Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Secretar de stat la Transporturi: Spre finalul anului am putea vedea primele utilaje pe autostrada A7

Ziarul de Vrancea
6 feb 2021 1070 vizualizări

Ce spune despre stadiul autostrăzii Ungheni-Iași-Târgu Mureș

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Adrian Covăsnianu susține că până la sfârșitul anului am putea vedea primele utilaje pe autostrada A7, Ploiești-Bacău-Pașcani-Siret. El apreciază că până în 2025 sunt șanse bune să avem autostrada finalizată între Ploiești și Pașcani.

Adrian Covăsnianu a spus ieri la Iași, într-o conferință de presă susținută la sediul USR-PLUS, că în acest an va fi lansată licitația pentru execuția tronsonului Ploiești-Buzău și că până la finalul anului am putea vedea la lucru primele utilaje. „Referitor la A7, pentru tronsoanele Ploiești-Buzău, Buzău-Focșani, Focșani-Bacău și Bacău-Pașcani, avem săptămânal întâlniri în care verificăm stadiul, iar dacă avem probleme sau sincope stabilim ulterior un calendar și îl reactualizăm. Anul acesta vom lansa licitația de execuție pentru Ploiești-Buzău. Spre finalul anului am putea vedea primele utilaje care execută primii kilometri din autostrada de la Ploiești către Moldova. Spre 2024-2025 sunt șanse bune să avem autostrada gata până la Pașcani”, a spus Adrian Covăsnianu. Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor a precizat că în ceea ce privește tronsoanele Pașcani-Suceava și Suceava-Siret avem „un mic decalaj, dar și aici se fac progrese”. „Apreciez că la nivel local comunitatea devine din ce în ce mai vocală și mai interesată de proiectele Moldovei, indiferent de coloratură. E un lucru bun și normal. E un moment T zero pe care îl apreciem și consider că autostrada A7 se va face, e o chestiune doar de timp”, a afirmat Adroian Covăsnianu.

A8: 61 la sută din studiul de fezabilitate este realizat

Referirindu-se la autostrada A8 Ungheni-Iași-Târgu Mureș, secretarul de stat a explicat că „abia acum se pun bazele reale ale proiectării, după ce ani buni întreg proiectul a fost tărăgănat”. „Autostrada A8 este compusă din trei mari obiective majore: podul de la Ungheni, tronsonul Ungheni-Iași-Târgu Neamț și sectorul montan de la Târgu Neamț către Ditrău până la Târgu Mureș. Pe sectorul montan proiectul este cel mai avansat din cele trei tronsoane. Suntem în reviziurea studiului de fezabilitate. Au fost unele sincope și întârzieri din partea actualului proiectant, este vorba despre o firmă din Spania. Am fost obligați să facem anumite diligențe, plângându-ne către firma mamă din Spania. În urma insistențelor noastre lucrurile s-au mai deblocat. Simțim o altă mobilizare. Există foreze pe teren în zona montană. 61 la sută din studiul de fezabilitate este realizat. Avem traseul autostrăzii pe sectorul montan definitivat. Către finalul anului ar trebui să avem studiul de fezabilitate finalizat și agreat de către Comisia Europeană, creându-se ulterior premisele de a lansa capetele de sector montan pe finanțare în Planul Național de Redresare și Reziliență”, a afirmat Covăsnianu.

Totodată, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor a precizat că pentru sectorul Ungheni-Iași-Târgu Neamț procedura de licitație este „destul de avansată” și că spre finalul lunii februarie va fi desemnat proiectantul pe acest tronson. „Referitor la podul de la Ungheni, aici suntem în procedură de Mediu. E un calendar asumat împreună cu cei de la CNAIR. Avem speranțe că la jumătatea anului viitor vom avea acordul de Mediu. Suntem în discuție cu potențialul proiectant pentru a continua procedurile de avizare la Mediu. Suntem în grafic”, a conchis Covăsnianu.

Părinții nu trebuie să vină la școală cu formularul pentru testarea COVID a copiilor

Prim-ministrul Florin Cîțu a declarat că părinții nu trebuie să se prezinte la școală cu un formular completat prin care să-și dea acordul pentru testarea COVID a copiilor și că se va face acest lucru doar în cazul acelor copii care prezintă simptome. “Cineva s-a grăbit să pună acel document în spațiul public, pentru că am văzut și comunicatul Ministerul Educației care spune altceva, spune exact ce este în ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății. Vor fi situații excepționale când vor fi aceste teste, nu testăm pe toată lumea din prima zi. Sunt copiii care vor avea simptome și atunci va trebui să fie completat acel formular. Nu trebuie să vină lumea cu formularul completat la școală. Deci, ar trebui să citim comunicatul Ministerului Educației în acest sens și acolo sunt mai multe detalii și ordinul comun semnat de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății”, a declarat Florin Cîțu, sâmbătă, răspunzând unei întrebări a jurnaliștilor.

Ministerului Educației (MEC) a precizat sâmbătă  că în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare.

Totodată, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale, în cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici. MEC adaugă că dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.

“Testarea cu teste antigen rapide se recomandă și: 1) cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs; 2) colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât și cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz”, mai arată Ministerul Educației.

