Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Scenariu oficial: 8.900 de cazuri zilnice pe 20 martie

Ziarul de Vrancea
24 feb 2021 664 vizualizări

Toate cele trei scenarii de evoluție a pandemiei prezentate de Institutul Național de Statistică anunță o creștere constantă a numărului de infecții n principala cauză identificată - reluarea cursurilor față în față

Institutul Național de Sănătate Publică (INS) a realizat o analiză a evolției pandemiei în România și, pe baza datelor colectate de la reluarea cursurilor, a stabilit trei scenarii de evoluție a situației epidemiologice.

1. Creștere constantă cu 1%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice la data de 20 martie

2. Creștere constantă cu 2%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice la data de 20 martie

3. Creștere constantă cu 4%/zi ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice la data de 20 martie “Începând cu data de 17 februarie (la o săptămână de la reluarea cursurilor) se înregistrează o creștere susținută a mediei cazurilor confirmate pe parcursul ultimelor 7 zile consecutive, evoluția îndreptându-se spre scenariul 2”, a transmis INSP. Specialiștii precizează că scenariile nu constituie modele matematice de evoluție, ci ipoteze de lucru.

INSP a precizat că s-a observant o creștere a numărului de cazuri în rândul grupei de vârstă 0-19 ani. “În perioada următoare este posibil să se observe un impact indirect datorat faptului ca 97% din cazurile din grupa 0-19 ani sunt izolate la domiciliu. Este posibil ca aceste cazuri să transmită infecția la persoanele adulte din aceeași locuință, iar acestea, în funcție de vârstă și comorbidități, să prezinte forme de boala care să necesite spitalizare”, au mai precizat specialiștii.

Ei apreciază că observarea acestei creșteri a numărului de cazuri nu poate fi pusă pe seama răspândirii în comunitate a variantei de virus din Marea Britanie. “Era de așteptat că deschiderea școlilor va introduce un nivel sporit de mobilitate și interacțiune suplimentare în cadrul comunităților, ceea ce va afecta situația epidemiologică. La acestea se adaugă si redeschiderea în unele zone a activităților operatorilor economici din domeniul HoReCa, jocuri de noroc și cultură, precum și probabil o relaxare la nivel individual în ceea ce privește măsurile de protecție si a interacțiunilor, datorată oboselii pandemice”, se mai arată în raportul INSP.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a afirmat, marți, că nu putem exclude posibilitatea unui al treilea val al pandemiei de coronavirus care, având în vedere contagiozitatea crescută a noii tulpini, să aibă un impact epidemiologic ridicat. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, la reluarea cursurilor în format fizic, că specialiștii se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri, însă aprecia că riscul este “gestionabil”.

A doua zi la rând cu peste 3.300 de noi infecții

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 3.337 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore, o cifră comparabilă cu cea din ziua precendentă. Totodată, au fost consemnate 73 de decese, numărul total fiind de 20.086.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.542. Dintre acestea, 969 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 5.961.208 teste RT-PCR și 270.740 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.447 de teste RT-PCR (17.019 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.428 la cerere) și 7.917 teste rapide antigenice.

OMS: Rata de descreștere a cazurilor noi de COVID-19 încetinește

Numărul global al cazurilor noi de COVID-19 a înregistrat o scădere de 11% ajungând la 2,4 milioane săptămâna trecută, o rată de descreștere mai redusă decât în cele patru săptămâni anterioare, se arată în raportul săptămânal al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dat ieri publicității.

Descreșterea săptămânală a scăzut semnificativ în Europa, Africa și regiunea Asia-Pacific. Bilanțurile săptămânale au crescut în Asia de Sud-Est și în Orientul Mijlociu. Americile au fost singurele regiuni din lume unde numărul cazurilor a continuat să scadă la o rată de două cifre.

OMS nu a oferit explicații pentru această evoluție a situației epidemiologice.

Cu toate acestea, raportul menționează că variantele de coronavirus despre care se crede că ar fi mai infecțioase au fost depistate într-un număr tot mai mare de țări. Varianta descoperită pentru prima dată în Marea Britanie a fost până în prezent raportată în 101 țări, varianta sud-africană a fost depistată în 51 de țări, iar varianta braziliană în 28 de state.

ÎPS Calinic a rugat preoții să ceară cu decență contribuții bănești

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților precizează că ÎPS Calinic nu le-a interzis preoților să ceară bani pentru serviciile religioase, ci i-a rugat să ceară „cu decență”. „Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhieposcop al Sucevei și Rădăuților, în circulara din 14 august 2020, nu a interzis, ci a rugat preoții, ca prin consiliul parohial să ceară cu decență contribuțiile bănești. Totodată a făcut trimitere la hotărârea Sfântului Sinod, care menționează faptul că există doar o singură taxă și aceea se va stabili de către consiliul parohial, taxă pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire”, a transmis ieri Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. De asemenea, tot în hotărârea Sfântului Sinod se spune despre contribuțiile benevole că reprezintă „sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către Consiliul Parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor. Sfântul Sinod a reiterat interdicția condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donație din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale. În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanțe familiilor care au donat banii respectivi”, conform preotului Alexandru Flavian Sava, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Studiu: Răspunsul imun după prima doză de vaccin este scăzut la persoanele care nu au trecut prin boală

Răspunsul imun după prima doză de vaccin anti-COVID este scăzut la persoanele care nu au trecut anterior prin boală, însă la cele care au fost infectate în trecut titrul de anticorpi neutralizanți este semnificativ încă din primele zile după administrarea primei doze de vaccin, sunt concluziile unui studiu realizat de MedLife pe 741 de persoane. „Acest lucru întărește ipoteza lansată de alte grupuri de cercetători din Europa și SUA, conform căreia o singură doză de vaccin ar putea fi eficientă pentru persoanele care au trecut prin boală”, susțin specialiștii companiei private.

