Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Se pregătesc primele măsurile de relaxare

Ziarul de Vrancea
28 feb 2022 837 vizualizări

Printre acestea se află eliminarea certificatului verde la intrarea în marile magazine, creșterea limitei, de la 30% la 50% a capacității maxime la activitățile culturale și sportive și evenimente private cu maximum 200 de persoane

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunțat, ieri, că s-a atins deja parametrul privind 50%din paturile de la terapie intensivă libere, astfel că Ministerul a propus Guvernului României o serie de măsuri de relaxare în perioada imediat următoare.

Rafila a arătat că se înregistrează o scădere constantă, la nivelul tuturor indicatorilor, evoluția ratei de pozitivitate care a ajuns la 15% din totalull testelor precum și un trand descendent al deceselor și al persoanelor internate la ATI. “Acest trend care a dus la o cifră de sub 50% ne-a făcut să propunem Guvernului României și CNCSU adoptarea unui set de măsuri, pentru perioada imediat următoare”, a spus ministrul. “Estimăm ca într-o săptămână sau două să ajungem sub 1.000 de cazuri pe zi”, a mai arătat ministrul.

Alexandru Rafila a prezentat și măsurile de relaxare propuse a intra în vigoare:

1. Accesul fără certificat electronic COVID în centrele comerciale, în instituțiile publice, pensiuni și restaurante

2. Creșterea limitei, de la 30% la 50% a capacității maxime a spațiului, fără restricții de interval orar, pentru competiții sportive, activitățile din cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole, concerte în aer liber, conferințe, workshop-uri, săli de sport și piscine

3. Se permite organizarea evenimentelor private, cu participarea a maximum 200 de persoane.

4. Masca nu se va mai utiliza în mediul exterior, însă purtarea măștii rămâne obligatorie în spațiile publice închise și este recomandată în spațiile deschise aglomerate.

Ce măsuri vor fi păstrate:

1. Posibilitatea izolării și carantinării persoanelor care sosesc din țări cu risc epidemiologic ridicat

2. Menținerea testării săptămânale a personalului de îngrijire și de asistență, a personalului de specialitate și auxiliar din centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice

3. Menținerea măsurilor de dezinfecție și igienă în mijloacele de transport public

“Noi ne menținem poziția, că ar trebui, cel puțin o anumită perioadă, până vedem ce se întâmplă activitățile să rămână închise în baruri, cluburi și discoteci, unde în mod evident interacțiunile sunt mult mai frecvente și oamenii au alt tip de comportament”, a mai spus Rafila.

Ministrul Sănătății a mai arătat că se păstrează și recomandarea de telemuncă și utilizarea programului de muncă decalat în instituțiile publice centrale și locale.

Mureșan: UE trebuie să-i ofere Moldovei ceea ce îi oferă și Ucrainei

„Uniunea Europeană trebuie să ofere Republicii Moldova exact ceea ce îi oferă și Ucrainei. Dacă oferim Ucrainei o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană, atunci trebuie să oferim exact același lucru și Republicii Moldova, a transmis, ieri, deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova. “Am văzut în ultimele zile cum Republica Moldova a acționat coordonat cu statele membre ale Uniunii Europene pentru sprijinirea victimelor din Ucraina. A acționat ca un stat european, în baza principiilor și valorilor europene. Vedem, de un an de zile, cum majoritatea proeuropeană de la Chișinău implementează reformele necesare integrării europene și dorește o mai mare apropiere de UE. Tocmai de aceea am și propus săptămânile trecute ca Uniunea Europeană să ofere Republicii Moldova în viitorul apropiat un statut preliminar de aderare, prin integrarea ei în piața unică a UE”, a scris Siegfried Mureșan.

Potrivit eurodeputatului PNL, “cu cât oferim o perspectivă mai clară de integrare europeană țărilor care își doresc acest lucru, precum Ucraina și Republica Moldova, cu atât le încurajăm mai mult să se reformeze și să se modernizeze, iar securitatea și stabilitatea Uniunii Europene depind de siguranța și stabilitatea țărilor din Vecinătatea estică. Republica Moldova și Ucraina sunt la fel de importante. “Vom avea mult de lucru, sunt multe lucruri de îndeplinit, atât din partea Ucrainei și Republicii Moldova, cât și din partea Uniunii Europene, până la aderarea propriu-zisă a acestor țări. Acum este momentul să spunem Moldovei și Ucrainei că locul lor este în Uniunea Europeană. Acum este momentul să oferim ambelor țări o perspectivă mai clară și să începem procesul de aderare” mai spune Mureșan.

