Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Scandal monstru în PSD: Dragnea o acuză pe Dăncilă că ar fi fraudat banii UE

Ziarul de Vrancea
19 oct 2019 1305 vizualizări

O persoană condamnată în dosarul liderului PSD ar fi fost angajată și la biroul de europarlamentar al lui Dăncilă n actualul premier nu i-ar fi declarat corect salariul asistentei sale

​​Război total între Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă. În cererea de sesizarea a Curții de Justiție a UE (CJUE), fostul șef al PSD susține că succesoarea sa nu ar fi declarat corect salariul pe care i-l plătea în perioada când a fost europarlamentar asistentei sale locale, ceea ce ar putea fi o fraudare a banilor UE. În documentul consultat de site-ul HotNews.ro, Dragnea susține că Dăncilă „nu a declarat salariul real al angajatului asistent local (a declarat exclusiv salariul minim pe economie), astfel încât la bugetul național nu au ajuns în intervalul februarie 2017 - ianuarie 2018, dar nici până în prezent impozitele calculate la salariul real virat de Parlamentul European”. Asistenta locală la care se referă este Adriana Botorogeanu, una dintre angajatele de la DGPASC Teleorman, din dosarul în care fostul șef al PSD a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare. Botorogeanu a fost condamnată și ea la doi ani cu suspendare.

Cererea de sesizarea a CJUE are legătură cu dosarul de la Curtea de Apel București în care Dragnea contestă noua conducere PSD, stabilită la Congres. În documentul consultat de HotNews.ro, Dragnea nu precizează numele lui Dăncilă și Botorogeanu, însă acestea sunt ușor de identificat, de vreme ce în cazul celei dintâi vorbește despre perioadele în care a fost europarlamentar și apoi momentul în care Congresul a ales-o președinte PSD, iar în cazul celei de a doua spune „salariata din dosarul subsemnatului”.

Tudorel Toader a răbufnit: Raport clasificat sau confidențial?

Clasificarea raportului MCV, reclamată sâmbătă de reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii, a generat o serie de contre între doi foști miniștri de Justiție, Raluca Prună și Tudorel Toader.

În timp ce Prună susține că draftul de raport vine gata clasificat, fiind considerat secret de serviciu de către Ministrul Afacerilor Externe, Tudorel Toader susține că niciodată nu a primit astfel de documente care să aibă caracter clasificat. Când oferă explicații despre procedura de consultare a raportului înaintea publicării, Raluca Prună vorbește, însă, despre “document confidențial”. Ca urmare, Tudorel Toader a scris pe Facebook: “Poate să-i explice cineva Ralucăi Prună diferența dintre clasificat și confidențial”.

Reacția rectorului a venit după ce Raluca Prună l-a atacat pe Tudorel Toader. “Pentru un domn Toader, dacă vi-l amintiți. Acum mai activ pe FB decât atunci când era ministru și care își inventează acum o biografie de mare luptător într-ale transparenței. Îi sugerez ca, în buna tradiție, să șteargă postarea în care spune că niciodată draftul de raport MCV nu a fost confidențial. E inexactă, ca să fiu elegantă. Eu cred ca Toader nu a văzut vreun draft de raport MCV vreodată, că nu pare să îl fi interesat. Și înainte să inducă acum opinia publică în eroare și să se bage în seamă, îi reamintesc că domnia sa ținea secret Raportul GRECO după ce fusese adoptat și că numai presiunea publică enormă a făcut să fie «declasificat». Așa că mai ușor cu transparența pe scări. Și mai usor cu lecțiile pe FB și cu marile dezvăluiri - toate sunt istoria reinventată al unui mandat rușinos la Ministerul Justiției”, a scris Prună.

În replică, fostul ministu al Justiției Tudorel Toader a declarat, pentru site-ul stiripesurse.ro, că nu a primit astfel de documente clasificate. “Se primește draftul de raport față de care pot fi făcute observații. Ulterior, se transmite forma finală. Nu am primit astfel de rapoarte clasificate”, declarat Toader. Ulterior, Raluca Prună a revenit cu precizări pe Facebook. “Întotdeauna draftul de raport MCV vine deja clasificat la Ministerul Justiției, fiind calificat secret de serviciu de către ministerul de Ministerul Afacerilor Externe. Am vrut să fiu elegantă cu Toader care fie nu știe ce spune, fie nu s-a uitat niciodată pe un astfel de draft, fie a încălcat obligațiile legale care decurg din calificarea unui document ca secret de serviciu. Și cu CSM care greșește ținta atacului”, a mai scris Prună pe pagina sa de Facebook. Tudorel Toader, a scris, într-o postare pe Facebook. “Poate să îi explice cineva Ralucăi Prună care este diferența dintre clasificat și confidențial, așa simplu ca să înțeleagă?”.

