Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Scenariu: 20.000 de cazuri de COVID-19 la finalul lunii martie

Ziarul de Vrancea
30 ian 2021 772 vizualizări

Estimările privind evoluția epidemiei în România, realizate de statisticianul Valentin Pârvu, iau în calcul relaxarea restricțiilor și apariția noilor tulpini

România ar putea înregistra între 9.000 și 20.000 de cazuri zilnice de COVID la finalul lunii martie, în funcție de relaxarea măsurilor și de frecvența noii tulpini de coronavirus, care a fost depistată deja în mai multe orașe, potrivit proiecțiilor realizate de statisticianul Valentin Pârvu, pe baza datelor din 10 ianuarie, când Bucureștiul și mai multe județe erau încă în scenariul roșu. În prezent, doar județul Timiș mai este în scenariul roșu.

Scenariile publicate duminică de Valentin Pârvu pe platforma graphs.ro, raportate la situația din 10 ianuarie, arată că, dacă restricțiile se relaxează – ceea ce între timp s-a întâmplat inclusiv în Capitală -, în 28 martie România ar putea înregistra între 9.000 și 20.000 de cazuri zilnice de COVID, în funcție de cum va evolua și răspândirea noii tulpini de coronavirus. În opinia statisticianului, dacă nu s-ar insista pe „relaxări premature” și ar fi menținută prudența pentru circa două luni, timp în care circa 33% din populație să primească vaccinul, răspândirea noii tulpini s-ar menține la un nivel redus și ar scădea și cazurile de infectare cu vechea tulpină. „Însă responsabilii merg orbi pe sistemul vechi de relaxări, de parcă nu ar fi apărut noi tulpini, noi riscuri”, a precizat Valentin Pârvu pentru site-ul G4Media.ro.

Potrivit celor mai pesimiste scenarii, noua tulpină britanică va deveni dominantă în România în prima jumătate a lunii martie. Daca masurile nu se relaxeaza, numarul total de cazuri se va menține sub 3000 cazuri zilnice, arată estimarea.

Numărul pacienților de la ATI a scăzut sub 1.000

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 1.825 noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore. De asemenea, au fost înregistrate 71 de decese, numărul total fiind de 18.335.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.763. Dintre acestea, 997 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 5.443.737 de teste RT-PCR și 118.111 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 12.200 de teste RT-PCR (6.417 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 5.783 la cerere) și 2.935 de teste rapide antigenice.

Șapte pacienți morți în urma incendiului de la „Matei Balș„

n cel puțin două dintre victime au murit în urma expunerii la flacără directă

O pacientă cu COVID-19 din pavilionul în care s-a produs incendiul de la Institutul Matei Balș a decedat ieri. Ea fusese diagnosticată cu o formă severă de infecție cu SARS Cov-2, prezenta comorbidități, dar era stabilă. Femeia, în vârstă de 67 de ani, fusese transferată într-un alt pavilion al spitalului. Numărul persoanelor care și-au pierdut viața în urma incendiului a ajuns la șapte.

Cel puțin două dintre victime au murit în urma expunerii la flacără directă, au declarat pentru News.ro surse din anchetă, pe baza rezultatelor necropsiilor. Conform surselor citate, cel puțin în cazul a doi dintre bărbații decedați se poate afirma că au murit după expunerea la flacără directă. O femeie a fost expusă la flacără deschisă, dar și intoxicată cu monoxid de carbon. Un bărbat avea arsuri de căi respiratorii și intoxicație de la fum și căldura emanată. Toți acești pacienți aveau în jur de 60 de ani. O femie de 80 de ani care a decedat ulterior la Spitalul Floreasca fusese intoxicată cu monoxid si expusă la căldura emanată. Surse din anchetă afirmă că, dintre victimele găzite carbonizate, una a fost găsită pe holul principal al pavilionului, una între paturi, una pe balcon și o alta în grupul sanitar al salonului. Vineri, când s-a produs incendiul la parterul unui pavilion al Instititului Matei Balș în care se aflau pacienți cu COVID-19, au fost anunțate cinci decese. Sâmbătă, un alt pacient, un băbat de 70 de ani, transferat la Spitalul Universitar de Urgență după incendiu, a decedat.

