Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Românii își păstrează încrederea în UE și se tem de Rusia

Ziarul de Vrancea
27 nov 2017 941 vizualizări

57% dintre conaționali au încredere în instituțiile de la Bruxelles n terorismul și Rusia sunt văzute ca principalele pericole la adresa Uniunii Europene

Românii consideră că găsirea unor locuri de muncă în state membre și scăderea puterii de cumpărare sunt principalele avantaje și dezavantaje ale aderării României la Uniunea Europeană (UE), în urmă cu 10 ani, potrivit unui sondaj de opinie realizat în luna noiembrie de Reprezentanța Comisiei Europene în România. Sondajul de opinie a fost realizat și în Bulgaria, cu ocazia împlinirii a unui deceniu de apartenență la UE. „Românii devin cetățeni europeni activi și sunt de părere că opinia lor începe să fie auzită la Bruxelles. În al doilea rând, dacă ne uităm la dezbaterea cea mai fierbinte de pe agenda UE, cea privind viitoarea arhitectură a UE cu 27 de state membre, vedem o aliniere perfectă a dorințelor românilor cu cele ale Comisiei Europene, așa cum au fost exprimate de președintele Juncker în luna septembrie, respectiv o preferință clară pentru scenarul 6 privind viitorul UE, «unitate pentru toți»”, a spus, Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

În opinia românilor, principalele avantaje ale aderării sunt legate, în afară de găsirea unui loc de muncă într-un stat membru, aspect semnalat de 35% dintre respondenți, de: accesul la mai multe bunuri sau piețe (33%) și impactul pozitiv al fondurilor europene asupra regiunii în care trăiesc (30%). Alte avantaje, în opinia românilor, sunt: călătoriile mai dese în UE (29%), aplicarea normelor și standardelor europene (28%), o mai bună securitate a țării (26%) și șanse egale cu ceilalți cetățeni europeni de a studia într-o țară UE (24%).

Încredere peste media Europeană

Principalele dezavantaje sunt scăderea puterii de cumpărare din cauza creșterii prețurilor (67%), cumpărarea de pământuri de către străini (57%), emigrarea specialiștilor români către alte țări din UE (56%), faptul că românii nu au drepturi egale cu piața muncii din UE (53%), traficul de droguri și persoane (53%), închiderea companiilor din România datorită importurilor masive (52%), amenințările teroriste (49%), venirea imigranților din afara UE (Africa, Asia, țările arabe etc.) (48%) și concurența creată de produsele europene care duce la scăderea prețurilor la produsele românești (46%). Rezultatele sondajul de opinie, la care au răspuns 1.044 de persoane, mai arată că la 10 ani de la aderare, românii au încredere în Uniuniea Europeană (57%), iar 33% nu au încredere. „Cetățenii români cred în Europa într-o proporție mai mare decât media europeană și identifică foarte precis avantajele oferite de UE: sentimentul de apartenență, beneficiile pentru partea de mobilitate, beneficiile privind câștigarea unor libertăți, unor drepturi care sunt extrem de importante pentru ei”, a spus și Victor Negrescu, ministru delegat pentru Afaceri Europene, Guvernul României.

Sondajul mai arată că 54% dintre români consideră că vocea le este auzită în Uniunea Europeană. În ceea ce privește viitorul UE, românii preconizează că Uniunea va deveni mai puternică (56%) și mai unită (58%). Principalele provocări sau amenințări la adresa UE în viitor sunt, din punctul românilor de vedere: terorismul (65%), Rusia (46%) și migrația (41%).

Cătălin Ivan îl dă în judecată pe Liviu Dragnea

n europarlamentarul încearcă să demonstreze că este în continuare membru al PSD

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a anunțat,ieri, că îl va da în judecată pe liderul social-democrat, Liviu Dragnea, pentru declarațiile repetate potrivit cărora el nu ar mai fi membru al PSD. Ivan a mers ieri dimineață la sediul cetral al partidului, spunând că a adus mai multe documente care ar atesta că încă este membru al partidului și a acuzat din nou că în acest moment partidul este confiscat de "pediști și peremiști". Cătălin Ivan a spus că nu mai există altă soluție în afara celei de a-l da în judecată pe Dragnea, pentru abuzurile împotriva sa. "Îl voi da în judecată pe Liviu Dragnea pentru că a făcut de nenumărate ori declarația că nu sunt membru PSD, pentru abuzurile la care am fost supus. Am fost dat afară din comisiile din Parlamentul European, din delegația PSD, nu am putut să candidez pe nicio funcție pentru că statutul meu era incert, iar Liviu Dragnea avea tot interesul ca statutul meu să rămână incert”, a afirmat europarlamentarul. Ivan a mai spus că este un ultim gest pe care îl poate face pentru a opri "această minciună care se rostogolește", respectiv că nu mai este membru PSD. "Am pregătit toate documentele, am vorbit cu avocații și vom obține o decizie în instanță, astfel încât să înțeleagă și Liviu Dragnea și toată lumea că nu te poți juca cu declarațiile publice", a declarat Cătălin Ivan. El a mai susținut că prin aceste declarații ale liderilor PSD îi este afectată imaginea și activitatea în Parlamentul European. Cătălin Ivan a acuzat, de asemenea, că în acest moment PSD a fost confiscat de "pediști și peremiști", făcând referire la Lia Olguța Vasilescu sau Codrin ștefănescu, și a spus că are fi o greșeală să plece din partid din cauza acestora.