Schimbul de replici vine după ce repezentanții CSM au anunțat că Ministerul Justiției a solicitat, vineri seară, ca până sâmbătă la prânz un membru al Consiliului sau un reprezentant autorizat să participe la o întâlnire pentru dezbaterea Raportului MCV pe 2019, informând totodată că raportul are regimul unui document clasificat. “Precizăm că este fără precedent și inadmisibil pentru exercitarea prerogativelor constituționale ale Consiliului ca Raportul MCV să poată fi consultat de către membri în regimul unui document clasificat și într-o perioadă atât de scurtă, aspect ce conduce la imposibilitatea exercitării atribuțiilor de către membrii care nu au acces la informații clasificate”, arată CSM.

Instituția a solicitat public transmiterea prin intermediul MJ a solicitării de prelungire a termenului acordat la o săptămână și declasificarea documentului pentru garantarea accesului la informație al tuturor membrilor Consiliului.

Liderul PMP le cere votanților USR să îl susțină pe Paleologu

Tomac susține că Barna nu se ridică la nivelul electoratului USR

​​Președintele PMP, Eugen Tomac, face apel la liderii USR-PLUS să-l susțină pe Theodor Paleologu în cursa prezidențială, estimând că, dacă Dan Barna, candidatul USR, “ar accepta să vină lângă Paleologu”, Viorica Dăncilă sigur nu va intra în turul doi. “Ne găsim într-un moment important al campaniei electorale. Fac un apel către votanții USR și liderii Alianței USR- PLUS să îl susțină pe Theodor Paleologu în cursa pentru Președinția României. Dacă Dan Barna, un om nou în politică care a făcut mari progrese, dorește în mod real să demonstreze că are capacitatea de a pune interesul țării mai presus de interesul personal sau de grup, ar accepta să vină lângă Paleologu. Atunci, în mod sigur, Dăncilă neconflictuala nu va intra în turul doi și am putea scrie istorie pentru această țară”, a scris Tomac, sâmbătă, pe Facebook. El susține că Dan Barna nu are suficientă experiență pentru a fi președintele României și nu se ridică la nivelul așteptărilor electoratului pe care îl vizează. “Acești oameni idealiști își vor îndrepta votul către un candidat fără probleme de integritate, cu experiență politică și diplomatică relevantă și cu un profil intelectual bine conturat. În mod cert, Theodor Paleologu este cel mai curat, mai onest și mai pregătit candidat înscris în această competiție electorală”, a adăugat liderul PMP.

Trei români și un străin, salvați prin transplant după moartea unui orădean

În noaptea de vineri spre sâmbătă, a avut loc la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea o prelevare de organe de la un bărbat de 43 de ani care a intrat în moarte cerebrală, după ce a căzut, miercuri, de la etajul patru al unui bloc din Aleșd, județul Bihor. Mai multe echipe de medici au prelevat inima, ficatul, rinichii și corneea bărbatului, anunță Agenția Națională de Transplant (ANT) pe pagina oficială de Facebook. „Medicii au făcut tot ce s-a putut pentru salvarea lui, însă a doua zi (joi, n.r) s-a instalat tabloul de moarte cerebrală. Trecând peste această imensă tragedie, sora bărbatului și-a dat acordul pentru prelevarea de organe. Operația a durat mai bine de 5 ore - a început la ora 3.00 dimineața și s-a sfârșit în jurul orei 8.30”, se mai arată în informarea ANT. Astfel, bărbatul a dăruit viață pentru trei români și un străin. Reprezentanții ANT precizează în postarea de pe pagina de Facebook faptul că ficatul merge la Institutul Clinic Fundeni, rinichii la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca , iar corneea la Spitalul Militar Central din Capitală. „Pentru că nu s-a găsit receptor compatibil în țară, cordul a fost prelevat de o echipă de medici din Munchen, prin Eurotransplant. Plămânii nu s-au prelevat pentru că avea contuzie pulmonară”, a declarat medicul Carmen Pantiș, coordonator regional ANT, coordonator transplant SCJU Oradea.

Dăncilă s-a liniștit: Am discutat cu domnul Cuc, a negat toate acuzațiile

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că a discutat cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, despre situația de la Tarom și acuzele care îi sunt aduse de fosta directoare a companiei, Mădălina Mezei, spunând că ministrul a negat toate lucrurile legate de întârzierea avioanelor. Dăncilă consideră că acest lucru nu era posibil, deoarece, dacă s-ar fi întâmplat așa ceva, atunci ea ar fi fost socotită vinovată și nu crede că Răzvan Cuc ar fi pus-o într-o situație neplăcută. Dăncilă a anunțat că luni va avea primele detalii de la Corpul de Control pe care l-a trimis atât la Tarom, cât și la Ministerul Transporturilor. Întrebată dacă a discutat cu Răzvan Cuc despre această situație, Dăncilă a răspuns: “Am discutat cu domnul Cuc, a negat toate aceste lucruri legate de avioane, de întârziere, de rămânerea la sol. Nu aș vrea să mă implic, dar eu cred că acest lucru nu se putea. Gândiți-vă că dacă se întârzia 10 minute, era vinovat premierul și nu cred eu că domnul Cuc ar fi luat o decizie care m-ar fi pus pe mine în primul rând într-o situație neplăcută”. Premierul a mai fost întrebat dacă PSD susține înființarea unei comisii de parlamentare de anchetă în acest caz și a spus că nu se opune. “Nu am nimic împotrivă, este dreptul lor să depună această cerere. Eu, încă prim-ministrul interimar, vreau să văd rezultatele controlului făcută de către Corpul de Control al primului ministru”, a explicat Dăncilă.

