Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Scandalul mutării ambasadei din Israel: Băsescu: Americani au invitat-o pe Dăncilă, mizând că e proastă

Ziarul de Vrancea
24 mar 2019 754 vizualizări

“Anunțul mutării ambasadei la Ierusalim aruncă pe apa sâmbetei 50 de ani de politică externă românească în Orientul Mijlociu”, mai spune fostul președinte n regele Iordaniei și-a anulat vizita în România ca urmare a anunțului făcut de premierul român

Fostul președinte Traian Băsescu susține că anunțul premierului Viorica Dăncilă privind mutarea ambasadei Israelului “a aruncat pe apa sâmbetei 50 de ani de politică externă românească în Orientul Mijlociu” și “ne singularizează în interiorul Uniunii Europene”. În opinia lui Băsescu, Dăncilă a fost invitată la un eveniment de comemorare a Holocaustului de lobiștii americaani care au mizat pe faptul că e proastă, iar șefa Executivului “a recitat instrucțiunile primite de la Dragnea fără a înțelege efectul propriului discurs”. “Mizând pe faptul că e proastă, lobiști americani au invitat-o pe Dăncilă la un eveniment de comemorare a Holocaustului. Crezând că e ocazia vieții ei de a se manifesta pe pământ american, Dăncilă a recitat instrucțiunile primite de la Dragnea fără a înțelege efectul propriului discurs. A promis orice a crezut Dragnea că poate să-i impresioneze pozitiv audiența în folos propriu, nesocotind grav poziția unitară și solidară a Uniunii Europene, dar și politica externă echilibrată a României în Orientul Mijlociu. Anunțul precum că Guvernul României va muta Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim a stârnit entuziasmul sălii, dar a aruncat pe Apa Sâmbetei 50 de ani de politică externă românească în Orientul Mijlociu”, a scris, ieri, pe Facebook, fostul președinte Traian Băsescu, într-o postare intitulată “Dăncilizarea politicii externe”. Potrivit acestuia, “implicațiile anunțului sunt grave pentru că schimbă radical politica externă a României în Orientul Mijlociu și ne singularizează în interiorul Uniunii Europene prin nerespectarea rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU”. “Dragnea și Dăncilă printr-un mimetism specific maimuțelor, cred că pot face și ei ceea ce au făcut americanii. Eu nu zic că n-o pot face, o pot face, dar cu costuri extraordinare de credibilitate a României. SUA poate ține la respect lumea arabă prin forța economică și militară, pe când România a pierdut respectul și încrederea lumii arabe. După ce a văzut efectele discursului, Dăncilă și-a adus aminte că titularul politicii externe este Președintele României, iar o ambasadă se poate înființa numai prin decret prezidențial”, a mai spus Băsescu.

“Regele Abdullah este cel mai respectat șef de stat al lumii arabe”

El a vorbit și despre “primul semnal politic extrem de puternic”, respectiv anularea vizitei de stat a Regelui Abdullah al Regatului Hașemit al Iordaniei în România, “în condițiile în care Regele Abdullah este cel mai echilibrat și respectat șef de stat al lumii arabe, este cel mai bun partener al SUA în lumea arabă și un mare prieten al României”. “Dragnea și Dăncilă au nesocotit interesele României din slugărnicie și pentru un zâmbet primit peste ocean și acest lucru îl spun eu, un politician care susține, respectă, admiră și iubește Israelul și poporul său. De azi, politica externă a României este dăncilizată și riscă să devină nesemnificativă, pentru că se face în interesul strict al lui Dragnea și nu în interesul țării. Mare ticăloșie”, a mai scris Băsescu.

