Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Scandalul pensiilor private: Dragnea, pus la punct de judecători

Ziarul de Vrancea
15 oct 2018 963 vizualizări

Fostul director general al NN Pensii va primi daune morale de la ASF, după ce a fost amendată în mod ilegal, a decis instanța n amenda, impusă anul trecut, a venit în urma unor presiuni exercitate de liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea

Curtea de Apel București a dispus ieri anularea amenzii de 100.000 de lei aplicate, în aprilie 2017, de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) fostului director general al NN Pensii Raluca Țintoiu. Judecătorii au mai stabilit ca ASF să-i plătească Ralucăi Țintoiu daune morale de 1.000 de euro. Decizia nu este definitivă.

În aprilie 2017, ASF a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul social, respectiv 750.000 de lei, după ce compania a transmis clienților o scrisoare prin care îi informa că au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a Pilonului II de pensii. De asemenea, a fost decisă sancționarea cu retragerea autorizației directorului general, Raluca Țintoiu, precum și cu o amendă contravențională de 100.000 de lei.

"Poate sunt supărați pe corvete”

Pe 12 aprilie 2017, NN Pensii a transmis o scrisoare clienților prin care îi informa că au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le-a recomandat să urmărească permanent ce se întâmplă cu pensia lor. În replică, ministrul Finanțelor de atunci, Viorel Ștefan, declara că informația privind intenția guvernanților de a naționaliza Pilonul II de pensii nu are "niciun temei" și a spus că nu există "nicio rațiune, politică, economică, financiară, bugetară' care să determine o astfel de decizie. La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, spunea că "scandalul" generat de scrisoarea companiei NN este de fapt "un fake" pornit de la președintele ASF Mișu Negrițoiu, iar Guvernul României ar trebui să ceară explicații de la Ambasada Olandei și de la conducerea ING din această țară.

De asemenea, Dragnea solicita ca NN Pensii să fie sancționată "extrem de dur".

"Poate sunt supărați pe corvete. Poate, nu știu, dar nu poți să pornești un asemenea scandal din nimic pentru că nu a existat nici în programul de guvernare, nici în vreo discuție în Guvern, nici în vreo discuție în coaliție, nici în Parlament despre așa ceva. Ceea ce a făcut această companie de asigurări este nepermis. Din punctul meu de vedere, ASF-ul, Guvernul și Ministerul de Finanțe să-i sancționeze extrem de dur pentru că trebuie să fie un exemplu și pentru celelalte multinaționale care fac zeci de miliarde în România și care își bat joc de români și de statul român. Nu există o astfel de discuție nici măcar informală din punctul nostru de vedere (...) Au început o campanie online fără să întrebe pe nimeni", preciza liderul PSD. Un punct de vedere asemănător a avut, la momentul respectiv, și ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.

“Dacă ar fi o nouă OUG 13, nu mai poate ieși nimeni în stradă”

​Eurodeputata ALDE Norica Nicolai a declarat la RFI că decizia instanței supreme în privința adunărilor publice este una normală, iar „lumea este liberă să protesteze și să respecte acest minim principiu al declarării protestului”.  Întrebată cum rămâne cu protestele spontane, eurodeputata ALDE a răspuns: „Protestele spontane nu pot fi agreate, decât în limitele în care sunt reglementate pe lege”. Dacă Guvernul adoptă într-o noapte un document de tipul OUG 13, oamenii mai pot ieși la protest după o oră în fața Palatului Victoria? Norica Nicolai răspunde tranșant: „Nu, nu mai poate ieși nimeni. Eu cred că a specula pe ideea Ordonanței 13 la nesfârșit nu face bine absolut nimănui. Cred că trebuie să intrăm toți într-o logică a respectului față de lege și pornind de la acest lucru, să ne comportăm ca atare, fie că suntem la Putere, fie că suntem în Opoziție”.

