Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Scenariu oficial: 1 din 8 români internați cu COVID va ajunge la ATI

Ziarul de Vrancea
17 ian 2022 807 vizualizări

 Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat, arată o analiză Press One n „Teza mea de doctorat înglobează, pe lângă cercetarea științifică și studiul teoretic, experiența acumulată în misiunile reale”, s-a apărat premierul n președintele Iohannis a cerut ca plagiatorii să facă un pas în spate n asta anul trecut, ieri a fost mult mai îngăduitor

Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138, relatează Press One.

Nicolae Ciucă s-a înscris la doctorat în 1999, iar patru ani mai târziu a obținut titlul de doctor în Științe militare la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), cu lucrarea intitulată “Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”. Perioada studiilor doctorale se suprapune cu cel puțin două misiuni pe care Nicolae Ciucă menționează în CV că le-a îndeplinit în străinătate. Teza de doctorat a premierului are un total de 309 pagini. 147 de pagini are teza în totalitatea sa, inclusiv paginile de titlu, cuprins și bibliografie, iar alte 162 de pagini reprezintă anexele. Emilia Șercan, jurnalistă la Press One, susține că cel puțin 42 de pagini sunt plagiate. Dintre acestea, conținutul din cel puțin19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior, una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului. Pe lângă cele două teze, Ciucă a preluat conținut și din două cărți.

Conform Press One, Nicolae Ciucă a utilizat mai multe tehnici de camuflare a plagiatului: topica inversată, reformularea începutului de paragraf, eliminarea unor cuvinte neesențiale, așezarea ideilor cu liniuță de la capăt.

“Teza mea de doctorat este rodul cercetării științifice din anii de studii doctorale și reflectă munca depusă”, a reacționat premierul Nicolae Ciucă pentru Press One.  Potrivit premierului, alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat predominant pe experiența personală acumulată în misiunile internaționale la care a participat. “Așadar, teza mea de doctorat înglobează, pe lângă cercetarea științifică și studiul teoretic, experiența acumulată în misiunile reale”, a adăugat Ciucă.

Premierul a precizat că solicită analizarea lucrării sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp - Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susținut teza de doctorat.

Cătălin Drulă: România nu-și permite al doilea “Dottore”

Deputatul USR, Cătălin Drulă, a scris ieri pe Facebook că investigația Pressone arată cu dovezi clare că Nicolae Ciucă este “unul dintre doctorii fake ai României, cu lucrarea copiată”, iar șeful Executivului trebuie să demisioneze.  “România nu-și permite al doilea “Dottore”. Investigația Emiliei Șercan/Pressone arată cu dovezi clare că Nicolae Ciucă este încă unul din doctorii-fake ai României, cu lucrarea copiată”, mai afirmă Drulă.

 Potrivit lui Drulă, “premierul Ciucă nu mai are decât o singură variantă onorabilă: demisia”. “I-a cerut-o acum o lună lui Florin Roman (care măcar nu și-a tras și un doctorat), acum trebuie el să plece. Orice zi în care dl. Ciucă rămâne în fruntea executivului ne face de rușine în rândul țărilor civilizate. Acolo unde frauda și impostura academică te descalifică. Plagiatul este hoție”, mai spune fostul ministru al Transporturilor.

„Este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”

Președintele României consideră corectă și necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat, s-a rezumat ieri să transmită Administrația Prezidențială. „Până la o decizie finală a instituțiilor abilitate, președintele Klaus Iohannis nu va mai face alte precizări pe acest subiect”, se arată în comunicat.

În urmă cu câteva luni, președintele nu era la fel de rezervat.  Într-o declarație de presă din data de 30 iulie 2021, Klaus Iohannis condamna practica plagiatului, în urma reacțiilor care au apărut atunci în opinia publică din România pe această temă. “Plagiatul reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca, în fața unor probe concludente, persoanele acuzate să nu facă un pas în spate, după cum se întâmplă în democrații consolidate”, spunea atunci președintele.

