Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Scenariu oficial: 1 din 8 români internați cu COVID va ajunge la ATI

Ziarul de Vrancea
28 dec 2021 988 vizualizări

Sunt cele mai pesimiste calcule publicate ieri de autorități privind evoluția valului 5 în țara noastră n între timp, strategia ministerului Sănătății de combatere a pandemiei relaxează o parte din restricții, iar certificatul COVID a fost pus în „stand by”

Șeful Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor, medicul Adriana Pistol, a anunțat ieri că probabil vârful valului 5 se va înregistra într-un timp mai scurt decât în valul anterior, cu peste 25.000 de cazuri pe zi. Totodată, specialistul afirmă că sistemul sanitar va fi cel mai probabil suprasolicitat. „Există câteva vulnerabilități. Aproape 60% din populația vulnerabilă, cu vârste peste 65 de ani, populația cu boli cronice nu este vaccinată. Aproximativ 25% din persoane vaccinate cu schema completă au efectuat și doza booster. Deși a fost introdus formularul de localizare a pasagerului (PLF), călătorii care au sosit în țară într-o proporție foarte mare nu l-au completat. Acest lucru face dificilă ancheta epidemiologică și urmărirea contacților. Avem un risc foarte mare a răspândirii Omicron, tulpină cu rată de transmisibilitate mult mai crescută decât cea anterioară Delta”, a spus Adriana Pistol. Este posibil ca maximul atins în valul Delta (în 52 de zile) să fie atins în cazul Omicron cu trei săptămâni mai repede (în 31 zile), a explicat specialistul.

Adriana Pistol a prezentat cele trei scenarii de impact ale valului cinci -  

optimist, mediu și pesimist. Primul scenariu se referă la o rată de creștere zilnică de 10% care pleacă de la o transmibilitate mai mare a Omicron față de Delta, dar cu o rată mai mică de spitalizare, de 5 la sută. Scenariul mediu pleacă de la rata de creștere de la 6 la sută, dar cu o nevoie de spitalizare de 20 la sută și de 10 la sută internări în ATI. În al treilea scenariu, cel mai grav, numărul de cazuri zilnice va crește cu o rată de 10%, iar 20% dintre cei infectați vor fi internați în spital. În acest scenariu pesimist, 1 din 8 pacienți internați va ajunge la terapie intensivă.

Scade durata carantinei

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat ieri măsurile pentru valul 5 al pandemiei, printre care se numără aducerea în țară a medicației care poate fi administrată în sistem ambulatoriu pentru pacienții cu COVID, mărirea capacității de testare și elaborarea ghidului de recomandări pentru monitorizarea ambulatorie. “Accesul la testare este esențial pentru a depista infecția. Se testează oricine are simptomalogia sau care are contact cu o persoană infectată”, a afirmat Rafila.

Ministrul Sănătății a mai spus că atunci când în România rata de reproducere a infecției se va apropia de 1 probabil se va putea discuta de începutul valului 5 al pandemiei, precizând că, marți, rata de reproducere era de 0,91. “Față de cifrele de ieri avem o stabilizare a numărului de cazuri care este mai crescut ca în urmă cu șapte zile. Trebuie să comparăm aceeași zi din săptămână, e ceva mai crescut. E posibil să înregistrăm o creștere în perioada următoare, trebuie să vedem dacă e vorba de stabilizare la acest nivel sau deja începe creșterea. Din fericire, numărul de decese rămâne scăzut, dar știm că între numărul de decese, cazurile internate la ATI și numărul de cazuri înregistrat zilnic este totdeauna un decalaj de câteva săptămâni”, a precizat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a mai afirmat că durata izolării și a carantinei în România va fi de zece zile, nu de 14 zile cum este în prezent, la fel cum este în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană.

Rafila a mai declarat că și-ar fi dorit introducerea certificatului COVID, dar acesta nu a fost adoptat. “Este o măsură pe care am fi vrut să o luăm, chiar dacă temporar, în România, în așa fel încât să gestionăm cât mai bine acest val 5. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică, care să ducă la adoptarea unui astfel de document”, a mai spus ministrul. Tot ieri, premierul Nicolae Ciucă s-a arătat sceptic că certificatul COVID ar putea fi adoptat până la sfârșitul anului.

„Nu vă tratați cu antibiotice împotriva COVID-19”

Alexandru Rafila a făcut mai multe recomandări pentru populație și pentru angajatori în contextul pandemiei, sfătuind cetățeni să nu ia antibiotice împotriva noului coronavirus și nici nu să nu se trateze cu antivirale daca nu sunt recomandate de medic, deoarece acestea pot fi toxice. De asemenea, ministrul a transmis angajatorilor să evite aglomerarea spațiilor comune și să încurajeze munca la domiciliu.Totodată, el recomandă testarea înainte de întâlnirea cu persoane vulnerabile nevaccinate, testarea la primele simptome de boală și declararea imediată a rezultatului pozitiv.

