Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE Se despart apele în justiție: magistrați versus magistrați

Ziarul de Vrancea
10 mar 2019 458 vizualizări

Cele trei asociații ale magistraților care au cerut abrogarea integrală a OUG 7 critică delimitarea de proteste a unor președinți de curți de apel și tribunal n este un demers insignifiant a 0,8% dintre magistrații români, susțin asociațiile

Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” transmit din nou că modificările aduse Ordonanței 7 printr-o nouă OUG ignoră voturile a mii de magistrați și spun că protestele aparțin miilor de judecători și procurori români care le desfășoară zilnic. Cele trei asociații mai spun că delimitarea de proteste a 31 de președinți sau vicepreședinți de curți de apel, respectiv 30 de președinți sau vicepreședinți de tribunale, reprezentând 1,3% din judecătorii din România, respectiv 0,8% din magistrații români, fără a avea mandate de reprezentare din partea colegilor lor, constituie un demers insignifiant, fără influență asupra majorității judecătorilor și procurorilor din România. "Opinia unui președinte de instanță, care are rol exclusiv administrativ într-o instanță, nu are o valoare mai mare decât opinia unui simplu judecător, între judecători neexistând subordonare ierarhică. Ne întrebăm retoric ce soluție întrezăresc și ce anume au întreprins în acest sens acești judecători cu funcții de conducere sau Consiliul Superior al Magistraturii, în contextul în care Guvernul nu a ținut seama nici măcar de mandatul de negociere dat președintelui CSM, introducând texte noi prin O.U.G. nr.12/2019, nesupuse avizării CSM sau dezbaterii magistraților?", spun reprezentanții celor trei asociații ale magistraților. Ei reafirmă că adoptarea unor ordonanțe de urgență ale Guvernului cu privire la sistemul judiciar, fără respectarea unor rigori minime de transparență decizională și fără consultarea reală și efectivă a corpului magistraților, este contrară angajamentelor internaționale ale statului roman.

Aproximativ 30 de președinți și vicepreședinți ai curților de apel au cerut duminică CSM să ia măsuri în legătură cu formele radicale de protest ale unor magistrați, susținând că judecătorul Cristi Danileț nu este reprezentativ pentru justiția din România.

Liviu Pop: Este inacceptabil actorii să susțină proteste ilegale ale magistraților

Secția specială de anchetare a magistraților nu este un instrument politic, declară la RFI senatorul PSD Liviu Pop. El crede că magistrații care protestează față de OUG 7 se tem că la un moment dat vor răspunde pentru abuzurile săvârșite și pentru încălcarea legii. În opinia sa, este inacceptabil ca actorii sau oricine altcineva din societate să susțină proteste ilegale ale procurorilor și judecătorilor față de această ordonanță. "Nu putem discuta de abrogarea OUG 7, chiar dacă circulă foarte multe fake-news-uri. Eu nu înțeleg de ce actorii ies să ceară abrogarea unui articol inexistent și de ce n-au ieșit să protesteze față de articolele din protocoalele cu SRI-ul, articole declarate neconstituționale, articole în care se vorbește explicit de subordonarea procurorilor față de ofițerii SRI și de implicarea ofițerilor SRI în instrumentele dosarelor penale. Îi întreb pe actori de ce n-au ieșit atunci în stradă. În OUG 7 nu există nici un articol care să pună justiția în subordinea politicienilor. Din punctul meu de vedere, este inacceptabil ca actorii sau oricine altcineva din societate să susțină proteste ilegale ale procurorilor și judecătorilor împotriva OUG 7", a afirmat Pop.

Consiliul Național al Elevilor: Anul acesta, dăm foaia goală la simulările naționale

Consiliul Național al Elevilor a transmis, cu ocazia susținerii simulărilor la Evaluarea Națională, că metodele de evaluare din sistemul românesc de învățământ nu se pliază pe nevoile și interesele actuale și îi îndeamnă pe elevi să dea foaia goală la testele care se desfășoară de luni până miercuri. ”Consiliul Național al Elevilor, structura reprezentativă a elevilor din România, dorește să aducă în atenția publică (mai ales vouă, elevilor pe care îi reprezentăm) o problemă care este cunoscută tuturor: metodele de evaluare din sistemul nostru de învățământ nu se pliază pe nevoile și interesele actuale. De aceea, dar și pentru a responsabiliza toți decidenții care până acum nu ne-au luat în serios, invităm elevii din România să ni se alăture în protestul prin care ne opunem modului în care sunt organizate simulările examenelor naționale. Mai mult decât orice altceva, o facem pentru generațiile viitoare, pentru că ele nu trebuie să fie asemenea nouă, o generație de sacrificiu, o generație de cobai ai Ministerului Educației Naționale. Modificările nefundamentate din acest an ne fac să refuzăm a fi părtași la acest experiment, unde examenele par a deveni un scop, nu un mijloc”, au transmis reprezentanții Consiliului Național al Elevilor. Aceștia susțin că simulările nu evaluează competențele, ci doar cunoștințele.

