Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Scandal în PSD pe legile justiției

Ziarul de Vrancea
13 oct 2018 589 vizualizări

Senatorul Șerban Nicolae cere guvernului să respingă OUG privind legile justiției n el susține că o parte din prevederi parcă ar fi fost scrise de “Macovei și Prună”

Liderul senatorilor PSD, șerban Nicolae, a declarat ieri, pentru Mediafax, despre textul OUG pe legile justiției, că formula revocării membrilor CSM e „stupidă”, prevederea legată de răspunderea magistraților este „o bătaie de joc”, motiv pentru care Guvernul ar trebui să respingă ordonanța. „Ridică mari semne de întrebare. Am senzația că umbra lui Macovei și Prună a acoperit gândirea acestei ordonanțe, dincolo de faptul că ordonanța este foarte mult extinsă față de ceea ce părea să fie subiect de discuție pentru o eventuală modificare. De exemplu, am găsit formula absolut stupidă legată de revocarea membrilor CSM în care judecătorii, respectiv procurorii, votează pentru revocare dar după aia se pronunță CSM-ul cu majoritate de voturi” a declarat Șerban Nicolae, întrebat ce observații are cu privire la textul ordonanței de urgență de modificare a legilor justiției pe care Ministerul Justiției l-a trimis CSM-ului. 

El a precizat că Guvernul nu ar trebui să aprobe, azi, această formă a OUG pe legile justiției. „Am senzația că ceva din capitolul coerență logică și continuitate s-a frânt pe toate planurile. Eu sper să nu rămână așa și în niciun caz să nu aprobe Guvernul o asemenea ordonanță. Ea practic anulează toată munca pe care am făcut-o în materie de reformă a legilor justiției”, a indicat acesta. Liderul senatorilor PSD a adăugat că modificarea legată de răspunderea magistraților este „o bătaie de joc”. 

„În materie de răspundere a magistraților, am senzația că deja este o bătaie de joc, sper să nu fie chiar textul corect, sper să fi apărut în presă un text greșit, un text de lucru, un text făcut de niște oameni foarte, foarte slab pregătiți și cu apucăturile securiste de pe vremea Macovei-Prună. Altfel, nu îmi explic de ce s-a ajuns din nou la formula în care să nu se răspundă la nivel de magistrați niciodată și să nu se găsească niciun fel de soluții funcționale pentru independența justiției”, a punctat Nicolae.

Social-democratul a menționat că prevederea legată de revocarea CSM este „o inepție”. ”Eu sigur aș vrea ca nu aceasta să fie ordonanța pe care să o aprobe Guvernul mâine (luni - n.r.), ci să se rezume strict la chestiunile legate de vechimea necesară pensionării magistraților, respectiv să se revină la formula cu 25 de ani de vechime minim în magistratură, și de asemenea să reglăm chestiunea legată de majoritatea necesară revocării membrilor aleși ai CSM. Dincolo de aceste două aspecte, nu văd nicio justificare pentru ordonanța de urgență. În niciun caz nu există justificare pentru a se umbla la răspunderea magistraților, în niciun caz nu există justificare pentru a se umbla din nou la revocarea membrilor CSM prin votul majorităților membrilor plenului, ceea ce este o inepție, și în general ar trebui să se umble cât mai puțin după o dezbatere care a durat un an de zile în Parlament, chiar nu cred că mintea luminată a unor funcționari din Ministerul Justiției au găsit soluțiile pe care le-au ținut ascunse până acum”, a declarat Șerban Nicolae.

Amânarea pensionărilor din sistem

În Ordonanța pe legile justiției, care a ajuns vineri seară spre aviz la CSM, sunt prevăzute o serie de modificări, între care se numără și amânarea pensionării anticipate a magistraților întrucât va avea un impact major asupra funcționării instanțelor și parchetelor. Astfel, se amână prevederile privind pensionarea anticipată până la data de 31 decembrie 2022. În OUG se arată că se va adopta un nou alineat la articolul 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor ce prevede numirile în funcțiile de conducere de la Parchetul General, DNA, și DIICOT. Potrivit Ordonanței, alineatul introdus arată că selecția procurorilor-șefi se realizează pe baza unui interviu, în cadrul căruia candidații vor susține un proiect și, pentru a fi asigurată transparența procedurii, audierea se va transmite în direct, audio-video pe pagina de internet a Ministerului. 

