MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România, virusată de inconștienți
Un român cu coronavirus, care știa că este infectat, a călătorit, ieri, alături de 60 de pasageri de la Madrid la București n un pacient din Capitală a început să tușească intenționat spre medici
Un român îmbarcat la Madrid, cu diagnostic de coronavirus emis de autoritățile spaniole, a călătorit ieri la bordul unui avion cu aproximativ 60 de pasageri, cu destinația București. “Persoana în cauză NU a respectat recomandarea autorităților spaniole, prevăzută în document, de a rămâne în autoizolare timp de 14 zile”, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică. Persoana a prezentat pe parcursul zborului simptome specifice și a fost preluată de personalul DSP prezent la aeroport și transportată cu izoletă la INBI Matei Balș.
Cei aproximativ 60 de pasageri din aeronavă au fost identificați, pentru declanșarea urgentă a anchetei epidemiologice.
Poliția de Frontieră a deschis dosar penal în acest caz. Cercetările se desfășoară pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.
Până ieri, au fost întocmite 40 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.
Un pacient “cumințel”
Un pacient infectat cu Covid-19, internat la Spitalul “Victor Babeș“ din Capitală, a refuzat să poate mască pentru a proteja cadrele medicale, tușind către acestea și spunându-le că este obligația lor să îl îngrijească. După ce conducerea spitalului l-a anunțat că va depune reclamație și va face public comportamentul lui, pacientul a început să se conformeze regulilor, spune managerul Spitalului “Victor Babeș“ din București, Emilian Ioan Imbri. “Dumnealui și-a scos masca de câteva ori la rând când au intrat să-l îngrijească și a tușit spre ei spunând că este obligația noastră, a cadrelor medicale, să-l facă bine. I-am transmis domnului că, în momentul în care va părăsi spitalul, va avea din partea unității noastre o reclamație. Nu este vorba de plângere penală, pentru asemenea lucruri nu trebuie să faci plângere penală, că va avea o reclamație și că voi face public acest comportament care, la vârsta și la pregătirea domnului, îl face de rușine, cum spune poporul nostru”, a afirmat managerul Spitalului “Victor Babeș“, Emilian Ioan Imbri, ieri, într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus. El a precizat că, începând de marți, pacientul este “cumințel” după ce, probabil, a fost sunat de acasă de către rude care i-au comunicat că în presă se scrie despre comportamentul lui.
Primarul din Buzău le cere cetățenilor să-i pârască pe cei indisciplinați
Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, le cere cetățenilor să-i pârască pe cei despre care au informații că au venit din zone de risc și nu au anunțat acest lucru sau nu stau în izolare. “Eu am făcut public, și prin declarații și pe pagina mea de Facebook, și am spus tuturor că nu este o faptă rea să pârască în asemenea situații. Poate că tu știi sigur că omul ala a venit dintr-o zonă roșie și nu se declară și ce facem? Așteptăm cu toții să ajungem la spital? Din informațiile pe care le am, sunt cam 120 de persoane aflate în autoizolare la domiciliu pe raza municipiului Buzău. Numărul este pur informativ pentru că nu avem un control, decât dacă ei declară. Am luat și altfel de măsuri pe care nu vi le pot prezenta, dar sunt luate împreună cu Prefectura. Este o situație delicată pentru că nici nu poți să pui acești oameni cu pază de la Jandarmerie cum sunt păziți de exemplu cei din centrul de carantină”, a declarat primarul Constantin Toma.
Acesta a explicat că, începând de marți, arterele intens circulate din oraș, zonele pietonale aglomerate și stațiile de autobuz să fie dezinfectate cel puțin odată pe săptămână. Acțiunea va fi făcută de societatea care se ocupă cu salubrizarea orașului, la comanda Primăriei Buzău. “Cel puțin o dată pe săptămână se vor dezinfecta cu o substantă specială arterele intens circulate, aleile pietonale și stațiile de autobuz. Se va folosi o substanță certificată, este vorba de Procid Forte, o substanță cu un termen de remanență de o săptămână”, a spus primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.
O altă măsură luată de Primăria Buzău a fost cea de punere la dispoziția reprezentanților DSP a medicilor și asistenților din rețeaua de medicină școlară care oricum nu mai aveau activitate odată ce unitățile de învățământ au fost închise. “Am dat deja o dispoziție ca medicii si asistentele din rețeaua școalră să treacă în subordinea și la dispoziția Direcției de Sănătate publică. Este vorba despre 52 de persoane”, a mai spus primarul municipiului Buzău. În județul Buzău au fost confirmate 2 cazuri de infectare cu coronavirus.
Peste jumătate dintre medicii români nu au fost instruiți să trieze și să trateze bolnavi de coronavirus
Peste jumătate dintre medicii români nu au fost instruiți să trieze și să trateze pacienți cu coronavirus, iar 78% spun că spitalul lor nu dispune de suficiente echipamente de protecție. Este concluzia unei cercetări realizate de Solidaritatea Sanitară, una dintre cele mai mari federații sindicale din domeniu, pe tema percepției salariaților din sănătate. Peste 40% din personalul medical chestionat spune că a fost nevoit să cumpere materiale de protecție cu bani din propriul buzunar. Sistemul sanitar din România nu este încă pregătit suficient pentru lupta împotriva pandemiei de coronavirus (COVID 19), este concluzia reprezentanților Solidaritatea Sanitară.
