Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Scenariul lui Gheorghiță: Un milion de infectări pe zi în Marea Britanie

Ziarul de Vrancea
15 dec 2021 889 vizualizări

Cel puțin în aglomerările urbane, este imposibil ca cineva să scape fără să ia virusul, a atras el atenția, vorbind despre creșterea exponențială de cazuri cauzată de noua variantă omicon

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a afirmat ieri că în Norvegia se poate ajunge la 300.000 de cazuri pe zi de la 1.000 în prezent, iar în Marea Britanie la un milion de cazuri pe zi de la câteva zeci de mii în prezent, dacă nu vor fi luate măsuri ferme de limitare a transmiterii coronavirusului.

Gheorghiță a fost întrebat, ieri, într-o conferință de presă, dacă ne așteptăm ca valul 5 al pandemiei să ajungă mai repede decât este estimat.

“Uitându-mă la situația epidemiologică din țările vest europene, în mod deosebit ceea ce se întâmplă în Danemarca, ceea ce se întâmplă în Norvegia, în Marea Britanie, dar și în celelalte țări limitrofe, există o creștere exponențială a numărului de cazuri, din ce în ce mai multe cazuri sunt generate de varianta Omicron, care are o transmisibilitate categoric mult mai mare, iar această transmisibilitate probabil că este explicată de cel puțin doi factori și anume o multiplicare a virusului mult mai accelerată, dar și o capacitate de a ocoli răspunsul imun, fapt care duce la transmisibilitatea crescută. Sunt deja date care sugerează și transmiterea aerogenă, prin aerosoli, nu doar prin picături de secreții respiratorii, ceea ce o facem mult mai contagioasă, mai ales în spații închise, slab ventilate”, a explicat el. El a menționat că țările cel mai bine protejate în fața noii variante sunt cele cu rata ridicată de vaccinare. “În Norvegia, experții spun că, fără introducerea unor măsuri cât se poate de clare și de ferme de limitare a transmiterii, se poate ajunge la aproximativ 300.000 de cazuri de infectări pe zi de la 1.000 cât există în momentul de față, iar în Marea Britanie se așteaptă, fără introducerea unor măsuri ferme de limitare a răspândirii, la peste 1 milion de cazuri noi pe zi de la circa 70-75.000 cât sunt în momentul de față. Deci impactul pe transmitere este uriaș, nu știm măsura în care într-adevăr persoanele vulnerabile care nu sunt vaccinate sau care nu au istoric de trecere prin boală vor face sau nu forme ușoare de îmbolnăvire și nu cred că e bine să experimentăm pe noi acest lucru”, a explicat Gheorghiță.

El a spus că, deocamdată, este nerelevant faptul că infectările cu Omicron sunt mai ales cazuri asimptomatice sau cu evoluție ușoară, pentru că este vorba despre persoane vaccinate sau care trecuseră prin boală deja.

„Să nu plecăm de la ideea că nouă nu o să ni se întâmple, că o să scăpăm și de data asta și nu o să ne infectăm. La cât de contagioasă este această variantă, din punctul nostru de vedere este puțin probabil ca cel puțin în zonele cu densitate populațională mare să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus”, a avertizat Valeriu Ghoerghiță.

Când vine valul 5

Valul 5 al pandemiei este așteptat în România la finalul lunii ianuarie, cel târziu la începutul lunii februarie, cu număr mare de cazuri, potrivit autorităților. „Având în vedere ultimele informații despre varianta Omicron, ne așteptăm la un număr relativ mare de cazuri, dar cu simptomatologie mai ușoară, așa-numite cazuri verzi în sistemul de triaj de urgență. Una dintre solicitări a fost să încerce să identifice spații pentru o eventuală extiundere a Unităților de Primiri Urgențe, în situația în care este necesară suplimentarea acestor spații pentru pacienții pozitivi cu simptomatologie ușoară, pentru triaj, tratament. Din toate estimările pe care le-am primit, ne așteptăm ca spre sfârșitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie să ne confruntăm cu o recrudescență a cazurilor și cu al cincilea val”, a declarat Călin Alexandru, reprezentant al DSU.

Sondaj: Biserica nu trebuie să se implice în problema vaccinării

Biserica nu trebuie să se implice în niciun fel în problema vaccinării, pentru că nu este treaba ei, consideră majoritatea românilor, potrivit “Barometrului Vieții Religioase”.

Conform sondajului, la enunțul “Biserica nu trebuie să se implice în niciun fel în problema vaccinării pentru că nu este treaba ei”, respondenții s-au declarat în proporție de 57,0% - total de acord; mai degrabă da - 16,7%; mai degrabă nu - 15,9%, iar 9,9% se declară în dezacord total cu afirmația.