Regele Abdullah II al Iordaniei și-a anulat vizita în România după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat mutarea ambasadei României în Israel. Invitația de a vizita România i-a fost adresată anul trecut suveranului iordanian de către președintele Klaus Iohannis, la o întâlnire avută cu ocazia participării la Adunarea Generală ONU. Atunci, cei doi oficiali au discutat despre oportunitățile pe care le prezintă exercitarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, președintele Klaus Iohannis subliniind disponibilitatea țării noastre de a acționa în această calitate pentru consolidarea relației dintre UE și Iordania. Conform presei Iordaniene, Regele Abdullah urma să aibă întrevederi bilaterale cu președintele Klaus Iohannis și cu oficiali ai Parlamentului. Cele dăuă țări ar fi urmat să semneze un acord și două memorandumuri de înțelegere în diverse domenii. De asemenea, cu ocazia vizitei, urma să aibă loc și un forum de afaceri pentru mediul privat din cele două țării.

Viorica Dăncilă a anunțat duminică la Washington mutarea ambasadei României la Ierusalim. Șeful statului a precizat că decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a susținut că anunțul pe care l-a făcut a fost “o opinie personală”.

Comisia Europeană o pune la punct pe Dăncilă

Poziția Uniunii Europene în privința mutării ambasadelor din Israel nu s-a schimbat, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, comentând declarațiile Vioricăi Dăncilă privind mutarea ambasadei Israelului din Tel Aviv în Ierusalim. Oficialul european a spus că a văzut declarațiile premierului, dar și reacția președintelui, la care nu este nimic de adăugat. “Nu pot să spun decât că poziția Uniunii Europene rămâne neschimbată. Da, am văzut și ce a spus premierul (Viorica Dăncilă - n.r.), am văzut și reacția președintelui (Iohannis - n.r.) și așadar să lăsăm lucrurile așa”, a declarat Maja Kocijancic, purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Întrebată despre anularea vizitei de către regele Iordaniei, purtătorul de cuvânt al Comisiei a afirmat: “Avem contacte regulate cu statele membre pe chestiuni relevante, dar lăsați-mă să vă reamintesc de cea de-a doua parte a răspunsului anterior: avem declarațiile premierului, dar avem și declarațiile președintelui”.

PNL cere demisia urgentă a premierului

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a declarat, ieri, că anularea vizitei regelui Iordaniei în România este “de o gravitate maximă”.

“Viorica Dăncilă, demisia! Viorica Dăncilă nu trebuie lăsată să vorbească despre relațiile internaționale ale României! Nu știe, nu înțelege, nu are atribuții! Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, și-a anulat vizita oficială în România din cauza declarațiilor iresponsabile și revoltătoare cu privire la mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. În limbaj diplomatic, anularea unei astfel de vizite, în momentul în care Regele era deja pe scara avionului, este un semnal de o gravitate maximă!”, a scris, ieri, pe Facebook, prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan. Potrivit acesteia, din cauza Vioricăi Dăncilă nu vor mai fi semnate trei acorduri între România și Iordania pe justiție, sănătate și educație. “România a ajuns o rușine pe plan internațional din cauza gafelor unui premier diletant. Aceeași vină o are și ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, care a tolerat și tolerează în continuare greșelile de politică externă ale premierului. Viorica Dăncilă trebuie să-și de demisia imediat”, a mai scris Turcan.

