Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România, pregătită să primească peste 500.000 de refugiați din Ucraina

Ziarul de Vrancea
21 feb 2022 683 vizualizări

Afirmația, făcută de ministrul Apărării, nu pare să aibă acoperire în realitate, în condițiile în care țara noastră s-a chinuit anul trecut să adăpostească circa 10.000 de solicitanți de azil n cei mai mulți români sunt de acord ca România să primească eventuali refugiați din statul vecin

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, susține că România s-ar fi pregătit să primească peste 500.000 de refugiați din Ucraina și că ar exista un “plan” în toate marile orașe aflate în vecinătatea granițelor. “Există mai multe estimări, dar am putea să primim peste 500.000 de refugiați. Aceasta este cifra pentru care ne-am pregătit noi împreună cu Ministerul de Interne și cu celelalte instituții care au în subordine acest lucru. Există un plan în acest sens care este pregătit în toate marile orașe, există zone pentru asta în vecinătatea granițelor”, a susținut ieri ministrul Apărării.

El a spus însă că România nu se așteaptă la fluxuri majore de refugiați din Ucraina, în contextul în care în 2014 cei mai mulți au mers spre Polonia.

În 27 ianuarie, Dîncu spunea că România are gândită o rezervă strategică ce cuprinde un stoc important de locuri în care ar putea să cazeze mii de posibili refugiați.

Număr record de cereri de azil

Totuși, România are dificultăți în a acorda condiții decente de rezidență migranților sau refugiaților și când este pace în regiune, a scris recent Europa Liberă, notând că 2021 a fost cel mai încărcat an din ultimii 30 de ani în privința solicitărilor de azil pe care statul român le-a primit din partea unor cetățeni străini. Aproape 10.000 de cereri au fost înregistrate de Inspectoratul General pentru Imigrări, ceea ce a dus la aglomerarea centrelor existente deja în România pentru cazarea migranților sau a refugiaților.

În România există șase centre pentru refugiați, în București și în județele Timiș, Maramureș, Suceava, Giurgiu și Galați. Acestea au avut un grad de ocupare de peste 70% în 2021, în condițiile în care afluxul de migranți și, implicit, numărul de solicitări de azil a crescut cu peste 50% față de anul 2020 și de aproape patru ori față de anul precedent.

Pe de altă parte, 60% dintre români cred că România ar trebui să primească refugiați din Ucraina, unde există o importantă comunitate românească, 19% nu sunt de acord, iar restul nu știu sau nu răspund, relevă un sondaj Avangarde, realizat la comanda site-ului G4Media.ro

Peste 60% dintre cei intervievați evaluază capacitatea logistică și financiară a României de a primi zeci de mii de refugiați dacă Rusia invadează Ucraina drept slabă sau foarte slabă. Doar 15% cred că este bună.

Traian Băsescu: Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internațional

Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat că Uniunea Europeană ar trebui să fie cinstită atunci când vorbește despre sancțiuni împotriva Rusiei și să scoată această țară din sistemul bancar internațional. În opinia actualului europarlamentar PMP, obiectivul lui Vladimir Putin este ocuparea Ucrainei până la gurile Dunării.

„Era previzibil că obiectivul major al lui Putin nu este invadarea Ucrainei, ci consolidarea autonomiei celor două așa-zise republici autonome, Donețk și Lugansk. Sancțiunile va trebui să vedem cât de severe vor fi, pentru că sunt prea multe interese economice, cel puțin în Europa. V-aș aduce aminte că s-au mai impus sancțiuni, după ocuparea Crimeii și sancțiunile au fost împotriva Crimeii, nu împotriva Rusiei. N-aș vrea să asistăm și acum la o decizie europeană de a se impune sancțiuni împotriva Donețkului și Luganskului, ci împotriva Rusiei. Deocamdată, prioritatea lui Vladimir Putin este să rezolve problema cu Ucraina. Problema cu Ucraina nu este rezolvată odată cu recunoașterea independenței celor două republici separatiste. Obiectivul lui Putin este să ajungă să lege terestru Crimeea, ceea ce înseamnă că va avea în continuare în vedere proiectul Novorossiya, pe care strategii ruși îl au în vedere, acest proiect vizând extinderea ocupării Ucrainei până la gurile Dunării”, a declarat Traian Băsescu, ieri la RFI.

Fostul șef al statului consideră că Rusia trebuie dur sacționată, cum ar fi scoaterea acesteia din sistemul bancar internațional și stoparea vânzărilor de tehnologie către Rusia. „Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internațional, în primul rând, trebuie stopate vânzările de tehnologie către Rusia și să nu mai cumpărăm gaze din Rusia. Sunt câteva elemente esențiale. Practic, Vladimir Putin își consolidează armata cu bani europeni, banii din gaze”, a conchis Băsescu.

Lege: Asistență medicală pentru pacienții din zonele defavorizate

Toți românii din zonele defavorizate vor putea beneficia de asistență medicală mobilă datorită proiectului inițiat de deputatul USR Tudor Pop, adoptat marți, cu unanimitate de voturi, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a anunțat USR. Legea merge la promulgare.

