Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România suspendă zborurile spre și dinspre Italia

Ziarul de Vrancea
7 mar 2020 648 vizualizări

Este analizată închiderea școlilor și grădinițelor din întreaga țară

Autoritățile române au luat decizia suspendării tuturor zborurilor spre și dinspre Italia, până în 23 martie. ”Se aprobă suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici spre și dinspre Italia din 9 martie 2020, ora 12.00 ora României până în data de 23 martie, ora 12.00”, a anunțat, duminică noapte, ministrul de Interne, Marcel Vela.

Marcel Vela a mai precizat că operatorii aerieni au obligația să comunice românilor care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de sud către România cu escală faptul că vor intra în carantina pe teritoriul României și își vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declarații pe propria răspundere la îmbarcare. De asemenea, operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea cetățenilor străini din Italia, China, Iran, Coreea de sud, către România, cu escală.

”Se permite accesul în România a cetăților străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin toate punctele de trece a frontierei, sub măsura obligatorie a carantinei”, a mai spus Vela.

Desfășurarea olimpiadelor școlare, suspendată

Desfășurarea tuturor olimpiadelor școlare județene și regionale, precum și a competițiilor sportive a fost suspendată, până la o dată care va fi anunțată, în urma unei decizii a ministrului Educației, Monica Anisie, ca măsură de prevenire a îmbolnăvirilor.

Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a convocat ieri o videoconferință cu inspectorii școlari generali și inspectorii școlari generali adjuncți în care s-au discutat măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu COVID-19 în unitățile de învățământ.

"Ca o măsură de prevenire a îmbolnăvirii, ministrul educației și cercetării a hotărât suspendarea desfășurării tuturor olimpiadelor școlare județene și regionale, precum și a competițiilor sportive, până la o dată care va fi comunicată ulterior", scrie în comunicatul transmis, ieri, de MEC. În cadrul videoconferinței a fost discutată și Procedura și criteriile de suspendare a cursurilor școlare în unitățile de învățământ în contextul confirmării unui caz/mai multor cazuri de COVID-19.

Totodată, inspectoratele școlare au obligația de a monitoriza toate cazurile de elevi și cadre didactice care sunt izolați la domiciliu și să raporteze zilnic Ministerului Educației și Cercetării. Monica Anisie a subliniat că prevederea conform căreia practica în spitale este suspendată se aplică și în cazul elevilor de la școlile sanitare postliceale. "Menționăm că suspendarea cursurilor din unitățile de învățământ este în atributul exclusiv al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență", mai scrie în comunicat.

Autoritățile luau în calcul închiderea școlilor și grădinițelor din întreaga țară începând de azi până pe data de 21 aprilie, o hotărâre fiind așteptată dintr-un moment în altul, anunțat aseară surse din Ministerul Sănătății. Decizia finală ar urma să aparțină ministrului Sănătății, Victor Costache, șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat și premierului interimar Ludovic Orban. Potrivit surselor citate, Victor Costache și Raed Arafat înclină spre o decizie de închidere a școlilor și grădinițelor din toată țara, din cauza amenințării coronavirusului. Raed Arafat chiar recomandă oficial măsura într-un document aflat pe masa oficialilor care vor lua decizia. Ludovic Orban a declarat ieri că este analizată închiderea școlilor și grădinițelor din întreaga țară, dar este o măsură care trebuie pregătită.

Caz suspect la Guvern

Autoritățile desfășoară o anchetă epidemiologică la Guvern cu privire la angajați de la Palatul Victoria posibili contacți ai femeii de 42 de ani deja diagnosticată cu coronavirus. ”În contextul anchetei epidemiologice care este desfășurată în acest moment în legătură cu femeia de 42 de ani din București, confirmată cu coronavirus (COVID-19) în cursul zilei de 8 martie, sunt desfășurate verificări cu privire la posibili contacți ai persoanei din rândul personalului care desfășoară activități în clădirea Guvernului României”, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică. În București sunt două cazuri de coronavirus, o femeie de 42 de ani și un bărbat de 49 de ani.

Zeci de percheziții vizând grupări specializate în furturi din autocamioane

n infracțiunile au fost comise în mai multe țări europene n hoții urcau în camioanele aflate în mers din dube cu farurile stinse, dotate cu trapă n alte autovehicule circulau cu viteză redusă în spate, în paralel, pentru a bloca alți participanți la trafic să se apropie de camionul “victimă”

Peste 70 de percheziții au avut loc ieri dimineață București și județele Ilfov, Argeș, Prahova, Teleorman și Ialomița, vizând grupuri infracționale specializate în comiterea de furturi din autocamioane în România și în alte state UE. Conform DIICOT, în perioada 2016 - 2018, pe teritoriul României s-au constituit 5 grupuri infracționale organizate, formate fiecare din mai multe persoane, care au acționat în scopul comiterii de infracțiuni de furt calificat, cu un mod specific de operare (sustrageri de bunuri de o valoare semnificativă din camioane aflate în mișcare pe drumurile publice) atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul  mai multor state europene (Belgia, Finlanda, Suedia, Olanda, Spania), grupurile infracționale organizate fiind sprijinite și de alte persoane, atât pe palierul de comitere de sustrageri de bunuri, cât și pe palierul de valorificare a bunurilor sustrase.

