Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Scandalul plăcuței anti-PSD: Șeful Poliției se contrazice

Ziarul de Vrancea
30 iul 2018 705 vizualizări

România nu a avut nicio rezervă la modificarea Convenției de la Viena n România a avut întotdeauna rezerve față de modificare n explicațiile lui Ioan Buda, oferite în același interviu

Șeful Poliției Române, Ioan Buda, s-a contrazis în declarații când a fost întrebat despre aplicarea Convenției de la Viena, în care România este parte și în baza prevederilor căreia polițiștii i-au deschis dosar penal șoferului care circula cu numerele de înmatriculare anti-PSD. Documentul a fost modificat în 2016, permițând ca pe plăcuțe să fie doar litere, fără ca nicio țară semnatară să aibă vreo obiecție. Nici România nu a avut vreo rezervă, a declarat Buda,  într-un interviu la Realitatea Tv. Ulterior, în același interviu, el a afirmat că România „a avut întotdeauna rezerve”. Cu toate acestea, articolul din OUG 195/2002 pe care Poliția l-a invocat pentru deschiderea dosarului penal invocă chiar prevederile Convenției de la Viena.

Ștefănescu: Sper să recuperez permisul până pe 11 august

Răzvan Ștefănescu, șoferul mașinii cu număr anti-PSD, a declarat, ieri, că încearcă să recupereze permisul de conducere până pe data de 11 august, când pleacă din România, deoarece este șofer profesionist în Suedia. "Sunt șofer profesionist, am toate categoriile. Pe 11 august trebuie să plec din țară. Nu știu ce voi face. Eu sper să recuperez permisul. Polițiștii m-au anunțat că mi-au suspendat permisul pe perioada cercetărilor. Eu nu am cetățenia suedeză, sunt doar rezident. Permisul era românesc", a afirmat Răzvan Ștefănescu.Ioana Mateș, avocata șoferului, a precizat că va solicita Pachetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 ca lui Răzvan Ștefănescu să-i fie restituit permisul, cel puțin temporar, pentru a putea pleca din țară.Avocata a afirmat că s-a înțeles greșit că Răzvan Ștefănescu va depune o plângere penală împotriva polițiștilor, însă este posibil să fie înaintată o sesizare cu privire la comportamentul agenților.

Inițiativa "Fără penali în funcții publice" a ajuns la 450.000 de semnături

Campania USR “Fără penali în funcții publice” a adunat până ieri 450.000 de semnături, din totalul de 500.000 necesare pentru revizuirea Constituției în acest sens, a anunțat președintele Uniunii, Dan Barna. “În momentul de față suntem la 450.000 de semnături, ceea ce este un lucru extraordinar, și spun asta pentru că «fără penali» a devenit un adevărat fenomen social. Este proiecat în concerte, este strigat în concerte, este strigat pe stadioane, este strigat la Turul Franței. Practic, întreaga societate românească a preluat acest mesaj și acest mesaj este mai mult decât cele două cuvinte «fără penali», este un mesaj pe care România decentă îl transmite clasei politice”, a declarat Dan Barna, la sediul central al USR. El a anunțat că pragul minim de semnături a fost aproape atins în unele județe și depășit în altele, urmând că în alte 12 județe să ajungă în următoarele două săptămâni. “În acest moment suntem în nouă județe aproape de prag sau l-am depășit. Pragul a fost depășit în București, Constanța, Sibiu, Brașov, Cluj și în Timiș. Celelalte județe care sunt foarte aproape sunt Arad, Bihor și Iasi. Mai sunt 12 județe unde în această ultimă lună de campanie trebuie să ajungem la pragul de 20.000 de semnături. Aceste 12 județe care sunt ținta caravanei sunt următoarele: Tulcea, Galați, Neamț, Bacău, Suceava, Vaslui, Prahova, Argeș, Dolj, Hunedoara, Alba și Mureș”, a mai anunțat acesta.Potrivit lui Barna, caravana va fi formată din două echipe - una se va deplasa pe traseul Tulcea, Galați, Bacău, Vaslui, Neamț, iar cealaltă pe traseul Ploiești, Pitești, Craiova, Hundoara, Alba, Mureș și orașele de pe Valea Prahovei. Parlamentarii vor sta câte trei zile în fiecare dintre cele 12 județe și vor aduna semnături alături de voluntari.Obiectivul USR este ca până la finalul anului 2018 să înainteze Parlamentului un proiect de revizuire a Constituției prin care să se interzică persoanelor condamnate penal la pedeapsa închisorii să candideze la alegerile locale, parlamentare și prezidențiale, dacă au săvârșit infracțiuni în mod intenționat. Pentru ca proiectul de lege să ajungă în Parlament sunt necesare cel puțin 500.000 de semnături ale cetățenilor cu drept de vot din cel puțin jumătate din județele tării, iar USR s-a angajat să sprijine acest demers prin intermediul filialelor sale teritoriale.

