Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România trage din nou obloanele

Ziarul de Vrancea
25 mar 2021 1263 vizualizări

Autoritățile propun o nouă serie de restricții, care amintesc de starea de urgență din urmă cu un an n măsurile se vor aplica diferit în timpul săptămânii și în funcție de scenariul în care se află localitățile n slujba de Paște se va încheia la ora 2.00

Românii din localitățile în care rata de infectare depășește 3 ar putea avea interzis la deplasarea în afara acestora, cu câteva excepții, potrivit unei propuneri de hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) care s-a întâlnit ieri după amiază pentru a decide noile restricții. Pentru a intra în vigoare aceste măsuri trebuie aprobate și de Guvern.

Potrivit draftului de document se interzice deplasarea persoanelor în afara localităților în care rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile depășește 3 la 1.000 de locuitori, cu următoarele excepții motivate de: deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asistență medicală și pentru achiziționarea de medicamente, deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

De menționat că anul trecut, în mai, când România ieșea din starea de urgență și intra în starea de alertă, motivele pentru deplasările în afara localității erau mai multe decât cele propuse acum.

Restricții vor fi și pentru deplasarea în interiorul localităților, în funcție de rata de infectare. Astfel, dacă rata de infectare depășește 4, locuitorii se pot deplasa în afara locuinței până la ora 20.00 pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Dacă rata depășește 7,5, restricția se aplică pentru toată durata săptămânii.

De asemenea, potrivit propunerii CNSU, dacă rata de infectare depășește 4, magazinele vor fi deschise doar până la ora 18.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile depășește 7,5 la 1.000 de locuitori, restricțiile prevăzute pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică se aplică pe întreaga durată a săptămânii. De asemenea se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness.

Potrivit draftului de document, se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în perioadele 03.04-04.04.2021 și 01.05 –02.05.2021 în intervalul orar 20.00-02.00 pentru participareala slujbele religioase oficiate cu ocazia Paștelui Catolic, respectiv a Paștelui Ortodox.​

Paștele, cu mască și distanțare

Slujbele de Paști se vor desfășura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare, a anunțat ieri purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, după întâlnirea reprezentanților Cultelor organizată de Secretariatul de Stat pentru Culte la sediul Guvernului.

“Deschiderea tuturor oficialităților pentru buna, ordonata și în același timp fireasca desfășurare a Slujbei de Înviere, ca și a celorlalte sărbători proprii altor culte religioase în următoarea perioadă indică faptul că acestea se vor putea desfășura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare ce vor rămâne obligatorii (purtarea măștii, distanțarea sanitară, deplasarea pe jos sau cu mijloc de transport propriu la lăcașul de cult de care aparținem etc)”, afirmă Bănescu. “Elementele concrete referitoare la organizarea și desfășurarea Slujbei de Înviere din acest an vor fi comunicate atât de Patriarhia Română, cât și de autoritățile de stat după ce vor fi stabilite de comun acord la nivel de detaliu”, se mai arată în comunicat.

Premierul Florin Cîțu a afirmat, după întâlnirea de ieri cu reprezentanții cultelor religioase că „soluția spre care mergem este să adaptăm intervalul orar al restricțiilor de circulație, astfel încât credincioșii să poată participa fizic la Slujba de Înviere sau la sărbătorile proprii fiecărui cult religios, evident, cu condiția respectării regulilor de siguranță sanitară”.

Record de infectări pentru o zi în 2021

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 6.651 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr raportat în acest an. Totodată, au fost raportate 140 de decese, numărul total fiind de 22.719.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.336. Dintre acestea, 1.348 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 6.579.391 de teste RT-PCR și 543.346 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 30.233 de teste RT-PCR (19.207 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.026 la cerere) și 11.746 de teste rapide antigenice.

„Profu’ de sănătate” a demisionat de la Sănătate

Profesor universitar doctor Răzvan Cherecheș a anunțat ieri că a demisionat din funcția de consilier onorific la Ministerul Sănătății, fiind a doua demisie din echipa acestuia, din ultima perioadă, după cea a lui Bogdan Oprea. Cherecheș, supranumit „profu’ de sănătate publică”, afirmă că experiența sa la minister a fost una amară și că nu consideră că este cazul să rămână într-o funcție, chiar și una onorifică, dacă se simte inutil.

