Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: România refuză să extrădeze o tânără din Belarus

Ziarul de Vrancea
26 mai 2017 726 vizualizări

Autoritățile de la Minsk o acuză că ar fi furat 160 de ruble, echivalentul a 10 lei

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins cererea de arestare provizorie în vederea extrădării în cazul Nikai Vasilyeva (19 ani), acuzată că în 2015, la Minsk, ar fi înșelat o persoană. În ianuarie 2017 ea și-a urmat în România iubitul, un ofițer acuzat de autoritățile din Belarus că ar fi fugit din țară cu o sumă de bani. Ofițerul susține, prin avocat, că este nevinovat și că este persecutat politic după ce ar fi colaborat cu Nikolai Statkevich, un opozant al președintelui Alexander Lukashenko, aflat la al cincilea mandat de șef al statului. În ianuarie 2017, concubinul Nataliei a fugit din Belarus în România, după ce a fost supus unor presiuni din partea autorităților, care doreau anchetarea liderului opoziției. Născut lângă Cernăuți, Ucraina, ofițerul a obținut cetățenia română în 2015 și a ales să vină în țară, deși nu cunoaște limba română. Imediat, autoritățile din Belarus au solicitat extrădarea sa. Potrivit avocaților săi, această cerere de extrădare a fost motivată de faptul că, după ce și-a dat demisia din poliție, ar fi părăsit locul de muncă cu o serie de documente secrete și că și-ar fi însușit o sumă de bani în urma unei percheziții. „La procesul de extrădare de la Curtea de Apel a fost prezent și consulul Republicii Belarus în România. Din datele dosarului rezultă că imediat dupa demisia polițistului și dispariția sa, poliția din Minsk a inceput presiunile asupra concubinei sale. Belarus e singura țară din Europa care mai aplică pedeapsa cu moartea. I-au înscenat un furt clientei mele și susțin că, în urmă cu doi ani, ar fi furat 160 de ruble, adică echivalentul a 10 lei. Doi ani n-au cercetat nimic, iar acum s-au gândit să ceară arestarea ei prin Interpol, în vederea extrădării. Este absurd. Este încă un copil. Mi-a povestit că după fuga concubinului a fost ridicată de polițiști din fața blocului, când ieșea afară să ducă gunoiul, condusă la secție și tinută câte o zi întreagă fără mâncare și fără să fie întrebată nimic, apoi eliberată”, a declarat avocata lui Vasilyeva, Cristina Tomescu. „Eu vreau să rămân în România, nu să mă întorc în Belarus. Am venit la București să-mi apăr iubitul. Vor să mă trimită în închisoare”, a spus tânăra în fața judecătorilor. Nika Vasilyeva a cerut azil politic sau orice altă formă de protecție de la statul român pe 5 mai 2017, solicitare care a fost respinsă de Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI). În aceste condiții ea a atacat hotărârea în instanță. Ea mai susține că cererea de arestare în vederea extrădării se bazează pe un dosar fabricat de autorități și că nu a comis nicio infracțiune.

Deputat PSD, sub control judiciar pentru trafic de influență și spălare de bani

Deputatul PSD Ioan Munteanu a fost pus sub control judiciar de DNA, pentru trafic de influență și spălare de bani. El este acuzat că a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) 400.000 de euro din valoarea contractelor încheiate între firma acestuia și o societate comercială cu capital majoritar de stat pentru a interveni pe lângă directorii societății beneficiare a contractelor să facă demersurile necesare deblocării plăților restante către firma afaceristului. “Procentul respectiv (n.r. – 5% din valoarea contractelor), reprezentând 400.000 euro, a fost primit de inculpatul Munteanu Ioan, în trei tranșe, din care 350.000 euro i-au fost remiși personal în perioada 2009-2010”, arată DNA. Pentru a disimula adevărata natură a provenienței ultimei tranșe de 261.373,40 lei (aproximativ 50.000 euro), în cursul anului 2011, între societatea omului de afaceri și o firmă administrată de o rudă a lui Munteanu a fost încheiat un contract fictiv de prestări servicii, mai spun procurorii.

