Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ruptură iminentă în coaliția PSD-ALDE

Ziarul de Vrancea
25 aug 2019 1564 vizualizări

Cei patru miniștri ALDE ar urma să demisioneze azi din Guvern n partidul lui Tăriceanu se va alia cu Pro România și îl va susține pe Mircea Diaconu la Cotroceni, susțin surse politice

Miniștrii ALDE vor demisiona azi din Guvernul Dăncilă, au declarat surse politice pentru Mediafax. De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu ar urma să demisioneze din funcția de președinte al Senatului la începutul sesiunii parlamentare din septembrie. Sursele politice citate de Mediafax spun, totodată, că ALDE va vota moțiunea de cenzură pe care o va depune PNL.

Potrivit surselor citate, cei patru miniștri ALDE - Ramona Mănescu (Ministerul de Externe), Anton Anton (ministrul Energiei), Grațiela Gavrilescu (Ministerul Mediului) și Viorel Ilie (ministrul pentru Relația cu Parlamentul) - ar urma să demisioneze marți din Guvernul Dăncilă.

Președintele ALDE ar fi anunțat deja în partid că intenționează să demisioneze din a doua funcție în stat. O decizie finală urma să fie luată aseară.

Dăncilă: PSD va merge înainte cu guvernarea țării

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, ieri, într-o postare pe Facebook, că "PSD va merge înainte cu guvernarea țării" și alături de partid vor veni "toți cei din ALDE și Pro România care au curajul de a-și asuma acest proces, care înțeleg că fuga de responsabilitate și lașitatea nu vor duce niciodată România mai departe". "Dacă unii dintre membrii ALDE nu înțeleg aceste lucruri, vor pierde iremediabil", spune Dăncilă. Ea a precizat că PSD va asigura stabilitatea guvernării. Potrivit unor surse politice, luni dimineață Viorica Dăncilă s-a întâlnit luni dimineață cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, iar discuțiile au fost tensionate.

Ponta îl susține pe Diaconu

Liderul PRO România, Victor Ponta, a anunțat ieri că formațiunea îl va susține pe candidatul independent la președinție Mircea Diaconu, menționând că este "posibil și probabil" ca acesta să fie susținut și de ALDE.  "Dacă cei de la ALDE decid și ei să-l susțină tot pe Mircea Diaconu, ceea ce cred că e probabil și posibil, dar în niciun caz nu pot să vorbesc eu în numele lor (...) evident că ar fi două partide care susținem același candidat și evident că trebuie să muncim împreună pentru această candidatură. Mai departe, dacă ies de la guvernare, colaborarea noastră poate fi și dincolo de candidatura dlui Diaconu, în zona parlamentară și în zona discuțiilor pentru un nou guvern, pentur că practic România va avea nevoie de un nou guvern și eu sunt un mare susținător al ideii că acest guvern nu funcționează bine", a mai spus Ponta.

Diaconu speră la susținerea ALDE și Pro România

Fostul europarlamentar Mircea Diaconu a declarat că a fost chemat la discuții cu ALDE și Pro România, în vederea susținerii sale în cursa prezidențială. Actorul și-a anunțat duminică intenția de a candida ca independent la alegerile din noiembrie. Mircea Diaconu confirmă discuțiile cu ALDE și Pro România, în perspectiva alegerilor prezidențiale: ”Da, se pare că voi avea discuții, de asta mi-am modificat programul, am primit telefon și m-au chemat la o discuție. Ce am zis ieri (n.r. –duminică) că nu voi negocia, termenul rămâne în continuare așa, nu voi negocia, pentru că n-am ce negocia. De pe o asemenea postură cineva vrea să mă sprijine, e în regulă, mă bucur și văd termenii sprijinului, atât, dar nu negociez nimic, că n-am ce să dau”.

Întrebat ce părere are despre ipoteza apărută în presă, potrivit căreia Călin Popescu Tăriceanu se va retrage din cursa prezidențială și va face o alianță cu Pro România, iar cele două formațiuni îl vor susține pe el la Președinție, Mircea Diaconu a răspuns: ”După cum arată lucrurile, apropo de telefonul de aseară târziu, probabil că așa și va fi, însă nu mă duc să negociez, ci mă duc să înțeleg termenii și da, să negociez, dacă vreți sau să securizez termenii relației”. Fostul eurodeputat a respins ideea unei eventuale înregimentări politice:

Pleșoianu, atac la Diaconu: Se lasă scos din joben de magicieni

Liviu Pleșoianu, candidat independent la alegerile prezidențiale, a afirmat că Mircea Diaconu este un „se lasă scos din joben de către magicienii învârtelilor politice”. Social-democratul a adăugat că nimeni nu îl poate convinge să renunțe la candidatura sa la prezidențiale.

„Dacă sforarii au impresia că mă pot convinge să renunț scoțând chiar și un as din mânecă în ultima clipă, atunci înseamnă că nu mă cunosc deloc. Dacă domnul Mircea Diaconu e susținut de Ponta și i se pare ok, atunci îi urez mult succes, dar îi transmit și că vedem lucrurile, inclusiv din perspectivă morală, complet diferit... Mult succes candidaților scoși din joben și care se lasă scoși din joben de către magicienii învârtelilor politice! Eu tocmai m-am întâlnit cu o parte dintre oamenii liberi și inimoși care strâng semnături pentru unul de-al lor, care refuză orice fel de înțelegeri de culise.Fie să fim, oameni liberi! Aveți tot respectul meu!”, a scris Liviu Pleșoianu, pe Facebook.