Un șofer de ambulanță, cercetat după ce a refuzat să transporte un pacient la spital

n pacientul a murit după trei zile

Un șofer de la Serviciul Județean de Ambulanță Gorj este cercetat disciplinar după ce a refuzat transportul unui pacient, victimă a unui accident de circulație, la un spital din București, invocând motive medicale, a declarat, ieri, managerul instituției, Constantin Mitroi, citat de Agerpres. Potrivit unor surse medicale, victima accidentului, care a suferit un politraumatism și un hematom pe creier, a fost operat într-un spital din București, însă a murit trei zile mai târziu.

Constantin Mitroi a precizat că acest caz este cercetat de Comisia disciplinară, ambulanțierul riscând desfacerea contractului de muncă: "Este vorba despre un accident care a avut loc la Tismana. În urma accidentului a rezultat o victimă care a fost transportată cu ambulanța la Spitalul Județean, la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU). După investigațiile care s-au făcut la spital, s-a decis transferul pacientului către un spital din București. Am trimis un echipaj de ambulanță, iar ambulanțierul respectiv a refuzat cursa din motive medicale. În urma refuzului, s-a întocmit un referat, referatul a fost dat către Comisia de cercetare disciplinară, iar cazul este în cercetare disciplinară și așteptăm concluziile. Riscă inclusiv desfacerea contractului de muncă, dar nu aș vrea să mă antepronunț. Așteptăm să vedem ce concluzii are Comisia de cercetare disciplinară și apoi o să luăm o decizie."

Părintele Constantin Necula și-a anunțat retragerea din viața publică

Părintele Constantin Necula și-a anunțat retragerea din viața publică, spunând însă că va continua lupta și precizând însă că biserica nu este viață publică. El a mai spus că „ne-am bătut joc de 99 de ani și 315 zile din Centenarul nostru”.

„Tot ce am zis s-a întors împotriva oricărei bunăvoințe de a comunica ceva societății din care facem parte. Eu aștept să se limpezească lucrurile și să constatăm că, din nefericire, am avut dreptate. În lupta aceasta acerbă pentru o imagine în față, pentru o dorință de a fi mai mult decât atent la lucrurile care ți se întâmplă, ai tot timpul tendința de a exagera. Mă voi retrage din viața publică. Am să mă retrag și am să tac în dorința de a-i lăsa pe ceilalți să vorbească. Am remarcat că sunt foarte mulți dispuși să vorbească foarte mult împotriva bisericii, împotriva societății. Le urez succes”, a spus părintele Necula într-un interviu la Radio România Actualități.

Anunțul său vine în contextul referendumului pentru redefinirea familiei în Constituție, care nu a fost validat din cauza prezenței foarte scăzute le vot.

„Cumpănire adâncă și rugăciune. Cred că este lucrul la care mă aștept cel mai mult în perioada aceasta. Cred că este un referendum care a boicotat foarte mult din sufletele noastre. Mi-e teamă că viitorul îmi va dovedi că avem dreptate. Deja am constatat că, în ciuda faptului că familia bărbat-femeie nu e o prioritate, cealaltă familie a avut dintr-o dată trei proiecte băgate la sertar. Am constatat că suntem căzuți între politici și că, dacă ții cu un partid împotriva celuilalt, nu înseamnă că nu faci politică. Și tot așa, lucruri care se întâmplă sub ochii noștri, cred că e obligatoriu ca paznicul farului să se retragă în far”, a mai spus preotul. Părintele Necula a comentat că „ne-am bătut joc de 99 de ani și 315 zile din Centenarul nostru”. Ulterior interviului, el a revenit și a scris pe Facebook că va continua lupta, dar că biserica nu este viață publică.

„Retragerea din viața publică nu înseamnă că renunț la luptă! Biserica nu e viață publică!!! Aici, în spațiul ei putem să ne reactivăm smerenia slujirii lui Hristos! Sus inima!”, a scris Constantin Necula pe pagina sa de Facebook.