Secretarul general al PSD, Marian Neacșu, a precizat că documentele depuse de europarlamentar vor fi analizate și, după ce vor fi coroborate cu cele care se află la PSD Sector 1 și PSD Iași, va fi formulat un răspuns.

Iohannis a promulgat legea pentru achiziția sistemului de rachete Patriot

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, ieri, legea care permite achiziția sistemului de rachete Patriot. Astfel, șeful statului a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Proiectul a fost adoptat săptămâna trecută, marți, de Camera Deputaților, forul decizional, după ce cu o zi înainte a fost adoptat și de Senat. Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a declarat, sâmbătă, că miercuri va fi semnat contractul de achiziție de la Guvernul SUA a sistemelor de rachete Patriot, iar în aceeași ședință a Guvernului s-ar putea aproba programul de înzestrare cu transportoare blindate 8x8 Piranha. Ministrul a declarat că dotarea Armatei “este un semnal de pregătire, de descurajare și apărare” în fața Rusiei, care și-a „întețit” provocările la adresa NATO după „anexarea ilagală a Crimeei”.

Actrița Cristina Stamate, sufletul teatrului de estradă din București, s-a stins ieri

Actița Cristina Stamate a murit ieri dimineață, la Spitalul Floreasca, unde era internată de săptămâna trecută. Ea s-a născut pe 8 februarie 1946, la București. Și-ar fi dorit să devină avocat, dar a fost îndrumată către actorie. "Eu mă pregătisem pentru Drept. Nu eram dispusă să pierd nicio zi din viața mea, nu știu unde mă grăbeam așa de tare. La Teatru, aveam colegi care picaseră ani la rând înainte să intre. Unul picase opt ani la rând. Și mi s-a părut îngrozitor să-ți strici destinul, opt ani din viață, în care putea să facă o altă facultate, o familie, să facă ceva. Și cred că de-aia mi-am jurat că eu nu pierd nicio secundă. Examenul la Teatru l-am avut cu două săptămâni înainte de cel la Drept și am intrat. Dar și acum jelesc că n-am făcut Dreptul”, spunea artista într-un interviu pentru Adevărul. La Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică a intrat la vârsta de 17 ani, fiind studentă la clasa regizorului Alexandru Finți și mai apoi a Sandei Manu. A absolvit în 1967 și, după un stagiu de doi ani la Teatrul din Arad, a venit la București, la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”. În zeci de spectacole la Teatrul de Revistă, la Teatrul Național de Televiziune și la Teatrul Național Radiofonic actrița Cristina Stamate și-a pus în valoare simțul umorului, ironia și autoironia. S-a căsătorit la 20 de ani și după 11 ani de căsnicie a divorțat de actorul Dan Ivănescu. De atunci a trăit singură. Întrebată cum reușește să să meargă mai departe, actrița a mărturisit că forța ei „vine, cred, tot din simțul ridicolului, care la mine e exacerbat. Mi-e atât de teamă să nu devin penibilă, încât sunt cu ochii pe mine ca pe butelie”. Cristina Stamate a fost prietenă cu Stela Popescu și colege pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. Spunea în interviuri că modelele ei au fost actrițele Liliana Tomescu și Whoopi Goldberg. Iubea opera rock, îi plăcea Pink Floyd.

Liderii PSD se contrazic în privința remanierii Guvernului

În timp ce Lia Olguța Vasilescu, ministru al Muncii și vicepreședinte al PSD, trece subiectul remanierii Guvernului Tudose în categoria „glumelor proaste”, Niculae Bădălău, președinte executiv al PSD, dă ca sigură cel puțin o schimbare în echipa de la Palatul Victoria. Într-o conferință de presă susținută la Giurgiu, președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a declarat ieri că se va produce o schimbare la Ministerul Sănătății până în luna februarie 2018. „Cred că până în februarie o să o vedeți pe doamna Elena Dinu la Ministerul Sănătății. Pentru anul viitor, pe primul loc să știți că va fi pentru noi Sănătatea”, a susținut liderul PSD.

Elena Dinu, la care face referire Bădălău, este deputat PSD și a fost managerul Spitalului Județean de Urgență Giurgiu și al Spitalul Județean de Urgență Călărași, dar și al Serviciului Județean de Ambulanță Giurgiu. Ieri dimineață, întrebată de jurnaliști despre o eventuală remaniere a Cabinetului Tudose, ministrul Lia Olguța Vasilescu a răspuns: „Iar începem cu glumele astea proaste? La fiecare început de lună, discutăm despre chestiunea asta”.

Guvernul Tudose a fost remaniat la începutul lunii octombrie, după ce au demisionat Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc (acesta din urmă, un apropiat al lui Niculae Bădălău). Numele lui Florian Bodog a mai fost vehiculat pe lista de posibili miniștri remaniați și în lunile iulie și octombrie, în contextul scandalului privind vaccinarea, respectiv al acuzațiilor de plagiat aduse.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.