Fostul director general al Tarom Mădălina Mezei a declarat, vineri, că ministrul Transporturilor Răzvan Cuc i-a cerut nu doar să anuleze curse interne, ci și să-i identifice pe parlamentarii aflați la bordul acestora, pentru a-i împiedica să voteze moțiunea de cenzură. De asemenea, ea a anunțat că a fost chemată luni la DNA într-un dosar care vizează Ministerul Transporturilor și acuzații de abuz în serviciu, calitatea sa fiind de martor.

În replică, Răzvan Cuc a declarat că fostul director general al Tarom dovedește incompetență, inconsecvență și că este aservită unor grupuri de interese. El a susținut că aceasta “se incurcă în minciuni”, concluzia sa fiind că decizia CA al Tarom de a o revoca este cea mai bună, astfel fiind scoasă compania “din ghearele influenței PNL”. Cuc a mai susținut că Mădălina Mezei i-a spus că a fost contactată de o persoană de la Serviciul Român de Informații (SRI), care i-a vorbit despre posibilitatea ca unele avioane, care transportă parlamentari, să fie reținute la sol înainte de moțiunea de cenzură. Cuc a mai spus că a întrebat-o pe Mezei câți parlamentari vin, pentru a se asigura că “totul este în regulă”.

Dăncilă a trimis Corpul de Control al primului ministru atât la TAROM, cât și la Ministerul Transporturilor.

Avertisment Ro-Alert împotriva unui pui de urs care “fură” mere

Locuitorii din comuna harghiteană Zetea au fost avertizați printr-un mesaj Ro-Alert despre prezența unui urs în zonă. Ei au fost chemați sâmbătă seara să alunge un urs văzut în satul Sub Cetate, comuna Zetea. Jandarmermii nu au găsit ursul, dar din discuțiile purtate cu oamenii au aflat că este vorba de un pui de urs care merge într-o livadă pentru a mânca mere, după care se retrage în pădure. Echipajul de jandarmerie a rămas pentru o perioadă în zonă pentru a se asigura că ursul nu revine.

Tânăr, înjunghiat de fiul lui Sile Cămătaru, în fața unui club de manele

Un tânăr de 29 de ani a fost înjunghiat în piept, cu un cuțit, sâmbătă dimineață, în fața unui club de manele din Timișoara, de către Albert Balint, fiul lui Sile Cămătaru. Incidentul a avut loc în jurul orei 5.00. Potrivit unor surse din Poliție, bărbatul le-a povestit polițiștilor că era băut când a vrut să intre în club, însă administratoarea localului nu l-a lăsat să intre și chiar i-a dat o palmă. La scurt timp, Albert Balint, care este iubitul femeii, a ieșit din local cu un cuțit în mână și l-a înjunghiat pe bărbat, apoi a fugit. Rănitul a urcat într-un taxi, iar la un moment dat i s-a făcut rău și a sunat la 112. Medicii de la ambulanță l-au preluat din taxi și l-au transportat la Spitalul Municipal Timișoara. Cadrele medicale i-au îngrijit rana, care era una superficială și nu a rămas internat în spital. Albert Balint, care a fost condamnat, în trecut, la 5 ani de închisoare pentru trafic de droguri, este căutat de polițiști.

Incendiu pus intenționat la o sală de sport din Timișoara

Pompierii din Timișoara au stabilit că incendiul de sâmbătă de la sala de sport a fost provocat intenționat. “În urma cercetărilor efectuate la fața locului s-a stabilit cauza probabilă a incendiului, folosirea intenționată a sursei de aprindere”, a transmis ISU Timiș.

Și reprezentanții sălii de sport au transmis sâmbătă un punct de vedere în care spun că focul a fost pornit intenționat. “În această după-amiază, sala Smartfit de pe bulevardul Cetății din Timișoara a fost incendiată, cel mai probabil la comanda unei persoane care a vrut să discrediteze afacerea. Am pus la dispoziția organelor legii informațiile necesare identificării persoanei care a incendiat intenționat sala, din primele verificări se află în atenția poliției un suspect cu antecedente penale”, au transmis reprezentanții sălii de sport. Un incendiu a izbucnit, sâmbătă, la sauna unei săli de sport din Timișoara. Imediat după ce a izbucnit incendiul, 32 de persoane au fost evacuate, însă nimeni nu a fost rănit și nu a necesitat îngrijiri medicale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.