Iohannis: Trebuie să depășim gândirea naționalist-izolaționistă

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, ieri, la întâlnirea cu reprezentanții Confederației patronatelor italiene, că este foarte important ca decidenții politici europeni să audă vocea mediului de afaceri pe subiecte de interes comun. "Trebuie să depășim gândirea naționalist-izolaționistă și să creăm realmente o economie europeană puternică. Fără acest pas de integrare profundă a economiilor noastre, Uniunea Europeană nu va putea să păstreze locul de vârf pe care îl are în economia globală", a spus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a susținut o alocuțiune în cadrul întâlnirii cu reprezentanții Confederației patronatelor italiene. "Numeroasa comunitate românească din Peninsulă, și vorbim aici de peste 1,2 milioane de cetățeni, contribuie semnificativ la dezvoltarea economiei, dar și a societății italiene. Totodată, salut și aportul importantei și numeroasei comunități italiene din România la prosperitatea țării noastre", a spus Iohannis. El a spus că Italia este cel de-al doilea partener comercial al României, doar în prima jumătate a acestui an, valoarea schimburilor fiind de aproape 8 miliarde de euro, cu peste 6% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Iohannis a mai spus că se dorește consolidarea exporturilor românești cu tradiție pe piața italiană din partea unor industrii precum cea auto, a mașinilor și echipamentelor electrice și automatizărilor, industria confecțiilor sau a mobilei.

Victor Ponta o propune pe Corina Crețu la șefia Guvernului

Liderul PRO România, Victor Ponta, susține că disidenții din PSD trebuie să treacă de la o ”revoltă” la o adevărată ”revoluție” în PSD și să nu se limiteze doar la schimbarea lui Dragnea, ci să meargă pe schimbarea întregului Guvern, iar noul premier să fie Corina Crețu, un om care ar putea conduce România în timpul președinției Uniunii Europene. ”Un premier foarte bun ar fi Corina Crețu. Un om cu experiență, cu conexiuni, cu relații. Dacă dai jos Guvernul și vi cu o nouă Dăncilă, mai bine nu-l mai dai. Trebuie să înțeleagă și Iohannis și PNL și toate forțele politice că PSD are majoritate, dar măcar dacă schimbi Guvernul să vii cu unul mai bun”, a declarat Victor Ponta. Întrebat dacă Corina Crețu ar putea candida din partea PRO România la europarlamentare, Ponta a evitat să dea un răspuns tranșant. În schimb, a explicat că el va fi cap de listă, însă dacă partidul trece pragul electoral nu va merge la Bruxelles.

Bărbat reținut după ce nu a salvat o femeie care a căzut în lac

Un bărbat de 36 de ani din județul Dâmbovița a fost reținut de polițiștii din Argeș, fiind suspectat că nu i-a acordat ajutor unei femei de 44 de ani, care căzuse cu mașina într-un lac din Argeș. Incidentul a avut loc în luna august, iar bărbatul nici nu a alertat serviciile de urgență, femeia fiind găsită după aproximativ trei zile. Astfel, polițiștii din Topoloveni au identificat un bărbat de 36 de ani din Morteni, județul Dâmbovița, bănuit de săvârșirea infracțiunii de lăsare fără ajutor a victimei aflate în dificultate. Bărbatul este suspectat că, în 19 august, nu a intervenit pentru a salva o femeie de 44 de ani, din Morteni, care a căzut cu autoturismul într-un lac din zona localității Ciupa, județul Argeș. De asemenea, bărbatul nici nu a alertat serviciile de urgență, femeia fiind găsită după aproximativ trei zile. Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, fiind prezentat ulterior procurorilor pentru luarea măsurilor legale.