”Nu ne vor evalua capacitatea de a gândi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informațiile care ne-au fost dictate la clasă. Simulările au ajuns să fie experimentul ministerului, nu experiențele noastre de învățare, iar acest lucru ne motivează să ne ridicăm în fața tuturor acestor nedreptăți, printr-un protest: fie dând foaia goală, fie scriind tot ceea ce este greșit la sistem, transformându-ne foaia de examen într-un manifest față de învățământul românesc. Dăm foaia goală pentru că schimbările nefundamentate nu sunt soluția în educație: pentru că atunci când regulile se schimbă în timpul jocului, ești îndreptățit să ieși din joc. Itemii de tip obiectiv nu au fost etalonați, iar noi, deși suntem beneficiarii direcți ai educației, nu am fost consultați. Mai mult decât atât, suntem constrânși să acceptăm schimbările făcute din pix care încep să caracterizeze sistemul de învățământ românesc”, mai spun elevii. Aceștia susțin că ministerul vrea niște cobai, niște procente dintr-o diagramă și nimic mai mult.

Aproximativ 350.000 de elevi sunt așteptați să susțină, începând de luni, simularea Evaluării Naționale la care participă, în premieră, și elevii clasei a VII-a pe lângă cei de clasa a VIII-a. Rezultatele vor fi comunicate în 22 martie

Corina Crețu, scrisoare către Guvern privind spitalele regionale

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a transmis o scrisoare premierului român Viorica Dăncilă, prin care îi solicită acesteia să comunice la Bruxelles poziția oficială a Guvernului în privința celor trei spitale regionale de la Iași, Cluj și Craiova. În scrisoarea adresată prim-ministrului român, Corina Crețu precizează că sprijinirea implementării cu succes și la timp a celor trei spitale regionale rămâne prioritatea zero pentru ea și Comisia Europeană.

„În acest sens, este esențială accelerarea pregătirii proiectelor și îmbunătățirea orientării și a coordonării în cadrul ministerelor de resort (Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Dezvoltării Regionale). Chiar dacă s-au înregistrat progrese în ceea ce privește pregătirea studiilor de fezabilitate, evaluarea impactului asupra mediului și consolidarea capacității administrative a Unității de implementare a proiectelor din cadrul Ministerului Sănătății, graficul general rămâne încă neclar, sub presiunea timpului”, se arată în scrisoarea Corinei Crețu.

Potrivit comisarului european, este necesar ca termenele limită să fie respectate și cele trei faze de implementare a proiectelor - construirea, dezafectarea sau reconversia vechilor instalații, după caz, precum și formarea personalului - să progreseze în paralel. În acest sens, comisarul european Corina Crețu solicită autorităților române să prezinte o planificare clară și să valideze în cel mai scurt timp atât cadrul de intervenție pentru întregul proiect, cât și termenele de implementare, urmând ca apoi acestea să fie comunicate în cel mai scurt timp Comisiei. În același timp, comisarul european Corina Crețu menționează că sunt „trei aspecte critice care trebuie să fie abordate de către autoritățile române înainte ca solicitarea pentru proiectul major privind construcția celor 3 spitale regionale să fie transmisă Comisiei Europene:

-Deficitul de finanțare de aproximativ 1,2 miliarde de euro, conform estimărilor Băncii Europene de Investiții;

-Revizuirea modelului prin care cele trei spitale regionale vor fi finanțate, odată ce vor fi date în exploatare, pentru a se asigura adaptările necesare cu privire la gestionarea și mecanismele de finanțare, astfel încât noile investiții să acopere costurile operaționale preconizate;

-Proiectul trebuie să îndeplinească obiectivele strategiei naționale de sănătate la nivel național și local, respectiv planurile regionale de asistență medicală și master-planurile de sănătate ale celor trei regiuni.”

Trei tineri reținuți pentru viol. Femeia, găsită decedată pe un câmp

Trei tineri din Vaslui au fost reținuți, fiind acuzați că au violat o femeie pe care au lăsat-o pe câmp unde a fost găsită decedată. Potrivit Poliției Vaslui, femeia de 49 de ani a fost găsită decedată, sâmbătă, în jurul orei 14.00, pe un câmp între localitățile Ghergheleu și Iaz. Femeia era decedată, iar în urma cercetărilor s-a constatat că fusese victima unui viol. Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui care fac cercetări pentru omor și viol.