DIICOT: Autoradicalizarea românilor, principalul risc terorist

România nu se confruntă în prezent cu un fenomen terorist, deoarece a scăzut numărul persoanelor venite în țară care aveau legături cu entități teroriste, însă principalul risc îl reprezintă autoradicalizarea unor cetățeni români, care fac propagandă pentru organizații teroriste străine cu ideologie islamistă, susține DIICOT în raportul de activitate pe anul 2021. “Ca urmare a măsurilor restrictive privind deplasarea persoanelor, impuse în spațiul european, dar nu numai, a scăzut numărul (foștilor) membri sau al persoanelor având legături cu entități teroriste, ajunse în România. Susținătorii din țara noastră ai unor organizații teroriste au continuat să deruleze unele activități de sprijin, însă acestea au fost lipsite de consistență și amploare. În continuare, (auto) radicalizarea unor cetățeni români reprezintă principalul risc, persoanele care parcurg acest proces efectuând activități de propagandă pentru organizații teroriste străine cu ideologie islamistă. Mediul cel mai frecvent utilizat pentru desfășurarea activităților infracționale de acest tip este online, iar categoria principală de risc o reprezintă persoanele minore”, se arată în raportul de activitate al DIICOT.

DIICOT mai susține că nu sunt previzionate modificări substanțiale în anul 2022 în ce privește natura și nivelul amenințării teroriste în România, iar principalul risc de origine externă l-ar putea reprezenta încercările de tranzitare a frontierelor naționale de către persoane asociate sau susținătoare ale entităților teroriste sau radicale.

Parlamentarii USR se retrag din grupul parlamentar de prietenie cu Federatia Rusă

Senatorii Cristi Berea, Dan Ivan și deputatul Victor Ilie s-au retras din grupul parlamentar de prietenie cu Federația Rusă, în urma invaziei Ucrainei. Parlamentarii USR au anunțat că vor continua să militeze pentru încetarea focului și rezolvarea pașnică a conflictelor, respectarea integrității teritoriale a Ucrainei în granițele ei consemnate în tratatele internaționale, condamnând, în același timp, invazia rusească și oferind sprijin forțelor democratice din Rusia.

“Războiul pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei și care a condus la moartea a sute, poate chiar mii de civili, mă face să părăsesc grupul de prietenie cu Federația Rusă. Sunt de părere ca în aceste momente, Rusia trebuie să suporte toate consecințele economice și diplomatice ale actelor de barbarie comise împotriva civililor și izolată pe toate planurile”, a spus Cristi Berea.

Șofer agresiv, oprit în trafic după o urmărire și scos din autoturism de către mascați

Un șofer nemulțumit că polițiștii nu i-au ridicat permisul de conducere al unui alt șofer, cu care acesta a avut o neînțelegere în trafic, s-a luat la ceartă cu agenții de la Biroului Rutier Craiova, cărora le-a adresat injurii. Ulterior, bărbatul a fugit cu mașina, fiind oprit după o urmărire în trafic și scos din autoturism de către echipaje de la Serviciului de Acțiuni Speciale al Poliției.

Incidentele au avut loc, ieri, pe străzile din municipiul Craiova.

Conform reprezentanților instituției, bărbatul a oprit lângă echipajul de Poliție pentru a reclama un alt șofer care nu i-a acordat prioritate de trecere într-o intersecție și le-a cerut polițiștilor să-i ridice permisul de conducere al celuilalt șofer, iar când agenții i-au explicat că procedurile sunt altele, iar un conducător auto nu poate fi reclamat în baza unei reclamații verbale, șoferul le-a vorbit urât polițiștilor, după care a plecat. “S-a procedat la urmărirea autoturismului și întrucât conducătorul auto nu a oprit la semnalul polițiștilor, după aproximativ 1,5 km acesta a fost blocat. După oprire, conducătorul auto, a refuzat să coopereze cu polițiștii și a blocat portierele autoturismului pe interior”, precizează IPJ Dolj.

În cele din urmă, la fața locului au fost chemați luptătorii Serviciului de Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Dolj, care l-au scos pe șofer din autoturism.

Acesta a fost legitimat, fiind vorba de un bărbat de 47 de ani, din comuna Iancu Jianu, județul Olt.

Iohannis: Se impune creșterea bugetului de Apărare

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, după ședința CSAT, că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5% și realizarea independenței energetice a României. Președintele a afirmat că actuala criză arată că sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României, pe două dimensiuni, două obiective strategice. “În primul rând este nevoie de creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare de la 2%, cât este în prezent, la 2,5%. În al doilea rând, se impune realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile”, a spus șeful statului.

Avionul Suhoi 27 care a ajuns la Bacău s-a întors pe frontul din Ucraina

La solicitarea autorităților ucrainene, avionul militar Suhoi 27 aparținând Forțelor Aeriene Ucrainene a părăsit spațiul aerian al României astăzi, 1 martie, cu respectarea legislației naționale și internaționale, a anunțat marți, Ministerul Apărării Naționale.