Ordonanța vizează și adoptarea modificării articolului 96 din Legea 303 privind prejudiciile. Astfel, potrivit documentului, Statul, prin Ministerul Finanțelor Publice, urmează să exercite acțiunea în regres împotriva judecătorului sau procurorului dacă, în urma raportului Inspecției Judiciare rezultă că eroarea judiciară a fost exercitată de magistrați cu rea credință sau gravă neglijență. Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat vineri, la Parlament, că „de principiu” va avea loc luni, la ora 09.00, o ședință de Guvern pentru adoptarea OUG pe legile justiției, înainte ca premierul Viorica Dăncilă să plece într-o deplasare externă.

Băsescu: Politicianul care și-a trădat toți partenerii este Tăriceanu

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, sâmbătă seară, că politicianul care ”și-a trădat toți partenerii” este Călin Popescu Tăriceanu, acesta urmând să rupă alianța cu PSD în momentul alegerilor prezidențiale. Băsescu susține că liderul ALDE ar putea fi un contracandidat ”onorabil” pentru Klaus Iohannis, dacă ar avea susținerea PSD. Fără aceasta, însă, Tăriceanu ”se va prăbuși”.

Traian Băsescu a fost întrebat, la România TV, dacă consideră că Legea offshere ar putea duce la destrămarea Alianței PSD – ALDE și a negat.

”Cred că europarlamentarele îi prind împreună ”, a spus Băsescu.

El a vorbit apoi despre varianta Tăriceanu, candidat la prezidențiale. ”Cred că-și dă seama că nu are nicio șansă. El ar purea avea șanse să fie un partener onorabil pentru Iohannis dacă ar avea susținerea PSD. Dar PSD nu poate concepe să nu aibă candidat, chiar știind că pierd. Ar fi prea umilitor pentru un partid de dimeniunile PSD să nu aibă candidat, deci nu cred că-l va accepta pe Tăriceanu. El are opțiuni de încredere și opțiuni de vot tocmai pentru că este aliatul PSD și unii PSD-iști îl girează cu încredere. Când se vor despărți, să-l vedeți pe Tăriceanu ce se prăbușește la încredere”, a mai spus Băsescu.

Învățătoarea care râde din senin

n mai mulți părinți de la o școală din Teleorman acuză un cadru didactic de comportament bizar

Părinții unor elevi din Teleroman și-au retras copiii de la o școală din localitatea Troianul, acuzând comportamentul „ciudat” al unei învățătoare, care ar râde sau ar țipa din senin și care ar fi bulversat elevii.  Părinții care au copiii înscriși la școala "Ion Preotu" din Troianul spun că învățătoarea are probleme de comportament, că râde sau țipă din senin, reușind să bulverseze copiii, care o bat, o amenință sau fug din clasă.  Părinții fac eforturi să convingă conducerea școlii să o îndepărteze pe învățătoare din unitatea de învățământ, însă, pentru că a obținut notă mare la titularizare, demersul este unul foarte dificil, astfel că mulți au decis să-și retragă copiii de la clasa ei sau chiar să-i mute în alte școli din județ.

Iulian Oprică, tatăl unui băiețel din clasa a doua la școala "Ion Preotu" din Troianul, a declarat că situația învățătoarei este una care-i pune copilul în pericol. "Eu nu am nimic personal cu ea, e fată tânără, poate știe carte. Dar are un comportament ciudat, râde din senin, țipă la copii, îi sperie. Pe fiul meu l-au bătut acum un an niște băieți din clasă, iar ea nu a făcut nimic să-i împiedice, așa că băiatul meu nu a mai vrut să meargă la școală de frică. În plus, nu le dă teme, nu poate stăpâni clasa, pune absențe când copilul iese la toaletă, iar copiii o și bat. Ea nu le poate face față în niciun fel. Am chemat și poliția, am anunțat autoritățile, însă până acum nimeni n-a făcut nimic. știu că s-au adunat părinții și au făcut o plângere la directoarea școlii. Dar dacă nu se rezolvă, eu îmi mut copilul la Roșiori și închei asta. Și ca mine sunt și alții", a spus părintele. 

