Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Roșia Montană, în Patrimoniul Mondial UNESCO

Ziarul de Vrancea
26 iul 2021 911 vizualizări

Protejarea sitului la nivel internațional nu mulțumește pe toată lumea n „Nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru țară. Se blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur din Europa”, s-a plâns primarul localității

Peisajul minier Roșia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, a anunțat ieri președintele Comitetului, Tian Xuejun. Institutul Național al Patrimoniulu anunță că Roșia Montană a fost inclusă și pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol „recunoscându-se, astfel, atât vulnerabilitatea sitului cât și necesitatea luării de măsuri urgente de protecție”. Acest sit din Carpații Occidentali adăpostește „un ansamblu excepțional” de galerii romane datând din secolul al II-lea, “cel mai important și mai vast cunoscut”, a subliniat Icomos, organismul consultativ al agenției ONU care a recomandat clasarea sa.

Adrian Cioroianu, delegatul Permanent al României pe lângă UNESCO, a precizat pe Facebook: “În Patrimoniul UNESCO nu intră întreaga localitate Roșia Montană, ci o arie delimitată. În dosar este vorba, în principal, despre fosta exploatare/mină romană (adică de pe vremea Imperiului roman, ca să fie clar) și nu de întreaga zonă Roșia Montană”. De asemenea, istoricul a subliniat că “înscrierea pe lista Patrimoniul Mondial nu exclude continuarea exploatării în zonă, cândva, în viitor, de către firme românești sau în parteneriate”.

Reprezentanții USR PLUS, care au militat activ pentru includerea sitului în Patrimoniul UNESCO, au transmis că este o zi istorică pentru țara noastră. „Acum va fi mult mai ușor de accesat finanțări pentru protejarea patrimoniului și investiții în activități economice, care să pună în valoare galeriile romane și peisajul minier al localității”, arată partidul într-un comunicat de presă. Sursa citată mai spune că potrivit „experților, care fac recomandările pentru înscrierea monumentelor pe lista Patrimoniului Mondial, Peisajul Cultural Minier Roșia Montană reprezintă «cel mai semnificativ, extins și divers din lume, datând din perioada ocupației romane a Daciei (106-127 î.Hr.)». În plus, conține «cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume». Acum, toate aceste lucruri sunt recunoscute și protejate la nivel mondial!”.

Primarul localității, supărat

Primarul din Roșia Montană Eugen Furdui a precizat că decizia UNESCO de a include Roșia Montană în patrimoniul mondial este defavorabilă pentru comunitate și pentru România și nu aduce beneficii pentru locuitori. „Cu siguranță, în momentul de față, e o decizie defavorabilă pentru comunitate și pentru țară. Dar aceasta este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunității, decât greutăți, adică obligativități în plus, în ceea ce privește reconstruirea și renovarea unui imobil. Așa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru țară. Să nu uităm că se blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur din Europa, care este Roșia Montană”, a declarat Eugen Furdui la Digi 24. El a adăugat că hotărârea UNESCO este defavorabilă pentru comunitate deoarece restaurarea și modernizarea oricărui imobil inclus în patrimoniul UNESCO „necesită avize speciale și birocrație”. „Oamenii de aici nu sunt bogați, oamenii din mediul rural au fost obișnuiți să-și repare imobilul cum au putut. Alte beneficii, în afară de a facilita vizitarea sitului Roșia Montană, nu le vedem în momentul de față”, a explicat primarul din Roșia Montană. Edilul a mai spus că că mare parte din comunitate nu-și dorea introducerea în patrimoniul UNESCO, așa cum a fost făcut proiectul, și că ar fi trebuit incluse doar siturile istorice.

Premieră: Mai mulți copii români născuți în străinătate decât în țară

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat ieri că în acest an sunt mai mulți copii născuți în străinătate din părinți români decât s-au născut în România, precizând că acest lucru este dramatic. Raluca Turcan a fost întrebată marți, într-o conferință de presă susținută la Constanța, dacă are o evaluare românilor care au plecat în acest an la muncă în străinătate.