La copii, Omicron poate să înceapă ca o gastro-enterită acută

 greul pentru medicii pediatri va veni peste o lună, spune dr. Mihai Craiu, potrivit căruia noua variantă afectează într-o mai mare măsură copiii

Medicul Mihai Craiu de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” a declarat ieri că la copiii cu vârste mici simptomele de infectare cu tulpina Omicron a noului coronavirus pot să debuteze ca o “gastro-enterită acută”. Mihai Craiu a mai spus că 25% din cei aproape 100 de copii care s-au prezentat în cursul serii și nopții de luni spre marți la institut au fost testați pozitiv cu noul coronavirus.

“Cifra de azi noapte, din cele aproape 100 de teste rapide făcute, un sfert dintre ele au fost pozitive pentru SARS-COV-2, suntem plini, aceasta este realitatea momentului de acum. La copiii foarte mici putem să ne păcălim, pentru că COVID-19 în era Omicron poate să înceapă ca o gastro-enterită acută. Cei mai mulți sugari de ieri au venit de altfel cu febră și vărsături, nu au venit ca boală respiratorie sau nu în prim plan boală respiratorie. Un alt lucru important observat de literatura internațională este creșterea spectaculoasă a proporției pacienților pediatrici diagnosticați spitalizați. La noi, la INSMC, este un etaj plin de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orală mai susținută, de control al fluidelor... Din cei peste 25 de confirmați în cursul gărzii, al serii și al după-amiezii, au fost doi copii internați - unul în vârstă de o lună și un altul un pic mai mare”, a susținut medicul pediatru.

În opinia sa, în zonele în care școlile funcționează “fără testare și fără respectarea normelor farmacologice” este posibil să se observe “o creștere spectaculoasă”. “Nu severitatea este problema, toate studiile recente confirmă faptul că există o disproporție foarte mare între contagiozitatea extremă a Omicron și severitatea relativ puțin importantă. Ceea ce cred că va fi mai greu pentru medicii pediatri o să vină peste o lună. Cifrele noastre sunt ca cele internaționale, peste tot în lume între 0,5 și 3% dintre copiii bolnavi ajung să fie spitalizați. Ponderea a crescut acum de când circulă Omicron pentru că sunt mai mulți copii diagnosticați”, a mai arătat Craiu.

El a declarat că unii copii pot rămâne simptomatici pe durate de până la 12 săptămâni după infectare. “Acești copii care aparent trec prin boli mai puțin zgomotoase decât adulții familiei lor pot să rămână simptomatici pe durate de timp de luni de zile, până la 12 săptămâni după boala acută și au exact ceea ce au și adulții, adică inatenție, minte încețoșată, forță mai puțină și din păcate unii din acești copii pot avea și disfuncție cardiacă. Trebuie să fim îngrijorați și de cum se vindecă, chiar dacă boala acută a fost banală. Dar ar fi bine să nu ne îmbolnăvim. Trebuie să facem ceea ce ține de noi să nu ne îmbolnăvim acum, pentru că valul va fi scurt și foarte vehement”, a explicat medicul.

Numărul de cazuri s-a dublat de la o zi la alta

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 16.700 de cazuri noi de COVID-19 și au fost raportate 70 de decese, din care cinci din perioada anterioară. Dintre cei 487 de pacienți internați la ATI, 54 au certificat care atestă vaccinarea.

Din totalul de 70 de pacienți decedați, 60 au fost nevaccinați și 10 vaccinați. Pacienții vaccinați aveau vârsta cuprinsă între grupele de vârstă 40-49 ani și 70-79 ani și prezentau comorbidități.

Până ieri, 59.327 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

La un pas de tragedei: Copil, uitat de părinți în cărucior în fața unei săli de jocuri

O femeie din Bacău a ajuns în atenția polițiștilor după ce a mers la o sală de jocuri pentru a-și căuta soțul și a lăsat în fața sălii, pe trotuar, căruciorul în care se afla fiica lor, în vârstă de un an și trei luni. Vântul puternic a împins căruciorul câțiva metri, ducând-l aproape de șosea.

