Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România, pe primul loc în lume la mortalitate COVID

Ziarul de Vrancea
27 oct 2021 797 vizualizări

Statistica pe ultimele șapte zile, care nu include raportarea de ieri, ia în calcul o populație rezidentă de 19 milioane de locuitori, ceea ce înseamnă că mortalitatea ar putea fi chiar mai mare

România a reușit contra performanța de a fi pe primul loc în lume la numărul de decese de COVID-19 înregistrate la un milion de locuitori, în ultimele șapte zile. 2.942 de români bolnavi de COVID-19 au murit în ultima săptămână, ceea ce plasează România pe primul loc în lume la numărul de decese la un milion de locuitori. În săptămâna precedentă, alte 2.550 de persoane au pierdut lupta cu această boală.

Populația oficială luată în calcul pentru această rată este de 19 milioane de locuitori, deci este posibil ca, în realitate, procentul deceselor cetățenilor care se află încă pe teritoriul României să fie chiar mai mare.

România este urmat în acest clasament al morții de Bulgaria, de asemenea o țară cu un nivel al vaccinării chiar mai scăzut decât al țării noastre. Estimarea nu ține cont de datele raportate ieri. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat joi că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 13.000 de cazuri noi de COVID-19 și au fost raportate 415 decese, din care 2 din perioada anterioară. La ATI erau internații 1.881 de pacienți cu COVID-19. În spital sunt 459 de copii, 35 fiind la terapie intensivă. Până ieri, 46.430 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Președintele CNCD: Măsurile de restricție nu sunt discriminatorii

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, afirmă că drepturile și libertățile pot fi limitate numai prin lege, iar introducerea certificatului verde, în zona de HoReCa sau accesul în instituții publice, printr-un act administrativ, cum este o Hotărâre de Guvern, este nelegală. “Articolul 53, alineatul 1 din Constituție arată foarte clar că drepturile fundamentale și libertățile omului pot fi limitate și enumeră condițiile în care pot fi limitate. Prima condiție de formă este ca aceste limitări trebuie să aibă loc numai prin lege. Ori ceea ce se întâmplă în România astăzi, introducerea certificatului verde, de exemplu, în zona de HoReCa sau accesul în instituții publice printr-un act administrativ, adică Hotărâre de Guvern, este nelegală. Acest aspect poate fi constatat doar de Curtea de Apel, pentru că hotărârile Guvernului pot fi atacate doar în contencios administrativ, deci nu este competența Curții Constituționale. Marea problemă este că în acest moment România nu are o procedură rapidă de soluționare a acestor plângeri”, a declarat Asztalos Csaba, la Digi 24.  El a precizat, însă, că statul ia aceste măsuri pentru a proteja sănătatea publică și respectând anumite reguli, atunci acestea nu mai sunt discriminatorii.  “Statul când adoptă astfel de măsuri își îndeplinește obligație pozitivă constituțională, ia măsuri prin care protejează viața oamenilor, iar dacă le ia cu acest scop și respectând anumite reguli de proporționalitate aceste măsuri nu sunt discriminatorii, nu sunt neconstituționale”, a explicat președintele CNCD.

Întrebat dacă angajatorii au dreptul să ceară un certificat verde, președintele CNCD a răspuns: “În acest moment, nu, pentru că nu au cadrul legal, dar în practică se întâmplă. Sunt anumiți angajatori privați care, da, solicită ori testare, ori vaccinare”.

Cîțu insistă pentru un guvern minoritar și laudă PSD

USR să susțină Cabinetul Ciucă și poate peste șapte – opt luni va fi invitat la discuții, a mai spus premierul interimar

Președintele PNL Florin Cîțu a afirmat, ieri, că mandatul Partidului Național Liberal nu s-a flexibilizat fiind același, pentru un guvern minoritar PNL-UDMR.  “Ar trebui să avem un guvern săptămâna viitoare. Ar trebui să fie votul săpătămâna viitoare. Se va negocia până în ultimul moment”, a spus Cîțu. Potrivit președintelui PNL, acest guvern format din PNL, UDMR și susținut și de minorități este “cea mai largă susținere pe care a putut să o obțină un guvern”. “O să fie gata lista de miniștri până sâmbătă. Vom prezenta public. Cred că astăzi (n.r. – joi) vom afla varianta finală pentru portofoliile celor de la UDMR”, a mai arătat Cîțu. Despre reclamele plătite de PNL, în care este atacat USR-ul, Cîțu a răspuns: “Eu am văzut pe contul de FB al USR reclame care mă atacă pe mine, așa că nu știu la ce vă referiți dumnevoastră”.