Avionul Suhoi 27, fără a avea muniție la bord, a fost escortat de două aeronave de luptă tip Mig-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române până la limita spațiului aerian național, de unde a fost preluat de către aeronave ale Forțelor Aeriene Ucrainene.

Joia trecută, în prima zi de invazie a Rusiei, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române au escortat un Suhoi 27 aparținând Forțelor Aeriene Ucrainene, pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău.

Aproape 60 de persoane au rămas fără titlurile de „luptător” sau „erou martir” la Revoluție

Președintele Klaus Iohannis a semnat, ieri, decretele pentru retragerea titlurilor de “Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989”, “Erou Martir al Revoluției Române din Decembrie 1989”, respectiv de “Luptător cu Rol Determinant” pentru 58 de persoane.

Șeful statului a retras titlul de “Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989”, respectiv titlul de “Erou Martir al Revoluției Române din Decembrie 1989” pentru 11 persoane - Badea Nicolae, Balaci Nicolae, Dincă Anghel, Dragomirescu - Mihai Liviu, Grădinaru Dumitru, Hasenfratz Marcel, Ionescu Vasile, Kovacs Martin, Maftei Costică, Militaru Ion Gabriel, Vasilescu Valentin.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a retras pentru 47 de persoane titlul de “Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant”, în baza hotărârilor judecătorești definitive privind respingerea cererii de acordare a calității de “Luptător cu Rol Determinant”.

Potrivit Administrației Prezidențiale, șeful statului a retras acest titlu în cazul următoarelor persoane: Iordache Gabriel, Adetu Sorin, Burcea Gheorghe, Chelmea Corina, Imbria Ion, Lădărescu Nicolae, Lungu Pantelimon, Maieczki Petru, Popușoi Ioan, Toacșe Nicolae, Androne Gheorghe, Bia Marian, Bîrloiu Gheorghe, Bufa Gabriel, Cornea Gheorghe Daniel, Dărăbuț Ioan, Doța Vasile-Petru, Drăgostin Nicolae, Floca Valeriu, Garoiu Măriuca, Kiss Liliana-Marilena, Lăpădat Ioan-Alexe, Loaioș Vasile, Manciu Niculae, Mighiu Gigel, Molnar Endre, Neacșu Teodor, Neagu Doina, Neagu Eniko, Pasăre Ioan Traian, Pestreanu Vasile, Ruican Iulian, Călușaru Viorel, Șerbănescu Paul, Ștefan Ion, Tănase Armenia Tatiana, Tănase Ionel, Toacșe Daniel, Toacșe Ioan-Sorin, Todică Dănuț Valer, Todor Nicolae-Artistide, Coleșiu Bucur Ioan, Giurgiu Constantin-Ioan, Zamfir Ion, Crînganu Nicolae, Ionescu Maricica, Bădulescu Mihail Ovidiu.

Șeful statului a semnat, marți, și decretul privind conferirea titlului de “Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant” lui Popescu Marius.

Refugiații din Ucraina, primiți cu mărțișoare și flori

Refugiații din Ucraina care au intrat marți în România prin punctul de trecere a frontierei Sculeni au avut surpriza de a fi primiți cu lalele și mărțișoare de reprezentanții unei asociații nonguvernamentale.

“Cred că majoritatea celor care s-au implicat, inclusiv noi, facem cu tot sufletul aceste acte de caritate. Se vede pe fețele lor tristețea și durerea de a-și fi lăsat în urmă familiile, soții, fiii, să lupte pentru libertatea lor. Astăzi este 1 martie și am spus că e bine să aducem un zâmbet pe chipul femeilor, măcar pentru o secundă. Sunt mame disperate care sunt la volan și își au copilașii în brațe. Au nevoie de un moment de liniște, să se adune, să vadă pe ce drum apucă”, a declarat Elena Georgiana Dobrea, de la Asociația Farmecul Vieții.

De asemenea, la punctul de trecere a frontierei de la Sculeni voluntarii de la SMURD Iași și Crucea Roșie Iași oferă gratuit asistență medicală de prim ajutor celor care au nevoie, dar și alimente, apă, ceai cald și cafea.

Potrivit autorităților, marți, între orele 8 și 14, 451 de persoane din Ucraina au trecut frontiera dintre Republica Moldova și România pe la punctul de trecere Sculeni. Numărul este mai mare comparativ cu aceeași perioadă de luni, când 294 de persoane au trecut prin același punct de frontieră.

Majoritatea refugiaților care intră în România pe la vama Sculeni spun că doresc să ajungă la rude și prieteni stabiliți în țări din vestul Europei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.