Șefa Institutului „Ana Aslan”, condamnată pentru fraude cu fonduri europene

 ea a transferat în contul concubinului o parte din sumele rămase necheltuite în proiectul „Anotimpuri la borcan”

Anca Elena Ștefan, managerul Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie “Ana Aslan”, a fost condamnată miercuri de Tribunalul București la 9 luni închisoare cu suspendare, într-un dosar de fraude cu fonduri europene legat de derularea unui proiect intitulat “Anotimpuri la borcan”.

Potrivit deciziei instanței, Anca Elena Ștefan a primit 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene.

Judecătorii au dispus însă suspendarea executării pedepsei, cu un termen de supraveghere de 2 ani, perioadă în care ea trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială și să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de 60 de zile în cadrul Primăriei Sectorului sau la Arhiepiscopia Bucureștilor. De asemenea, Anca Elena Ștefan trebuie să plătească cheltuieli de judecată în cuantum de 5.000 lei.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Anca Elena Ștefan a fost trimisă în judecată de DNA în decembrie 2020.

Potrivit DNA, în cursul anului 2014, între Anca Elena Ștefan și Autoritatea de Management - Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM - POSDRU) s-a încheiat un contract de finanțare ce avea ca obiect proiectul “Anotimpuri la borcan”, cu o valoare totală de 6.250.616 lei.

Obiectivul general al proiectului îl constituia dezvoltarea și promovarea economiei sociale prin înființarea și dezvoltarea a 12 structuri în cadrul cărora urmau să fie create și menținute 60 de locuri de muncă sustenabile pentru persoane vulnerabile. Practic, prin acest proiect au fost înființate magazine și mici fabrici în mediul rural, unde se produceau și comercializau conserve folosind produse locale. De asemenea, în aceste unități au fost angajate persoane vulnerabile, care aveau probleme de integrare pe piața muncii.

În perioada martie - decembrie 2016, deși a știut că are obligația să returneze către Autoritatea de Management banii necheltuiți de către entitățile create, în total 430.052 lei, ea ar fi schimbat destinația acestor sume de bani folosindu-le în alt scop, cea mai mare parte fiind transferată în conturile sale și ale fostului său concubin.

Județele cu cele mai multe copile care au devenit mame

Organizația Salvați Copiii România a anunțat că din cele 16.470 de adolescente care au devenit mame în 2020, aproape 400 sunt din București, precizând că vârsta fragedă a mamei antrenează probleme de sănătate atât pentru ea, cât și pentru nou-născut. Județele cu cele mai multe mame adolescente sunt, potrivit datelor temporare INS pentru anul 2020: Mureș – 871, Dolj – 723, Brașov – 695, Iași – 656, Bihor – 614, Bacău – 586, Constanța – 556, Argeș – 489, Dâmbovița – 480, Sibiu – 479.

Județele cu cele mai puține mame adolescente sunt: Caraș-Severin – 220, Brăila și Mehedinți – 213, Gorj – 190, Tulcea – 175. “Multe dintre mamele adolescente din mediul rural nu au acces la servicii medicale, lucru ce se răsfrânge apoi în urmărirea medicală a nou-născutului. Mediul din care provine mama, gradul de educație și veniturile familiei determină proporțional accesul la servicii medicale, școlarizare și perspective de integrare în societate, atât pentru tânăra mamă, cât și pentru copilul ei”, a mai precizat Salvați Copiii.

Sursa citată menționează că principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare dacă unitățile medicale în care se nasc și sunt tratați au la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

Box office-ul românesc pe 2021, dominat de filme de acțiune

Box office-ul românesc pe 2021 este dominat de filme de acțiune și o singură animație se regăsește în top 10. Primele zece producții clasate au generat, cumulat, încasări de 44 de milioane de lei, cu 6 milioane de lei mai mult față de cât au reprezentat primele zece filme ale anului trecut.

Lungmetrajul de acțiune „Furios și iute 9/ Fast & Furious 9”, cu Vin Diesel în rol principal, s-a clasat pe primul loc, cu încasări de aproximativ 9,12 milioane de lei. Lansat pe 25 iunie, filmul a înregistrat la acea vreme cel mai bun debut în cinematografele românești de la începutul pandemiei, cu încasări de 2.975.764 de lei. Locul secund în box office-ul românesc pe 2021 e ocupat de „Omul-Păianjen: Niciun drum spre casă/ Spider-Man: No Way Home”, lansat pe 17 decembrie. Filmul a generat încasări de aproximativ 5,8 milioane de lei în două weekenduri și a înregistrat cel mai bun debut al anului în cinematografele românești, cu încasări de 3,05 milioane de lei.