O bătrână susține că este otrăvită cu mercur de familia care o îngrijește

n anchetatorii nu exclud varianta ca femeia sa-și fi turnat singură mercur în farfurie

Procurorii arădeni fac cercetări ”in rem” pentru tentativă de omor, după ce o femeie de 91 de ani a ajuns la spital și a sesizat Poliția că ar fi fost otrăvită cu mercur de o familie care o îngrijea. Femeia sunase la 112 pentru a cere ajutor după ce ar fi observat particule argintii în farfuria cu mâncare, iar medicii au prelevat probe de sânge și așteaptă rezultatul analizelor. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, Dan Ursu, a declarat, ieri, că procurorii au început urmărirea penală cu privire la faptele de tentativă de omor și trafic de substanțe sau produse toxice. Surse din rândul anchetatorilor au declarat că femeia, care are 91 de ani și este din localitatea Gurahonț, a sunat la 112 după ce ar fi observat particule argintii în farfuria cu mâncare, ea bănuind că este intoxicată intenționat cu mercur. După ce a fost internată, presupusa victimă a sesizat și Poliția și a depus o reclamație, pentru a se începe cercetări. Ea acuză că o familie căreia i s-a dat în grijă pentru bunurile pe care le deține ar încerca să o omoare. Medicii spun că starea femeii este bună, însă surse din rândul anchetatorilor au declarat pentru News.ro că a fost găsit mercur în mâncarea din casa bătrânei. Mai multe persoane urmează să fie audiate de către polițiști, dar anchetatorii nu exclud nici posibilitatea ca bătrâna să încerce să scape de familia căreia i s-a dat în grijă și să fi pus chiar ea mercurul în mâncare.

Mafiot italian, prins în Bihor

Un italian de 35 de ani care era urmărit internațional în baza unui mandat de arestare emis de autoritățile italiene a fost prins de către polițiștii din Bihor. Bărbatul este cercetat pentru aderare la grup infracțional organizat de tip mafiot care se preocupă de asasinate, trafic de stupefiante și vătămare corporală gravă în scop de intimidare. ”Autoritățile italiene au emis pe numele său un mandat european de arestare, acesta fiind bănuit de comiterea infracțiunii de aderare la grup infracțional organizat de tip mafiot care se preocupă de asasinate, trafic de stupefiante și vătămare corporală gravă în scop de intimidare”, anunță Poliția Română. Bărbatul a fost prezentat unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care a emis pe numele său o ordonanță de reținere pentru 24 de ore, în vederea prezentării la Curtea de Apel Oradea.Cel în cauză a fost încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.

Fost deputat, condamnat la șapte ani de închisoare

Fostul deputat de Galați Mihail Boldea, acuzat printre altele de spălare de bani și înșelăciune, a fost condamnat la șapte ani de închisoare, decizia fiind luată de judecătorii Curții de Apel Iași. Decizia nu este definitivă, putând fi atactă cu recurs. „Instanța condamnă pe inculpatul Boldea Mihail, fără antecedente penale, la pedeapsa de șapte ani de închisoare, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, favorizarea infractorului și spălare de bani“, se arată în sentința magistraților Curții de Apel Iași.Totodată, în același dosar, fostul avocat Costică Caranfil a fost condamnat pentru complicitate la tentativă la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, la pedeapsa de nouă ani și șase luni de închisoare. De asemenea, avocata Mihaela Cristina Bolboceanu a fost condamnată la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru aderare la un grup infracțional organizat și complicitate la spălare de bani.Pedeapsa cea mai mare a fost dată în cazul lui Petrică Tănase, condamnat la 10 ani de închisoare, pentru complicitate la infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată. Secretara deputatului de Galați, Elena Petrea, a fost condamnată la trei ani de închisoare, cu suspendare.Instanța îi obligă pe Mihail Boldea, Petrică Tănase și Elena Petrea să achite despăgubiri în valoare totală de 210.000 de euro și 316.268 de lei. Alte șase persoane au fost achitate în același dosar, în timp ce în cazul unei alte persoane, instanța a decis încetarea procesului, întrucât a decedat între timp.

