MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ruptură la vârful AUR
„Inevitabilul s-a produs. Mă despart definitiv de AUR”, a anunțat Claudiu Târziu
Claudiu Târziu a anunţat, miercuri, pe blogul său, că se desparte „definitiv” de AUR, argumentând că săptămâna trecută AUR „a fost înlocuită cu Partidul George Simion”. Târziu afirmă că are sentimentul că este „alungat din propria casă” de către „copiii” săi pentru că a încercat să-i oprească „să-i dea foc”.
„Inevitabilul s-a produs. Mă despart definitiv de AUR. Pentru că săptămâna trecută AUR a fost înlocuit cu Partidul George Simion. A fost alegerea participanţilor la şedinţa Consiliului Naţional de Conducere. Peste câteva săptămâni, unii vor spune că nu au fost de acord, dar n-au avut ce face…”, afirmă Claudiu Târziu într-o „scrisoare de despărţire”, publicată pe blogul său.
În acelaşi document, Târziu mărturiseşte că are sentimentul că este „alungat din propria casă” de către „copiii” săi, pentru că a încercat să-i oprească „să-i dea foc”.
„Dar măcar salvez moştenirea pe care mi-am propus dintru început să o pun în lucrare. Cu zestrea aceasta moral-spirituală şi cultural-politică am putut construi vehiculul politic numit AUR şi nu le-o las, mai ales că nici nu îşi dau seama că au nevoie de ea. Cu acest capital simbolic de luptă şi de jertfă, voi putea clădi o altă formaţiune politică, mai performantă şi mai trainică”, afirmă Claudiu Târziu, pe blog.
Claudiu Tîrziu aminteşte că vineri, 4 aprilie, Consiliul Naţional de Conducere (CNC) al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), întrunit la Slănic Moldova, a decis să îl suspende din funcţie şi să-i interzică să mai candideze la vreo funcţie în partid.
„Este pentru a treia oară când CNC este convocat în absenţa mea, a preşedintelui Consiliului, ştiindu-se bine că nu voi putea fi prezent. Preşedintele partidului, George Simion, nu are curajul unei confruntări directe şi a preferat să mă atace în lipsă. Aşa a ştiut el să pună capăt unei colaborări de câţiva ani, de pe urma căreia a ajuns la un pas de a-şi vedea visul cu ochii. Căci astfel se traduce gestul suspendării mele din funcţie, dublat de interdicţia de a mai candida la vreo funcţie de conducere în partid. O anulare politică echivalentă cu excluderea. Mă obligă să plec, pentru că nu îndrăzneşte să mă excludă. Tipic pentru el”, afirmă Claudiu Târziu. Acesta spune că George Simion a „oficializat” ruptura dintre ei acum, pentru că nu a mai suportat „sentimentul de neputinţă”.
„Neputinţa de a-şi înfrâna orgoliul, de a-şi cere iertare şi de a face tot ce se cuvine pentru a repara lucrurile. Ruptura însă datează de mai multă vreme. Cam de la începutul anului electoral 2024, din vremea în care George Simion a instituit un regim de conducere dictatorial în partid”, explică Târziu.
Fostul lider secund al AUR arată că a parcurs mai multe etape în „efortul de a menţine partidul unit şi pe calea lui specifică, pe baza unei abordări statutare, legale, morale, doctrinare şi de respect faţă de promisiunile făcute electoratului”.
Claudiu Târziu îi reproşează, printre altele, lui Simion că oameni valoroşi au fost eliminaţi de pe liste pentru că nu au fost de acord să facă sluj în faţa lui, iar candidaţii AUR au fost selectaţi în primul rând după criteriul obedienţei necondiţionate faţă de liderul partidului. „Eu mi-am asumat răspunderea pentru coordonarea campaniei pentru alegerile parlamentare, în condiţiile în care George Simion nu voia să facem campanie pentru parlamentare, ci doar pentru alegerile prezidenţiale. După două săptămâni de mers prin ţară, a decis să mă boicoteze pentru a mă determina să renunţ. Mi-a înscenat un episod penibil la Bistriţa, ca să poată să-mi ceară demisia, dar a dat înapoi, văzând că rămân ferm pe poziţie şi temându-se de efectele asupra imaginii sale de candidat prezidenţial. Am vizitat mai multe judeţe şi am văzut la faţa locului lipsa organizării şi a procedurilor. Am încercat să repar din mers ce se putea. Coordonatorii locali însă nu mai ştiau de cine să asculte şi uneori au preferat să nu acţioneze. Acesta este motivul pentru care partidul a înregistrat un scor modest la parlamentare, deşi partidele sistemului s-au prăbuşit la cote istorice”, afirmă Claudiu Târziu.