Vlad Voiculescu arată cu degetul spre PSD

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu consideră “interesant” faptul că un partid precum PSD îi cere demisia după incendiul de la Institutul Matei Balș. El susține că, dacă a fost o problemă legată de căldură, aceasta “este la PSD”, dat fiind că Gabriela Firea a fost primar, iar “patru ani de zile nu s-a întâmplat nimic”, iar dacă problema a fost o legată de o investiție făcută prost, problema e tot la PSD, întrucât Adrian Streinu Cercel, actual senator PSD, a fost timp de 28 de ani managerul unității medicale. Întrebat dacă, în opinia sa, primarul general al Capitalei are vreo vină în ceea ce privește incendiul de la Institutul Matei Balș, ministrul Sănătății a răspuns că este „nerezonabil” să fie considerat responsabil edilul. „Nu. E nerezonabil, e pur și simplu nerezonabil să te aștepți de la cineva ca în trei luni să repare sistemul de termoficare din București, am fost acolo, am fost în Consiliul General, am înțeles care este situația Termoenergetica și care sunt problemele care da, pot duce inclusiv la lipsa căldurii și a apei calde pentru un spital și asta este extrem de grav”, a subliniat el.

Gheorghiță: Imunitatea dată de vaccin poate dura și peste un an

n informațiile sunt în dinamică, este doar o estimare, a precizat medicul

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, afirmă că imunitatea dată de vaccinul anti-COVID poate dura și peste un an, conform estimărilor și datelor existente în acest moment. „Avem date deja la circa șase luni (...) ceea ce ne estimează probabil o durată de peste un an al răspunsului imun, posibil și mai mult. Sunt date care vor veni, sunt în dinamică, această durată de peste un an este doar o estimare, trebuie să subliniez acest lucu, urmează să fie consolidat de date”, a declarat Valeriu Gheorghiță sâmbătă seară, la Antena 3.

Medicul a precizat că anticorpii încep să apară la aproximativ 14 zile de la prima doză în cazul vaccinului produs pe Pfizer și Moderna și la trei săptămâni în cazul serului livrat de AstraZeneca, însă beneficiile „nu sunt masive” după doar o doză.

După administrarea rapelului, răspunsul imunitar apare la 10 zile în cazul serurilor de la Pfizer și Moderna și 2 săptămâni pentru vaccinul produs de AstraZeneca.

Valeriu Gheorghiță a explicat și care este motivul pentru care România a decis să nu amâne vaccinarea cu a doua a doză a celor care au fost deja imunizați.

„Agenția Europeană a Medicamentului a făcut niște precizări cât se poate de clare și anume că nu se recomandă amânarea rapelului și anume rapelul pentru Pfizer trebuie făcut la trei săptămâni. Practic, cu cât distanțăm rapelul față de prima doză, creștem probabilitatea ca persoana respectivă să se infecteze între prima doză și rapel. Or, ar fi păcat să se întâmple acest lucru, având în vedere că avem o rată mare de acoperire vaccinală pentru lucrătorii din sistemul medical și social și cred că este de datoria noastră să asigurăm rapelul tuturor persoanelor care au primit prima doză”, a adăugat Gheorghiță. Întrebat dacă acest vaccin va deveni unui sezonier, precum cel gripal, medicul a răspuns: „Este un virus care nu are o variabilitate genetică atât de mare și nu are o rată de acumulare de mutații atât de mare. Virusul gripal își cumulează circa 12-14 mutați lunar, spre deosebire de acest virus SARS-CoV-2 care își acumulează circa două mutații lunar”.

Ministrul Sănătății: Nu se amână rapelul

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a declarat sâmbătă că a propus premierului și are acceptul acestuia ca în perioada următoare, pentru toate locurile care se deschid în platforma de programare pentru vaccinare, eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, cei cu handicap, respectiv cei care îi îngrijesc sau locuiesc cu aceștia. “Avem nevoie de fiecare spațiu disponibil și avem nevoie să ne asigurăm că mai puțini oameni trebuie să fie internați. Am verificat din nou statisticile și vedem că 85% din decese sunt înregistrate la persoane peste 60 de ani. Vedem de asemenea că 95,1% din decese sunt înregistrate la persoane care aveau deja boli cronice. Acesta este motivul pentru care am propus premierului și avem acceptul dânsului ca în perioada următoare pentru toate locurile care se deschid în platforma de programare pentru vaccinare eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, cei cu handicap, respectiv cei care îi îngrijesc sau locuiesc cu aceștia. Repet, pe perioada lunii februarie toate locurile care vor fi scoase vor fi oferite în platforma de programare, vor merge către aceștia, nu către alte persoane”, a declarat Voiculescu. Ministrul a precizat că cei care au fost programați sau reprogramați rămân în sistem, în schimb, pe parcursul lunii februarie noile programări se vor face doar la categoriile menționate. „Nu se pune problema să amânăm rapelul, rapelul trebuie să fie făcut la 21 de zile”, a adăugat ministrul.