“Există cifre, însă, ca urmare a liberei circulații a persoanelor în spațiul european este foarte riscant să spui această este cifra. Da, avem cifre care ne spun câți lucrători sunt în Germania, în Spania, în Italia și în alte țări, există o estimare de aproximativ între 600.000 și 800.000, dar ca principiu nu vă pot garanta că aceasta este cifra exactă. Ceea ce este foarte mult”, a afirmat Turcan. Ea a mai precizat că în acest an s-au născut mai mulți copii în străinătate din părinți români decât în țară. “Am avut deplasări în străinătate, ultima deplasare pe care am avut-o a fost în Spania și acolo deja sunt comunități de români decise să rămână în Spania, au copiii deja incluși în sistemul de educație. Cea mai apropiată perspectivă pe care ei o au de a se întoarce în România este la pensie. Lucru care ar trebui să ne dea foarte mult de gândit și pentru prima dată anul acesta avem mai mulți copii născuți în străinătate decât în țară. Ceea ce pentru noi este dramatic. Și atunci obligați moral în fiecare zi să tragem, să aducem românii în țară. Sunt familii sparte, sunt comunități pur și simplu dezmembrate pentru că mare parte dintre locuitorii de acolo au ales să lucreze în străinătate”, a explicat ministrul Muncii.

A treia doză de vaccin, „probabil”, din septembrie

O persoană care are istoric de trecere prin boală și a fost vaccinată cu două doze nu va face și a treia doză, potrivit medicului Gheorghiță

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a afirmat ieri că este probabil ca din luna septembrie să existe decizia de a administra doza trei sau rapelul pentru vaccinul anti-COVID, acesta urmând să fie făcută pentru personalul medical și persoanele cu risc.

“Există discuții în momentul de față legat de administrare rapelului sau cum este cunoscut ca cea de-a treia doză deși în mod corect vorbim de rapel și nu de doza trei la persoanele care fie au un risc crescut de expunere și aici vorbim de pildă de categoria personalului medical și personalul social și persoanele care se află în evidență cu boli cronice, respectiv persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Este foarte probabil ca din luna septembrie să avem această decizie de a administra doza trei sau rapelul, practic ar veni la opt luni de la debutul campaniei de vaccinare, în primul rând pentru personalul medical care se află la risc crescut de expunere față de această infecție și continuând cu pacienții vulnerabile, cei peste 65 de ani și cei aflați în evidență cu boli cronice. Este foarte probabil să luăm în considerare istoricul de trecere prin boală, practic o persoană care are istoric de trecere prin boală și a fost vaccinată cu două doze nu mai are neapărat indicație de a face rapeluri cu cea de-a treia doză de vaccin, având în vedere că trecerea prin boală este un element important de activare a răspunsului imun”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

 El a precizat că înainte de a fi luată această decizie este așteptată hotărârea Agenției Europene a Medicamentului, autoritățile fiind interesate de datele de siguranță și de imunogenitate. Gheorghiță a menționat că numărul de doze de vaccin este suficient și nu se va mai face un decalaj între etape ca la debutul campaniei de vaccinare.

România a vândut 1.170.000 de doze de vaccin până în prezent

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu, vicepreședinte CNCAV, a declarat ieri că, până în prezent, România a vândut 1.170.000 de doze de vaccin, a donat mai multe doze și are mai multe astfel de demersuri în desfășurare. “Pentru Danemarca - 1.170.000 de doze de vaccin care au fost vândute, după care avem pentru Republica Moldova - peste jumătate de milion de doze și pentru Ucraina - 100.800, pentru Argentina - 30.000 de doze și Serbia - 50.400. Acestea sunt acordurile finalizate până în acest moment”, a menționat Andrei Baciu într-o conferință de presă la Palatul Victoria. El oferit lămuriri și în privința dozelor de vaccin care sunt aproape de expirare. “Sunt 1.400.000 de doze care expiră la sfârșitul lunii august. Mă rog, expiră în fiecare lună. Deci, e un ciclu, o speranță de viață, să îi spun așa, firească pentru toate vaccinurile, nu doar pentru cele care sosesc în România, ci toate cele care sunt distribuite la nivel european. De aici și importanța unui management eficient al stocurilor”, a mai declarat Baciu.

Vicepreședintele CNCAV a precizat că România a recepționat până la data de 26 iulie 17.662.029 de doze de vaccin, iar în acest moment există un stoc de 6.048.043 de doze.

Noi măsuri de relaxare de la 1 august

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat mai multe măsuri de relaxare care urmează să fie aplicate de la 1 august privind organizarea de spectacole, evenimente sportive și private, mitinguri, workshop-uri, precum și a activității din baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri.