Acesta mai spune că, dacă în campania de europarlamentare AUR a ieşit cu personalităţi istorice ale românilor, fără legătură cu preocupările oamenilor şi cu tematica UE, la parlamentare a „jucat totul pe aşa numitul Plan Simion” – în prelungirea narativului de campanie de la europarlamentare, care îl proiecta pe liderul partidului „în linie descendentă cu marii voievozi români, după modelul cultului personalităţii făcut odinioară lui Nicolae Ceauşescu”.
„Planul Simion s-a rezumat în comunicarea publică la o găselniţă de marketing politic: case la 35.000 de euro pentru toţi românii. Mi s-a părut jignitor pentru partid şi pentru electorat să ne lansăm într-o negustorie imobiliară şi să afişăm şi preţul pe tarabă, în loc să promovăm un proiect de ţară cu obiective majore. Am gestionat slab rezultatul alegerilor parlamentare şi nu am fost capabili să iniţiem o coaliţie care să aibă relevanţă în Parlament. La negocierile pentru Consiliile locale şi judeţene am făcut toate compromisurile posibile, departe de promisiunile din campanie, când preşedintele partidului jura că nu va face nicio alianţă cu partidele sistemului. În ziua în care a fost anulat turul doi ne-am predat necondiţionat, fără luptă! Demobilizarea electoratului care ar fi avut datoria, dreptul şi voinţa să iasă în stradă a fost cel mai neaşteptat şi mai profitabil cadou făcut statului paralel”, consideră Târziu.
Claudiu Târziu mai spune că problemele sale în AUR au apărut atunci când a început să se manifeste mai activ în public. „Teama ca eu să nu obţin prea multă vizibilitate în afara partidului şi susţinere în interiorul partidului, care să-i ameninţe poziţia, l-a făcut pe George Simion suspicios, iritat şi abuziv. Ce s-a întâmplat în ultimele zile în AUR este fotografia derivei în care se află partidul. Declaraţiile contradictorii, lipsa de asumare, confuzia generală arată absenţa unei strategii şi o conducere dependentă de starea emoţională şi gândirea unui singur om. Situaţia din AUR este foarte departe de ceea ce se vede astăzi, iar după prezidenţiale vor izbucni crizele ţinute astăzi sub preş”, avertizează Târziu.
El adaugă că toţi oamenii „cu notorietate şi cu o carieră în spate” vor vrea să ştie care e proiectul politic al partidului pentru actuala legislatură şi ce s-a făcut în aceste luni, iar Simion se va întâlni, după alegeri, cu nişte colegi „mai puţin diplomaţi” decât a fost el.
„În urmă cu cinci ani, la primul congres al AUR, am promis că voi fi în acest proiect politic atâta vreme cât voi putea garanta că el urmează valorile şi principiile pe care şi le-a asumat şi drumul pe care i l-am jalonat doctrinar cu cei patru piloni binecunoscuţi; Naţiunea, Familia, Credinţa şi Libertatea. Astăzi, nu mai am cum să garantez toate acestea. Va fi greu, dar nu imposibil să se şteargă imaginea şi numele meu din toate materialele propagandistice ale partidului. Dar nu va fi cu putinţă niciodată să se vorbească despre AUR fără să se menţioneze numele unuia dintre cei doi co-fondatori ai acestui proiect politic. Acestea fiind zise, închei capitolul AUR o dată pentru totdeauna. De acum mă voi concentra numai spre viitor. Un viitor mai bun pentru toţi românii merită toate eforturile, riscurile şi sacrificiile. Rămân deci în luptă”, încheie Claudiu Târziu.
Câţi bani a primit Nicuşor Dan pentru precampanie şi campanie electorală
n ce spune despre nominalizarea unui premier de la PSD
Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Nicuşor Dan anunţă că a primit câteva milioane de lei ca donaţii pentru campania electorală, iar câţiva oameni de afaceri au donat sume de ordinul sutelor de mii de lei. El precizează că nu a promis nimănui nimic în contul acestor donaţii. ”Precampania a costat 6 milioane de lei, asta înseamnă 1,2 milioane euro. Nu ştiu cât au cheltuit în precampanie contracandidaţii din 2025, dar cât au cheltuit candidaţii din 2024, în noiembrie, este de cel puţin patru-cinci ori mai mult. Au fost sume de milioane de euro, asta ca să avem un ordin de mărime”, a afirmat Nicuşor Dan, răspunzând unor întrebări, miercuri seară, într-o dezbatere electorală la Antena 3.
