Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Se schimbă regulile votului la alegerile prezidențiale

Ziarul de Vrancea
26 iun 2019 1183 vizualizări

Parlamentarii au căzut de acord ca românii de diaspora să poată vota corespondență și anticipat la scrutinul din toamnă n ce alte modificări vor fi aduse legislației electorale

Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru Codul electoral a acordat ieri raport favorabil proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative în materie electorală, iar potrivit unor prevederi din actul normativ, votul în diaspora se va desfășura pe parcursul a trei zile - vineri, sâmbătă și duminică. Alegătorii, care în ultima zi a votării - duminică - se află la rând la secțiile de votare din străinătate pot vota în continuare până la ora 23,59. De asemenea, Comisia specială de Cod electoral a stabilit ca pentru diaspora la alegerile prezidențiale din acest an alături de votul clasic și votul anticipat să funcționeze și votul prin corespondență.

Președintele Autorității Electorale Permanent (AEP), Florin Mitulețu-Buică, a afirmat că votul prin corespondență se aplică numai pentru alegătorii români din diaspora, iar votul electronic ar putea fi aplicat în anul 2024. “Am văzut că votul prin corespondență, din nefericire, nu a fost un succes decât din punct de vedere tehnic, din punct de vedere al prezenței nu a fost. Încercăm de această dată și vedem pentru un eventual Cod electoral pentru anul 2024 să prevedem măsuri pentru toți cetățenii României în mod egal. Sunt convins că lucrurile vor fi preluate pe viitor pentru ca în 2024 să fie aplicabile pentru toți cetățenii români, inclusiv votul electronic, dacă avem ocazia să-l testăm. Sperăm ca printr-o OUG să căpătăm această posibilitate de a testa votul electronic, pentru că în acest pachet de legi nu a rămas propunerea noastră să dezvoltăm acest sistem de vot. Sistemul de vot trebuie pilotat, trebuie văzut cum funcționează și abia apoi să-l aplici tuturor tipurilor de alegeri”, a declarat președintele AEP.

Pentru vot electronic e nevoie de buletin electronic

Întrebat când vom avea și testa un vot electronic, senatorul ALDE Dorin Bădulescu a spus că în momentul în care vom avea un sistem cu buletin electronic care să funcționeze perfect, atunci ne putem gândi la un vot electronic care să funcționeze perfect. El a precizat că în comisia pentru codul electoral au fost discuții despre votul anticipat prelungit, precum și despre măsurile procedurale pentru ca românii din străinătate să poată vota în număr cât mai mare. “S-au luat măsuri procedurale pentru identificarea și corelarea cât mai bună a numărului de cetățeni români aflați în străinătate, pentru dimensionarea numărului de secții de vot în afara granițelor țării. Cred că toate problemele pe care le-am întâmpinat la scrutinele anterioare au fost atinse prin noua modificare legislativă și faptul că a existat consens pe acest proiect legislativ denotă acest lucru”.

Votul, săptămâna viitoare

Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Buică, a spus că speră ca Legea cu modificările în materie electorală să apară cât mai repede în Monitorul Oficial, precizând că votul la Senat va fi lunea viitoare, iar miercurea viitoare la Camera Deputaților.

El a explicat și prevederile legislative legate de buletinele de vot la alegerile prezidențiale:  “Vorbim în acest moment de un singur buletin de vot care va fi utilizat în turul întâi, iar la votul prin corespondență, pentru a nu pune în dificultate cetățeanul să își printeze buletinul de vot sau cineva să îi dea cu dedicație acest buletin de vot, va primi același format al buletinului de vot pentru turul întâi, cu același număr de pagini, în aceeași formă, doar că va scrie pe el turul întâi, vot prin corespondență, turul al doilea, vot prin corespondență. Cetățeanul, pe baza informațiilor publice comunicate de CCR, va avea informația care dintre candidații din primul tur s-au calificat și vor intra în turul al doilea. Și automat scoate din plic buletinul de vot și certificatul de alegător și toate celelalte elemente, bifează opțiunea dintre cei doi rămași în turul al doilea pe buletinul identic, ca și la turul întâi, și le va trimite în țară, la misiunile diplomatice sau la misiunile diplomatice așa cum am stabilit acum în lege”.

UDMR nu vrea vot electronic

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a declarat ieri, la RFI, că formațiunea pe care o reprezintă are “o reticență maximă” în ceea ce privește introducerea votului electronic, dar este de acord cu votul prin corespondență și cel anticipat. “Pe votul electronic, noi avem o reticență maximă. Nu există la ora actuală nicio siguranță ca votul dat și voturile colectate, adunate să nu fie distorsionate. Există destule semne din celelalte democrații occidentale în care aceste modalități încă sunt respinse. Nu există siguranța transferului de date 100%, fără să existe posibilitatea de a distorsiona rezultatul”, a declarat Korodi Attila. În ceea ce privește votul prin corespondență, deputatul UDMR a precizat că “deja există o legislație, dar aceasta trebuie revizuită, văzut dacă poate să fie făcută mai flexibilă, mai dinamică, mai accesibilă”. Korodi s-a referit și la votul în diaspora și a spus că “trebuie secții de votare adecvate ca număr de ștampile, puncte și personal”. Totodată, UDMR este de acord ca votul în străinătate să se desfășoare în mai multe zile.