Tânărul ucis de urs ar fi atacat bârlogul animalului

Tânărul ucis vineri de un urs, în apropierea localității Crișeni, s-ar fi apropiat de bârlogul animalului și ar fi aruncat cu lemne și alte obiecte, arată cercetările făcute în acest caz de IPJ Harghita. “Din cercetări rezultă că ei s-ar fi oprit într-o zonă, la 1.5 km distanță de satul Crișeni, ar fi coborât din căruță, iar la circa 15 metri de locul unde s-au oprit, victima a găsit bârlogul unui animal sălbatic. Și ar fi aruncat cu bucăți de material lemnos și alte obiecte în direcția bârlogului și văzând că nu se întâmplă nimic, s-a îndreptat spre bârlog, moment în care a fost întâmpinat de urs și s-a întâmplat tragedia”, a declarat Incze Miklos, de la Biroul de Presă al IPJ Harghita. Informațiile furnizate de poliție au fost confirmate și de directorul Asociației de Vânătoare din Cristuru Secuiesc, Fazakas Attila, care a spus că omul a făcut “o greșeală fatală” că nu a luat în considerare că este vorba de un pericol foarte mare. “Săracul, nu a respectat regulile, fiind gonaci, a fost și puțin pilit, am înțeles, și mai îndrăzneț, că el umblă la vânătoare și s-a întâlnit de mai multe ori cu ursul și nu a luat în considerare că ăsta e un pericol foarte mare”, a spus Fazakas Attila. Acesta a punctat, însă, că de vineri, de când s-a întâmplat evenimentul, comportamentul ursoaicei, care era cunoscută de vânători și nu a creat probleme până acum, s-a schimbat, este agresivă și chiar a atacat vânătorii care monitorizau zona. “Și așteptăm derogare de la minister cât de repede, pentru că va face probleme, cine mai trece prin zonă precis va fi atacat, s-a făcut foarte agresivă. Comportamentul s-a schimbat total de când a atacat și a omorât omul. Patrulează în jurul bârlogului și cum ne-a văzut, imediat să sară pe noi. Adică, acum când vede omul e foarte agresivă și atacă, după evenimentul respectiv”, a declarat Fazakas Attila.

Reprezentantul asociației de vânătoare a mai spus că în ultimele zile s-au analizat toate posibilitățile în acest caz, considerând că soluția cea mai bună este împușcarea ursoaicei și transportarea puilor la Centrul de Reabilitare din zona Bălan. Potrivit lui Fazakas Attila, s-a analizat și posibilitatea tranchilizării și relocării ursoaicei și a puilor într-un loc mai liniștit, dar experții sunt de părere că va fi și mai agresivă dacă nu se va trezi în locul unde are bârlogul.

Cum vrea Iordache să-l scape de Dragnea de o condamnare

n lăsat președinte interimar la Camera Deputaților în locul liderului PSD, el a sesizat Curtea Constituțională cu un conflict între Parlament și instanța supremă pe tema completurilor specializate în corupție

Florin Iordache a sesizat, vineri, Curtea Constituțională asupra unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), pe Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sanctionarea faptelor de corupție, pe tema completelor specializate. „Faptul că ei nu au făcut complete specializate, cum cere legea. E vorba despre articolul 29, alineatul (1) din Legea 78/2000 în care obliga instanțele să facă complete specializate pentru corupție”, a afirmat Florin Iordache, ieri, pentru Mediafax. Articolul 29, alineatul (1) din Legea 78/2000 prevede că: „Pentru judecarea în prima instanța a infracțiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie complete specializate”.

Deputatul PSD Florin Iordache a preluat atribuțiile președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, în perioada 16-24 martie, potrivit unei decizii publicate, luni, în Monitorul Oficial, în contextul internării liderului social-democrațiilor săptămâna trecută din cauza unor probleme la spate. Procurorii Secției Speciale au transmis conducerii instanței supreme o adresă prin care solicită detalii cu privire la constituirea completelor specializate din ÎCCJ, potrivit unor surse judiciare. Răspunsul transmis arată că toți magistrații de la ÎCCJ sunt specializați pe fapte de corupție.

La termenul de lunea trecută, avocați din dosarul angajărilor fictive de la DGASPC, în care și cei ai lui Liviu Dragnea, au invocat o nulitate absolută privind condamnarea de la fond, pronunțată de completul de 3 judecători. Concret, avocații vor rejudecarea fondului cauzei de către un complet de 3 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție specializat pe fapte de corupție. Avocații mai spun că a fost constituit nelegal completul de 3 judecători care a pronunțat decizia în primă instanță. În acest dosar, în prima instanță, Dragnea a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare.

Oficial MAI: Românii vor putea opta între cărțile de identitate cu sau fără cip

n este foarte posibil ca cetățeanul să nu poată călători în spațiul UE cu cele fără cip

Șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef Cătălin Aurel Giulescu, a declarat, luni, la Arad, că românii vor putea opta între cărțile de identitate cu sau fără cip, după ce Uniunea Europeană va impune schimbarea formatului acestor documente și introducerea unor noi elemente de siguranță, în baza unui regulament care va apărea în luna iulie, transmite Agerpres.