În urma cercetărilor, s-a stabilit faptul că pentru deplasarea la comiterea infracțiunilor, membrii grupurilor organizate foloseau autoturisme de proveniență străină, cu preponderență de tip-ul „van” (autovehicule cu 7-8 locuri) sau autoutilitare (tip dubă), toate cu motoare puternice și dotate cu trapă (dotare absolut necesară cel puțin pentru autovehiculul, care merge de regulă cu farurile stinse și din care, în timpul deplasării, membrii grupului organizat se urcau în camioanele aflate în mers, din care sustrăgeau bunuri), dotări care facilitau sustragerea bunurilor și înlesneau deplasarea rapidă după comiterea faptelor. Membrii grupului infracțional participanți la comiterea de furturi se asigurau cu dispozitive artizanale (chingi sau corzi), săreau din autovehiculele cu care se deplasau și se prindeau de ușile camioanelor aflate în mers, deschideau ușile din spate prin tăierea lacătelor sau forțarea sistemelor de închidere de unde sustrăgeau bunuri pe care le aruncau în autovehiculul din spate, pe trapa lăsată deschisă. ”În același timp, prin acțiuni conjugate și unice, alți membrii ai grupului, aflați în alte autovehicule, se deplasau în paralel, cu aceeași viteză și la o distanță considerabilă în spatele autotrenurilor, în scopul de a nu permite celorlalte autovehicule să se apropie de cei care pătrundeau în interiorul remorcilor de unde se sustrăgeau bunurile. Totodată, atunci când se impunea, unul dintre aceste autoturisme avea rolul de a colecta bunurile furate și aruncate din tir, bunuri care erau ulterior transportate la un loc de depozitare temporar. Pentru comunicare, membrii grupului care participau la săvârșirea infracțiunilor foloseau stații de emisie/recepție”, relatează DIICOT. În acțiune de ieri au fost implicați peste 700 de polițiști și jandarmi. În Franța, în acest dosar au fost reținuți 10 suspecți.

Ponta solicită amânarea alegerilor locale până în toamnă

Președintele Pro România, Victor Ponta, cere partidelor să voteze Guvernul Cîțu, precizând că este nevoie de un guvern cu puteri depline pentru limitarea efectelor crizei provocare de coronavirus. De asemenea, el cere și amânarea alegerilor locale până în toamnă și organizarea acestora împreună cu cele parlamentare.  “Pro România propune astăzi tuturor partidelor politice, Guvernului, președintelui țării, instituțiilor publice un set de zece măsuri care trebuie implementate imediat. În primul rând, joi sau când se stabilește votul, este absolut necesar să avem un guvern cu puteri depline. Dacă va fi un guvern condus de domnul Cîțu, care este deja nominalizat, sigur se pot face propuneri mult mai bune, dar important este să avem acest guvern imediat. Cred că trebuie să lăsăm la o parte orice calcul electoral al PSD, PNL, Pro România și orice alt partid și joi să votăm toți un guvern cu puteri depline care să aibă ca mandat combaterea, luarea tuturor măsurilor pentru limitarea efectelor acestei crize”, a afirmat Ponta.  El mai solicită limitarea întrunirilor publice, suspendarea cursurilor la toate unitățile de învățământ din țară până la sfârșitul lunii martie, realizarea unui proiect de lege prin care unul dintre părinții, indiferent că lucrează la o instituție publică sau una privată are dreptul să stea acasă cu copilul. De asemenea, Victor Ponta mai solicită limitarea drastică a transportului în comun în această perioadă și aplicarea legii care permite munca de la domiciliu.

USR propune înființarea unui „DNA al pădurilor”

Uniunea Salvați România a depus ieri un proiect de lege privind înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), o instituție pe modelul DIICOT, care să activeze la nivel național și să combată infracțiunile împotriva mediului înconjurător.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu va funcționa în cadrul Parchetului General și va fi condusă de un procuror-șef, numit de președintele României la propunerea ministrului Justiției cu avizul CSM.  DIIM va ancheta, printre altele, tăierile ilegale de păduri, depozitările ilegale și traficul de deșeuri, nerespectarea normelor anti-poluare, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, capturarea sau uciderea speciilor sălbatice cu mijloace nelegale. „Problemele de mediu din România sunt multe și sunt grave, sunt cronice. Putem vorbi despre probleme în zona forestieră, unde dispar din pădurile României 20 de milioane de metri cubi anual și, dacă ar fi să însumăm prejudiciul, am depăși suma de 1 miliard de euro. Vorbim de probleme pe calitatea aerului și, din păcate, mor 25.000 de români în fiecare an din cauza poluării”, arată senatorul USR Allen Coliban.