Întrebat dacă modificările la legislația electorală pot fi făcute în timp util pentru a fi aplicate la alegerile prezidențiale din acest an, Korodi a spus că votul prin corespondență și cel anticipat se pot organiza, dar cel electronic nu se poate rezolva de la o lună la alta. “Votul electronic nu se poate rezolva de la o lună la alta, nu există infrastructură, nu există softuri. Și trebuie spus foarte clar: până acum, în toate administrațiile publice centrale în care a fost creat un sistem electronic, niciunul nu funcționează la perfecție, deci este foarte periculos. Dar celelalte voturi, prin corespondență și votul anticipat, se pot organiza. La votul prin corespondență, totuși, este o grabă și mai mare, pentru că acolo, dacă este o obligație de înregistrare a cetățenilor, atunci aceasta trebuie făcută din timp. Acolo este o grabă și trebuie atunci Parlamentul să decidă cu celeritate”, a conchis liderul grupului UDMR din Camera Deputaților.

Cele mai importante modificări:

 

Președintele Universității Titu Maiorescu, reținut pentru că a dat unor candidați subiectele de examen

Președintele Universității Titu Maiorescu din București, Iosif Urs, a fost reținut de procurorii de la sectorul 2, pentru infracțiuni care au legături cu serviciul, au declarat pentru Edupedu.ro surse din apropierea universității. Alături de el, au mai fost reținute ale două persoane. Iosif Urs este acuzat că a dat unor candidați subiectele de la admiterea la o facultate din cadrul universității, scrie Edupedu.ro.

Urs este “cercetător științific de onoare al Academiei Române”, potrivit CV-ului publicat pe site-ul universității. Iosif Urs este din 2016 președintele Universității Titu Maiorescu din București. În perioada 2012-2016 a fost președintele Consiliului de Administrație al Universității, iar în 2006-2012 a fost rectorul Titu Maiorescu. Este profesor la Departamentul de Drept privat al universității pe care o conduce și conducător de doctorat în domeniul Drept. Concret, este titular la disciplinele Drept civil. Drepturile reale. Drept civil. Teoria generală a obligațiilor. Și-a obținut diploma de doctor în 1977, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde a absolvit și Facultatea de Drept, în 1968.

USR propune un acord pentru guvernare în 2020

n liberalii sunt de acord, dar pun condiții

Dacian Cioloș și Dan Barna au lansat ieri un apel de colaborare pentru toate forțele politice, academice și din societatea civilă pentru o colaborare. Scrisoarea, care nu este adresată explicit unui partid sau unei alte entități, face apel la colaborare la următoarele tururi de alegeri, dar nu dă detalii despre propuneri concrete de colaborare politică. Singurul indiciu al unei tactici politice e menționat la capitolul dedicat alegerilor locale, documentul arătând că “opoziția trebuie să negocieze și să găsească o soluție de echilibru între oamenii politici pe care îi va propune pentru aceste funcții”. În schimb, apelul celor doi lideri trece în revistă o serie de politici publice asupra cărora forțele politice sunt invitate să își dea acordul.

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a pus însă o serie de condiții pentru susținerea de către liberali a acordului politic propus de USR și PLUS. “Un semnal puternic poate fi dat semnând proiectul de modificare a Constituției pentru transpunerea rezultatului referendumului, așa cum a fost asumat la Cotroceni alaturi de președintele Klaus Iohannis. Săptămâna viitoare, în sesiunea extraordinară, putem depune acest proiect de lege care să plece apoi la CCR pentru verificarea de constituționalitate”, a precizat Raluca Turcan. Prim-vicepreședintele PNL le-a mai transmis liderilor USR și PLUS că un acord politic nu trebuie să înceapă cu negocieri de funcții, ci cu o discuție despre valori și obiective comune. “Eu personal aș vrea să știu dacă discutăm despre o viitoare guvernare de dreapta, necontaminată de teme false și ferită de orice temeri cu privire la ce e de făcut. O guvernare fermă, care să își asume obiective foarte precise de modernizare a sănătății, a educației, de stimulare a investițiilor străine masive, de reducere a birocrației în relația cu statul, pe lângă multele măsuri de corectare a nenorocirilor făcute de PSD și ALDE în economie și justiție”, a subliniat Turcan.

“Așteptările sunt foarte mari și istoric România a depășit etapa jumătăților de măsură. Nu în ultimul rând, cred că e important să știm dacă avem aceeași înțelegere asupra relațiilor externe, în sensul în care și colegii de la USR Plus sunt necondiționat în favoarea strângerii relațiilor atât în interiorul Uniunii Europene cât și cu Statele Unite ale Americii, partenerul strategic al României”, a adăugat ea.

