Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: "România, raiul penalilor". Noul Cod de Procedură Penală dinamitează Justiția

Ziarul de Vrancea
19 iun 2018 799 vizualizări

Opoziția acuză că toate modificările aduse printr-un vot controversat, dat de Camera Deputaților la ora 22 noaptea, favorizează zeci de mii de infractori și îl vor scăpa pe Liviu Dragnea și alți politicieni penali n ce mai poate fi făcut?

Proiectul de modificare a Codului de procedură penală a fost adoptat alaltăseară, la ora 22, de Camera Deputaților, cameră decizională. Acesta mai poate fi atacat la Curtea Constituțională, până la a fi promulgat. PNL și USR au anunțat că îl vor contesta. Proiectul a fost adoptat cu 175 de voturi “pentru”, 78 ”împotrivă” și o abținere. Ședința de plen s-a desfășurat în absența lui Liviu Dragnea și a fost condusă de vicepreședintele Camerei Deputaților Gabriel Vlase, care a fost propus de președintele Klaus Iohannis la conducerea Serviciului de Informații Externe. Liderul deputaților liberali, Raluca Turcan: "PNL va contesta la CCR această greșeală, această eroare pe care dumneavoastră o faceți pentru România și pentru românii pe care ar fi trebuit să îi reprezentați (...) Pe ultima sută de metri ați introdus o serie de amendamente la propriile articole pe care la Senat le-ați votat într-o anumită formă. Și ce ne propuneți dumneavoastră astăzi aici, pentru că puteți? Ne propuneți așa - revizuirea hotărârilor judecătorești definitive poate fi cerută în cazul în care soluționarea cauzei nu este semnată sau redactată de către judecătorul care a participat la proces. Cu alte cuvinte, dacă există o decizie definitivă și judecătorul a fost promovat sau s-a pensionat, așa cum pe legile Justiției ați încurajat prin condiții favorabile foarte mulți judecători, se revizuiesc decizii definitive. O fi domnul Dragnea în această situație? Nu știu. Răspundeți dumneavoastră"

Și USR a anunțat că va ataca legea la CCR. "Programul de guvernare al PSD este un paradis penal. O persoană s-a cocoțat în fruntea partidului și dă ordine ca Ceaușescu. Este o lege care ne va crea o nesiguranță de a merge pe stradă ziua în amiaza mare”, a spus deputatul USR Stelian Ion. Și liderul USR, Dan Barna, a avut o reacție similară:Dan Barna (USR): "România devine un stat al infractorilor, un stat în care furtul și evaziunea fiscală sunt încurajate prin politica oficială penală a statului român. Dacă furi bani publici sau orice fel de bani și faci evaziune fiscală și spălare de bani nu mai poți fi arestat preventiv. În momentul în care autoritățile observă lucrul acesta, ești liber să pleci în Costa Rica. Tot prin politica penală adoptată astăzi de această majoritate condusă de Liviu Dragnea, infractorii, fie ei violatori, criminali sau hoți, chiar dacă sunt prinși de cetățeni prin  telefoane mobile, pot scăpa liniștiți dacă nu există alte probe – și deseori nu există alte probe decât filmarea, dar aceste filmări nu mai sunt valabile în România, un adevărat rai pentru infractori.

Florin Iordache (PSD), șeful Comisiei juridice, a luat cuvântul în plen și a spus de mai multe ori că prin aceste modificări se dorește "stoparea abuzurilor”. "Ne-am săturat de abuzuri, ne-am săturat de justiție făcută prin protocoale, chiar vă rog să vă uitați pe amendamente, pe modificări. Noi vrem să aducem România pe un drum normal. Ne-am săturat de abuzuri. În programul de guvernare asta aveam prevăzut, să punem capăt abuzurilor. Ne-au cerut judecătorii să punem capăt abuzurilor făcute de procurori asupra lor”, a spus Iordache.

Prevederile controversate

Printre modificări se numără faptul că procurorul poate dispune luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de cel mult 30 de zile, care poate fi prelungit cu cel mult 160 de zile, iar dacă probele dintr-o înregistrare sunt obținute în mod nelegal, procurorul poate să le distrugă și întocmește un proces-verbal în acest sens și îl va depune la dosarul în cauză. De asemenea, măsura arestării preventive poate fi luată numai dacă din probe rezultă dovezi sau indicii temeinice. În forma actuală, procurorul poate dispune luarea măsurii controlului judiciar față de inculpat, dar fără a fi specificat un termen limită. O altă prevedere introduce un termen de până la 6 luni de la săvârșirea unei infracțiuni pentru depunerea unui denunț. “Pentru ca o persoană să beneficieze de dispozițiile referitoare la reducerea limitelor de pedeapsă, denunțul trebuie să fie depus într-un termen de maxim 6 luni de la data la care persoana a luat cunoștință de săvârșirea infracțiunii”, spune amendamentul. Potrivit unui amendament PSD, “după încetarea măsurii de supraveghere tehnică, procurorul informează, în scris, în cel mult 10 zile, pe inculpatul care a fost subiect al unui mandat despre măsura de supraveghere tehnică ce a fost luată în privința sa”. Totodată, Comisia specială pentru legile justiției a modificat articolul 453 din Codul de procedură penală privind "cazurile de revizuire" și a introdus un alineat nou care stabilește când poate fi cerută revizuirea hotărârilor judecătorești definitive cu privire la latura penală. Deputatul USR Stelian Ion afirma că această modificare i-ar permite liderului PSD, Liviu Dragnea, să ceră repunerea în instanță a dosarului "Referendumul", în care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, după ce judecătorul care a soluționat cauza, Livia Stanciu, nu a redactat și semnat motivarea deciziei.S-a mai decis că probele obținute în mod nelegal nu pot fi folosite în proces, fiind “lovite de nulitate absolută”. Totodată, PSD a propus un amendament care spune că audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore, iar perioadele de 6 ore nu pot fi consecutive, intervenind un interval de 12 ore. Declarațiile suspectului sau inculpatului vor fi înregistrate, la cerere, cu mijloace tehice audio și puse integral la dispozițiile apărării.