Ionela Călin, directorul școlii "Ion Preotu" confirmă plângerile părinților, dar așteaptă să se urmeze niște pași procedurali, pentru a putea să o îndepărteze pe învățătoare. "Bineînțeles că știu situația. Sunt probleme, așa este. Domnișoara nu poate să supravegheze copiii. A mai funcționat la noi, e titularul unității noastre de învățământ din 2012 și a fost detașată anul trecut și în primele săptămâni din anul acesta, la școala Peretu, unde de asemenea a cauzat destule probleme. Nu pot să spun ce probleme are, dar are un comportament neobișnuit, e adevărat. Medicul de medicina muncii a zis că s-au făcut niște pași și așteptăm să vedem ce se întâmplă. Cei de la inspectorat au venit și la noi, și la Peretu, dar trebuie să se analizeze situația în cadrul Comisiei de Disciplină. Anul acesta are clasa a doua", a spus directorul școlii. 

Reprezentul părinților pe clasă, Dorinela Lupu, a povestit că învățătoarea se încuie de multe ori în clasă cu cei mici, iar aceștia sar pe geam, că îi insultă pe elevi și că nu se ocupă de educarea lor. 

Șeful Inspectoratului școlar Județean Teleorman, Valeria Gherghe, spune că știe care este situația, însă nu poate face nimic, întrucât este dascăl titular și are aviz că e sănătoasă. Singura în măsură să verifice situația este conducerea unității de învățământ. „Atâta timp cât are un aviz și scrie că e aptă pentru învățământ, este titulară, eu nu cred că pot să îmi spun alt punct de vedere, că nu am competența necesară. Singurul în măsură să ia decizie este directorul unității de învățământ, care este angajatorul”, a declarat Valeria Gherghe, inspector școlar general.

Învățătoarea a predat la școala "Ion Preotu" din localitatea Troianul cu doi ani în urmă, fiind detașată anul trecut la o unitate școlară dintr-o altă localitate din Teleorman. Pentru că și acolo au apărut același fel de probleme, învățătoarea s-a întors la școala din care plecase.

Un nou accident transmis live pe Facebook

O nouă tragedie rutieră în a avut loc vineri seară pe un drum național din Timiș. Șoferul unui autoturism înmatriculat în Italia a lovit în plin spatele unui tractor, apoi a intrat pe contrasens unde s-a izbit cu putere de o altă mașină. În urma impactului devastator, șoferul care făcea live cu telefonul în timp ce zbura pe șosea cu 180 de kilometri la oră și cu muzica dată la maximum, a fost proiectat prin parbriz și a murit instantaneu. Un pasager al tractorului implicat în accident s-a speriat atât de tare încât a intrat în stare de șoc. Printre victimile gravului accident se află și o fetiță în vârstă de doar nouă ani, pe care medicii au încercat în zadar să o salveze. Ceilalți patru pasageri ai mașinilor implicate în coliziune se află la spital în stare gravă.

Primăria Capitalei vrea să deconteze benzina pentru părinții care își duc împreună cu mașina copiii la școală

Primăria Capitalei vrea să deconteze combustibilul până la valoarea de 500 de lei pe lună pentru părinții din zona București-Ilfov care folosesc în comun mașinile proprietate personală pentru a-și duce copiii la școlile din București la care învață.  Măsura este propusă pentru decongestionarea traficului din oraș, potrivit unui proiect de hotărâre, citat de Mediafax.

Totodată, Primăria Capitalei vrea înființarea unui sistem municipal de car-sharing, dotat cu autoturisme ecologice-electrice sau hibrid, care să poată fi folosit de către cetățeni pentru deplasarea în Capitală, înființarea unui serviciu municipal de transport dotat cu microbuze școlare care să faciliteze transportul elevilor din ciclul primar și secundar pe teritoriul Bucureștiului, precum și înființarea unui sistem municipal de bike-sharing, dotat cu biciclete electrice, care să poată fi folosit de cetățeni pentru deplasarea în oraș.

