Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Românii, dispuși să apere militar un stat străin

Ziarul de Vrancea
27 feb 2022 695 vizualizări

 70% dintre conaționali aprobă implicarea României în apărarea altui stat NATO n și americanii sunt de acord cu intervenția militară în favoarea unui stat aliat, respectiv cu trimitere de militari în estul Europei

Un proiect de cercetare comparativă prin aplicarea a două sondaje de opinie în Statele Unite ale Americii, respectiv în România, a măsurat opiniile populației din cele două țări cu privire la susținerea de care s-ar bucura implicarea celor două state și a forțelor lor militare în sprijinirea altor state NATO în ipoteza în care acestea ar fi atacate.

Sondajul din SUA arată că 57% dintre americani vor ca SUA să apere un membru NATO în caz de atac. „Doar 15% dintre americani se opun implicării SUA în apărarea altui stat NATO dacă acesta ar fi atacat, iar 28% din totalul eșantionului sunt nehotărâți”, potrivit rezultatelor sondajului.

De asemenea, doar 27% dintre americani se opun trimiterii de trupe americane în România și Polonia pentru a ajuta la descurajarea amenințărilor Rusiei. Întrebați dacă sunt de acord sau împotriva trimiterii de trupe americane în țări aliate NATO precum România sau Polonia pentru ajuta la descurajarea amenințările recente ale Rusiei, 57% dintre respondenți se declară de acord, 27% sunt împotrivă și 16% sunt nehotărâți.

În țara noastră, 70% dintre români aprobă implicarea României în apărarea altui stat NATO. „25% sunt de părere că România nu ar trebui să se implice, iar 5% din totalul eșantionului nu știu sau nu răspund”, potrivit sintezei sondajului. Întrebați dacă sunt de acord sau împotriva trimiterii militarilor români în țări aliate NATO pentru ajuta la descurajarea amenințările recente ale Rusiei, 60% dintre respondenți se declară de acord, 36% sunt împotrivă și 3,9% nu știu sau nu răspund.

Sondajul a fost realizat în perioada 19-23 februarie 2022 prin interviuri telefonice, volumul eșantionului fiind de 1044 de votanți înregistrați.Eroarea maximă admisă a datelor este de plus minus 3%.

Maraton pentru viață, de 48 de ore, al echipelor medicale din România și Bulgaria

trei familii au acceptat donarea de organe și astfel șase oameni au primit o nouă șansă la viață prin transplant de ficat, rinichi și cord

Agenția Națională de Transplant (ANT) a anunțat că în week-end a avut loc un adevărat “maraton” al echipelor medicale de prelevare și transplant din România și Bulgaria. Astfel, au avut loc prelevări de organe de la trei pacienți, internați la Constanța, la Veliko Tarnovo (Bulgaria) și la Oradea, iar alți șase oameni au primit ficat, rinichi și cord.

“Trei familii au acceptat donarea de organe și astfel 6 oameni au primit o nouă șansă la viață prin transplant de ficat, rinichi și cord. Trei vieți frânte pentru care medicii români și bulgari nu au mai putut face nimic au adus viață altor semeni aflați în suferință. Trei familii au înțeles că durerea lor poate fi transformată într-un alt început pentru alți pacienți a căror unică șansă este un transplant”, au arătat, ieri, reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.

Potrivit sursei citate, “cursa contracronometru pentru viață” a început vineri, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, unde familia unui pacient aflat în moarte cerebrală a fost de acord cu donarea de organe (ficat, rinichi). Ulterior, la Spitalul “Dr. Stephen Cherkezov” din Veliko Tarnovo, Bulgaria, familia unui pacient bulgar, diagnosticat în moarte cerebrală, a fost de acord cu donarea de organe. “Astfel, La Spitalul Clinic de Urgență București, echipa coordonată de Prof. Dr. Horațiu Moldovan, cu sprijnul Prof. Dr. Horațiu Suciu de la IuBCvT Targu Mures, a realizat cel de-al doilea transplant cardiac din acest an”, a arătat sursa citată.

Acesta a fost primul transplant de cord făcut în România cu un organ provenit din străinătate. Duminică, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, o altă familie s-a declarat de acord cu prelevarea de organe, fiind recoltați rinichii. “Având în vedere anumite caracteristici medicale ale organelor oferite, singurul centru care putea realiza transplantul renal a fost centrul de excelență al Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iași. Ținând cont de dificultățile logistice privind transportul echipelor medicale de la Iași la Oradea, a fost depus un efort deosebit al echipei ATI și de coordonare a spitalului din Oradea pentru menținerea donatorului, astfel încât gestul familiei să nu fi fost în zadar. Intervenția de prelevare a fost realizată de echipa chirurgicală formată din Dr. Cătălin Costandache, Dr. Daniel Andone, Dr. Mihai Savin, as. Nicoleta Onofrei, aducând speranța la o viață fără chin pentru alți doi pacienți”, a menționat Agenția de Transplant.