Trei tineri cu vârste cuprinse între 16 și 22 de ani au fost reținuți în acest caz. Ei sunt suspectați că au violat femeia, după care au abandonat-o pe câmp unde au lăsat-o să moară. Victima a fost găsită moartă, la trei zile după agresiune. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, în urma cercetărilor, anchetatorii au stabilit că agresiunea a avut loc pe 6 martie, pe drumul ce leagă localitățile Ghergheleu, comuna Codăești de Iaz, comuna Solești. În ziua respectivă, femeia ar fi lucrat cu ziua la patronul unui magazin din localitate, iar la finalul programumului ar fi mers să-și ridice banii și mâncarea. La un moment dat, ea ar fi intrat în discuție cu un tânăr de 22 ani, care, în momentul în care a plecat la toaletă, a urmărit-o și ar fi urcat-o cu forța într-o căruță unde mai erau doi tineri. Pe un drum dintre cele două localități, ar fi fost comis violul, iar victima

a fost abandonată, fiind descoperită trei zile mai târziu. Dispariția femeiii a fost sesizată încă de pe 7 martie de către patronul  magazinului care a găsit o parte din hainele femeii în toaletă.

PMP, mandat pentru excluderea Fidesz din PPE

Colegiul Național al PMP a hotărât ieri, cu unanimitate de voturi, să dea un mandat de susținere propunerii de excludere a Fidesz, partidul premierului ungar Viktor Orban, din PPE. "Nu vă spun cum să votați, dar eu voi supune la vot mandatul domnului Eugen Tomac la această întâlnire a PPE în care se stabilește soarta Fidesz-ului. În opinia mea, Fidesz-ul care guvernează Ungaria încalcă grav Tratatul de la Lisabona, Tratatul UE, nu acceptă să mai respecte ce a semnat la aderare. Că a fost de acord și cu competențele partajate în care are prioritate UE, și cu competențele exclusive și cu Justiția, cu libertatea presei, cu toate cele. Deci, după părerea mea, a tolera în interiorul PPE un astfel de comportament la un partid care guvernează este o eroare", a precizat președintele onorific al PMP, Traian Băsescu. El a adăugat că s-ar putea să fie partide din PPE care să voteze pentru rămânerea Fidesz-ului, dar a arătat că PMP nu se va afla printre ele. "Dacă luăm măcar și mesajul ticălos care s-a dat de la Budapesta ieri, pentru manifestația din secuime legată de autonomie, noi nu avem cum să susținem rămânerea în PPE a lui Viktor Orban. Probabil își va găsi locul la marxiștii progresiști, unde dezordinea și lipsa de respect pentru legi sunt un mod de a face politică, dar nu în PPE, care are totuși meritul că de vreo 15 ani duce corabia UE înainte, într-un fel sau altul, fără să spun că UE e neapărat ce am dorit sau ce ne-am visat. Dar bună - rea cum e, cu plusurile și cu minusurile ei, garantează pacea și posibilitatea unei prosperități viitoare inclusiv pentru români", a spus Traian Băsescu.

Pe data de 20 martie se va vota în PPE propunerea de excludere a Fidesz.

Dragnea, iritat că Facebook a închis pagini de propagandă a PSD

Liviu Dragnea a minimizat ieri decizia Facebook de a închide patru pagini, 26 conturi de F­acebook și un grup din România care făceau parte dintr-o rețea ce opera în România prin conturi false, dar și reale create de apropiați ai PSD, afirmând că rețeaua socială poate „să închidă tot PSD-ul”. „Am auzit știrea, dar nu știu detalii, dar dacă trebuie să închidă, poate să închidă tot PSD-ul că până la urmă asta e”, a spus Dragnea, întrebat de ziariști cum comentează anunțul gigantului rețelelor sociale. O ziaristă a replicat: „Vorbim despre Facebook”. „Am înțeles, despre Dumnezeu, știu. Nu știu detalii, domnișoară”, a răspuns Dragnea.

”Am eliminat 30 de pagini grupuri și conturi din România, parte a unei rețele coordonate menite să inducă oamenii în eroare. Clonau pagini care imitau surse reale de știri, dar postau conținut partizan pro PSD”, a spus săptămâna trecută, într-un interviu telefonic, Nathaniel Gleicher, șeful pentru cyber-security al Facebook. ”Au făcut tot ce au putut pentru a-și ascunde identitatea, dar analizele noastre arată că o parte din activitate a fost legată de un om din partidul de la putere, PSD”, a mai spus oficialul companiei. El a adăugat că aceste conturi eliminate aveau 1.500 de urmăritori (followers) și bugetul de publicitate a fost mic, 650 de dolari. Primele reclame au fost postate de în 2013, ultimele, în 2019.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.