Voiculescu, despre Boc: Are de fapt alte supărări

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, co-președintele USR – PLUS București, afirmă că a avut o „colaborare suboptimală” la Primăria Generală cu fondatorul USR, actualul primar general al Capitalei, Nicușor Dan. Voiculescu subliniază că relația sa nu a funcționat „perfect atunci când ar fi trebuit să funcționeze”, dar că face tot ce ține de el pentru ca edilul și echipa acestuia de la Primăria Generală a Capitalei să aibă succes. Voiculescu a exprimat și punctul său de vedere cu privire la relația sa cu Emil Boc și cu Valeriu Gheorghiță. „Cât privește relația mea cu Nicușor Dan, este una cât se poate de civilizată, așa cum a fost dintotdeauna. Da, nu a funcționat perfect atunci când ar fi trebuit să funcționeze, ăsta este și motivul pentru care sunt astăzi aici, nu la Primăria Capitalei, printre altele, dar este un om corect, este un om care a câștigat, din fericire, Primăria Capitalei și mi-am adus contribuția atât cât am putut eu, e un om căruia îi urez mult succes și, de altfel, nu numai îi urez mult succes, ci pun umărul ca co-președinte USR-PLUS București tocmai ca Nicușor Dan și toată echipa de la Primăria Capitalei să aibă succes”, a afirmat Vlad Voiculescu în emisiunea Insider politic, difuzată duminică de Prima Tv. El a calificat ca “suboptimală” colaborarea cu Nicușor Dan la Primărie. El a menționat că discută cu Nicușor Dan atunci când au de discutat. Întrebat dacă este o persoană conflictuală, în contextul în care în ultima perioadă a avut replici contradictorii cu primarul Clujului, Emil Boc, cu prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu și cu medicul Valeriu Gheorghiță, ministrul Sănătății a răspuns: „Cred că deloc”. „Nu este absolut nicio ceartă, ba din contră: domnul Emil Boc a înțeles greșit un document care i-a fost transmis către consultare. Centrele de vaccinare... Scria foarte clar acolo că va fi pus în discuția Guvernului, că vor fi decontate cheltuielile de la Ministerul Sănătății, și asta a fost și discuția, era pur și simplu un document pus în consultare. Cred că are alte supărări domnul Emil Boc”, a afirmat Voiculescu. Întrebat dacă schimbarea din funcție a managerului Spitalului Județean Cluj ar putea fi cauza supărării primarului de la Cluj Napoca, Ministrul Sănătății a răspuns: „E o posibilitate, dar nu vreau să presupun”. În ceea ce privește relația sa cu colonelul Valeriu Gheorghiță, ministrul Sănătății a afirmat că este „o minciună” informația conform căreia ar fi încercat schimbarea acestuia de la coordonarea campaniei naționale de vaccinare, explicând că minciuna „a pornit de la un anumit trust de presă care are, probabil anumite interese politice” „Nu a fost cazul niciodată, niciodată, aveți cuvântul meu, nu i-am cerut demisia domnului Gheorghiță sau schimbarea dânsului din funcție, ba din contră, îi doresc succes și, mai mult decât atât, lucrăm împreună. (...) Atunci când avem de discutat lucruri, le discutăm cât se poate de deschis. Ne auzim, câteodată, de trei-patru ori pe zi, ne și vedem”, a explicat ministrul Sănătății. Voiculescu a menționat că nu s-a discutat niciodată în ședințele de guvern cum funcționează comitetul condus de Valeriu Gheorghiță.