Viral al MAI cu moartea pe Facebook

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) avertizează asupra pericolului de a filma live la volan, spunând că nu este „cool” și că această „nebunie” care a făcut victime ar trebui oprită. Postarea de pe pagina de Facebook a ministerului a devenit rapid virală. „Oameni buni, opriți live-urile de la volan! Înțelegeți că nu sunteți cu nimic mai cool dacă vă filmați în timp ce conduceți. Vă puneți în pericol pe voi, dar și pe ceilalți participanți la trafic. Filmarea are mari șanse să apară în buletinele de știri, iar despre voi să se vorbească la trecut. Opriți nebunia asta care a făcut până acum atât de multe victime! Totodată, facem un apel către toți utilizatorii de facebook să ne anunțe imediat pe contul nostru în cazul în care văd astfel de filmări!”, scrie MAI pe pagina sa de Facebook. Textul este însoțit de o fotografie cu un șofer care face live pe Facebook, la filmare comentând și „Moartea”: „Mai stai la live? Întreb pentru mine”.

Postarea a devenit virală, iar în mai puțin de o jumătate de oră a strâns deja peste 1.500 de aprecieri și aproape 1.000 de distribuiri.

Avertismentele polițiștilor vin în contextul în care multe accidente rutiere au avut loc din cauza șoferilor care transmiteau live pe rețelele de socializare.

Săptămâna trecută, în județul Timiș, o fetiță și un bărbat au murit în urma unui accident rutier produs pe drumul care leagă Timișoara de vama Moravița, între localitățile Jebel și Voiteg. În accident au fost implicate două autoturisme și un tractor, alte patru persoane fiind rănite și transportate la spital. șoferul unuia dintre autoturisme, care a murit, transmitea live pe Facebook.

Zile de primăvară în Moldova. Când se strică vremea

Meteorologii prognozează că următoarele două săptămâni vor fi diferite atât din punct de vedere climatologic, cât și al precipitațiilor, cu valori termice maxime de 23 - 24 grade Celsius, în primul interval, respectiv mai scăzute și cu până la 10 grade în unele regiuni, în cel de-al doilea, reiese din prognoza de specialitate pentru intervalul 15 - 28 octombrie, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Moldova, în primele trei zile, vremea va fi caldă, apoi va intra într-un proces de răcire ce va dura până pe data de 23 octombrie. Ulterior, regimul termic diurn nu se va modifica semnificativ. În medie pe regiune, în perioada 15 - 17 octombrie, vor fi temperaturi maxime de 23 - 24 de grade, iar până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, acestea vor scădea până la 13 - 14 grade. Temperaturile minime vor fi, în general, în creștere pe parcursul primei săptămâni când vor avea valorii medii cuprinse între 6 și 9 grade, dar vor scădea apoi spre 4 - 5 grade, în medie. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi în creștere începând cu data de 19 octombrie, dar mai ales în perioada 23 - 28 octombrie.

Ordonanța de Urgență privind legile justiției a fost publicată în Monitorul Oficial ieri, la peste 24 de ore după ce a fost adoptată în Guvern

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, luni, că adoptarea în grabă a unor acte normative va afecta dosarele aflate în curs de soluționare și a făcut referire la dosarele ”foarte bine cunoscute” de pe rolul parchetelor militare care s-au instrumentat prin delegarea de personal de la mai multe parchete. Dacă delegările respective vor dispărea,”colectivele care lucrează în acest moment vor fi desființate”. ”Va fi foarte greu de imaginat cum vor putea fi soluționate aceste dosare”, a spus Lazăr, unul dintre dosare vizând protestul din 10 august.

Senatorul PSD Adrian Țuțuianu a apreciat că Ordonanța de Urgență pentru modificarea legilor Justiției ”nu este în regulă” și trebuia discutată în partid, mai ales că de doi ani de zile se discută despre aceste legi. țuțuianu a spus că nu a văzut textul ordonanței și nu știe dacă ”sunt lucruri bune sau rele”.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susține modificările privind majorarea vechimii pentru procurorii care lcurează la pacrehete de rang înalt, el afirmând că ”nu e normal ca la parchete de nivel înalt, Parchetul General, să lucreze persoane care nu au suficientă experiență” și care „își fac ucenicia pe dosare complicate”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.