplă și la adulți, și pentru medicii de familie și trebuie să luăm în calcul că acest sezon este de-abia la început și foarte probabil că vom avea luna martie și chiar luna aprilie cu aceste viroze, cu gripă”, a declarat medicul Adrian Marinescu.

El a precizat că ne aflăm către finalul pandemiei de COVID, dar că în continuare se înregistrează cazuri grave, chiar dacă sunt puține. “Deci, cred că părinții trebuie să fie atenți și în momentul în care cei mici au probleme de respirație, în momentul în care starea generală se modifică, eu cred că ar trebui să ajungă într-o cameră de gardă pentru evaluare”, a explicat directorul medical de la Institutul Matei Balș.

Ministrul Energiei anunță programul Rabla pentru centralele de apartament

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat sâmbătă, la Prima TV, că a recomandat românilor care își permit să schimbe centrala termică. El a precizat că în coaliție a fost stabilit ca în programul Rabla pentru electrocasnice să intre și centralele de apartament.

Virgil Popescu a fost întrebat, la emisiunea Insider Politic, în care praguri de consum pentru energia electrică se încadrează, scrie News.ro.

„Mă încadrez și până în 300, la locuința de aici unde stau lângă București, dar mă încadrez și la peste 300 la Turnu Severin, unde am pompe de căldură, dar acolo am și panouri fotovoltaice. Dar consum foarte mult acolo, pentru că iarna mă încălzesc cu pompele de căldură și consumă foarte mult, dar și vara consumul este mai mare de 300 de kilowați”, a răspuns ministrul Energiei. Întrebat dacă face risipă, Virgil Popescu a explicat: „Nu-i vorba de făcut risipă. Eu fiind de profesie inginer m-au preocupat lucrurile acestea de automatizări, de eficiență. La Turnu Severin am un sistem automatizat complet, cu panourile fotovoltaice cu măsurare de temperatură. Încerc să economisesc. Am schimbat centrala în iarna trecută cu o centrală nouă în condensare. Au scăzut costurile și consumul cu 30% al gazului și am pus în plus, probabil că și din cauza asta, am pus în plus un sistem de măsură a temperaturii și de reglaj a temperaturii automat, pe ore, în timpul zilei. Ea știe la ce oră ajung acasă, că este programată, iar dacă am nevoie să vreau mai cald, intru pe telefon, dau drumul la centrală mai cald și este mai cald acasă”.

El a precizat că a recomandat românilor să își schimbe centrala termică.

„Le-am recomandat românilor, cei care își permit, să schimbe centrala, să treacă pe centrale performante. Împreună cu ministrul Mediului, în coaliție, am stabilit, e vorba de programul Rabla pentru electrocasnice, să intre și centralele de apartament, ca oamenii care nu își permit să-și cumpere o centrală să poată să și-o schimbe, să fie ajutați, pentru că și statul, la rândul lui, câștigă pentru că scade consumul de gaz”, a mai afirmat Virgil Popescu.

Trei moldoveni, arestați în Bulgaria, după atentatul de la Istanbul

Trei cetățeni ai R. Moldova au fost arestați în Bulgaria, după atentatul de la Istanbul. Potrivit parchetului bulgar, 5 suspecți au fost arestați în total, pe lângă cei trei moldoveni, fiind reținuți doi suspecți de origine arabă.

Cetățenii moldoveni ar fi avut rol logistic în organizarea atentatului, în urma căruia au murit 6 oameni și alți 81 au fost răniți. Duminica trecută, o stradă comercială din Istanbul a fost zguduită de o explozie puternică.

Acum, cei trei cetățeni din Republica Moldova, arestați alături de 2 cetățeni de origine arabă, sunt acuzați că au asistat teroriștii și că i-au adăpostit. Pe lângă faptul că i-au ajutat, l-au sprijinit pe cetățeanul sirian Ahlam al-Bashir să intre ilegal în Turcia din Siria, pentru a comite atacul. Ajutorul pe care l-a oferit a fost mai mult după atac, anunță parchetul bulgar.