Capră neagră, împușcată de braconieri străini și români în Parâng

Patru braconieri, doi  cetățeni străini și doi români, au fost prinși de jandarmii montani din Parâng cu o capră neagră împușcată în portbagaj. Jandarmii din județul Hunedoara au oprit, pe un drum forestier situat în zona Coriciu din Masivul Parâng, o mașină de teren cu numere străine, a cărei prezență în pădure fusese semnalată anterior ca suspectă, potrivit Mediafax. Forțele de ordine au constatat că în autovehicul se aflau patru bărbați, dintre care doi de cetățenie străină, având asupra lor puști și cartușe, fără a deține autorizație de vânătoare. La un control mai amănunțit, jandarmii au descoperit faptul că în portbagajul mașinii se afla o capră neagră împușcată.

O șoferiță de TIR, amendată pentru că a criticat poliția pe Facebook

O șoferiță de TIR din Brăila s-a trezit cu poliția la ușă și cu o amendă de 500 de lei, după ce a postat pe Facebook un comentariu în care critica instituția, relatează presa din Brăila. Tânăra în vârstă de 26 de ani a comentat la un articol despre un taximetrist sancționat de polițiști pentru tulburarea liniștii publice.

Femeia a fost înștiințată că a primit amendă, iar în procesul verbal scrie că „prin intermediul site-ului de socializare Facebook, respectiv pe pagina “DeBrăila”, a adresat cuvinte și expresii jignitoare la adresa lucrătorului de poliție menționat în articol, respectiv a instituției Poliției”. „Am comentat la Eparu Ionuț, taximetristul care a pățit ce a pățit cu poliția, iar poliția a venit acasă la mine și mi-a dat citație să mă prezint la secție pentru a mă amenda. Pentru că mi-am spus parerea mea vis-a-vis de poliție. Cu asta se ocupă în ziua de azi Poliția Română. Le-am spus: eu lucrez ca șofer de TIR și nu am luat niciodată nicio amendă pentru nimic și iau pentru asta?”, a declarat pentru Jurnalul de Brăila, Dana Spiridon.

Tânăra intenționează acum să își caute dreptatea în instanță.

Fiul lui Leonard Doroftei, cercetat după ce a provocat un accident grav

Fiul fostului campion mondial la box Leonard Doroftei a fost implicat într-un accident rutier produs, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în Ploiești, tânărul lovind din spate un autoturism pe care l-a proiectat în alte două autovehicule parcate.  El nu consumase alcool și este cercetat pentru vătămare corporală din culpă. Potrivit reprezentanților Poliției Județene Prahova, accidentul s-a produs puțin după miezul nopții, pe șoseaua Vestului din Ploiești. Tânărul în vârstă de 20 de ani nu a păstrat distanța față de un autoturism care circula în fața sa, iar autoturismul pe care fiul lui Doroftei îl conducea a lovit din spate autoturismul care circula regulamentar,  proiectându-l în alte două autovehicule parcate pe marginea drumului.  În urma impactului, șoferul autoturismului lovit de mașina condusă de fiul lui Leonard Doroftei a primit îngrijiri medicale la locul accidentului,  însă nu a fost transportat la spital.

Polițiștii l-au testat pe tânăr cu aparatul alcooltest, care a arătat că acesta nu consumase alcool. Fiul lui Doroftei e cercetat pentru vătămare corporală din culpă, iar polițiștii i-au suspendat permisul de conducere.

PMP a adunat peste un milion de semnături pentru alegerea primarului în două tururi

Președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, a anunțat sâmbătă, că partidul pe care îl conduce a adunat peste un milion de semnături de susținere pentru revenirea la alegerea primarului în două tururi. Acest proiect de lege a trecut de Senat și urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților.

În cazul în care proiectul nu va fi aprobat, PMP îi va solicita președintelui Klaus Iohannis organizarea unui referendum pe acest subiect, care să aibă loc pe 26 mai 2019 atunci când sunt organizate și alegerile europarlamentare.