„Dune” al lui Denis Villeneuve, lansat pe 22 octombie, a înregistrat încasări de 4,47 milioane de lei. Animația „Luca”, producție Disney pentru care și-au împrumutat vocile unii ca Jacob Tremblay și Maya Rudolph, a generat încasări de 4,42 milioane de lei. „No Time to Die”, al 25-lea film din seria „James Bond” și ultimul cu Daniel Craig în rolul agentului 007, a acumulat încasări de 3,99 de milioane de lei. Filmul horror „Venom: Să fie carnagiu/ Venom: Let There be Carnage”, cu Tom Hardy protagonist, a rulat în cinematografele românești din 15 octombrie și a acumulat încasări de 3,71 milioane de lei. Drama „Casa Gucci/ House of Gucci”, lansată pe 26 noiembrie, a generat încasări de 3,68 de milioane de lei. Filmul e regizat de Ridley Scott și îi are în distribuție pe Lady Gaga, Adam Driver și Al Pacino.

Filmul de aventuri „Croazieră în junglă/ Jungle Cruise”, cu Dwayne Johnson și Emily Blunt în rolurile principale, a apărut pe 30 iulie și are încasări totale de 3 milioane de lei. „Shang-Chi și legenda celor zece inele/ Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings”, prima producție Marvel cu un supererou asiatic în prim-plan, a avut premiera pe 3 septembrie și a acumulat încasări de 2,92 de milioane de lei. Filmul fantasy „Văduva neagră/ Black Widow”, cu Scarlett Johansson în rol principal, a fost lansat pe 9 iulie și a generat încasări de 2,86 milioane de lei.

Un șef de la Fisc nu poate justifica o avere de peste 120.000 de euro

Agenția Națională de Integritate (ANI) a stabilit că Marinel Rizea, șeful Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Ploiești, nu poate justifica o avere de peste 120.000 de euro.

ANI a transmis, ieri, într-un comunicat de presă că a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 442.377 lei (89.000 euro) și 35.000 euro între averea dobândită și veniturile realizate de către Marinel Rizea în perioada 25 februarie 2014 - 31 decembrie 2018. În acest caz, Agenția a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de către Marinel Rizea.

De asemenea, ANI a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 165.038 lei (echivalentul sumei de 37.037 euro) între averea dobândită și veniturile realizate de către Silviu Botea, agent în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră - Sectorul de Frontieră Isaccea, județul Tulcea, în perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2013.

INSP: În ultima săptămână, 88,9% din decesele COVID - la persoane nevaccinate

Institutul Național de Sănătate Publică a informat ieri că, în săptămâna 20 - 26 decembrie, 88,9% din decesele COVID au fost înregistrate la persoane nevaccinate. Potrivit Raportului săptămânal de supraveghere, în săptămâna 20 - 26 decembrie, 38,4% din cazurile COVID au fost înregistrate în București, Cluj, Timiș, Arad și Bihor. 67,8% din cazurile confirmate au fost la persoane nevaccinate anti-COVID.

Dintre cei vaccinați care s-au îmbolnăvit, peste jumătate erau fie imediat după vaccinare, fie la mai mult de șase luni de la ultima doză, precizează INSP.

De la începutul pandemiei de COVID și până în prezent, 85,9% din totalul deceselor au fost la persoane de peste 60 ani, 54,5% din decese au fost înregistrate la bărbați, iar 93,2% din decedați aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, lăudat de Rusia pentru mesajele anti-vaccinare

Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, ÎPS Ciprian, este lăudat în publicația controlată de Rusia – Sputnik – pentru poziția sa anti-vaccinare pe care o exprimă în Pastorala de Crăciun publicată pe site-ul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Prelatul este de părere că vaccinarea și certificatul verde sunt măsuri restrictive și “draconice”, luate de guvernele lumii, cu acordul mass media, și le consideră măsuri “restrictive”. În articolul dedicat poziției prelatului, publicația Sputnik îl prezintă ca pe un apărător al “libertăților individuale” și ca pe un luptător împotriva “dictaturii sanitare”. Unii preoți parohi din Vrancea spun că au rămas stupefiați la mesajul transmis de ÎPS Ciprian și că se așteptau la un mesaj de dragoste și bunătate, nu la “frustrări personale”.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.