De precizat că ambii politicienii sunt promovați intens de trustul Intact, fondat de fostul securist Dan Voiculescu.

PNL anunță o nouă moțiune de cenzură

PNL a decis să depună o nouă moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, anunțat, ieri, liderul partidului, Ludovic Orban. „PNL a luat astăzi în dezbatere situația politică și a luat decizia depunerii unei moțiuni de cenzură, cu atât mai mult cu cât este din ce în ce mai probabilă destrămarea coaliției de guvernare”, a anunțat Orban. El a explicat că practic PNL a mandat liderii grupurilor parlamentare liberale să inițieze consultări pe această temă cu liderii celorlalte grupuri, mai puțin PSD. ”Obiectivul fundamental repetat în numeroase rânduri este acela de a pune capăt cât mai repede posibil acestei guvernări toxice, care face un rău imens României. Oricând vom avea capacitatea de a obține o majoritate parlamentară care să voteze demiterea acestui Guvern, PNL va face acest lucru și demarăm practic negocierile pentru moțiunea de cenzură”, a subliniat Ludovic Orban. Dacă trece moțiunea de cenzură, obiectivul PNL este de a ajunge la alegeri parlamentare anticipate, a precizat Orban. El a spus că PNL e pregătit în orice moment să-și asume guvernarea, însă dorește ca acest lucru să se facă în urma votului românilor.

Liberalii au inițiat o moțiune de cenzură și la finalul sesiunii parlamentare trecute. Atunci, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a picat, înregistrând 200 voturi ”pentru” și 7 ”împotrivă”, în condițiile în care pentru adoptare erau necesare 233 de voturi favorabile. De asemenea, au fost înregistrate 3 abțineri.

Încă o victimă a masacrului de la Spitalul Săpoca a murit la spital

Ministerul Sănătății a fost informat că una dintre victimele agresiunii de la Spitalul Săpoca, internate la Spitalul Universitar de Urgență București, a decedat ieri dimineață. Numărul deceselor se ridică, astfel, la 6. Pacienta avea 79 de ani si suferise o intervenție chirurgicală complexă, pe toată perioada tratamentului a fost în stare gravă, intubată, instabilă hemodinamic, ventilată mecanic.

Cealaltă pacientă internată în Spitalul Universitar este, de săptămâna trecută, transferată în secția de neurochirurgie, în stare stabilă, anunță Ministerul Sănătății. Starea de sănătate a pacienților transferați la celelalte unități sanitare este următoarea: Spitalul Sf. Pantelimon - pacienta internată aici a fost transferată în cursul zilei de vineri la Spitalul Județean Buzău - secția Neurologie, pacientul care suferise intervenția chirurgicală este în continuare intubat, în comă profundă, grav; Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar - pacientă de 62 ani - este programată pentru intervenție chirurgicală; pacientă 83 ani - evoluție pozitivă, anemia corectată, în cursul săptămânii e posibil să fie transferată înapoi la Buzău; pacient 60 ani - evoluție pozitivă, în tratament convențional, e încă deschisă opțiunea pentru soluția chirurgicală; Spitalul Floreasca - starea pacientului se menține gravă, cu toate că sedarea a fost oprită, coma nu s-a superficializat, prezintă pusee severe de hipertensiune arterială și stări febrile, iar prin lipsa de progres clinic, șansele pacientului scad progresiv.

Șase persoane au murit și șapte sunt rănite, după ce un bărbat de 38 de ani, cu sevraj etilic, a atacat cu stativul de la perfuzii pacienții din două saloane ale Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca.

Procurorii au decis extinderea urmării penale în cazul bărbatului, dar și extinderea urmăririi penale in rem sub aspectul infracțiunii de neglijență în serviciu și ucidere din culpă, fapte în legătură cu activitatea desfășurată de către angajații unității spitalicești.

Primăria unei comune cu 98,89% cetățeni maghiari, sancționată că nu editează un buletin în română

Primăria comunei Ciumani, jud.Harghita, a fost sancționată cu avertisment de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru că nu editează și în limba română un buletin informativ, deși localitatea este locuită în proporție de 98,89% de maghiari, transmite Mediafax. Potrivit unui comunicat al CNCD, lipsa traducerii în limba română a publicației „Csomafalvi Hirlap” a Primăriei Ciumani reprezintă „o faptă de discriminare”. „Primăriei comunei Ciumani, județul Harghita, i s-a aplicat sancțiunea de avertisment. Colegiul director al CNCD a reținut că prin nerespectarea dreptului liberului acces la informațiile de interes public, primăria îi privează pe cetățenii necunoscători ai limbii maghiare de un tratament îndreptățit, producând, astfel, un tratament discriminatoriu pe criteriul etnic și lingvistic. Dreptul lezat prin fapta produsă este dreptul de acces la informații de interes public și în limba română. Aspectele sesizate intră sub incidența prevederilor legale privind prevenirea și sancționarea tuturor faptelor de discriminare, republicată, lipsa traducerii în limba română a publicației <<Csomafalvi Hirlap>> reprezentând o faptă de discriminare”, se arată în documentul citat.