„Avem nevoie de procurori specializați care să lucreze în echipe mixte alături de specialiști de mediu, angajați ai Gărzilor de Mediu și Poliție”, declară și senatorul USR George Dircă.

Votul de învestire a Cabinetului Cîțu va fi dat joi, la ora 16.00

Votul de învestire a Cabinetului Cîțu va fi dat joi, la ora 16.00, potrivit unei decizii a Birourilor Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului. Miniștrii propuși în Cabinetul Cîțu au fost audiați săptămâna trecută în comisiile parlamentare de specialitate, nouă dintre ei primind aviz pozitiv, ceilalți șapte fiind avizați negativ de deputați și senatori. Au primit aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare Nicolae Ciucă (Apărare), Costel Alexe (Mediu), Adrian Oros (Agricultură și Dezvoltare Rurală), Lucian Bode (Transporturi), Ionuț Stroe (Tineret și Sport), Bogdan Aurescu (Afaceri Externe), Marcel Boloș (Fonduri Europene), Virgil Popescu (Economie) și Marcel Vela (Afaceri Interne). În schimb, au fost avizați negativ în comisii Lucian Heiuș - propus să preia portofoliul Finanțelor Publice în locul lui Florin Cîțu, desemnat prim-ministru, Cătălin Predoiu (Justiție), Ion Ștefan (Lucrări Publice), Bogdan Gheorghiu (Cultură), Victor Costache (Sănătate), Monica Anisie (Educație), Violeta Alexandru (Muncă și Protecție Socială).

Mortalitatea infantilă în România, aproape dublă față de media din UE

România a avut și în 2018 cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană, cu 6 decese la 1.000 de nașteri vii, aproape dublu față de o rată a mortalității infantile de 3,4 decese la 1.000 de nașteri vii în Uniunea Europeană, arată datele publicate ieri de Eurostat. Alte state membre UE cu o rată a mortalității infantile ridicate sunt Bulgaria cu 5,8 decese la 1.000 de nașteri vii și Malta cu 5,6 decese, la polul opus fiind Estonia cu 1,6 decese și Slovenia cu 1,7 decese. Pe parcursul ultimilor 20 ani, rata mortalității infantile în UE s-a redus la jumătate, de la 6,6 decese la 1.000 de nașteri vii în 1998 până la 3,4 decese în anul 2018. România a înregistrat progrese mai mari, rata mortalității infantile scăzând de la 20,5 decese în 1998, până la 6 decese în anul 2018.

Suspect de omor, reținut în cazul dispariției unei eleve din Baia Mare

Polițiștii din Maramureș au reținut o persoană suspectă de omor, în cazul dispariției unei eleve de la Colegiul Național "Mihai Eminescu" din municipiul Baia Mare, a anunțat, ieri, purtătorul de cuvânt al IPJ, Cecilia Grozavu. Potrivit acesteia, pe baza materialului probator administrat, la data de 8 martie s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un suspect sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal. Totodată, prin ordonanța de ieri s-a dispus extinderea urmăririi penale și pentru infracțiunea de omor.  

"Din probele administrate până în prezent, rezultă indicii care conduc la presupunerea rezonabilă că persoana vătămată a fost victima unei infracțiuni contra vieții comisă la data de 5 martie 2020" a subliniat Cecilia Grozavu. Conform aceleiași surse, în seara zilei de 6 martie, Poliția municipiului Baia Mare, a fost sesizată despre faptul că o tânără în vârstă de 18 ani a plecat de la domiciliul ei din municipiu și până la momentul sesizării nu s-a întors. Potrivit unor surse apropiate anchetei, eleva, din localitatea Pomi, județul Satu Mare, locuia cu chirie în municipiul Baia Mare, unde urma cursurile Colegiului Național "Mihai Eminescu".

O fetiță de doi ani a murit după ce a căzut de la etajul al patrulea

O fetiță în vârstă de doi ani din municipiul Zalău a fost rănită grav după ce a căzut accidental de la etajul al patrulea al blocului în care locuia, ea decedând ulterior la spital. "Poliția a fost sesizată de către o femeie, din municipiul Zalău, despre faptul că fiica ei, în vârstă de doi ani, a căzut de la etajul patru al locuinței. Fetița a fost transportată la spital pentru investigații, însă în ciuda eforturilor depuse de medici a decedat", a declarat Maria Cristea, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj. Potrivit sursei citate, polițiștii continuă cercetările pentru infracțiunea de ucidere din culpă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.