Drulă cere aderarea la pachet a Ucrainei și Moldovei la UE

Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă a transmis, ieri, pe Facebook, că aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) în procedură de urgență ar reprezenta un demers legitim și un răspuns adecvat către Vladimir Putin. Potrivit acestuia, statele europene trebuie să aibă dreptul să își aleagă libere destinul, iar valorile UE ne cer acum o asemenea decizie.“În 2014, ucrainenii au ținut piept unui regim rusofil violent și și-au apărat Acordul de Asociere la UE. În Euromaidan, eroii Ucrainei au dat jos regimul Ianukovici și au plătit cu sânge dorința de integrare europeană”, a scris Drulă pe Facebook. Președintele interimar al USR mai spune că, drept răspuns, “Vladimir Putin a început să rupă bucăți din Ucraina, iar astăzi duce un război barbar împotriva sufletului acestei națiuni”. “Salut declarațiile doamnei președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la dorința ca Ucraina să adere la UE și, de asemenea, semnalul dat de președintele Consiliului European, Charles Michel, care a promis că dezbaterea despre aderarea Ucrainei va avea loc. Cele mai avansate state din Parteneriatul Estic - Ucraina și Republica Moldova - merită o șansă reală de aderare. Ucraina și Moldova au locul lor, alături de noi, în Lumea Liberă”, mai spune Cătălin Drulă.Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că Ucraina este “una dintre noi și o dorim în UE”. Oficialul european nu a oferit, însă, un orizont de timp pentru aderare.

Un consilier USR cere retragerea titlului de cetățean de onoare acordat „putinistului” Dan Puric

Un consilier local municipal din Buzău a propus luni în ședința Consiliului Local Municipal retragerea titlului de cetățean de onoare acordat în anul 2019 actorului Dan Puric, având în vedere pozițiile publice ale acestuia anti-NATO. În plenul ședinței Consiliului Local Municipal care a avut loc luni la Buzău, consilierul USR Irinel Cârstea a propus retragerea titlului de cetățean de onoare acordat actorului Dan Puric.

“Avem un cetățean de onoare care a criticat în mod constant apartenența României la UE și la NATO. Dat fiind această situație, vă rog să ne gândim dacă mai este oportun să fie cetățean de onoare al municipiului Buzău. Nu vreau să-i dau numele, vreau să vă spun doar că am citit cărțile dânsului și am fost la spectacolele dânsului. Este vorba despre domnul Dan Puric, probabil că știți luările sale de poziții cu privire la apartenența României la UE și la NATO “, a declarant Cârstea.În fața acestei propuneri, primarul Buzăului, Constantin Toma, a replicat; “Iertați-mă, vă spun direct: bateți câmpii! Vă mulțumesc!” Actorul Dan Puric, născut în orașul buzoian Nehoiu, a devenit cetățean de onoare al municipiului Buzău în anul 2019.

Mai multe siteuri pro-rusești, închise în România

Autoritățile române au închis sau urmează să închidă mai multe siteuri care propagă știri false în contextul crizei din Ucraina, iar postul de televiziune Russia Today nu va mai fi transmis în țara noastră. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat, luni, o serie de măsuri luate de autorități pentru blocarea anumitor surse care propagă știri false în contextul crizei din Ucraina. Astfel, el a anunțat că mai multe siteuri, printre care ru.mdsputniknews.com, md.sputniknews.com, ro.md.sputniknews.com, citestesitu.com, rtnews.ro au fost închise sau urmează să fie închise în perioada următoare. De asemenea, el a precizat că în România nu va mai retransmis postul tv Russia Today.

“Începând din această seară, potrivit datelor comunicate la nivelul Guvernului, ultimul operator care furnizează servicii tv în România va opri difuzarea Russia Today în România, începând din această seară niciun operator de difuzare a Russia Today din România nu va mai avea acest serviciu activ. La nivel european au fost anunțate deja măsuri de blocare a redifuzării atât a conținutului Russia Today și a Sputnik”, a precizat Dan Cărbunaru.

Peste 74.700 de cetățeni ucraineni au intrat în România

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat că, până ieri, la ora 11, în România au intrat peste 74.700 de cetățeni ucraineni, iar dintre aceștia peste 34.000 se mai află în țară noastră. De asemenea, au fost primite peste 700 de cereri de azil din partea cetățenilor din Ucraina.