Mii de românii blocați la frontiera dintre Austria și Ungaria
n ministrul Aurescu i-a cerut omologului maghiar crearea unui coridor umanitar pentru tranzitul acestora spre România n Ungaria a promis sprijin
Peste 3.500 de persoane - familii cu copii și vârstnici – erau blocate ieri la frontiera dintre Austria și Ungaria, după ce Ungaria a închis granițele pentru transportul de persoane. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, marți, o convorbire telefonică cu omologul ungar, Péter Szijjártó, în urma deciziei Ungariei care, în absența unei notificări prealabile oficiale, a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar.
Astfel, în urma semnalelor multiple primite din partea cetățenilor români aflați la punctul de frontieră Nickelsdorf care doresc să revină în România din diferite state europene, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat situația umanitară creată, prin prezența unui număr considerabil de familii cu copii și persoane în vârstă (în total peste 3.500 de persoane până ieri la prânz), și a solicitat adoptarea de urgență de către autoritățile ungare a unor măsuri care să permită reluarea tranzitului acestora pe teritoriul ungar.
Conform MAE, ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp posibil, urmând ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei și tranzitarea acestuia până la granița cu România să fie stabilite, și apoi măsurile implementate, de autoritățile de resort ale ministerelor de interne din cele două țări.
DSVSA: Noul coronavirus nu se transmite prin intermediul alimentelor
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad a precizat, ieri, că “datele științifice existente la acest moment precum și experiența anterioară” arată că noul coronavirus nu se transmite prin intermediul alimentelor. “Acest virus are nevoie de o gazdă pentru a crește și nu se poate dezvolta pe alimente sau în interiorul acestora. În mod obișnuit, virusul este transmis prin contact direct cu lichidele corporale ale unei persoane infectate (tuse, strănut) sau indirect cu suprafețele pe care o persoană infectată a tușit sau a strănutat”, arată DSVSA Arad. Conform sursei citate, “informațiile actuale sugerează că virusul poate supraviețui câteva ore pe suprafețe, dezinfectanții simpli de uz casnic fiind eficienți în vederea eliminării acestuia”. “În cazul în care personalul lucrător din sectorul alimentar respectă cu strictețe bunele practici de igienă personală, nu există posibilitatea ca acesta să contamineze produsele alimentare sau spațiile din cadrul unității”, se mai precizează în comunicat.
Ministrul Educației: Nu va fi înghețat anul școlar
Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, spune că anul școlar nu va fi înghețat ca urmare a suspendării cursurilor din cauza infecțiilor cu coronavirus, iar elevii nu vor fi nevoiți să repete anul. Anisie susține că ministerul pregătește măsuri astfel încât elevii și studenții să încheie anul școlar “cu bine”, iar cei care au examene finale să le poată susține. Ea a precizat că măsurile au în vedere recuperarea materiei și că autoritățile doresc să “ofere posibilitatea copiilor de a încheia cu bine anul școlar”. Anisie a spus că ministerul îi încurajează pe profesori să utilizeze aplicațiile online. Autoritățile au anunțat anterior că școlile rămân închise pe perioada stării de urgență.
Bărbat din Bacău, reținut după ce ar fi agresat sexual un băiat de zece ani
Un bărbat de 32 de ani din județul Bacău a fost reținut după ce ar fi agresat sexual un băiat de 10 ani din județul Vrancea. Incidentul a avut loc într-o clădire dezafectată. Polițiștii din Vrancea au fost sesizați de un bărbat din localitatea Panciu despre faptul că, în timp ce se deplasa către comuna Movilița, în dreptul unei ferme, a găsit un băiat în vârstă de 10 ani, care i-a spus că a fost agresat sexual de o persoană necunoscută. În urma verificărilor, polițiștii au stabilit că agresorul este un bărbat de 32 de ani, din comuna Coțofănești, judetul Bacău. Pe numele său a fost întocmit dosar penal pentru agresiune sexuală, bărbatul fiind reținut pentru 24 de ore.
Surse din rândul anchetatorilor susțin că agresorul l-ar fi abordat pe băiat pe drum și ar fi mers cu el într-o clădire dezafectată unde l-ar fi agresat sexual, lăsându-l apoi să plece. Agresorul este recidivist, el fiind autorul mai multor tâlhării. Copilul a fost dus la spital pentru a-i fi efectuată o examinare medico legală.
Ponta: Alegerile locale trebuie amânate pentru luna septembrie
Președintele Pro România, Victor Ponta, a declarat, ieri, că alegerile locale programate în luna iunie în România trebuie amânate pentru septembrie. “Războiul contra Epidemiei de Coronavirus este tot ce contează acum/grija față de oamenii afectați direct și indirect/măsurile pentru asigurarea serviciilor de sănătate, pensii, salarii, educație - în această perioadă de criză! Alegerile locale programate în luna iunie în România trebuie amânate pentru septembrie, acum nu este timp de bătălii politice și campanii electorale - totul trebuie să fie despre Războiul contra Epidemiei de coronavirus - și despre măsuri contra crizei economice!”, a scris Ponta pe Facebook. El a adăugat că speră ca după ce se termină epidemia să se revină la democrație. “În același timp trebuie să nu uităm că, după 1989, este prima dată în România când Președintele și Guvernul au puteri depline și neîngrădite - să sperăm că, după ce se termină Epidemia, o să mai fim lăsați să revenim la democrație!”, a menționat Ponta.