Reprezentanții CNCD au precizat că instituției i-a fost sesizat faptul că pe pagina oficială de internet a Primăriei Ciumani apare publicat, în format pdf, un fișier ce conține publicația „Csomafalvi Hirlap”, publicație editată, finanțată și promovată de către primăria comunei.

Primarul din Ciumani, Marton Laszlo Szilard, a declarat că decizia CNCD este „revoltătoare”. „Am primit înștiințarea oficială de la CNCD, analizăm să vedem dacă o atacăm sau nu în instanță, pentru că decizia nu ne obligă la nimic. Noi avem în comună înregistrați după ultimul recensământ 10 români, la o populație de peste 4300 de maghiari. Trei știu că s-au declarat români și i-am întrebat dacă vor să primească acasă buletinul informativ al comunei și în limba română, dar nu am primit niciun răspuns. Dacă ne spuneau că vreau îl tipăream și pentru ei, nu era o problemă”, a spus Marton.

Potrivit acestuia, Primăria Ciumani editează, ocazional, o dată pe lună sau bilunar, un buletin informativ în limba maghiară cu hotărârile Consiliului Local, cu date despre buget, cu probleme administrative care trebuie aduse la cunoștința locuitorilor, publicația fiind distribuită gratuit în cutiile poștale ale acestora.

Conform datelor recensământului din 2011, comuna Ciumani are o populație totală de 4328 de locuitori, din care 4280 sunt maghiari, 10 români, iar pentru restul nu se specifică etnia.

Apel fals la 112, în Caracal

Polițistii din Olt au căutat timp de 12 ore o persoană care a sunat la 112 și a spus că este sechestrată într-o locuință din Caracal, în urma verificărilor oamenii legii constatând că alarma a fost falsă.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Olt au anunțat ieri, că duminică, 25 august, în jurul orei 13.00, polițiștii au fost sesizați prin SNUAU 112, de către o persoană care nu a vrut să își furnizeze datele de identificare, cu privire la faptul că ar fi sechestrată într-o locuință din Caracal. Ca urmare a acestui fapt, la nivelul Poliției municipiul Caracal a fost constituit un dispozitiv format din aproximativ 20 de polițiști, sprijiniți de forțe ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt, care au efectuat activități de căutare a celei în cauză. "Operațiunea a durat aproximativ 12 ore, în condițiile în care în urma apelului nu au fost furnizate informații care ar fi putut fi exploatate, la final constatându-se că aspectele sesizate nu s-au confirmat", au precizat reprezentanții IPJ Olt. Sursa citată a precizat că persoana respectivă se află la sediul Poliției Caracal pentru audieri.

Dana Gârbovan a demisionat din magistratură

Judecătorul Dana Gârbovan, propusă de premierul Viorica Dăncilă pentru postul de ministru al Justiției, a demisionat ieri din magistratură. „Odata ce am acceptat de principiu propunerea de a conduce Ministerul Justitiei, mi se pare firesc să îmi dau demisia din magistratură, pentru ca procedura efectivă de numire să poată fi inițiată”, a precizat Gârbovan. CSM a validat, tot ieri, demisia fostului judecător.

Viorica Dăncilă este așteptată să trimită propunerile de remaniere președintelui Klaus Iohannis. Ea a anunțat, vineri, după ședința Comitetului Executiv al PSD, nominalizările de miniștri. Propunerea pentru Ministerul Justiției este judecătorul Dana Gârbovan, în timp ce pentru Ministerul Afacerilor Interne a fost propus Mihai Fifor, iar pentru Ministerul Educației Șerban Constantin Valeca. Iulian Iancu a fost propus vicepremier pe probleme economice, iar Ana Birchall, pentru parteneriate strategice.

Cazul Caracal: DIICOT a cerut expertizarea mașinii lui Dincă

DIICOT precizează că a cerut expertizarea mașinii lui Gheorghe Dincă, suspectat de uciderea a două adolescente la Caracal, că a fost scanat solul din curtea casei acestuia și că urmează scanarea zonelor cimentate și zidite, mandatul de percheziție fiind prelungit. De asemenea, DIICOT anunță că și-a declinat competența către Secția specială în privința apelului Alexandrei Măceșanu la 112.

În perioada 20.08.2019 - 26.08.2019, procurorii DIICOT - Structura Centrală împreună cu polițiști specializați din cadrul Poliției Române, delegați în cauză, au efectuat mai multe audieri, atât la sediul Poliției Municipiului Caracal cât și la sediul DIICOT- Structura Centrală.

Totodată, procurorii de caz au dispus, prin ordonanță, expertizarea tehnică a autoturismului aparținând inculpatului Dincă Gheorghe, precum și a altor mijloace de probă ridicate cu ocazia percheziției domiciliare, se arată într-un comunicat al DIICOT.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.