Potrivit acestuia, veniturile din campania sa electorală au fost 3 milioane de lei care au venit de la aproape 10.000 de oameni. Dan a precizat că doi oameni de afaceri au donat suma maximă care poate fi donată pentru campania electorală, de 810.000 lei, alţi doi afacerişti au donat 500.000 de lei şi alt om de afaceri a donat 250.000 de lei.
Nicuşor Dan a spus că a avut donaţii de campanie şi la alegerile pentru Primăria Capitalei, subliniind că nu a promis nimănui nimic în contul acestor donaţii.
„Nu-mi doresc, dar nu exclud”
Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Nicuşor Dan susţine că, deşi au afirmat, după scrutinul anulat din luna noiembrie a anului trecut, că au înţeles lecţia dată de electorat, partidele au continuat să guverneze în acelaşi mod în care au făcut-o şi înainte.
Întrebat de către contracandidatul său Crin Antonescu ce majoritate parlamentară s-ar putea forma în lipsa PSD, Nicuşor Dan a răspuns că este un om de dreapta, prioritizează munca, militează pentru libertăţi economice şi individuale şi respectarea legii, ceea ce îl diferenţiază de PSD.
”Din păcate, ultimii ani în politica din România au fost dominaţi de PSD cu toate tarele şi cu toate problemele pe care asta nu le-a produs şi în continuare cred că diferenţa fundamentală între mine şi domnul Antonescu este dorinţa de a schimba modul în care s-a făcut politică în România”, a afirmat Nicuşor Dan.
El a reclamat că deşi au afirmat, după scrutinul anulat din luna noiembrie a anului trecut, că au înţeles lecţia dată de electorat, partidele au continuat să guverneze în acelaşi mod în care au făcut-o şi înainte. ”Noi, după alegerile din 24 noiembrie şi 1 decembrie am avut declaraţii ale mai multor lideri politici, reprezentanţii partidelor parlamentare pro-occidentale care au spus toţi: am învăţat lecţia pe care românii ne-au dat-o. Şi atunci i-am crezut, vă spun sincer că i-am crezut. În opinia mea, nu au învăţat-o, pentru că modul în care au guvernat de la 1 decembrie până azi nu s-a deosebit cu nimic de modul în care au guvernat înainte de 1 decembrie. Am spus şi nu o să retractez că România are nevoie de un guvern stabil, adică de un guvern cu o majoritate parlamentară în spate. Ca să ai un guvern cu majoritate parlamentară în spate PSD-ul nu poate să lipsească. Întrebarea este cum va acţiona guvernul ăsta, dacă va acţiona ca PSD-ul sau dacă va acţiona cum ne vor spune românii la alegerile din 4 mai şi eu cred, uitându-mă la cota de încredere pe care o are guvernul ăsta, că nu poate să guverneze mai departe cum a guvernat până acum”, a afirmat, miercuri seară, la Antena 3, Nicuşor Dan.
El e de părere că noul preşedinte trebuie să aibă o discuţie în urma căreia să se contureze o guvernare viitoare, pornind de la ceea ce doresc românii şi la ce se va întâmpla peste trei ani şi jumătate dacă actualul stil de a guverna este menţinut. Întrebat dacă exclude posibilitatea de a nominaliza un premier de la PSD, Dan a răspuns: ”Nu-mi doresc, dar nu exclud”.
Anatol Şalaru: Am câştigat procesul pe care mi l-a intentat George Simion în urmă cu trei ani
Fostul ministru al Apărării în Republica Moldova Anatol Şalaru anunţă, joi, că a câştigat procesul pe care George Simion i l-a intentat, în urmă cu aproape trei ani, după ce a anunţat că liderul AUR a fost declarat „persona non grata”. Atunci, fostul ministru a afirmat că autorităţile din ţara sa au strâns dovezi că ”Simion desfăşura activităţi ilegale şi care subminau statul moldovean”.
”Vreau să vă anunţ că am câştigat procesul pe care mi l-a intentat George Simion în Republica Moldova, în urmă cu aproape trei ani! În urmă cu trei ani, în cadrul unui interviu, am făcut o dezvăluire care i-a şocat pe mulţi. Am spus că George Simion a fost declarat „persona non grata” în Republica Moldova, după ce organele competente au strâns probe şi au observat că Simion desfăşura activităţi ilegale şi care subminau statul moldovean”, a scris, joi, pe Facebook, Anatol Şalaru.