Bătaie între țigani români pe o stradă din Germania

Localitatea Gelsenkirchen din landul Renania de Nord - Westfalia a fost scena unui conflict între imigranți din România. Câteva zeci de imigranți de origine română s-au luptat duminică în Gelsenkirchen, o suburbie a orașului german Essen. Oamenii au folosit pietre, sticle, bâte de baseball și scaune, scrie ziarul local Der Westen.O singură persoană, un tânăr de 27 de ani, a ajuns la spital cu răni grave, la cap. Alți 4 combatanți au primit îngrijiri medicale pentru răni mai ușoare.În altercație ar fi fost implicați în jur de 50 de oameni, iar scenele au fost filmate de un localnic. Conflictul s-a încheiat abia atunci când au intervenit polițiștii. Cauza nu a fost stabilită nici până acum.Trei persoane au fost reținute iar poliția a deschis dosare pe numele a 25 dintre români. Investigatorii spun însă că e puțin probabil să afle detalii despre conflict, dat fiind că în astfel de situații, cei implicați evită să depună mărturie în instanță.

Românii cheltuie cel mai mult pe mâncare și cel mai puțin pe educație

Cea mai mare parte (aproape un sfert) din cheltuielile gospodăriilor din Uniunea Europeană au fost alocate în 2016 pentru "locuință, aprovizionare cu apă, electricitate și gaze", singurele excepții fiind Bulgaria, Estonia, Lituania și România, care au alocat cel mai mult pentru "alimente", relevă datele publicate marți de Oficiul european de statistică (Eurostat). La nivelul UE, 13% din cheltuielile gospodăriilor au fost alocate în 2016 pentru "transport", 12% pentru "alimente" și câte 9% pentru "restaurante și hoteluri" și "recreere și cultură". În schimb, gospodăriile din Cipru și Malta au alocat cel mai mult pentru "restaurante și hoteluri". În cazul României, au fost alocate 21,9% din cheltuielile gospodăriilor pentru "locuință, aprovizionare cu apă, electricitate, gaz și alți combustibili", 27,9% pentru "alimente și băuturi nealcoolice", 11,2% pentru "transport", 6% pentru "sănătate", 5,8% pentru "recreere și cultură", 5,7% pentru "băuturi alcoolice și tutun", 4,6% pentru "mobilă și echipamente electrocasnice", 4,1% pentru "comunicații", 3,6% pentru "îmbrăcăminte și încălțăminte" și 2,1% pentru "educație".

Victor Ponta: “Liviu Dragnea și-a negociat fuga din țară”. Pleacă în Israel?

Liderul Pro România, Victor Ponta, susține că prin vizitele în Israel, Liviu Dragnea a încercat să negocieze în așa fel încât, la nevoie, să fugă în Israel și să nu fie extrădat. ”Eu cred că Liviu Dragnea și-a negociat ca, la nevoie, să poată fugi în Israel și să nu fie extrădat. Eu nu cred că el are o înțelegere cu statul Israel, are cu... apropo, ne-am mutat ambasada la Ierusalim? Nu! Deci le-a dat țeapă și la ăia. El a zis că vrea să se vadă cu Trump, dacă vine în Israel. Când a aflat că nu mai vine Trump, că vine fiica, a zis că se vede și cu fiica, să-i spună cât de mult îl iubește pe tati. Când a ajuns acolo i s-a spus că nu e pe listă. A început să zică: cum, eu care... și apoi s-a întors.Când vorbim de Romgaz, de Hidroelectrica, de alte companii strategice a încercat să o treacă prin Parlament, dar CCR i-a dat-o înapoi. Oricine va semna pentru acel Fond Suveran intră la pușcărie”, a declarat Victor Ponta, la România 9.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.