Părerile sunt împărțite în privința întrebării “Este normal ca Biserica să recomande credincioșilor să se vaccineze împotriva COVID-19”, 22,4% dintre participanții la studiu fiind total de acord, 24,1% - mai degrabă da; 18,3% - mai degrabă nu, iar 34,7% se declară în dezacord total cu afirmația.

Un procent de 71,2% dintre români sunt total de acord cu enunțul potrivit căruia “Vaccinarea este o alegere a fiecăruia și nu are nicio legătura cu cât de credincios ești sau ce religie ai” și 60,0% se declară în dezacord total cu afirmația potrivit căreia “Biserica ar fi trebuit să recomande credincioșilor să refuze vaccinul”.

De asemenea, “Vaccinarea nu este împotriva religiei/credinței” consideră 52,2% dintre români (total de acord), iar 20,5% plasează răspunsul la “mai degrabă da”. 63,8% dintre respondenți sunt total împotriva afirmației potrivit căreia “Oamenii credincioși nu ar trebui să se vaccineze”.

În cine mai au încredere românii

Armata, Academia Română și Biserica ocupă primele locuri în privința încrederii românilor, potrivit aceluiași barometru, lansat de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române “Ion I. C. Brătianu” și Centrul de Cercetări Sociologice LARICS.

Potrivit sondajului, la întrebarea “Dumneavoastră câtă încredere aveți în următoarele instituții?”, românii au răspuns că au foarte multă și multă încredere în Armată (67,23%), Academia Română (64,7%) și Biserică (62,4%). Pe locurile următoare se situează primăriile din localitățile respondenților (45,1%), Poliția (44%), Presa (20,4%), Președinția (14,6%), Parlamentul (14%) și Guvernul (13,4%). Pe ultimul loc în ceea ce privește încrederea românilor în instituții se situează partidele politice cu un procent de 8,8%

Percheziții într-un dosar cu tablouri false de Tonitza, Grigorescu și Luchian

Polițiștii și procurorii au făcut, ieri, zece percheziții în municipiul București și în județele Iași și Botoșani, inclusiv la o instituție de cultură, într-un dosar în care reprezentantul unei galerii de artă din Capitală este suspectat că a vândut tablouri atribuite în mod nereal unor pictori renumiți, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, Theodor Pallady. Tablourile erau însoțite de certificate întocmite de un expert acreditat de Ministerul Culturii, care menționa în mod nereal că picturile sunt autentice. În cauză se fac cercetări pentru înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și evaziune fiscală.

“Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada martie 2020 - decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiți clienți, a comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, Theodor Pallady etc.. Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, bunurile culturale erau însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora. Perchezițiile au ca obiect, în primul rând, identificarea tuturor lucrărilor atribute în mod nereal unor pictori, precum și ridicarea unor documente financiar contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri și orice alte mijloace folosite în activitatea infracțională”, a transmis PICCJ.

Astfel, au fost puse în aplicare două mandate de aducere și vor fi citați pentru audieri 40 de martori, dintr-un număr total de peste 200 de cumpărători.

Șefi de la Poliția de Frontieră Timișoara, anchetați pentru luare de mită

Ofițerii DGA și procurorii DIICOT de la București fac, ieri, mai multe percheziții la Poliția de Frontieră Timișoara în dosare vizând constituire de grup infracțional organizat, trafic de migranți și luare de mită. Mai multe birouri, dar și locuințe sunt percheziționate. Șeful Biroului de Prevenirea și Combaterea Migrației Ilegale este suspectat că primea sume de bani de la o grupare de trafic de migranți pentru a nu-i cerceta pe membrii acesteia, iar un alt polițist de frontieră sprijinea o altă grupare, oferind informații despre controale.

Un șofer a încercat să evite carantina, intrând cu mașina pe contrasens la frontieră

Șoferul unei mașini înmatriculate în România, în care se aflau șase pasageri, a încercat să evite controlul de frontieră și triajul epidemiologic, pentru a nu intra în carantină. Acesta a intrat în țară prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, județul Arad, pe contrasens, pe arterele destinate ieșirii din România. “S-a constatat faptul că, alături de șofer, doi dintre pasageri nu îndeplineau condițiile de exceptare privind măsura carantinei, iar patru dintre aceștia erau vaccinați împotriva SARS-CoV-2”, mai transmite Poliția de Frontieră. Pasagerii au declarat că nu aveau cunoștință despre intenția șoferului de a intra în țară în mod fraudulos. În urmă cu două zile, un alt șofer a încercat să intre pe contrasens în România, tot prin Punctul de Trecere a Frontierei de la Nădlac, pentru a evita triajul epidemiologic și carantina.

