Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România, pe locul 14 în lume în topul vaccinărilor împotriva COVID-19

Ziarul de Vrancea
8 feb 2021 1148 vizualizări

55,2% dintre români intenționează să se vaccineze împotriva virusului în acest an n dintre cei care nu intenționează să se vaccineze, jumătate spun că decizia lor în acest sens este definitivă

Vicepreședintele Comitetului de coordonare a vaccinării, Andrei Baciu, a afirmat, ieri, că România se află pe locul 14 în topul vaccinărilor împotriva COVID-19. “Vaccinarea împotriva noului Coronavirus este cea mai amplă campanie de vaccinare din istorie. Mai mult de 131 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în 73 de state, conform celor mai recente estimări făcute de Bloomberg, fiind utilizate 4,69 de milioane de doze pe zi la nivel global”, a scris Baciu pe Facebook. Potrivit acestuia, în SUA, cifra celor care au beneficiat de vaccin a depășit numărul celor infectați de la începutul pandemiei. “Până acum, au fost administrate 42 de milioane de doze de vaccin în statele americane și numai în ultima săptămână cu o frecvență de 1,46 milioane de doze administrate pe zi”, a mai scris Baciu.

În România, până duminică seară, au fost vaccinate 656.177, campania de vaccinare începând în 27 decembrie pentru cadrele medicale și 15 februarie pentru etapa a doua.

Un român din zece crede că pandemia este o minciună

Mai mult de jumătate dintre români (55,2%) declară că intenționează să se vaccineze împotriva COVID-19 în cursul acestui an, 54,8% consideră că imunizarea în masă a populației va opri epidemia de coronavirus, iar 83% susțin că vaccinarea trebuie să fie o alegere personală, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research și Verifield.

Potrivit sondajului, 55,2% români spun că se vor vaccina împotriva COVID-19 în acest an, 39,4% afirmă că nu intenționează să facă acest lucru, iar 5,4% nu știu sau nu au răspuns. Dintre cei care intenționează să se vaccineze, 42% au vârste între 18 și 29 de ani, comparativ cu 72% dintre persoanele de peste 60 de ani.

Dintre cei care nu intenționează să se vaccineze, 49% declară că decizia lor în acest sens este una definitivă, în timp ce 49% spun că și-ar putea schimba opinia în viitor. 2% nu știu sau nu au răspuns.

Principalele motive invocate de cei care nu intenționează să se vaccineze sunt teama de posibile reacții adverse - 30,9%, neîncrederea în eficiența serului - 26,8%, informații insuficiente despre imunizarea anti-COVID-19 - 14,7%. De asemenea, 12,7% menționează că refuză să se vaccineze pentru că nu cred că virusul SARS-CoV-2 există, iar 5,8% sunt împotriva vaccinurilor, în general. 8,2% invocă alt motiv și 0,9% nu au răspuns.

Cercetarea mai arată că 68,3% dintre români sunt de părere că epidemia de coronavirus este reală și periculoasă pentru sănătate, 17,2% că este reală, dar nepericuloasă pentru sănătate, 10,4% susțin că este o minciună, iar 4% nu știu sau nu au răspuns.

Totodată, 76,6% dintre respondenți consideră că vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de a apărare față de unele boli, în timp ce 21,4% nu sunt de acord cu acest lucru.

Au încredere în informațiile oficiale pe care le primesc despre vaccinuri 62,4% dintre cei chestionați, 33,9% nu au încredere, iar 3,7% nu au răspuns. Aproape trei sferturi (70,4%) dintre cei intervievați cred că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, 21,4% își exprimă dezacordul, iar 8,1% nu știu sau nu au răspuns.

Conform sondajului, 65,8% dintre cei chestionați declară că nu s-au vaccinat niciodată în ultimii cinci ani împotriva vreunei boli, 12,7% afirmă că s-au vaccinat o singură dată în ultimii cinci ani, 7,8% de două-trei ori, 12,7% în fiecare an din ultimii cinci, iar 0,5% mai des. 0,6% nu știu sau nu au răspuns la această întrebare.

Neîncredere în vaccinurile din China și Rusia

În opinia a 54,8% dintre români, vaccinarea în masă a populației împotriva COVID-19 va opri epidemia de coronavirus, 33,7% consideră contrariul, iar 11,5% nu știu sau nu au răspuns.De asemenea, 83% dintre români susțin că vaccinarea împotriva COVID-19 trebuie să fie o alegere personală a fiecărui cetățean, 16,4% dintre participanții la sondaj sunt de părere că ar trebui să fie obligatorie, iar 0,6% nu știu sau nu au răspuns.