Tensiuni între PSD și ALDE pe tema SIPA

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a declarat, vineri, că explicația dată de fostul ministru al Justiției Robert Cazanciuc pe tema schimbării becului din arhiva SIPA "nu e verosimilă".  "E un banc celebru, câți ne trebuie ca să schimbăm un bec? Patru, ca să plimbăm o masă. Despre asta vorbim. Nu, nu mi se pare deloc (verosimilă - n.r.), haideți să fim foarte serioși. Deci nu știu ce caută SRI în această poveste. Chiar dacă este fost SRI", a spus ea. Europarlamentarul a cerut desecretizarea tuturor rapoartelor, inclusiv cele care ar fi ajuns la CSAT. "Am o foarte mare problemă de funcționare a statului în momenul în care domnul Predoiu afirmă că a trimis la CSAT acest raport, fiind elemente de sigurață națională – de ce CSAT, care se presupune că este instituția cea mai respectată în ierarhia instituțională în materie de securitate, nu a făcut nimic să ia o decizie? Oare unora din CSAT le-a convenit ce s-a întâmplat acolo?", a continuat europarlamentarul.

Social-democratul Robert Cazanciuc a declarat joi, despre persoanele care au avut acces în 2013 la arhiva SIPA, între care și fostul său consilier Florin Teodor Andronache, că a fost vorba despre o comisie care a trebuit să meargă pe holul din zona în care se afla această arhivă pentru a schimba un bec, neavând acces la niciun document. El a susținut că a fost doar o operațiune „strict administrativă”.

Iohannis cere reexaminarea legii care elimină CSAT din procedura de demitere a șefului DGIA

Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului pentru reexaminare proiectul care modifică legea de funcționare a MApN prin care se elimină CSAT din procedura de demitere a șefului Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA). Șeful statului solicită și clarificarea prevederii potrivit căreia ministrul Apărării Naționale este abilitat să emită ordine și instrucțiuni privind, printre altele, și mobilizarea Armatei României. ”Considerăm că este necesar ca aceste intervenții legislative să fie reanalizate de către Parlament, pe de o parte, din perspectiva respectării principiului bicameralismului prevăzut de art. 61 din Constituție, iar pe de altă parte, întrucât acestea nu se corelează cu alte dispoziții în materie, golind de conținut instituții constituționale fundamentale și fiind susceptibile să genereze disfuncționalități în sistem”, se arată în cererea de reexaminare transmisă de către președinte Parlamentului.

Proiect PNL cu ocazia Centenarului: Bilet dus-întors gratuit pe CFR și TAROM

Un grup de 26 de deputați PNL au depus un proiect de lege, pentru "susținerea reîntregirii familiei de români cu ocazia Centenarului Marii Uniri", prin care românii din țară vor primi gratuit un bilet dus-întors pe calea ferată, iar cei din străinătate un bilet dus-întors prin compania TAROM, cu scopul de a-și vizita rudele cu ocazia Zilei Naționale, când se vor sărbători 100 de ani de la înființarea României moderne. Proiectul este inițiat de către deputatul Florin Roman și printre cei 25 de cosemnatari se află și președintele PNL, Raluca Turcan. Inițiativa legislativă prevede că, în perioada 26 noiembrie - 9 decembrie 2017, "cetățenii români aflați pe teritoriul României beneficiază de o călătorie gratuită, dus-întors, pe calea ferată la clasa a II-a", iar "cetățenii români care se află în afara țării beneficiază de o călătorie gratuită, prin compania TAROM, către România și retur, dar și pe calea ferată în limita a un drum dus-întors, la clasa economic". Biletele se eliberează "în limita locurilor disponibile", iar companiile CFR și TAROM vor putea să deconteze cheltuielile de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor. "Aproximativ 4 milioane de români lucrează peste hotare. Cei mai mulți dintre ei sunt plecați fără familiile lor. În cazurile fericite o parte din aceștia ajung de cel mult 2 ori pe an să își revadă soțiile și copiii sau celelalte rude și prieteni. Prin această inițiativă dorim să reunim familiile românilor cu ocazia a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia. Marea Unire ne trezește sentimentul de mândrie, bucurie, dar și de patriotism", explică inițiatorii. Deși legea este inițiată în legătură cu Centenarul Marii Uniri, nu se pune niciun fel de restricție cu privire la deplasările care pot fi făcute cu aceste bilete dus-întors. Proiectul este depus în Senat, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaților.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.