Potrivit Hotărârii CNSU nr. 50, adoptată luni seară, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2.

În același timp, activitățile culturale, artistice și de divertisment vor putea fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă toți participanții sunt persoane vaccinate, testate sau trecute prin boală.

Numărul maxim de participanți la evenimente private poate crește la maximum 400 de persoane, cu respectarea condițiilor de protecție sanitară, în zonele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

Tot de la 1 august se propune ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în spații închise sau deschise să fie permisă cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minim 1 m între persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și toți participanții sunt persoane vaccinate cu schema completă, testate sau fac dovada trecerii prin boală.

Nu în ultimul rând, se propune desfășurarea activității din baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri, până la 70% din capacitatea maximă a spațiilor închise în intervalul orar 5,00 - 02,00, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și până la capacitatea maximă dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori. CNSU a mai stabilit în acest caz că participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare.

Constanța: Femeia găsită moartă în propria locuință, ucis în bătaie de soț

Soțul femeii găsite moarte în propria locuință din județul Constanța a fost reținut pentru 24 de ore, fiind suspectat că a lovit-o cu o coadă de mătură pe tot corpul. Decesul femeii a survenit în urma șocului hemoragic și a șocului traumatic. “Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat, ca stare de fapt prezumtivă, că la data de 25 iulie 2021, în curtea locuinței comune din localitatea Tortoman, județul Constanța, pe fondul consumului de băuturi alcoolice și a unei gelozii exacerbate, ar fi ucis-o pe soția sa, victima M.M., în vârstă de 57 de ani, pe care ar fi lovit-o în mod repetat cu un corp contondent din lemn peste tot corpul, preponderant la nivelul membrelor, astfel că i-a provocat grave leziuni care au condus la moarte, prin șoc hemoragic și șoc traumatic”, arată anchetatorii.

Polițiștii din cadrul Secției 4 Rurală Medgidia au fost sesizați, luni, prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că soția sa ar fi decedat în timp ce dormea, în locuința comună din comuna Tortoman.

Din 2 august în România se va putea vaccina cu vaccin de la Moderna pentru grupa de vârstă 12 – 17 ani

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat ieri că, din data de 2 august, se va putea vaccina în țara noastră cu vaccin de la Moderna pentru grupa de vârstă 12 – 17 ani. “În aceste zile se optimeaază platforma națională de programare care să permită începând cu 1 august programarea celor care doresc să se vaccineze cu vaccinul de la compania Moderna. Procedurile și modalitățile de vaccinare sunt similare cu populația de peste 18 ani. Practic, schema de vaccinare este nemodificată constă în două doze administrate la interval de 28 de zile”, a declarat Valeriu Gheorghiță. El a precizat că pentru vaccinarea acestei grupe de vârste este nevoie de acordul părinților sau al tutorelui legal. Vaccinarea va avea loc în centre unde există vaccin de la Moderna și în cabinetele medicilor de familie.

Turcan: Se folosește sintagma „La mulți ani, Eminescu”, „La mulți ani, Kant”

Ministrul Muncii Raluca Turcan a revenit cu o nouă precizare, după valul de ironii generat de un mesaj pe Facebook în care i-a urat „La mulți ani!” baronului Samuel von Brukenthal. Aceasta spune că cei are au criticat-o pentru postare nu cunosc că în domeniul cultural se folosește această urare. „Nu sunt nici arogantă, nici ruptă de realitate, nici inutilă, așa cum unii s-au grăbit să aprecieze un mesaj postat cu ideea de a scoate în evidență un uriaș avantaj pe care județul pe care îl reprezint îl are, și-anume nașterea baronului von Brukenthal. De aici și până la necunoașterea că în domeniul cultural atunci când se aniversează ani de la naștere se folosește sintagma „La mulți ani”. „La mulți ani, Mihai Eminescu”, „La Mulți ani, Kant”, „La mulți ani” alți oameni de cultură, pentru că se serbează valoarea culturală lăsată în urmă de cei pe care îi celebrăm, e o cale foarte lungă”, a declarat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii Raluca Turcan a transmis, luni, un mesaj pe Facebook în care i-a urat „La mulți ani” baronului Samuel von Brukenthal guvernator al Transilvaniei, născut la 26 iulie 1721 și decedat în 1803. După valul de ironii de pe rețelele sociale, Raluca Turcan a editat postarea renunțând la urare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.