Imagini în care se vede cum o persoană lasă un cărucior de copil în fața unei săli de jocuri, iar căruciorul nesupravegheat este luat de vânt și dus aproape în stradă, unde circulă autovehicule, au fost postate pe internet. În imagini se vede cum o persoană aleargă după cărucior și îl trage înapoi, în fața sălii de jocuri.  “Din primele verificări, s-a stabilit că o tânără de 21 de ani, din mun. Bacău, ar fi intrat în sala de jocuri, în seara zilei de 17 ianuarie a.c, unde s-ar fi aflat și soțul acesteia, lăsând-o nesupravegheată în cărucior, pe fiica lor, o minoră de un an și 3 luni”, au precizat oficiali din cadrul Poliției județene Bacău. Polițiștii au menționat că în prezent continuă verificările pentru a stabili cu exactitate situația.

Un medic și un ambulanțier, prinși în flagrant când primeau bani pentru vaccinare fictivă

Un medic de familie din Dolj, un ambulanțier și o persoană care acționa ca intermediar au fost prinși în flagrant de polițiștii DGA după ce au primit bani pentru vaccinarea fictivă a unei persoane, ulterior cei trei fiind reținuți pentru 24 de ore. Anchetatorii spun că, din august anul trecut, aceștia făceau parte dintr-o grupare care a eliberat unui număr mare de persoane certificate de vaccinare deși acestea nu fuseseră imunizate, în schimbul unor sume cuprinse între 100 și 250 de euro.

În fapt, doritorii erau racolați de intermediari, care le preluau documentele de identitate și le trimiteau către ambulanțier. Acesta le direcționa către medicul de familie care efectua implementarea în baza de date și elibera adeverința de vaccinare. Din suma de bani oferită cu titlu de mită în schimbul acestui serviciu, primul intermediar își oprea o mică parte, iar restul era împărțit de către ambulanțier și medic. De altfel, luni, înainte de flagrant, în numai o oră, medicul a implementat în baza de date un număr mare de persoane beneficiare care nu efectuaseră în mod efectiv niciun vaccin anti-COVID.

După audieri, medicul de familie, ambulanțierul și unul dintre intermediari au fost reținuți.

Galați: Două persoane au murit după ce mașina lor a fost lovită de tren

Două persoane, soț și soție, au murit marți dimineață după ce mașina în care se aflau a fost lovită puternic de un tren, la o trecere la nivel cu calea ferată, traficul feroviar fiind blocat în urma tragediei. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați, accidentul s-a produs în comuna Șendreni, satul Serbeștii Vechi. Autoturismul în care se aflau cei doi soți a fost lovit puternic de trenul 7568 Galați-Mărălești, iar în urma impactului, aceștia au decedat. La fața locului s-au deplasat mai multe autospeciale de stingere, descarcerare ăi echipaje SMURD, însă victimele nu au putut fi salvate. Femeia avea 40 de ani, iar soțul ei avea 41 de ani

PNL, tot mai aproape de o fuziune cu partidul lui Tăriceanu

Purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe, a declarat că ieri a avut loc prima întâlnire între comisiile de negociere ale PNL și ALDE în vederea fuziunii celor două partide. “Aș putea aprecia că a fost un start foarte bun al acestor discuții, a avansat considerabil această idee a fuziunii celor două partide și după prima întâlnire, despre care aș putea să spun că a fost una consistentă, vă pot înștiința că s-au armonizat viziunile celor două partide, s-au stabilit câteva obiective comune și s-a definitivat un parcurs procedural pe care ambele structuri de conducere ale celor două partide urmează a-l valida în cadrul conducerilor lor, pentru a avea acest congres de fuzionare a celor două partide cât mai curând posibil. Noi, PNL, suntem încrezători după această întâlnire că, probabil săptămâna viitoare, putem avansa chiar data congresului pentru unificare”, a spus Ionuț Stroe într-o conferință de presă susținută la sediul central al PNL.

El a vorbit și despre discuțiile PNL cu PMP, arătând că, din punctul de vedere al liberalilor, acestea sunt deschise în continuare. “În continuare, discuțiile cu PMP sunt deschise din punctul nostru de vedere. Într-adevăr, au o perioadă de discuții interne, nu am să comentez situația din PMP, în schimb pot să reafirm totala disponibilitate din partea noastră în a continua aceste discuții, pentru a definitiva ceea ce numim noi unificarea tuturor curentelor de dreapta din politica românească în acest an”, a spus Stroe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.