„Votul dat astăzi pe proiectul inițiat de mine, în colaborare cu dr. Vlad Teodor Berbecar, co-fondator Caravana cu Medici, reprezintă un mare pas înainte pentru sănătatea publică din mediul rural, în special pentru zonele defavorizate. Acest proiect de lege este, în primul rând, o victorie a celor săraci, a celor care, dintr-o mie de motive, nu au acces la servicii medicale generale sau de specialitate. Și nu sunt deloc puțini acești oameni în România. Prin proiectul votat astăzi aducem asistența medicală și pe medici mai aproape de ei”, a declarat deputatul USR Tudor Pop, conform comunicatului de presă al partidului.

Odată promulgată, legea va îmbunătăți accesul pacienților din zonele lipsite de infrastructură medicală la serviciile de sănătate. În funcție de nevoile identificate în comunități, se poate ajunge chiar la crearea unor adevărate ambulatorii mobile, ce pot acoperi o paletă mai largă de servicii medicale de specialitate.

Totodată, medicii specialiști își vor putea exercita profesia în afara unității medicale la care sunt angajați, fiindu-le recunoscut și remunerat serviciul medical prestat în cadrul asistenței medicale mobile. Mai mult, de aceeași recunoaștere vor beneficia și medicii rezidenți aflați sub îndrumarea specialiștilor, iar studenții la medicină își vor putea efectua stagiile de practică obligatorii în cadrul caravanelor mobile.

Bărbat, reținut după ce ar fi omorât-o pe femeia la care locuia cu chirie

Un bărbat a fost arestat preventiv, fiind acuzat că a omorât-o pe femeie la care locuia cu chirie, în municipiul Constanța, el lovind-o cu pumnii, iar în urma rănilor suferite victima a murit în scurt timp.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța a anunțat, marți, printr-un comunicat de presă, că la sfârșitul săptămânii trecute, un bărbat care locuia în chirie, în municipiul Constanța, a agresat-o pe proprietara locuinței. “Pe fondul consumului de băuturi alcoolice, în cursul unui conflict spontan, inculpatul a ucis-o pe victima G.P., în vârstă de 73 de ani, pe care a lovit-o de două ori, cu mare intensitate, cu pumnii în figură, astfel că i-a provocat o dublă fractură de mandibulă și un traumatism cranio-cerebral, cu hemoragie subdurală, leziuni grave care au dus la moarte în scurt timp”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.

 Bărbatul a fost reținut inițial pentru 24 de ore, iar apoi prezentat Tribunalui Constanța care a decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Număr record de adopții în România anul trecut

În anul 2021 s-a înregistrat un număr record de adopții - 1.563, cel mai mare din ultimii 20 de ani, a declarat ieri Florica Cherecheș, cea care a deținut funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție (ANDPDCA).

Pentru prima dată, România va avea un Sistem informatic național dedicat adopției, SINA, care va urmări parcursul unui copil de la intrarea în sistemul de protecție specială până la ieșire, iar în domeniul dizabilității, este în curs de realizare SNMD - Sistemul Național de Management privind Dizabilitatea.

Opt copii născuți prin cezariană de o femeie din Alba

O femeie de 37 de ani din județul Alba a născut opt copii prin cezariană, primii șapte în Italia și ultimul, o fetiță, la spitalul din Alba Iulia, fiind o premieră la nivel național, în condițiile în care în România sunt recomandate cel mult trei astfel de intervenții, având în vedere riscurile operatorii și post-operatorii care pot apărea.

Ultima intervenție chirurgicală a fost efectuată cu succes la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, iar mama, de 37 de ani, este foarte bine, la fel și fetița sa, care a primit nota 10 la naștere și a cântărit 2,8 kilograme.

Potrivit medicilor, femeia nu a optat pentru nașteri prin cezariană, ci, la 21 de ani, când a venit pe lume primul ei copil, situația medicală de atunci a impus acest lucru. Al doilea copil s-a născut într-un timp relativ scurt față de primul, fiind necesară din nou cezariana, în contextul în care existau și alți factori medicali.

Directorul SRI: Activitățile asociate fenomenului “fake news” s-au intensificat

Atacurile cibernetice, activitățile de spionaj și cele asociate fenomenului “fake news” s-au intensificat în ultima perioadă, dat fiind contextul regional, a evidențiat directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, prezent, marți, la ședința Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, informează un comunicat al serviciului.

Hellvig a prezentat, la solicitarea comisiei parlamentare, o analiză de securitate din perspectiva atribuțiilor legale ale SRI și în contextul situației tensionate din Ucraina.

În acest context, el a prezentat și o analiză privind riscurile de securitate la care ar putea fi expusă România în perioada următoare în funcție de factorii externi. “Membrilor comisiei li s-a subliniat importanța și reala necesitate a actualizării pachetului de legi privind securitatea națională, cu atât mai mult cu cât mediul regional de securitate este într-o dinamică continuă”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit comunicatului, “SRI a informat consistent și timpuriu beneficiarii legali, potrivit competențelor prevăzute de lege, pe subiectele discutate în cadrul acestei ședințe și își reiterează determinarea de a continua să lucreze în interesul statului român și al cetățenilor săi, în strânsă legătură cu celelalte instituții abilitate pentru prezervarea securității naționale”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.