Totodată, MEC subliniază că deși în ordinul comun nu este reglementat conținutul formularului privind consimțământul informat sau obligația transmiterii consimțământului informat începând cu revenirea la cursuri, toți acei părinți care doresc completarea formularelor de consimțământ anticipat pentru testare în cazul apariției unor situații speciale, o pot face din proprie inițiativa.

Ministerul Sănătății a informat, vineri, că formularul prin care părinții își dau consimțământul pentru testele antigen aplicate copiilor în cabinetele medicale școlare este disponibil pe site-ul ministerului și pe pagina de Facebook a instituției.

România spune „pas” vaccinului rusesc

n unul dintre cele trei vaccinuri deja aprobate în UE ar putea fi produs în România, speră șeful Guvernului

Premierul Florin Cîțu a afirmat, întrebat sâmbătă dacă România va achiziționa vaccin din Rusia sau China. El a precizat că țara noastră și-a arătat disponibilitatea de a produce vaccinul împotriva COVID-19 la Institutul Cantacuzino. „Nu. Am trimis o scrisoare, în urma unei întrebări adresate de Comisia Europeană, și ne-am arătat disponibilitatea de a produce vaccinul în România. Vom vedea ce vaccin va fi produs, dar asta este varianta pe care mergem noi”, a declarat Florin Cîțu, chestionat dacă România a demarat discuții cu Rusia sau China pentru a achiziționa vaccinul, în contextul în care Ungaria a luat două milioane de doze de vaccin Sputnik. Întrebat când vom începem să producem vaccinul, premierul a răspuns: „Am început discuțiile. Am spus că avem capacitatea. Așteptăm răspunsul Comisiei Europene în acest sens”.

Arhiepiscopia Argeșului se delimitează de călugărițele anti-vaccin

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului se delimitează de “presupusele călugărițe” care fac propagandă împotriva vaccinării.  Reacția a venit după ce în presa locală au apărut relatări despre o campanie de dezinformare privind vaccinarea împotriva COVID-19 desfășurată în municipiul Pitești de un grup de femei, care susțin că sunt călugărițe. “Persoanele despre care relatează mass-media locală nu sunt călugărițe canonice în cadrul Eparhiei Argeșului și Muscelului și nu deținem informații dacă acestea sunt cu adevărat monahii cu statut canonic în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Chiriarhul locului nu a acordat nici o aprobare sau binecuvântare scrisă ori verbală personalului clerical și neclerical din cadrul Eparhiei, în vederea desfășurării de acțiuni, sub diferite forme, pro ori contra campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 inițiată de autorități”, se arată într-un comunicat transmis de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Conform sursei citate, demersul persoanelor respective, care se declară originare din zona Caraș-Severin, este o inițiativă proprie și nu reprezintă poziția Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. “Atragem atenția că distribuirea unor materiale tipărite (broșuri) de către persoanele amintite anterior, în care sunt citați clerici ortodocși sau alți medici de diferite naționalități, cu privire la vaccinul anti COVID-19, întrucât sunt declarații scoase din context, reprezintă o sursă nesigură de informare pentru populația argeșeană. În acest sens, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului se delimitează întru totul de orice îndemnuri adresate de presupusele călugărițe, față de locuitorii/trecătorii din municipiul Pitești sau din alte localități din județul Argeș“, se mai menționează în comunicat.

La începutul lunii ianuarie, arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului anunța că se va vaccina împotriva COVID-19 atunci când îi va veni rândul și le cerea credincioșilor să se informeze despre vaccinare doar din surse sigure și autorizate, pentru a nu cădea victime dezinformărilor.

Ambasadorul Israelului, consternat de atacul asupra Bisericii Ortodoxe Române de la Ierusalim

Ambasadorul Israelului la București i-a scris Patriarhului Daniel, în urma atacului asupra Bisericii Ortodoxe Române de la Ierusalim, exprimându-și consternarea față de acest atac îngrozitor și condamnând acest “act teribil”. Ambasadorul a dat aigurări că autorii vor ajunge în fața justiției și că autoritățile israeliene vor acoperi costul pagubelor produse. “În numele meu și al Guvernului israelian îmi exprim consternarea față de atacul îngrozitor comis împotriva Bisericii Ortodoxe Române de la Ierusalim. Condamnăm cu fermitate acest act teribil și vă asigurăm că autorii gestului incalificabil vor ajunge cât mai repede în fața justiției pentur a fi pedepsiți (...) Astfel de acte de ură nu reflectă spiritul poporului evreu și nu vor fi tolerate nici de autorități și nici de societatea israeliană”, afirmă ambasadorul.