Iohannis, despre excluderea lui Danileț: „O decizie destul de stranie”

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, referitor la hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii de excludere din magistratură a judecătorului Cristi Danileț, că i se pare “o decizie destul de stranie”, dar nu poate comenta deciziile care se iau în CSM. “Cred că se putea analiza mult mai în profunzime această chestiune”, a arătat el. Consiliul Superior al Magistraturii a decis, luni, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileț pentru „manifestări pe rețelele de socializare”. Judecătorul a precizat că sancțiunea i-a fost aplicată pentru filmulețe publicate pe TikTok și că va face recurs.

Proiect USR: Profil academic public pentru toți conducătorii de doctorate

Senatoarea USR Silvia Dinică a depus o inițiativă legislativă care vizează îmbunătățirea transparenței în universitățile din România, atât în ceea ce privește activitatea academică a conducătorilor de doctorate, cât și în privința proceselor administrative, financiare și executive ale universităților. Prin acest proiect de lege, toți conducătorii de doctorate își vor face public profilul academic pe pagina web, acreditată, a universității.

Inițiativa legislativă prevede că, dacă un student dorește să urmeze un doctorat la o universitate de renume din afara țării, poate găsi cu ușurință informații privind cadrele didactice, cariera lor academică, publicațiile acestora sau temele de cercetare. Potrivit Silviei Dinică, pe multe dintre website-urile universităților românești nu există nicio informație publică despre profilul academic al conducătorilor de doctorate, de multe ori, nici măcar lista completă a acestora sau datele de contact.

 Acest lucru afectează major credibilitatea școlilor doctorale și face ca admiterea studenților la studiile doctorale să fie mai degrabă o înțelegere personală între profesor și student și mai puțin o alegere informată bazată pe interesele academice ale studentului. Astfel, propunerea legislativă vizează publicarea CV-urilor și a profilurilor academice ale tuturor conducătorilor de doctorate din România. “Este necesar să înlăturăm cortina groasă care ascunde în acest moment informațiile despre coordonatorii de doctorate și lucrările doctoranzilor. În caz contrar, școala doctorală românească va continua să își piardă din credibilitate. Nu este normal să aflăm despre coordonatorii de doctorate și lucrările diverșilor doctoranzi doar în momentul în care apar controverse publice sau articole de investigație în presă”, a subliniat Silvia Dinică.

Incendiu puternic într-un bloc din Constanța

O singură persoană rănită în incendiul izbucnit în parcarea din subsolul unui bloc din municipiul Constanța se mai află internată la spital aceasta având arsuri de căi aeriene, a anunțat prefectul județului, Silviu Coșa. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea a transmis că parcarea nu avea autorizație de securitate la incendiu.

Pompierii din județele Constanța, Ialomița și Călărași au intervenit, în noaptea de miercuri spre joi, pentru stingerea incendiului de proporții care a izbucnit în parcarea subterană a blocului. 250 de oameni au fost evacuați, peste o sută fiind coborâți cu autoscările de pe acoperiș sau de la etajele superioare. Peste 30 de mașini au fost avariate.

Diana Șoșoacă, amendată pentru că nu a purtat mască în Senat

Diana Șoșoacă a fost amendată pentru că nu a purtat mască în clădirea Senatului, deși legea o obligă. Pe 22 noiembrie, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a sunat la 112 de la tribuna Senatului și a reclamat-o pe Diana Șoșoacă pentru nepurtarea măștii. Diana Șoșoacă a primit o amendă de 500 de lei pentru refuzul de a purta mască în clădirea Senatului, potrivit Digi24.

Gafa lui Grindeanu: „Domnul prim-ministru a mințit... ăăă....a amintit”

Vicepremierul Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor, a făcut o gafă, ieri, în conferința de presă susținută alături de premierul Nicole Ciucă, la sediul Consiliului Județean Dolj, unde vorbea despre importanța contractului de modernizare și extindere a Aeroportului din Craiova. “Domnul prim-ministru a mințit.. ăăă..a amintit și de vizita noastră pe tronsonul II al drumului expres Pitești -Craiova”, a spus Grindeanu. Cei doi oficiali din Guvern au participat la semnarea acordului pentru extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional Craiova, proiect finanțat din fonduri europene.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.