Prezent la Arad la Biroul Județean de Administrare a Bazelor de Date privind Evidența Persoanelor, comisarul-șef Cătălin Aurel Giulescu a declarat că în luna iulie va intra în vigoare un regulament al Uniunii Europene care va impune întărirea elementelor de securitate cuprinse în documentele de identitate eliberate propriilor cetățeni de către statele membre.

“În acest sens, și la nivelul României vor fi adoptate măsuri în scopul respectării dispozițiilor acestui regulament (...) Măsurile vor conduce la schimbarea formatului documentului de identitate”, a declarat Giulescu, el precizând că noile cărți de identitate vor avea formatul unui card bancar.

Conform sursei citate, românii vor putea opta între documentele cu sau fără cip, însă este posibil să nu mai poată circula în spațiul UE decât dacă au cărți de identitate cu cip.

“În Camera Deputaților există din anul 2017 un proiect de lege care a fost deja adoptat de Senatul României, este în dezbaterea Camerei Deputaților, el a fost temporizat tocmai ținându-se cont de acest proiect de regulament al Uniunii inițiat de Comisia Europeană. Cu siguranță procedurile vor fi reluate după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii a regulamentului. Acel proiect de lege introduce opțiunea cetățeanului în ceea ce privește tipul de document pe care și-l dorește. (...) Cetățeanul va avea posibilitatea să solicite o carte de identitate cu cip sau o carte de identitate care să nu conțină acel cip. Este foarte posibil ca cetățeanul să nu poată călători în spațiul UE cu acel document fără cip”, a spus Giulescu.

El a precizat că țările UE vor avea la dispoziție doi ani pentru implementarea măsurilor prevăzute în regulamentul ce va intra în vigoare peste câteva luni, dar actualele documente de identitate vor continua să fie valabile până la expirarea lor.

Carmen Dan, despre violența domestică: Pasul următor, introducerea brățărilor electronice

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, ieri, la bilanțul Poliției Române, că pasul următor pentru stoparea violenței domestice trebuie să fie introducerea brățărilor electronice, deoarece 40 la sută dintre cei care au o interdicție de a se apropia de victimă încălca această obligație. Brățările electronice ar urma să fie montate atât agresorului, cât și victimei pentru ca sistemul să semnalizeze încălcarea distanței de protecție stabilită de instanță.

Carmen Dan a afirmat, ieri, că se înregistrează o creștere a cazurilor de violență domestică, deși a fost schimbată legislația în acest sens.

“Înregistrăm o creștere cu șase procente a acestor infracțiuni însă problema nu este procentul, ci trendul. Asta pentru că de cinci ani înregistrăm creșteri pe acest tip de violențe. Am schimbat legislația, am stabilit prin ordin de ministru procedura emiterii ordinului de protecție provizoriu de către polițiști. Chiar și în aceste condiții constatăm că un procent foarte mare, de 40% dintre cei care au o interdicție de a se apropia de victimă, încalcă această obligație”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne. Carmen Dan a precizat că pasul următor trebuie să fie introducerea brățărilor electronice. “Am discutat despre acest proiect cu colegii mei din Parlament și am constatat că există o susținere din partea tuturor forțelor politice. Ideea este că un astfel de proiect nu poate fi abordat simplist, de genul: hai să cumpărăm brățările și să le montăm agresorilor. Discuția trebuie să aibă în vedere cine asigură dispecerizarea semnalului emis de către aceste dispozitive, cine asigură platforma informatică, cine asigură mentenanța sistemului, cine asigură intervenția. De aceea, înainte de a avea o prevedere legislativă este nevoie să avem o formulă tehnică viabilă a acestui mecanism”, a explicat Carmen Dan. Ea a precizat că există consultări cu STS-ul pentru că o soluție ar fi ca dispecerizarea să fie asigurată de platforma 112, dacă acest lucru este posibil.