Tomac a precizat că PNL, USR și ALDE vor susține acest proiect de lege.

“PNL în mod sigur susține revenirea la alegerea primarului în două tururi și am discutat acest subiect cu domnul Orban, sigur și USR-ul și m-a asigurat și domnul Vosganian că ALDE va vota pentru alegerea primarului în două tururi. În PSD apele sunt împărțite”, a mai spus liderul PMP.

Tomac a mai menționat că și proiectul de lege al PMP privind reducerea numărului de parlamentari la 300, a trecut de Senat și urmează să fie votat în Camera Deputaților, solicitând punerea cât mai urgent pe ordinea de zi a celor două proiecte de lege.

Sondaj CURS: PSD continuă să scadă

Centrul de Sociologie Urbana și Regională (CURS) a dat publicității cel mai nou sondaj – de tip Omnibus (septembrie-octombrie).  Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PSD-ul ar câștiga cu 37%, în scădere față de un sondaj similar realizat în iulie, urmat de PNL cu 22%, pe locul al treilea ALDE cu 9% și USR cu 8%. Urmează un pluton de partide cu cifre relativ egale Pro România cu 6%, Mișcarea România Împreună cu 5%, PMP 5%, UDMR 5%. Restul partidelor se situează sub pragul electoral.

Studiul CURS de tip Omnibus a avut loc în perioada 20 septembrie – 1 octombrie, cu interviuri realizate la domiciliul celor intervievați. Sondajul are o marjă de eroare statistică de ^/- 3%.

UDMR lansează critici dure la adresa UE

UDMR consideră că direcția spre care se îndreaptă Uniunea Europeană este una greșită, fiind inadmisibil să considere statele membre din Europa Centrală și de Est „copiii nedisciplinați” ai Europei, care creează numai probleme.

Uniunea Europeană are multe erori, funcționarea acestui for fiind departe de a fi perfectă, astfel că este nevoie de o schimbare, se arată într-un comunicat al UDMR, transmis după ședința Consiliului Reprezentanților Unionali de la Miercurea Ciuc. Reuniunea a vizat pregătirea alegerilor europarlamentare.

„În realitate, se pare că UE are multe erori, iar funcționarea acestui for important este departe de a fi perfectă. (…) Direcția spre care se îndreaptă acum Uniunea Europeană este una greșită. Este inadmisibil ca UE să considere statele membre din Europa Centrală și de Est copiii nedisciplinați ai Europei, care creează numai probleme, dar, în același timp, să se bucure de beneficiile pieței în expansiune. (…) UE trebuie să se schimbe, iar dezvoltarea comunității noastre nu trebuie să se oprească aici. Trebuie să ne străduim să creăm cât mai multe oportunități pentru un nivel de trai mai bun în Transilvania”, se arată în documentul citat. 

Totuși, reprezentanții UDMR spun că aderarea la UE a adus progrese comunităților maghiare transilvănene, iar fondurile au fost folosite la construirea de rețele de drumuri și utilități în localitățile mici, la reînnoirea școlilor și bisericilor, cu ajutorul cărora comunitățile au avut posibilitatea să progreseze.

De asemenea, maghiarii din România au afirmat că vor o Europă unită, păstrarea culturii și tradițiilor lor, eliminarea inegalităților, dar și tratament egal, menționând că nu sunt cetățeni de rangul doi nici ai României, nici ai UE.

“Seism 2018”: Peste două mii de persoane decedate și 130.000 afectate

Ultimul bilanț al exercițiului Seism 2018, derulat de autoritățile din România, arată că peste două mii de persoane și-au pierdut viața, 7.250 sunt dispărute și 130.000 de persoane au fost afectate. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, spune că, după prima zi a exercițiului, nu au fost descoperite probleme în ceea ce privește viteza de reacție, dar există aspecte legislative care trebuie îmbunătățile. Ultimul bilanț al exercițiului Seism 2018 vorvește despre 2.098 persoane decedate, 3.912 răniți, 7.250 persoane dispărute, 30.000 persoane sinistrate și 130.000 de persoane afectate.