Biserica Ortodoxă Română din Ierusalim a fost joi, ținta unui atac al unui extremist israelian, Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului, condamnând această acțiune împotriva “bisericii surori”, potrivit unui comunicat al Patriarhiei Ierusalimului.  Un extremist israelian a fost surprins de camerele de supraveghere în timp ce a atacat biserica ortodoxă română din cartierul Musrara din Ierusalimul de Est. Camerele de supraveghere îl arată pe atacator încercând să spargă o ușă cu un bolovan și distrugând o încuietoare. Patriarhul ortodox al Ierusalimului a avertizat vineri, printr-un comunicat, că “atacurile extremiste vizează din ce în ce mai mult biserici și moschei din Ierusalim”, reproșând autorităților că nu reușesc să le stăpânească și chiar “tolerează” astfel de acțiuni teroriste, care în final vor duce la amplificarea conflictelor din Orașul Sfânt, fiind ținut departe de “pace și stabilitate”.

Un „nor” de praf saharian se îndreaptă spre România

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță avansul unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană dinspre nordul Africii, în perioada 6-9 februarie. “În perioada 6 - 9 februarie, circulația aerului, preponderent din sector sudic, favorizează avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către sudul, centrul și sudestul Europei, inclusiv deasupra României. În această perioadă, temporar în țările de la vest și sud-vest de țara noastră, se semnalează precipitații, astfel încât concentrația particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra României va fi redusă”, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

Depunerile de praf în țara noastră vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, cel mai probabil în noaptea de duminică spre luni (7/8 februarie în regiunile vestice, nord-vestice și la munte), iar la începutul săptămânii viitoare și în restul țării.

Tulcea: Un bărbat a murit în urma unui conflict între șapte persoane

Un bărbat a murit și alți doi au fost răniți în urma unui conflict care a avut loc între șapte persoane, sâmbătă seara, în orașul tulcean Babadag. „Polițiștii au stabilit faptul că între șapte bărbați cu vârste cuprinse între 16 și 52 de ani din localitate, ar fi izbucnit un conflict spontan, aceștia agresându-se fizic și verbal. În urma conflictului au rezultat decesul unui bărbat de 40 de ani din orașul Babadag și rănirea altor doi bărbați de 22 și 30 de ani, din aceeași localitate, care ulterior au fost transportați la o unitate spitalicească în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate”, a transmis IPJ Tulcea.

Sursa citată a precizat că pentru prevenirea escaladării conflictului, la fața locului au fost prezenți luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Tulcea și jandarmi din cadrul IJJ Tulcea. De asemenea, zona va fi monitorizată în continuare pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

Cîțu: Nu iau în calcul remanierea în acest moment

Premierul Florin Cîțu a declarat ieri că nu ia în calcul o remaniere guvernamentală în acest moment, iar coaliția deși este una nouă devine din ce în ce mai puternică în fiecare zi. Chestionat dacă există tensiuni cu ministrul Sănătății și cum apreciază că a gestionat Vlad Voiculescu situația în urma incendiului de la Institutul „Matei Balș“, premierul a răspuns: „Nu există tensiuni, dar ne contrazicem pentru că cred că informațiile întotdeauna ajung la noi în același timp”. „Nu sunt adeptul măsurile punitive când vine vorba de campania de vaccinare. E adevărat că dacă există încălcări flagrante ale modului în care noi trebuie să facem vaccinare, persoanele trebuie să răspundă. Nu am primit informări până acum că există așa ceva. În ceea ce privește tragedia de la Matei Balș, aștept raportul de la Ministerul Sănătății. Cum o să îl am o să ies public și o să vă spun care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm, dar în acest moment nu am această informație”, a completat Cîțu.

Un copil de 5 ani a murit după ce a înghițit un obiect aflat într-o ciocolată

Un copil în vârstă de 5 ani din comuna Repedea a decedat după ce a înghițit un obiect aflat într-o ciocolată cadou, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș, Ionela Cozma. “Polițiștii Secției 4 Leordina au fost sesizați cu privire la faptul că la unitatea de primiri urgențe a spitalului din Vișeu de Sus a decedat un copil de 5 ani. Din verificările efectuate de polițiști, a reieșit faptul că, la ora 19.00 (vineri seara), un minor, din Repedea, care avea un corp străin laringian, a fost transportat la spital de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, iar, la ora 21.10, acesta a decedat”, a spus Ionela Cozma. Cadavrul copilului a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Maramureș, în vederea efectuării necropsiei.

“În cauză, se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, a mai menționat Ionela Cozma.

Anchetă, după ce o femeie a murit în urma căderii de la etajul doi al unui bloc din Craiova

Polițiștii au demarat o anchetă, după ce o femeie în vârstă de 56 de ani a murit în urma căderii de la etajul doi al unui bloc din municipiul Craiova.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, polițiști din cadrul Secției 3 Poliție Craiova au fost sesizați ieri, cu privire la faptul că, în dreptul unui bloc din cartierul Valea Roșie, din Craiova, a fost găsită o femeie decedată. „Polițiștii care s-au deplasat la fata locului au stabilit identitatea persoanei in cauza, fiind vorba despre o femeie de 56 de ani, din Craiova. De asemenea, din primele verificări efectuate, polițiștii au stabilit faptul că aceasta ar fi căzut de la etajul doi al unui bloc din zona respectivă”, a transmis IPJ Dolj. La fața locului au fost prezente și echipaje medicale, care din păcate nu au mai putut face nimic pentru salvarea femeii. Femeia respectivă locuia la niște rude în blocul respectiv.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.