Amintim că atentatul, atribuit de autoritățile turce combatanților kurzi din PKK și aliaților lor din Siria, s-a produs pe un celebru bulevard pietonal din Istanbul, aproape de Piața Taxim. Femeia, considerată responsabilă pentru acest atentat, a fost arestată la o zi după atentatul care nu a fost revendicat.

Ionuț Moșteanu (USR): În 2024 trebuie să fim cel mai mare partid de la guvernare

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a declarat sâmbătă, în debutul Comitetului Politic al partidului, că în 2024 Uniunea Salvați România trebuie să fie “cel mai mare partid” de la guvernare. “Astăzi suntem cel mai mare partid de opoziție, însă în 2024 trebuie să fim cel mai mare partid de la guvernare și vom face asta împreună. Avem 18 luni să ne pregătim. Nu vă mai uitați la ce zic sondajele sau diverși analiști la televizor. USR a fost mereu partidul care a surprins. Nimeni nu ne-au dat nicio șansă în 2016. Nu ne-au dat șanse nici în 2019, nu ne-au dat nicio șansă la locale - la Brașov, la Bacău, la Alba Iulia. Și am câștigat și la Brașov, și la Bacău, și la Alba Iulia, și la Câmpulung, și la Întorsura Buzăului și în multe alte localități”, a precizat Moșteanu, vicepreședinte al USR. El a susținut că, în prezent, USR este “mai unit, mai hotărât, mai organizat și mai pregătit” pentru bătăliile care urmează, “mai mult decât a fost vreodată”.

Buzău: Un bărbat s-a aruncat de la etajul 4 al Spitalului Județean de Urgență

Un bărbat s-a aruncat sâmbătă dimineață de la etajul 4 al Spitalului Județean de Urgență Buzău, unde era internat.

„Astăzi, 19 noiembrie 2022, un pacient in varsta de 47 de ani, internat în secția Medicină Internă a Spitalului Județean de Urgență Buzău, pentru ingestie voluntară de medicamente (tentativă de suicid), s-a aruncat din salonul unde era internat, la etajul IV. Pacientul a suferit multiple traumatisme și i se acordă ingrijiri medicale de specialitate. Se fac demersuri pentru a fi transferat la o unitate medicală din Capitală”, a declarat purtătorul de cuvânt al SJU Buzău, Adriana Bunilă.

Surse apropiate anchetei au declarat pentru News.ro că bărbatul este un fost șofer de maxi-taxi rămas fără serviciu și ar fi la a doua tentativă de suicid. El a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Buzău în urmă cu două zile după ce ar fi consumat mai multe medicamente.

Un procuror însoțit de o echipă de criminaliști s-a deplasat la fața locului și au deschis o anchetă pentru a stabili cum s-a petrecut evenimentul.

Mai mulți medici ar fi intocmit parțial certificate de deces, contra unor sume de bani

Polițiștii au reținut patru persoane întru-un dosar penal de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual în formă continuată și abuz în serviciu, după ce mai mulți medici ar fi întocmit parțial, contra unor sume de bani, certificate de deces, care ulterior au fost completate de intermediari și reprezentantul unei societăți comerciale, cu domeniu de activitate îmbălsămare.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, sâmbătă, de Poliția Capitalei, au fost puse în aplicare 13 mandate de percheziție domiciliară și șapte mandate de aducere, persoanele vizate fiind conduse la audieri, pentru continuarea cercetărilor. În urma activităților desfășurate, patru persoane au fost reținute.

Alba: Fată de 17 ani, decedată după ce i s-a făcut rău la fitness

O adolescentă din Alba Iulia a murit, sâmbătă, după ce i s-a făcut rău în timp ce se afla la o sală de fitness din municipiu. Fata, în vârstă de 17 ani, s-a simțit rău în timp ce efectua un exercițiu, intrând în stop cardiorespirator. Echipajul medical deplasat la fața locului nu a reușit să o resusciteze, fiind declarat decesul acesteia.

Fata era elevă în clasa a XI-a la un colegiu din Alba Iulia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.