Analiza probelor prelevate de la persoanele care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în trecut arată faptul că răspunsul imun rămâne scăzut înaintea rapelului, având în vedere că 48% dintre cei care au primit prima doză nu au dezvoltat anticorpi în concentrație mare.  În schimb, s-a observat că procentul persoanelor care au dezvoltat anticorpi, deși nu au trecut anterior prin boală, crește considerabil, la 99,5%, la 8-12 zile de la administrarea celei de-a doua doze.

„Cele trei vaccinuri care se administrează în acest moment în România nu sunt identice ca structură de determinant antigenic, dar toate trei vor sensibiliza celulele imune și vor genera anticorpi anti-S (Spike)”,  a explicat Dr. Bogdan Dabu, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife.

„Turnătorul” Hertei Muller, promovat la Timișoara

Vicepreședintele Consiliului Județean Timis, Cristiam Moș (USR PLUS), a anunțat că în Consiliul Științific al Muzeului Satului Bănățean au fost numite mai multe personalități din domeniu, printre care și scriitorul Walther Konschitzky. Ulterior, presa locală a semnalat că acesta a colaborat cu fosta Securitate și este cel care a raportat-o pe scriitoarea Herta Muller, câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură. Miercuri, Cristian Moș a anunțat că va îndrepta această gafă. “În urma informațiilor apărute în articolele din presa locală, cu privire la colaborarea domnului Walther Konschitzky cu Securitatea, vă anunț că, în această dimineață, am purtat o discuție atât cu directorul Muzeului Satului Bănățean, domnul Dănuț Radoslav, cât și cu o parte dintre membrii Consiliului de Administrație al Muzeului și am primit asigurări că numirea domnului Walther Konschitzky în Consiliul științific o să fie revocată în cel mai scurt timp”, a transmis Cristian Moș, vicepreședintele USR PLUS al Consiliului Județean Timiș.

Este sau nu voie cu mărțișor și flori la școală?

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a făcut ieri precizări referitoare la ordinul comun cu Ministerul Sănătății care interzice schimbul de obiecte personale la școală, prevedere interpretată ca o interdicție referitoare la oferirea de flori și mărțișoare. Conform ministrului, o floare sau un mărțișor nu sunt obiecte personale, iar ministerul Educației nu a transmis nicio interdicție în acest sens, nici măcar cu titlu de recomandare. „Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol a unei flori în obiect personal. O floare nu este un obiect personal. Nici măcar un mărțișor nu consider că este un obiect personal”, a spus Cîmpeanu.

Solicitat, la Antena 3, să precizeze dacă, dat fiind că ordinul este comun, va discuta și cu ministrul Sănătății, să nu considere florile și mărțișoarele obiecte personale, Sorin Cîmpeanu a replicat: “Deocamdată, școlile sunt în subordinea Ministerului Educației. Iar Ministerul Educației nu a transmis nicio interdicție în acest sens. Nici măcar cu titlu de recomandare. Și nici nu va transmite! Este un punct de vedere oficial!”.

Preot, condamnat la 9 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. „Un criminal ia șase ani”

Condamnat la 9 ani de închisoare pentru evaziune fiscală în valoare de 8 milioane de lei, un fost preot din Oradea își atacă judecătorii și procurorii pe Youtube. El a dispărut fără urmă acum câteva zile, imediat după aflarea sentinței. Acum este dat în urmărire națională și internațională. În înregistrarea de pe YouTube, filmată după condamnare, Ovidiu Marian Pop vorbește despre un proces incorect și susține că este nevinovat.  „Cât mai valorează viața unui om? Pare deja o întrebare retorică. Pentru că pe de o parte, parcă nu valorează nimic, pe de altă parte, în sume, pentru unii valorează ceva. Am cerut o șansă să mă apăr. Am fost învinuit de ceva, nu am făcut faptele acestea, iar șansa asta nu mi s-a dat. Nu știu de ce am fost considerat un pericol social. Chiar nu-mi dau seama pentru cine am reprezentat un pericol social atâția ani de zile (…) Nouă ani e cam mult. E cam mult atâta vreme cât un criminal primește șase ani, violatori sunt cercetați în stare de libertate”, a spus fostul preot.

Ce trebuie să faci dacă pierzi dovada vaccinării

Românii care au pierdut adeverința prin care pot dovedi faptul că s-au vaccinat anti-COVID nu pot descărca alta din platformă, ci trebuie să se întoarcă la centrul unde au fost imunizați, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Medicul militar Valeriu Gheorghiță a fost întrebat, ieri, de jurnaliști, pe acest subiect. „Platforma de programare este strict pentru a aloca un loc pentru prima doză și doza a doua. Adeverința se poate printa de la respectivul centru de vaccinare sau direct din Registrul Electronic Național al Vaccinărilor care este gestionat la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică”, a spus Valeriu Gheorghiță.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.