O decizie care ne costă influența ca țară în lume

 

n Iohannis: Dacă se ia decizia mutării Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, se anulează orice șansă a României de a fi membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU

Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri că o eventuală mutare a Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice șansă ca țara noastră să fie votată membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU. Președintele Klaus Iohannis l-a primit, la Cotroceni, pe președintele Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Miroslav Lajcák, iar la final au susținut o declarație de presă comună, fiind întrebați despre șansele României de a deveni membru nepermanent în Consiliul de Securitate în cazul în care se va lua decizia mutării ambasadei în Israel. "Rezoluțiile ONU spun că statutul Ierusalimului trebuie să fie negociat între israelieni și palestinieni și trebuie să rezulte din aceste negocieri și trebuie respectat de toate statele membre ale Națiunilor Unite. (...) 128 de state membre au votat în favoarea susținerii acestor principii și doar 8 state membre au votat împotrivă. Așa vede comunitatea internațională această problemă legată de statutul Ierusalimului”, a declarat președintele Adunării Generale a ONU. La rândul său, președintele Iohannis a declarat: ”O să fiu foarte franc. O astfel de decizie ar anula instantaneu orice șansă a României de a fi votată membru nepermanent în Consiliul de Securitate, nu numai acum, ci și pe viitor”. ”Știu că la Guvern s-a început un proces de evaluare, decizia nu este la Guvern. Dacă dumnealor vor să facă o evaluare, o pot face, însă nu am primit încă nicio informație despre stadiul acestei evaluări”, a adăugat șeful statului.

În 20 mai, ministrul de Externe spunea că analiza privind oportunitatea mutării ambasadei va fi finalizată în cel mult o lună. El a admis că, din punct de vedere al securității, există riscuri. Vicepremierul Paul Stănescu dădea de înțeles la sfârșitul lunii trecute că Memorandumul adoptat de Guvern ar putea deveni public, propunerea în acest sens fiind discutată în Biroul Permanent Național al PSD. În 17 mai, Ludovic Orban a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casație și Justiție (PICCJ) împotriva premierului Viorica Dăncilă și a liderului PSD, Liviu Dragnea. Liderul PNL o acuză pe Dăncilă de "înaltă trădare, uzurparea funcției publice, divulgare de informații nepublice și prezentarea cu rea-credință de date inexacte președintelui României în scopul ascunderii săvârșirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului", în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Ludovic Orban o acuză pe Viorica Dăncilă că ar fi făcut publice informații confidențiale și i-ar fi prezentat președintelui României informații false în legătură cu Memorandumul adoptat de guvern pe tema mutării Ambasadei României în Israel. Plângerea a fost declinată către DIICOT.

Eurostat: România, al patrulea cel mai scăzut nivel al consumului din UE

n românul mediu consumă doar 68% din media europeană

România are al patrulea cel mai scăzut nivel al consumului pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, de 68% din media UE, valori mai scăzute fiind înregistrate în Ungaria, Croația și Bulgaria, potrivit datelor aferente anului 2017 publicate marți de biroul european de Statistică, Eurostat. Astfel, consumul individual efectiv, indicator care arată bunăstarea gospodăriilor, măsurat în funcție de standardele puterii de cumpărare, era anul trecut de 63% în Ungaria, 61% în Croația și de 55% în Bulgaria. Estonia și Letonia au înregistrat la rândul lor niveluri scăzute ale acestui indicator, de 72%, respectiv 70% din media Uniunii  Europene.În schimb, 10 state membre au un consum pe cap de locuitor peste media Uniunii Europene, cel mai ridicat nivel fiind în Luxemburg, de 130% din această medie. În Germania, consumul pe cap de locuitor este cu 22% peste media UE, în Austria cu 18%, iar în Marea Britanie cu 14%. În privința PIB-ului pe cap de locuitor, România înregistrează un nivel de 63% din media UE, indicatorul variind între statele membre de la 49% în cazul Bulgariei la 253% în cazul Luxemburgului. România are al treilea cel mai scăzut nivel al PIB pe cap de locuitor din UE, valori mai scăzute fiind în Croația, de 61%, și în Bulgaria, de 49%. Un număr de 11 state din UE au un PIB pe cap de locuitor care depășește media europeană, cele mai ridicate valori fiind consemnate în Luxemburg (253%), Germania (123%) și Austria (128%). În Marea Britanie, acest indicator este de 105% din media UE, în Franța de 104% și în Italia de 96%


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.