Fostul ministru al Apărării din Moldova reaminteşte că a afirmat atunci că ”SIS informase autorităţile moldovene că George Simion a avut la Cernăuţi întâlniri şi cu agenţi ai Moscovei”. ”Afirmaţiile mele au fost confirmate şi de adjunctul SBU de la acea vreme, de consilierul lui Zelenski, Podoleac, dar şi de către fostul premier, Vlad Filat, care a avut acces nemijlocit la dosarul realizat de autorităţi. George Simion a negat şi m-a acţionat în instanţă. Azi am câştigat”, a mai scris Şalaru.
Acesta precizează că, pentru el, ”George Simion rămâne acelaşi trădător: lupul îmbrăcat în haine de oaie, care, sub un fals unionism, a încercat să creeze instabilitate în Republica Moldova”. ”I-a păcălit pe mulţi. Chiar şi pe mine, la un moment dat. Dar, întotdeauna, adevărul iese la iveală. Acţiunile lui, modul în care le-a desfăşurat şi, nu în ultimul rând, declaraţiile împotriva Maiei Sandu din campania de acum 4 ani, când îndemna moldovenii să voteze împotriva acesteia, mi-au arătat că Simion nu doreşte cu adevărat binele Moldovei”, a mai afirmat fostul ministru. Potrivit acestuia, deşi procesul s-a încheiat rămân câteva întrebări fără răspuns: ”De ce aţi acţionat aşa împotriva Moldovei, domnule deputat? Cine v-a folosit şi în ce scop? Cu cine aţi bătut palma?”.
Medic: Am primit o grămadă de mesaje urâcioase când am lansat ideea că ar trebui să promovăm educaţia sexuală în şcoli
Un medic ginecolog a povestit public faptul că, atunci când a lansat, în urmă cu ceva timp, ideea introducerii educaţiei sexuale în şcoli, a primit un val de mesaje dezaprobatoare. Medicul spune că sunt adulţi care consideră că dacă nu vorbesc cu copiii lor despre sex, nu există, el catalogând atitudinea drept „sindromul struţului care îşi bagă capul în pământ şi este protejat”.
„Eu, mai demult, am scris pe Facebook şi am primit o grămadă de mesaje urâcioase când am lansat ideea că ar trebui să promovăm educaţia sexuală în şcoli. De regulă percepţia este că prin educaţie sexuală folosim imagini pornografice, lucruri explicite sau se încurajează anumite lucruri. Nimeni nu stă să se gândească: oare ce ar trebui să facem, cum ar trebui să ne educăm copiii, cel fel de informaţie ar trebui să le dăm? Şi consideră că dacă nu vorbesc chiar cu copiii lor despre lucrurile acestea, nu există. Este sindromul struţului care îşi bagă capul în pământ şi este protejat”, a afirmat Andrei Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi, la Medika Tv.
Acesta spune că există părinţi care sunt jenaţi, stânjeniţi, dar sunt şi părinţi care au fost de acord să îşi lase copiii să discute despre educaţia sexuală.
Argumentul medicului în favoarea educaţiei este că, având în vedere că tinerii au acces la internet prin intermediul telefoanelor mobile, copiii sunt mai expuşi la informaţii eronate, decât dacă ar discuta la şcoală, într-un mediu controlat, unde să primească informaţii relevante de la specialişti, despre viaţa sexuală.
Sporul natural al populației României s-a menținut negativ și în a doua lună a anului
Numărul nașterilor și cel al deceselor, înregistrate în februarie 2025, au scăzut atât față de perioada similară a anului trecut, cât și comparativ cu luna precedentă, iar sporul natural s-a menținut negativ, la minus 10.559 de persoane, arată datele publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS).
Conform statisticii oficiale, în februarie 2025, s-au înregistrat certificate de naștere pentru 10.086 de copii, în scădere cu 2.669 (-20,9%) față de luna ianuarie 2025.
Numărul certificatelor de deces înregistrate în luna februarie a fost de 20.645 (10.617 pentru persoane de sex masculin și 10.028 pentru persoane de sex feminin), mai puțin cu 2.955 decese față de luna ianuarie 2025, ceea ce reprezintă o scădere de 12,5% (-12,5% persoane de sex masculin și -12,5% persoane de sex feminin). Numărul de certificate de deces înregistrat pentru copiii cu vârsta de sub un an în luna februarie a fost de 63, în scădere cu 21 față de ianuarie. Sporul natural s-a menținut negativ (-10.559) în luna februarie 2025, numărul deceselor înregistrate fiind de două ori mai mare decât cel al născuților-vii.