Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Se eliberează primele cărți de identitate electronice

Ziarul de Vrancea
1 aug 2021 1004 vizualizări

Noul document va înlocui practic cartea de identitate în mod treptat, până în august 2031 n „buletinul” electronic poate fi solicitat pentru copii încă de la naștere n costul pentru eliberarea cărții de identitate electronică este de 14 euro

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat că, ieri, s-a dat startul emiterii cărții de identitate electronică, în cadrul unui proiect-pilot pentru care a fost ales municipiul Cluj-Napoca. “Suntem astăzi în fața unui moment crucial pentru ceea ce înseamnă atât parcursul instituțional al serviciilor publice, cât și facilitățile de care cetățeanul român va putea beneficia odată cu deținerea cărții electronice de identitate. Astăzi dăm startul emiterii cărții de identitate electronică în cadrul unui proiect-pilot pentru care am ales municipiul Cluj-Napoca”, a declarat Lucian Bode, luni, la Cluj-Napoca. Bode a explicat că acest document va înlocui actuala carte de identitate până în august 2031. “De asemenea, cartea electronică de identitate este recunoscută în afara granițelor țării. Un alt aspect este acela că acest document facilitează accesul cetățeanului la servicii publice prin preluarea funcționalității cardului de sănătate și implementarea unor servicii electronice de tip e-guvernare. Totodată, cetățenii trebuie să știe că poate fi solicitat de către părinți sau tutore legal pentru copiii lor, încă de la naștere, cu o valabilitate variabilă, în funcție de vârsta titularului. Această carte electronică de identitate poate fi solicitată pentru copii încă de la naștere”, a arătat ministrul de Interne.El a menționat că noul document conține elemente suplimentare de siguranță.

Ce riscă cei care refuză noul „buletin”

Bode a explicat că prin acest proiect vor fi emise 5.000 de cărți eletronice până la sfârșitul acestui an în Cluj-Napoca. El a explicat și în ce constă etapa a doua. “Urmează a doua etapă care noi estimăm că va dura patru, cinci luni, etapă în care va crește capacitatea de preluare cererii și volumul de cărți electronice de identitate emise, în scopul determinării nevoilor de producție pentru a ști exact cât trebuie să extindem producția pentru a avea totul pregătit la nivel național când vom începe să emitem aceste cărți de identitate la nivel național. Pentru implementarea ambelor etape sunt disponibile în acest moment 200.000 de cipuri”, a menționat ministrul de Interne. De asemenea, această carte de identitate va deveni obligatorie din august 2031. Eliberarea cărții electronice de identitate costă 14 euro.

Prezent la evenimentul de presă, Cătălin Giulescu, directorul Directiei pentru Evidenta Persoanelor (DEPABD), a explicat ce se întâmplă cu cei care nu-și doresc cartea electronică de identitate și care ar fi beneficiile acesteia. Acesta a spus că românii vor putea opta pentru o carte simplă de identitate și după data de 2 august 2031, însă doar ca act de identitate la nivel național. Cartea electronică de identitate îți permite să te identifici, să călătorești în spațiul UE și în statele care permit călătorii în baza acestui act de identitate, îți permite să te autentific în acest moment în sistemul Casei naționale de asigurări de Sănătate și într-un viitor foarte apropiat în interfețele administrației publice locale sau centrale oriunde te-ai afla pe glob. Cei care vor opta pentru cartea de identitate simplă vor putea să călătorească în baza pașaportului electronic. „Începând din 2 august 2031 doar cu documentele electronice se poate circula, indiferent că vorbim de pașaport sau de cartea electronică de identitate”, a precizat Cătălin Giulescu.

Un senator liberal suspectează implicarea serviciilor secrete în alegerile din PNL

Liderul senatorilor PNL Virgil Guran vorbește despre temerea unei posibile implicări a serviciilor de informații sau a altor organisme în competiția internă pentru șefia partidului. Liderul PNL Dâmbovița, susținător al lui Ludovic Orban la șefia formațiunii, explică faptul că președinții de filiale se tem că s-ar putea să se inventeze anumite probleme pentru unii dintre ei. „Există de regulă în România, din păcate, a existat un obicei să se mai implice și... hai să zicem anumiți oameni care dețin informații reale sau ireale, oameni care mai încearcă să forțeze nota. Cu alte cuvinte, după cum vedeți, mai apar în această perioadă președinți de organizații cărora li se scoate câte un dosar vechi-vechi sau chiar ceva nou și pueril deocamdată. Există această temere că se implică și anumite organisme care nu au ce căuta în această competiție politică”, a afirmat Virgil Guran, ieri la RFI.