“În aceste zile, presiunea este din ce în ce mai mare pe cele șase centre de azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări. În România, până astăzi, la ora 11, de la debutul conflictului, au intrat 74.701 cetățeni ucraineni și au ales să iasă din România prin punctele de trecere a frontierei 40.340 de cetățeni ucraineni. Diferența de 34.361 de cetățeni ucraineni se află astăzi pe teritoriul României, dintre aceștia 718 au solicitat o formă de protecția din partea statului român, au apelat la statutul de azilant. Asta înseamnă că în acest moment gradul de încărcare pe cele șase centre este de aproximativ 70%”, a declarat Lucian Bode, luni, într-o conferință de presă susținută împreună cu comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson. El a precizat că autoritățile române doresc să simplifice procedura de înregistrare a cetățenilor din Ucraina. “Autoritățile române doresc să simplifice cât mai mult etapa de înregistrare a cetățenilor care vin din Ucraina. Suntem conștienți că după 20-30 de ore de așteptat în frontiera din Ucraina, încă 4-5 de procesare în centrele noastre nu sunt tocmai plăcute. Însă fiind primul stat membru al UE unde ajung cetățenii din Ucraina, aceste documente le vor fi necesare și le vor folosi foarte mult, fie că aleg să rămână în România și să beneficieze de toate drepturile în România, fie că aleg să plece din România, iar la frontieră cu siguranță vor avea nevoie de aceste documente sau în statul unde doresc să ajungă. Este nevoie de o simplificare a acestui proces de înregistrare și este nevoie de o abordare comună, coordonată de Comisie, tocmai pentru ca toate statele membre să aplice aceleași proceduri simplificate”, a transmis ministrul de Interne.

Geamantan cu arme și muniție, găsit îngropat în Pădurea Băneasa

Polițiștii din București fac verificări după ce, în Pădurea Băneasa, a fost găsit îngropat un geamantan în care se aflau arme și muniție, aflate în stare avansată de degradare. “La data de 27 februarie 2022, prin apel 112, un bărbat a sesizat faptul că a descoperit în pădurea Băneasa, îngropat, un geamantan în care se aflau, la prima vedere, arme și elemente de muniție. La fața locului, s-au deplasat, de urgență, polițiști din cadrul Secției 2 Poliție, Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, care au demarat investigațiile. În interior, au fost găsite, în avansată stare de degradare, 2 pistolete, 2 arme semiautomate și 4 grenade defensive, precum și elemente de muniție”, a anunțat Poliția Capitalei. Acestea au fost ridicate și transportate la Institutul de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, în vederea expertizării. Cercetările sunt continuate de Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, în vederea stabilirii situației de fapt și de drept.

Mai mulți magistrați, eliberați din funcție de președintele

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretele de eliberare din funcție a 11 procurori. Potrivit Administrației Prezidențiale, este vorba despre:

Mihaela Vieru - procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Segarcea, delegată în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova,

Amalia Mădălina Năstăsie - procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, delegată în funcția de prim procuror adjunct la această unitate de parchet,

Sorin-Mihail Călin - procuror cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași,

Elena Condei - procuror cu grad profesional corespunzător parchetului de lângă tribunal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia,

Anca Tănăsoiu - procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție,

Alen Toroiman - procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Biroul teritorial Brașov,

Florica Băbuțău - procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad,

Simona Cismașu - procuror cu grad profesional corespunzător parchetului de lângă tribunal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia,

Vasile Viorel Porumb - procuror cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, delegat în funcția de prim procuror al acestei unități de parchet,

Sorin Leau - procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Biroul teritorial Galați,

Arsene Cătălin Sorin Ion - procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș.

Magistrații au fost eliberați din funcție ca urmare a pensionării.

Cum va fi vremea în Moldova în primele săptămâni de primăvara

Vremea se va răci în următoarele două săptămâni (28 februarie - 13 martie) iar precipitațiile, slabe cantitativ, își vor face simțită prezența în unele regiuni în primele zile ale lunii martie și după 6-7 martie, relevă prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), publicată luni.

În zona Moldovei, procesul de răcire va continua la debutul calendaristic al primăverii, când media temperaturilor maxime va scădea la zero grade, iar ulterior, chiar dacă se va înregistra o creștere ușoară a acestora, până pe 9 martie, la nivelul regiunii nu se vor depăși 3 - 5 grade. După acest interval se întrevede o încălzire ușoară și treptată, astfel că spre mijlocul lunii martie se pot înregistra temperaturi în jur de 10 grade. Nopțile vor fi reci pe tot parcursul intervalului, cu o medie a temperaturilor minime între -4 și -2 grade, însă în perioada 6 - 10 martie se pot înregistra valori mai scăzute, local sub -6 grade. Temporar, se vor semnala precipitații în general slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare în perioada 28 februarie - 2 martie, dar și după 7 martie.

Bărbat, arestat după ce a avut relații sexuale cu o fată de 13 ani și a distribuit materiale pornografice cu aceasta

Un bărbat din Dolj a fost arestat preventiv după ce, în decurs de patru luni, a avut de mai multe ori relații sexuale cu o fată de 13 ani și a determinat-o să realizeze materiale cu caracter pornografic, pe care el le-a distribuit altor persoane. “În cauză, s-a reținut faptul că, în perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022, inculpatul a întreținut în mai multe rânduri raporturi sexuale cu persoana vătămată, în vârstă de 13 ani. De asemenea, acesta a determinat persoana vătămată să se filmeze și să se fotografieze în ipostaze sexuale explicite și să-i trimită materialele prin intermediul unei aplicații de comunicare la distanță. Imaginile și filmările au fost deținute de inculpat și distribuite, ulterior, altor persoane”, arată sursa citată.

În cadrul audierilor, persoana vătămată a beneficiat de consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.