De asemenea, președintele PNL a spus că apelul liderului PSD Marcel Ciolacu la încheierea crizei “este primul pas pe care PSD îl face, care arată că ar susține un guvern minoritar”.

Florin Cîțu, care în urmă cu o zi afirma că premierul desemnat Nicolae Ciucă poate negocia cu USR în privința învestirii Guvernului, a revenit, ieri, spunând că nu a avut nicio discuție cu cei de la USR. “Noi am făcut o concesie, este momentul ca și cei de la USR să înțeleagă importanța momentului prin care trece România, să facă un pas și să spună că vor susține acest guvern minoritar și vom putea discuta din nou, peste șapte, opt luni de zile, dacă vom avea timp”, a spus Cîțu.

Deputat USR, despre un guvern minoritar: O formă de nebunie, e clar că PNL se va rupe

Deputatul USR Mihai Polițeanu a declarat, ieri, la RFI, că nu se pune problema ca Uniunea Salvați România să renunțe la Ministerul Justiției în cazul unor negocieri de refacere a coaliției. El a precizat că deocamdată nu a venit nicio invitație la dialog din partea premierului desemnat, Nicolae Ciucă, și a arătat că nu vor susține un guvern minoritar.

“Noi am spus că suntem dispuși să intrăm la guvernare cu PNL și UDMR, dar cu un set de garanții”, a spus deputatul USR, arătând că poziționarea partidului este clară, și anume că nu vor susține un guvern minoritar PNL, cu Nicolae Ciucă premier. Despre refacerea coaliției, deputatul a mărturisit că el, personal, nu crede „în buna-credință a PNL-ului”, afirmând că drama acestei țări este că suntem în plină criză pandemică și “trebuie să existe o formă de responsabilitate”. “Din punctul meu de vedere, nici nu se pune problema să cedăm Ministerul Justiției”, dacă se reface coaliția PNL-USR-UDMR, a mai spus deputatul USR, el arătând că miza PNL este acest minister, pentru “numirea procurorilor șefi ai Parchetelor. “Asta este voința președintelui Klaus Iohannis”, a mai arătat el. Polițeanu a afirmat că nu s-a discutat cine ar prelua portofoliul, însă el personal l-ar pune tot pe Stelian Ion în această funcție. El a mai spus că nu este nicio garanție că un guvern PNL-USR-UDMR va rezista mai mult de câteva luni. Despre faptul că Florin Cîțu insistă cu un guvern minoritar PNL, Polițeanu: “E o formă de nebunie, nimic altceva”, adăugând că este vorba de o luptă internă în PNL. “Este aproape o certitudine că PNL se va rupe”, a mai arătat Polițeanu.

Cioloș, al treilea cel mai influent europarlamentar

eurodeputații USR au urcat România pe locul 3 în topul influenței în Parlamentul European

Dacian Cioloș se clasează pe poziția a 3-a în topul europarlamentarilor influenți, în urcare de pe locul opt pe care s-a aflat în 2020, potrivit Influence Index 2021 realizat de Vote Watch Europe. De asemenea, sursa citată mai arată că activitatea și influența din ce în ce mai mare a europarlamentarilor din delegația USR au urcat România pe locul 3 în topul influenței în Parlamentul European. „Deși este la primul său mandat ca europarlamentar, el deține o mare influență politică datorită funcției sale anterioare de prim-ministru al României (2015-2017) și a celei de comisar european pentru agricultură. A fost liderul Renew Europe până în octombrie 2021, fiind un jucător cheie în cadrul Parlamentului European”, argumentează Vote Watch.

Vlad Botoș (USR) se află pe locul 3 în topul deputaților în ascensiune față de clasamentul din 2020. „Pe lângă rolul său de vicepreședinte al Delegației UE-Albania, a dobândit și rolul de vicepreședinte al Comisiei pentru dezvoltare regională (REGI) în acest an. Este și raportor alternativ pentru COD privind Capitalele europene ale culturii 2020-2033, precum și raportor de opinie pentru rapoarte importante legate de infrastructura energetică sau proprietatea intelectuală, printre alte subiecte relevante”, se arată în analiza preluată de g4media.ro.