Întrebat dacă se referă la DNA, Guran a precizat că „nu neapărat DNA”. Chestionat dacă ar fi vorba despre serviciile de informații, liderul senatorilor PNL a replicat: „Este posibil la un moment dat și acest lucru, dar într-adevăr, acest lucru trebuie probat. Eu cred că mai mult, Ludovic a atras atenția că nu trebuie să se întâmple ceea ce trebuie să recunoaștem că în România s-a mai întâmplat în trecut și că nu este bine în momentul de față să se întâmple. Deocamdată nu am văzut să aibă probleme deosebite anumiți președinți de județe, dar se tot vehiculează această idee. Sper să rămână la statutul de discuții și nu ceva concret”. De asemenea, întrebat unde se vehiculează astfel de informații, Guran a spus: „După cum vedeți și în presă și în partid, în mod deosebit. Deci sincer, există discuții între noi, între președinți, că s-ar forța nota, că... vin tot felul... dar eu sper să fie pure speculații”.

Întrebat dacă nu i se pare că astfel de opinii seamănă cu afirmațiile fostului președinte al PSD Liviu Dragnea, atunci când vorbea despre statul paralel și ingerințele serviciilor secrete, Virgi Guran a spus: „Da, într-adevăr”.

Moartea marinarului român: Bucureștiul cere explicații Teheranului

n ambasadorul Iranului a fost convocat la MAE

România condamnă “cu fermitate” și califică drept “absolut inacceptabil” atacul cu dronă comis asupra vasului „Mercer Street”, care s-a soldat cu pierderea vieții comandantului navei, cetățean român, “care a căzut demn la datorie”, a transmis ieri Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

MAE a precizat că, “având în vedere elementele prezentate de partenerii internaționali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat și, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicații de către autoritățile iraniene, fără întârziere, și își rezervă dreptul de a acționa în consecință, alături de partenerii săi internaționali, pentru un răspuns adecvat”. Ambasadorul Republicii Islamice Iran la București a fost convocat de urgență la MAE român în acest scop.

Totodată, ministerul reiterează că “atacul împotriva unei ținte civile, care a produs pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante, nu are nicio justificare și trebuie condamnat ferm la nivel internațional”.

SUA “sunt sigure că Iran a comis atacul criminal” asupra unui petrolier operat de un miliardar israelian în Marea Omanului, a anunțat, duminică, secretarul de stat Antony Blinken, alăturându-se Israelului și Regatului Unit.

Joi, petrolierul “Mercer Street” a fost ținta unui atac cu dronă în Marea Omanului. Atacul s-a soldat cu doi morți, un britanic care lucra pentru societatea de securitate Ambrey, și un membru al echipajului român.

De ani de zile, Israelul și Iran se înfruntă direct sau indirect în Liban, în Siria și în Fâșia Gaza. Însă în ultimele luni această rivalitate s-a mutat pe mare, odată cu apariția unei misterioase serii de sabotaje și atacuri, notează AFP.

Cei cinci adolescenți înecați în Siret erau din județul Neamț

Cei cinci adolescenți care s-au înecat, duminică, în râul Siret, pe raza comunei băcăuane Filipești, erau din județul Neamț, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, inspectorul principal Cătălina Păduraru. “În jurul orei 18.20, polițiștii din Buhuși au fost sesizați, prin 112, că șapte persoane au intrat în râul Siret, iar cinci dintre ei nu au mai ieșit la suprafața apei. Din primele cercetări s-a stabilit că șapte tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, toți din județul Neamț, ar fi mers la scăldat în râul Siret, pe raza comunei Filipești, iar la un moment dat cinci dintre ei au fost luați de curenții de apă. Toți cinci au fost scoși din apă de pompieri însă, din păcate, au decedat”, a precizat Păduraru. Două dintre victime aveau 14 ani, alte două - 17 ani iar una, 18 ani. Cercetările continuă în cadrul unui dosar de ucidere din culpă pentru a se stabili exact cum s-a produs tragedia.