”De asemenea, 30.000 de consumatori sunt nealimentați cu energie electrică și 25.000 de persoane nu au acces la rețeaua de alimentare cu apă. Au fost dsitruse 250 de case și avariate alte 900”, au precizat organizatorii simulării.

Raed Arafat a precizat că peste șapte sute de pompieri din întreaga țară au acționat la exercițiu, fiind sprijiniți de angajați din alte strucutri: Jandarmerie, Ministerul Apărării Naționale, Poliție, aviație civilă. ”Cu toate aceste structuri ajungem la câteva mii de persoane”, a spus Arafat. La aceștia se adaugă șase sute de ”răniți”, cei care au asigurat maghiajul acestora, dar și cei care au făcut scenariile exercițiului. Șeful DSU fost întrebat dacă au fost identificate probleme după prima zi a exercițiului sau întârzieri de reacție. ”Întârzieri de reacție nu au fost, au fost anumite aspecte de derolvat pe parcurs și care s-au rezolvat foarte bine. De exemplu, câns sosește o echipă internațională, poate lipsește o hârtie. Asta este parte din exercițiu, ideea este cât de repede rezolvi această problemă. Am avut sprijin de la Vamă, de la Poliția de Frontieră. Un alt aspect este autorizarea medicilor care vin să lucreze în România. Ei sunt medici fără drept de practică”, a explicat Raed Arafat.

Acesta a precizat că lucrurile au fost rezolvate ca și când ar fi fost vorba despre o situație reală, astfel încât să se vadă exact cât ar dura rezolvarea problemelor. În condiții normale, autorizarea medicilor străini pentru a lucra în România poate dura câteva săptămâni. Pentru situațiile de criză, s-a găsit soluția unei proceduri rapide care să le permită medicilor să lucreze în momentul în care ajung în țară. Aceștia sunt autorizați temporar pentru lucrul în România.

Arafat a mai explicat că s-au descoperit probleme în legislație care îngreunează lucrurile. ”De exemplu, vrei să scoți unele lucruri de undeva, sunt lucruri care duc până la Horărîre de Guvern. Nu e fezabil ca în cazul unui dezastru orice lucru pe care vrei să-l faci să fie hotărât la nivelul acela”, a mai spus Arafat.

Exercițiul Seism 2018 își propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare și răspuns, la nivel local, regional și național, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple.

IPS Teofan, despre referendum: “Vom duce și unii, și alții, crucea cea grea a consecințelor”

IPS Teofan a vorbit, ieri, la Liturghia de la Sfânta Parascheva, despre referendum, fără a-i judeca pe cei care nu s-au prezentat. El a precizat că „vom duce împreună, și cei care am votat, și cei care nu am votat, crucea cea grea a consecințelor”. „Prezența dumneavoastră aici ne ajută să trecem peste rana și durerea pe care am avut-o cu o săptămână în urmă, când nu au venit toți pe care îi așteptam să mărturisească că nu poate exista căsătorie decât într-un bărbat și o femeie. Prezența de astăzi e ca un balsam peste rană, durere și tristețe, și mă folosesc de această ocazie pentru a mulțumi tuturor acelora care săptămâna trecută au înțeles că e bine să mărturisească valorile de nezdruncinat ale familiei, iar celor care nu au fost la vot ne cerem iertare noi, oamenii bisericii, că poate viața noastră și cuvântul nostru nu au fost atât de convingătoare și astfel au ascultat alte voci care i-au dus și pe alte tărâmuri. Dar acum vom duce și unii, și alții, crucea cea grea a consecințelor care duce la nevalidarea referendumului închinat familiei. O vom duce împreună nădăjduind că Dumnezeu ne va ajuta să o purtăm în pofida greutății ei. Căci este bine să recunoaștem și să mărturisim că, deși am avut o atitudine diferită unii față de alții vizavi de referendumul de săptămâna trecută, aproape toți românii știu și mărturisesc că doar un bărbat și o femeie se pot căsători”, a spus IPS Teofan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.