“Ieri mi-am înaintat demisia din funcția de consilier onorific la Ministerul Sănătății (poziție neplătită). Experiența mea a fost una amară – am fost solicitat pentru un sfat bazat pe dovezi doar de 2 ori și am propus sugestii, idei și articole științifice (nesolicitate) către minister cu o frecvență de una pe zi (la început) și apoi câte una la 2-3 zile (probabil că așteptările mele au fost nerealiste). Am crezut că voi putea ajuta, dar am descoperit că funcția a fost literal una onorifică – echipa din Minister este mult prea prinsă ca să utilizeze experiența consilierilor (aceasta a fost situația în cazul meu). Nu consider că este cazul să rămân într-o funcție (chiar și una onorifică) dacă mă simt inutil”, a scris Cherecheș pe Facebook.

El menționează și cele 4 aspecte pe care le-a semnalat de multiple ori ca fiind prioritare:

- testarea – nu a fost implementată testarea antigenică rapidă gratuită (în continuare nu avem o imagine clară asupra situației)

- comunicarea – reactivă și cu frecvență redusă (teoriile conspirației proliferează, ambiguitatea și incertitudinea au crescut)

- raportarea transparentă a datelor a înregistrat un progres - un efort susținut și suplimentar este necesar în continuare

- Institutul Național de Sănătate Publică – nereformat în continuare (peste 450 de oameni care generează un volum infim de dovezi și suport pentru practică)

“Adevărul este că nu mai am răbdare – trăim vremuri de criză în care comunicarea ministerului sănătății cu populația trebuie să se întâmple zilnic! Zilnic trebuie să se vadă ceva, zilnic trebuie să aflăm cum au progresat autoritățile! Consider că trebuie să îmi expun liber opiniile științifice, din poziția de profesor universitar. Rămân deschis să ajut voluntar oricui dorește să își fundamenteze deciziile pe dovezi științifice (indiferent de culoare politică)!”, afirmă Răzvan Cherecheș.

În 11 martie, Bogdan Oprea a demisionat din funcția de purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, la o lună și jumătate de la numire.

Cîmpeanu: Anul școlar se încheie în 25 iunie

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță că examenele naționale vor avea loc la datele stabilite, iar pentru clasele terminale structura anului școlar nu va suferi modificări. Pentru toate celelalte clase, va exista vacanță între 2 aprilie - 4 mai, iar anul școlar se va ncheia în 25 iunie.

El a precizat că în perioada 12 – 29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activitățile didactice. De asemenea, semestrul al doilea va fi prelungit cu o săptămână pentru toate clasele cu excepția claselor terminale, urmând să fie finalizat pe 25 iunie, spre deosebire de 18 iunie când erau planificate. “A fost o solicitare a sindicatelor, a asociațiilor de părinți și elevi de a nu se intra în iulie. Nu se intră în luna iulie când temperaturile sunt mai ridicate”, a precizat ministrul Educației.

 El a menționat că având în vedere că tezele semestriale nu se mai susțin, că numărul notelor necesare încheierii situației școlare a fost redus, se pot comprima acele activități de evaluare astfel încât nu vor fi necesare activități de recuperare a materiei pentru că nu se va pierde materie.

“Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a precum și pretestările PISA rămân programate cu prezență fizică în toate școlile care funcționează în localități necarantinate. Evaluarea națională pentru elevii de clasa a doua se reprogramează din perioada 20 -23 aprilie pentru perioada 25 – 28 mai”, a precizat Sorin Cîmpeanu. Întrebat dacă poate garanta cineva că din 4 mai se va putea reveni la școală, ministrul a precizat: “Nu poate nimeni să garanteze acest lucru. Avem obligația să ne adaptăm rapid și responsabil la evoluție. Nu sunt în măsură să ghicesc viitorul”.

Românii au cea mai mare încredere în Germania și Angela Merkel

Românii au multă și foarte multă încredere în Germania (57,6%), Uniunea Europeană (51,7%), NATO (49,4%) și SUA (47,1%), potrivit unui sondaj al INSCOP. La polul opus în ceea ce privește comparația ca nivel de încredere multă și foarte multă în țări și organizații se situează China (19%) și Rusia (16%). Sondajul relevă că 47,2% dintre respondenți au încredere multă și foarte multă în Statele Unite ale Americii, 51,1% - puțină și foarte puțină, iar 1,7% nu știu sau nu răspund. De asemenea, 57,6% au răspuns că au încredere multă și foarte multă în Germania, 41,3% - puțină și foarte puțină, iar 1,1% nu știu sau nu au răspuns.

În ceea ce privește încrederea în Rusia, 16% dintre cei chestionați au răspuns că au multă și foarte multă, 81% - puțină și foarte puțină, iar 3% nu știu sau nu au răspuns. În cazul Chinei, 19% dintre respondenți au afirmat că au foarte multă și multă încredere, 78,9% că au puțină și foarte puțină încredere, iar 2,1% u știu sau nu au răspuns.