Ministerul Sănătății promite lucrări importante la spitalele regionale până în 2024

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a declarat în emisiunea Insider Politic difuzată ieri la Prima TV, că până în 2024 vom avea fundațiile, dar nu doar fundațiile, pentru spitale regionale la Craiova, Iași și Cluj, dar că trebuie construite spitale și la București, Timișoara, Brașov, Sibiu. „Până în 2024 vom avea fundațiile – pot să promit – cele trei spitale regionale, și nu numai fundațiile ci vor fi... La Craiova, la Iași și la Cluj și pe lângă asta trebuie să începem spitale în București, trebuie să începem spitale la Timișoara, la Brașov, la Sibiu. Sunt locuri în care infrastructura spitalicească este pur și simplu o rușine. Dacă vă uitați la un oraș precum Clujul, e o rușine Spitalul Județean de acolo, Brașov – e criminal ce se întâmplă acolo. Deci lucrurile astea trebuie să funcționeze”, a declarat ministrul Sănătății. Vlad Voiculescu a precizat că în anul 2016 a lucrat, împreună cu echipa sa, la semnarea acordurilor cu Banca Europeană de Investiții pentru atragerea de fonduri în vederea pregătirii studiilor de fezabilitate. „În momentul acesta avem studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale: Iași, Cluj și Craiova. E un lucru care ar fi trebuit, conform contactului, să se întâmple până la sfârșitul anului 2017. Din păcate, ceea ce trebuia să se întâmple într-un an s-a întâmplat în patru ani. De asemenea, ministrul Tătaru a pornit la sfârșitul anului 2019 o licitație pentru proiectul tehnic din păcate, nu a fost finalizată și asta este ceea ce trebuie să fac eu acum și grăbesc lucrurile astea împreună cu echipa mea”, a adăugat ministrul Sănătății.

Profesorii cu afecțiuni medicale pot face școala online

Profesorii cu probleme medicale pot continua școala online, în cazul acestora fiind nevoie ca certificarea problemelor de sănătate să fie făcută de către un medic de medicina muncii, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a menționat că școlile trebuie să facă orarele în așa fel încât aceste cadre didactice să aibă orele grupate într-o singură zi, în care și elevii să facă școală de acasă.

„Elevii care au vulnerabilități certificate medical trebuie să continue școala online”, a declarat Sorin Cîmpeanu în cadrul unui webinar cu privire la vaccinare.

Acest lucru este valabil și pentru profesorii care au afecțiuni ce s-ar putea agrava din cauza infecției cu SARS-CoV-2. Conform ministrului Educației, în cazul cadrelor didactice certificarea afecțiunilor în cazul dascălilor se va face de către un medic de medicina muncii, acesta fiind „cel care are competența de a declara inapt pentru prezența fizică”. „Ține de conducerea școlii să asigure un orar specific, în așa fel încât acele cadre didactice care nu pot veni la școală din motive medicale certificate să aibă orele grupate într-o singură zi, zi în care elevii să nu meargă la școală și să continue online pentru acele situații în care profesorii au interdicție de prezență fizică în școală”, a adăugat ministrul.

Ursul care a alergat un schior pe pârtia din Predeal, „expulzat” în alt județ

Ursul care, în urmă cu o săptămână, a alergat un turist pe pârtia de schi Clăbucet a fost eliberat într-o zonă împădurită din Bihor, anunță Regia Publică Locală a Pădurilor Brașov. Animalul a fost relocat pe un fond cinegetic unde să aibă destul spațiu pentru a nu interacționa cu oamenii. „Ursul care a alergat după turiști pe pârtia de schi din Predeal a fost capturat, transportat și eliberat într-o pădure din județul Bihor. Mulțumim colegilor de la I.N.C.D.S. Brașov pentru suport, Jandarmeriei și celorlate instituții care ne-au sprijinit în realizarea acestei acțiuni”, au transmis sâmbătă, pe Facebook reprezentanții Regiei Pădurilor Kronstadt. Aceștia au postat și un film realizat la eliberarea animalului. Conform datelor furnizate vineri de Ministerul Mediului, animalul a fost relocat pe un fond cinegetic unde să aibă destul spațiu pentru a nu interacționa cu oamenii.Ursul, care are trei ani, a fost capturat fără a fi nevoie să fie tranchilizat.

Sâmbăta trecută, un schior a fost urmărit de un urs pe pârtia Clăbucet din Predeal, jandarmii intervenind pentru îndepărtarea animalului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.