Curtea Constituțională a validat referendumul pe justiție

Curtea Constituțională (CCR) a validat ieri, în unanimitate, referendumul pe justiție din 26 mai și a respins toate contestațiile depuse împotriva consultării populare. Potrivit unor surse citate de g4media.ro, președintele CCR, Valer Dorneanu, care a fost și judecător raportor în această speță, a intenționat sesizarea Comisiei de la Veneția cu o serie de întrebări legate de referendumul pe justiție. Dorneanu a renunțat însă la această idee după ce ceilalți judecători i-au atras atenția că toate nelămuririle sale fuseseră deja clarificate de Comisia de la Veneția în opinii anterioare.

Hoț alergat printre morminte de paznicul bisericii pe care a spart-o cu o șurubelniță

Un bărbat a fost prins în timp ce fura, în noaptea de miercuri spre joi, din cutia milei din biserica aflată în incinta Cimitirului Eroilor din Buzău. Hoțul, care a intrat în biserică folosindu-se de o șurubelniță, a fost alergat de paznic printre morminte, relatează Mediafax. Potrivit reprezentanților Poliției Buzău, spargerea a fost dată în noaptea de miercuri spre joi. Sursele citate susțin că bărbatul, de 49 de ani din Brăila, a reușit cu ajutorul unei șurubelnițe să intre în biserică, de unde a furat o tabletă și peste 300 de lei din cutia milei. Agentul de pază l-a surprins pe bărbat în timp ce fura, iar acesta a fugit printre morminte, cu paznicul pe urmele lui. În timp ce fugea prin cimitir, bărbatul a scăpat tableta furată. „A fost observat în timp ce sustrăgea, observat de un agent de pază. A fugit, dar a fost prins de către polițiști, întrucât firma de pază a alertat poliția, în biserică fiind montat un sistem antiefracție”, au precizat reprezentanții Poliției Buzău.

Bărbatul este acum cercetat pentru furt calificat, însă este recidivist, susțin surse judiciare.

Toni Greblă, achitat definitiv la instanța supremă

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a fost achitat definitiv, ieri, de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul în care era judecat pentru trafic de influență, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, constituirea unui grup infracțional organizat și fals în declarații. Toni Greblă a fost achitat și de prima instanță, în mai 2018.

Fostul senator și judecător al Curții Constituționale Toni Greblă a fost trimis în judecată în 9 septembrie 2015. Procurorii arătau, în actul de inculpare, că în perioada 2010-2015 Toni Greblă, care a deținut succesiv funcția de senator și judecător la CCR, ar fi pretins de la omul de afaceri Ion Bîrcină folosease necuvenite constând în asigurarea unui autoturism în valoare de 56.000 de euro și folosirea gratuită a unui telefon înregistrat pe o firmă.

De asemenea, notau procurorii DNA, în octombrie 2012, acesta ar fi fost susținut în campania electorală cu lipirea a 20.000 de afișe și alte materiale electorale în valoare de 9.000 de lei. În schimb Greblă i-ar fi promis finului său Bîrcină că va interveni și determina diferiți funcționari publici să îndeplinească și să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuțiile de serviciu ale acestora, astfel încât firmele controlate de Bîrcină să obțină contracte comerciale sau alt tip de facilități comerciale.

DNA: 34 de inculpați au fost condamnați definitiv în luna mai

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat ieri că, în cursul lunii mai, în dosarele instrumentate de procurorii anticorupție au fost condamnați 34 inculpați prin 20 hotărâri judecătorești definitive.

Potrivit DNA, printre persoanele condamnate definitiv se află un președinte de consiliu județean, un viceprimar municipiu, un președinte ANAF, un director de la compania “Loteria Română”, șase persoane din conducerea unei direcții județene de protecția copilului, 3 avocați, un executor judecătoresc. Pedepsele dispuse de judecători față de cei 34 inculpați variază între 6 ani închisoare și amendă penală.

Audieri la Parchet în cazul adopției Sorinei

Asistenta maternală care a avut grijă de Sorina, fetița de 8 ani dată spre adopție unei familii de români din SUA, a fost audiată, miercuri seară, timp de mai multe ore, de către procurorii Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ).

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, contestă în instanță decizia judecătorilor prin care fetița din Baia de Aramă a fost dată spre adopție și a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către minoră. Printr-o acțiune adresată Curții de Apel Craiova, a fost formulată o cerere de revizuire a Deciziei civile nr. 4 din 23 aprilie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Craiova, prin care s-a dispus încuviințarea adopției internaționale a minorei, solicitându-se schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod de procedură civilă a fost solicitată și suspendarea executării acestei hotărâri. De asemenea, procurorul general a cerut în instanță interzicerea părăsirii teritoriului României de către fetiță, până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova și la SIIJ. Procurorii SIIJ au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, fapte în legătură cu judecarea dosarului având ca obiect cererea de adopție internațională a fetiței, respectiv instrumentarea dosarului penal în care procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a efectuat, săptămâna trecută, o percheziție la domiciliul asistentului maternal pentru a o lua pe fetiță.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.