Șapte ani de închisoare pentru un agresor sexual din Capitală

Un bărbat de 46 de ani - actor și model - suspectat că în lunile noiembrie-decembrie 2020 a amenințat cu un cuțit mai multe femei, pe străzi din București, pentru a le agresa sexual, a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare. Decizia instanței poate fi atacată însă cu apel. Judecătoria Sectorului 5 l-a condamnat pe Alexander Zudor la 5 ani și 4 luni de închisoare pentru viol (faptă comisă în 1 noiembrie 2020), la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru tentativă de viol (comisă în 5 decembrie 2020) și la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru tentativă la viol (infracțiune din 15 decembrie 2020). Pedepsele au fost contopite. Totodată, bărbatului i-au fost interzise mai multe drepturi și va trebuie să plătească 5.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Dan Barna a discutat despre vaccinare cu Patriarhul Daniel

Liderul USR PLUS Dan Barna l-a vizitat ieri pe Patriarhul Daniel, iar în urma discuțiilor acesta a precizat că este optimist și toate vocile importante în societate trebuie să aibă greutate și să fie prezente în campania de vaccinare împotriva COVID-19. Întrebat despre posibilitatea ca și în țara noastră angajatorii să impună angajaților să se vaccineze, Barna a spus că „e foarte clar că România nu e o țară pe altă planetă decât celelalte”, iar „în măsura în care lucrurile ajung într-o situație delicată, vom lua măsurile necesare la acel moment”. „Dacă reușim să creștem cifra de persoane vaccinate, avem șansa să trecem cumva mai ușor pentru acest val patru, pentru că cifrele nu mint. Sunt reci și foarte precise. Am văzut și datele de la noi din țară. Înțeleg că toate persoanele care, din păcate, au decedat din cauza pandemiei, erau persoane nevaccinate. Înțeleg că cea mai mare parte, undeva la 87% dacă îmi amintesc bine cifra, dintre persoanele infectate acum sunt persoane nevaccinate și relativ în puținele situații în care au contractat și tulpina Delta au avut simptome foarte ușoare”, a completat Barna.

Un deputat AUR a demisionat din partid

Deputata Anamaria Gavrilă a anunțat ieri că demisionează din AUR și va activa ca parlamentar independent. Ea a explicat că atunci când s-a înscris în partid credea că a găsit o echipă care vrea să arate că poate face o politică diferită, în slujba cetățeanului, însă totul a rămas la nivel de slogane.

„Am fost dezamăgită să constat că, după un an de activitate și contribuția mea semnificativă la campania locală unde AUR a reușit să obțină nu unul, ci doi consilieri locali, singurii consilieri locali AUR într-un municipiu reședință de județ, nu există o echipă pe care să pot conta atunci când vine vorba de a-i ajuta pe deveni. (...) Voi susține orice proiect al oricărui partid de care sunt convinsă că îi va ajuta pe români”, a scris Anamaria Gavrilă, luni pe Facebook.

Procurorii au contestat decizia de liberare condiționată a fostului primar Gheorghe Nichita

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani au contestat decizia instanței de liberare condiționată a fostului primar al municipiului Iași, Gheorghe Nichita, aflat în detenție în Penitenciarul Botoșani. Procurorii au depus, luni, la Judecătoria Botoșani o contestație, după ce vineri magistrații acestei instanțe au admis cererea Penitenciarului Botoșani de punere în libertate a fostului edil șef al Iașiului, condamnat la cinci ani de închisoare pentru corupție. Gheorghe Nichita se află încarcerat în Penitenciarul Botoșani. El a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, după ce ar fi cerut și primit mită 10% din valoarea proiectului european Sistemul de Management al Traficului din municipiul Iași.Nichita a ajuns în penitenciar pe 5 august 2020. Pe 29 septembrie 2020, magistrații Tribunalului Iași l-au condamnat pe fostul primar la cinci ani și două luni de închisoare într-un alt dosar, însă sentința nu este definitivă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.