Nicu Ștefănuță (USR) a devenit în clasamentul din acest an cel mai influent europarlamentar român în domeniul politicii de sănătate. Activ pe dosare cheie în domeniul sănătății – Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA) și Planul european de combatere a cancerului – Nicu Ștefănuță este numit „noua stea” a politicii de sănătate la nivel european. Europarlamentarul român ocupă locul 7 din cei 705 eurodeputați aleși, în materie de influență politică și socială în sănătatea publică.

Dragoș Pîslaru, co-negociator al Parlamentului European pentru Mecanismul de redresare și reziliență, a fost inclus în top 30 al celor mai influenți membri ai Parlamentului European din punct de vedere politic în clasamentul realizat de think tank-ul VoteWatch Europe. În clasamentul pe 2020, Pîslaru a fost desemnat cel mai influent membru al Parlamentului European în domeniul politicii economice a UE și în top trei cei mai influenți eurodeputați aflați la primul mandat în Parlamentul European.

Influence Index 2021 este un clasament care, cu ajutorul datelor oferite de agenția de comunicare BCW Brussels și VoteWatch Europe, a măsurat influența eurodeputaților prin cele două dimensiuni ale sale: influența politică (capacitatea de a schimba legislația și de câștiga voturi) și influența socială (capacitatea de a ajunge la oameni).

Planul Național de Redresare și Reziliență al României, aprobat

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) depus de România a fost aprobat, ieri, iar premierul interimar, Florin Cîțu, a anunțat că, în acest moment, implementarea programului depinde de România. “Ar trebui în decembrie să avem primii bani”, a declarat Florin Cîțu.

Comisia Europeană a adoptat, în 27 septembrie, o evaluare pozitivă a PNRR al României, prin care se acordă României granturi în valoare de 14,2 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde euro în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.

Bărbat judecat după ce a violat sau agresat sexual zece copii

Un bărbat în vârstă de 46 de ani a fost trimis în judecată de procurorii clujeni, după ce a violat sau agresat sexual zece copii cu vârste cuprinse între 6 – 12 ani. Ultimele fapte au avut loc într-un parc și pe plaja unui râu din municipiul Cluj-Napoca. Bărbatul este acuzat de săvârșirea a 17 infracțiuni (viol, agresiune sexuală, violență în familie, rele tratamente aplicate minorului, ultraj contra bunelor moravuri).

 “În fapt s-a reținut că, începând cu anul 2010, până la momentul reținerii sale (8 iulie 2021), inculpatul S.S.M., persoană cunoscută ca manifestând atracție sexuală față de copii de vârstă prepubertină, indiferent de sexul lor, a violat și/sau agresat sexual 10 victime minore, cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, în scopul satisfacerii unor impulsuri sexuale pe are nu le putea controla. Pentru agresarea sexuală a trei dintre victime, inculpatul a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 5 ani închisoare pentru săvârșirea a trei infracțiuni de agresiune sexuală, fiind liberat condiționat ulterior”, arată procurorii.

Sursa citată menționează că bărbatul și-a pregătit cu atenție faptele, câștigând încrederea părinților victimelor. “În prezenta cauză, inculpatul, persoană cu inteligență peste medie, a acționat de fiecare dată după ce și-a pregătit minuțios săvârșirea faptelor, respectiv câștigarea încrederii părinților victimelor și crearea de scenarii pentru a putea rămâne singur cu victimele, inclusiv peste noapte în apartamentul său, invocând că în acest mod ajută/degrevează de sarcini pe părinții care aveau un program încărcat și, în principal, sub pretextul că îi ajută la satisfacerea nevoilor fiziologice, a violat și/sau agresat sexual victimele. Profitând de ascendentul moral conferit de vârstă, de legătura strânsă cu părinții minorilor, dar și de acte de violență fizică sau amenințări cu acte de violență fizică, inculpatul a reușit să obțină tăcerea victimelor, care ulterior agresiunilor, pe fondul traumelor, au manifestat o schimbare bruscă a comportamentului”, a mai precizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Anchetatorii au precizat că bărbatul a fost prins de un martor în momentul în care agresa o fetiță de 8 ani.