Majoritatea românilor (51,6%) au răspuns că au încredere multă și foarte multă în Uniunea Europeană, în timp ce 47,5% au răspuns că au puțină și foarte puțină încredere, iar 0,9% nu știu sau nu au răspuns. În ceea ce privește încrederea în NATO, 49,4% dintre respondenți au răspuns că au încredere multă și foarte multă, 47,9% că au puțină și foarte puțină, iar 2,8% nu știu sau nu au răspuns. Conform sondajului, 41,6% dintre români au încredere multă și foarte multă în președintele SUA, Joe Biden, 51,3% - puțină și foarte puțină, iar 1,7% au răspuns că nu au auzit despre acesta și 5,4% nu știu sau nu au răspuns. 19% dintre cei chestionați au răspuns că au încredere multă și foarte multă în președintele Rusiei, Vladimir Putin, 77,9% - puțină și foarte puțină, iar 0,3% au răspuns că nu au auzit despre acesta și 2,8% nu știu sau nu au răspuns. Cercetarea mai relevă că 50,1% dintre cei chestionați au arătat că au încredere multă și foarte multă în cancelarul german, Angela Merkel, 46,1% puțină și foarte puțină, 1,1% au răspuns că nu au auzit despre aceasta, iar 2,7% nu știu sau nu au răspuns.

Sondajul a fost realizat prin metoda CATI (interviuri telefonice) pe un eșantion de 1.100 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 2,95%.

Hartă interactivă a centrelor de vaccinare, pe tipuri de vaccin

O hartă interactivă a centrelor de vaccinare, pe tipuri de vaccin, a devenit activă, de ieri, pe platforma de programare pentru vaccinarea împotriva COVID. Comitetul de coordonare a vaccinării anunță că a devansat implementarea acestei funcționalități în platforma de programare.

Astfel, la acest moment, a devenit activă harta centrelor pe tipuri de vaccin și este disponibilă pe site-ul de informare https://vaccinareCOVID.gov.ro/platforma-programare/. Harta cuprinde toate centrele de vaccinare active în platformă, tipul vaccinului administrat în acestea, numărul locurilor disponibile și numărul persoanelor înscrise pe lista de așteptare. Harta este interactivă și fiecare utilizator poate filtra afișarea centrelor pe județe sau pe numărul locurilor disponibile.

Un avocat care a contestat restricțiile după ora 22.00, învins în instanță

Curtea de Apel Brașov a respins, ieri, cererea avocatului Alexandru Silviu Goga de suspendare a restricției de circulație pe timp de noapte după ora 22,00, în procesul în care acesta se judecă cu Guvernul și Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Decizia instanței poate fi atacată în recurs, în termen de 5 zile de la comunicare.

Obiectul procesului deschis de avocatul brașovean este “suspendarea executării act administrativ Hotărârea CNSU nr 16/10.03.2021”, care prevede prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, extinzând restricția circulației pe timp de noapte începând de la ora 22,00.

Alexandru Silviu Goga și-a argumentat demersul arătând că nu este demonstrată “legătura de cauzalitate dintre riscul de răspândire și îmbolnăvire cu virusul COVID-19 și necesitatea ca să se extindă restricția pe timp de noapte de la 23,00 la orele 22,00”, susținând că “nu există niciun fel de dovadă din care să rezulte că virusul este mai activ noaptea”.

Jandarmii i-au amendat pe polițiștii care au protestat cu fumigene

Jandarmeria București anunță că s-a deschis dosar penal pentru infracțiunea de “efectuare fără drept a operațiunilor cu articole pirotehnice”, după protestul cu fumigene care a avut loc ieri în fața Ministerului de Interne. Sindicaliștii MAI care au protestat în Piața Victoriei și au pornit în marș către Ministerul de Interne au fost amendați cu 6.000 de lei.

“Pentru adunarea publică din Piața Victoriei, ca urmare a încălcării cadrului legal în vigoare, prin nerespectarea numărului maxim de 100 de participanți și prin organizarea marșului de la Piața Victoriei către Ministerul Afacerilor Interne și retur, organizatorilor le-au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 6000 de lei. În contextul adunării publice din fața Ministerului Afacerilor Interne, au fost întocmite actele necesare continuării cercetărilor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de «efectuare fără drept a operațiunilor cu articole pirotehnice»“, a transmis Jandarmeria București.

Polițiștii au protestat din nou cu fumigene, în fața Ministerului de Interne, cerând demisia ministrului. Polițiștii au scandat lozinci, au fluierat și au intonat Imnul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.