Întrebați care ar fi principalul lucru care ar putea contribui la creșterea încrederii în vaccinurile anti-COVID-19, 23,5% dintre respondenți menționează un număr foarte mic de cazuri în care administrarea a avut efecte adverse, 22,4% o rată mare de vaccinare în rândul personalului medical, 13,1% o rată mare de vaccinare în alte țări, 10,3% vaccinarea liderilor statelor lumii - președinți, prim-miniștri, miniștri. 22,5% declară că nimic nu le-ar crește încrederea în vaccinurile anti-COVID-19, iar 8,1% nu știu sau nu au răspuns.

Majoritatea românilor (54,2%) au încredere multă și foarte multă în procesul de avizare și aprobare a vaccinurilor anti-COVID-19 derulate de instituții medico-sanitare din diverse țări din Uniunea Europeană, 50,4% au încredere multă și foarte multă în procesul derulat de instituții de profil din SUA, iar 45% în procesul din România.

În procesul de avizare și aprobare a vaccinurilor anti-COVID-19 derulat de instituții medico-sanitare din China au încredere multă și foarte multă 26,3% dintre cei intervievați, iar în procesul derulat de instituții de profil din Rusia - 25,9% dintre respondenți. Sondajul a fost realizat în perioada 13 ianuarie - 3 februarie, prin metoda interviurilor telefonice, volumul eșantionului a fost de 1.200 de persoane, cu o eroare 2,8%, la un grad de încredere de 95%.

Fără amenzi pentru medicii care vaccinează persoane care nu sunt programate

Ministerul Sănătății a neagat, ieri, informațiile potrivit cărora ar intenționa să introducă amenzi de 20.000 de lei pentru medicii care vaccinează persoane neprogramate. “Ministerul Sănătății monitorizează campania de vaccinare anti COVID-19 și face verificări, în baza reglementărilor în vigoare, acolo unde sunt semnalate abuzuri. Prioritatea Ministerului Sănătății este protejarea prin imunizare a persoanelor la risc: adulții peste 65 de ani, cei care suferă de boli cronice, sunt încadrați într-un grad de handicap, imobilizați, imunodeprimați sau fără adăpost”, a transmis, luni, Minsterul Sănătății. Sursa citată a precizat că instituția “nu ia în considerare introducerea unui nou regim de sancțiuni, dar recomandă ferm ca vaccinarea să respecte etapele așa cum sunt stabilite de legislația în vigoare”.

Indignare după ce primăria Arad a postat o imagine cu bani confiscați de la un cerșetor

O imagine postată de Primăria Arad pe Facebook, cu bani confiscați de la un cerșetor, a atras numeroase comentarii critice, majoritatea dintre cele peste 2.100 de reacții fiind de dezaprobare a acțiunii coordonate de polițiștii locali. “Vă rugăm să nu încurajați cerșetoria! 113 lei au fost confiscați în această seară de către agenții Poliției Locale Arad de la o persoană care apela la mila publică. Suma confiscată va ajunge în bugetul orașului”, au scris reprezentanții primăriei lângă fotografia în care erau prezentați banii confiscați.

De joi seara ora 22,00, când s-a făcut postarea, peste 2.100 de comentarii au fost scrise de arădeni, marea majoritate fiind critice. “Polițiștii primăriei să meargă în piețe să confiște țigările netimbrate, nu banii unui amărât!”, a reacționat un arădean, numeroși alții cerând mai multe acțiuni de combatere a vânzării ilegale de țigări în piețe. “Eliminați traficul ilegal de țigări din piețe și furturile! Sunteți de comă cu postarea asta”, a scris un alt localnic. “Să vă fie rușine că hărțuiți oamenii cu puține posibilități și furați bani de la ei, în loc să îi ajutați”, a comentat o altă persoană.

Pe 22 decembrie 2020, Primăria Arad anunța că a confiscat pentru prima dată bani de la cerșetori, în baza unei decizii luate de Consiliul Local încă din 2019, scopul fiind de a descuraja practicarea cerșetoriei.

Pe 11 septembrie 2019, consilierii locali din Arad au adoptat reglementări prin care sunt crescute amenzile pentru cerșetorie, iar veniturile obținute prin apelarea la mila publică sunt confiscate și intră în bugetul local.