PressOne: Rectorul Academiei de Poliție a plagiat aproape 70% din teza de doctorat

Rectorul Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” din București, Adrian Iacob, a plagiat aproape 70% din teza de doctorat, iar întreaga sa carieră academică se bazează pe titlul de “doctor” obținut în baza acesteia, potrivit PressOne. Lucrarea lui Adrian Iacob, “Ordine publică și Siguranță națională”, este, potrivit sursei citate, o înșiruire de paragrafe, pasaje sau pagini copiate din alți autori.

Coordonator de doctorat a fost profesorul Costică Voicu, care în 2007 deținea funcția de rector al Academiei de Poliție. De altfel, Voicu este unul dintre fondatorii domeniului de doctorat “Ordine publică și Siguranță națională”, alături de Gabriel Oprea și de Ioan Dascălu, care a dat 313 doctori de la înființarea sa, în anul 2002. Adrian Iacob este profesor, conducător de doctorate, rector, are gradul de chestor de poliție, este membru titular al Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN) și vicepreședinte al Comisiei de Științe Militare, Informații și Ordine Publică din CNATDCU – organismul abilitat să verifice sesizările de plagiat în tezele de doctorat.

Patriarhul Daniel, atac la femeile care fac avort: “Vom pieri ca popor”

Maica Domnului este ocrotitoarea mamelor care nasc, a afirmat ieri patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, care a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește declinul demografic, precizând că, dacă “vom continua cu avorturile, vom pieri ca popor”. “În mod deosebit, Maica Domnului este ocrotitoarea mamelor care nasc copii. De aceea, sâmbăta trecută, ne-am bucurat când am văzut că «Marșul pentru viață», care înseamnă dorința ca femeilor însărcinate să nu-și mai piardă sarcina, a devenit foarte popular. La început, acest marș pentru viață a fost organizat în câteva orașe. Acum însă s-a ajuns ca marșul  și alte manifestări din timpul acestei luni, martie, consacrată deci vieții sau copiilor care trebuie să se nască, a ajuns în 600 de localități din România și Basarabia, Republica Moldova. Majoritatea acelora care participă la această manifestare în favoarea vieții și în favoarea mamelor însărcinate este formată din tineri, dar și oameni mai în vârstă, care-și dau seama că, dacă noi continuăm - poporul român - cu miile de avorturi, câteva milioane până acum, din 1960 și până acum, vom pieri ca popor. Diminuăm foarte mult. Ne aflăm în declin demografic. Numărul nașterilor este mai mic decât numărul înmormântărilor”, a subliniat patriarhul, în predica ținută la slujba de Buna Vestire.

În opinia acestuia, marșul are un aspect spiritual, pentru că “avortul, în limbajul bisericesc, canonic, se numește pruncucidere, adică uciderea pruncilor, în pântecele mamei lor”, dar și unul social, prin “faptul că se nasc din ce în ce mai puțini copii și populația României s-a diminuat deja cu câteva milioane în ultimii 20 sau 30 de ani”.

Vremea se răcește brusc în următoarele zile

Regimul termic va fi destul de oscilant în următoarele două săptămâni, temperaturile vor fi în scădere atât pe timpul zilelor, cât și al nopților, iar ploile vor reveni în majoritatea regiunilor în ultimele zile ale lunii în curs, reiese din prognoza de specialitate, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 25 martie - 7 aprilie.

În Moldova, vremea se va răci, devenind rece în perioada 26 - 29 martie, când media temperaturilor maxime va ajunge la 6 - 8 grade. După acest interval vor mai fi alternanțe termice, dar tendința generală a temperaturilor maxime va fi de creștere, până spre valori în jur de 14 grade. Media temperaturilor minime va fi de 3 - 4 grade în primele două zile, apoi va scădea semnificativ, iar în 28 martie se va ajunge la minime în jur de -3 grade. Până în 2 - 3 aprilie, media regională a valorilor minime va fi de zero grade Celsius, apoi va crește ușor, la 3 - 4 grade. În prima săptămână de prognoză sunt estimate precipitații slabe și pe arii restrânse aproape în fiecare zi, iar în a doua săptămână probabilitatea de apariție a acestora va crește mai ales după 3 aprilie.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.