Ministrul Mediului: Cei care merg cu autobuzul în oraș nu sunt săraci, ci responsabili

Cetățenii care aleg să circule în oraș cu transportul în comun sau pe jos nu sunt săraci, ci le pasă de calitatea aerului din comunitatea în care locuiesc, a declarat, ieri, ministrul Mediului, Tanczos Barna, într-o conferință de profil. “Eu nu cred că sunt săraci cei care stau în stațiile de autobuze și așteaptă să vină autobuzul sau tramvaiul sau autobuzul. Nu îi putem considera săraci pe cei care stau acolo. Problema este că se poate pune o amprentă greșită pe aceste categorii de cetățeni din marile orașe care sunt responsabili și care aleg variante alternative pentru deplasarea cu mașina proprie”, a afirmat el. Tanczos a arătat că el merge des cu metroul sau chiar pe jos.

El a spus că la semafor vede multe mașini în care se află un singur om.

“Este o caracteristică pentru mobilitatea bucureșteană, lucru care trebuie să se schimbe. Trebuie să ne asumăm un disconfort, dar trebuie să trecem de această problemă și să ne asumăm și noi un alt comportament în calitate de cetățeni”, susține oficialul guvernamental.

Ministrul Mediului a arătat că toate marile orașe din România au o calitate slabă a aerului, cele mai poluate fiind București, Brașov, Timișoara, Iași și Cluj-Napoca. “Elementul-surpriză în acest an a fost Clujul, unde s-au văzut efectele măsurilor luate în ultimii ani. S-a văzut o îmbunătățire a calității aerului. Eu înțeleg că măsurile luate de autorități sunt uneori nepopulare, dar alternativele nu există. Trendul este unul singur”, a completat oficialul.

Copiii din România, cei mai supuși riscului de sărăcie din UE

Aproape un sfert (24,2%) dintre copiii (sub 18 ani) din UE erau supuși anul trecut riscului de sărăcie și excluziune socială, comparativ cu 21,7% dintre adulți (18-64 de ani) și 20,4% în rândul vârstnicilor (65 de ani și mai mult), scrie Agerpres. Cea mai ridicată pondere a copiilor aflați în această situație este în România (41,5%), Bulgaria (36,2%), Spania (31,8%) și Grecia (31,5%), arată datele prezentate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Cea mai scăzută pondere a copiilor supuși riscului de sărăcie și excluziune socială se înregistra anul trecut în Slovenia (12,1%), Cehia (12,9%), Danemarca (13,5%) și Finlanda (14,5%).

Factorii care au influențat în 2020 riscul de sărăcie și excluziune socială în UE au inclus: intensitatea de lucru (71,9% din populația sub 60 de ani locuia în gospodării cu intensitate de lucru foarte scăzută, iar copiii în întreținere erau supuși riscului de sărăcie), nivelul educației, tipul gospodăriei (gospodăriile compuse dintr-o singură persoană cu copii în întreținere 42,1%), migrația (copiii cu cel puțin un părinte migrant se confruntă cu un risc mai ridicat de sărăcie decât cei ai căror părinți sunt nativi: 32,9% față de 15,3%) și condițiile de viață.

A murit Pavel Coruț, fost spion și unul dintre cei mai vânduți scriitori

Pavel Coruț, unul dintre cei mai vânduți scriitori din România, a încetat din viață astăzi din viață. A fost un prolific scriitor, dar și fost ofițer de informații și contrainformații MApN. Pavel Coruț a fost este autor a peste 170 de romane.

Născut în 1949, în județul Iași, Pavel Coruț a fost cunoscut pentru activitatea sa de ofițer de informații și contrainformații român. A ajuns până la gradul de colonel al serviciului de contrainformații militare a Armatei Române, până în februarie 1990.

După retragerea din activitatea militară, a lucrat ca jurnalist, preluând unul din numele personajelor din cărțile sale, pseudonimul de Paul Cernescu.

A debutat ca scriitor cu romanul din 1992 „Quinta spartă”, prima ediție a unei serii formată din peste 100 de volume. Seria este o operă care, potrivit autorului său, s-a vândut doar în „peste 310.000 de exemplare”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.