“Este una dintre măsurile prin care încercăm să oprim acest fenomen și cred că va da rezultate, așa cum a dat și în Cluj-Napoca, unde se aplică o astfel de măsură de câțiva ani. Este modelul pe care l-am folosit și noi în elaborarea proiectului aprobat cu unanimitate de voturi”, declarase, la acel moment, primarul municipiului, Călin Bibarț.

Între măsurile adoptate se numără obligarea cerșetorilor care au acumulat mai multe amenzi neplătite să presteze muncă în folosul comunității.

Primăria estimează că în jur de o sută de cerșetori sunt prezenți în fiecare zi pe străzile din Arad.

Ministrul Mediului: Nu există o relație între tăierile de păduri și apariția urșilor lângă așezările umane

Barna Tánczos, ministrul mediului din România, a declarat că nu există o relație directă cauză-efect între tăierile ilegale de păduri și apariția urșilor uneori chiar și în curțile școlilor din orașe, transmite Rador.

Ministrul Mediului a acordat vineri un amplu interviu video pentru portalul Székelyhon.ro în care a declarat că este exagerată – și o manevră de campanie a predecesorului său – afirmația potrivit căreia în România sunt tăiați anual 20 de milioane de metri cubi de copaci, în mod ilegal. În opinia sa, practica tăierilor ilegale este mult mai redusă cantitativ. Barna Tánczos a declarat că sistemul informatic Sumal 2, lansat în data de 1 februarie, a fost elaborat tocmai pentru a pune capăt exploatării ilegale a pădurilor. Sistemul informatic încearcă să împiedice introducerea lemnului tăiat în mod ilegal în circuitul comercial.

Ministrul a adăugat totodată că a cerut ajutorul ministrului Justiției pentru a forma specialiști în cadrul autorităților penale pentru depistarea infracțiunilor forestiere. “Vorbim despre o mafie a pădurilor, însă nu vedem niciun caz pe masa tribunalelor”, a declarat ministrul, adăugând că, dacă nu avem profesioniști care să depisteze cazurile de tăiere ilegală a pădurilor, orice efort de a ne proteja pădurile își va pierde credibilitatea.

Barna Tánczos și-a manifestat îndoielile și în privința afirmației că suprapopulația urșilor din România ar avea legătură numai cu tăierile ilegale. În opinia sa, este greșit să spunem că “ursul ajunge până în curtea școlii pentru că cineva taie lemne în vârful muntelui”. El consideră că marii prădători au apărut și în așezările umane, între altele, din cauza perturbării ordinii, liniștii și armoniei în păduri – pe lângă exploatarea forestieră, în urma practicării motociclismului de teren în păduri, culegerea supradimensionată a fructelor de pădure și alte activități omenești.

Barna Tánczos consideră că este nevoie de o nouă concepție în problema urșilor, iar ministerul se pregătește să introducă criterii pe baze științifice în gestionarea fondului cinegetic. Ministrul a promis că se va schimba și gestionarea pagubelor cauzate de animalele sălbatice. El a spus că Ministerul Mediului a neglijat de ani întregi compensarea pagubelor și nu a plătit nici daunele care se cuvin proprietarilor de păduri protejate. Barna Tánczos a promis că aceste datorii vor fi plătite și că problema despăgubirilor va avea prioritate în activitatea ministerului.

Ministrul a reamintit că Comisia Europeană a inițiat împotriva României procedura de infringement în numeroase domenii care intră în competența ministerului. Barna Tánczos și-a exprimat speranța că unele proceduri vor putea fi încheiate. În opinia sa, un pas important în gestionarea deșeurilor va însemna lansarea sistemului de răscumpărare a sticlelor de plastic, prevăzută pentru anul viitor.

Un șofer de 97 de ani a accidentat un bărbat și a fugit de la locul accidentului

Un șofer de 97 de ani, din Timișoara, a accidentat un pieton în vârstă de 74 de ani, care se afla pe o trecere de pietoni, pe un bulevard din apropierea centrului orașului. Șoferul a fugit de la locul accidentului. “Un bărbat în vârstă de 97 de ani a condus un autoturism pe strada Pestalozzi, iar la un moment dat a surprins și accidentat un pieton în vârstă de 74 de ani. Ulterior, bărbatul în vârstă de 97 de ani a părăsit locul accidentului fiind depistat la scurt timp pe bulevardul Corneliu Coposu. În urma impactului a rezultat o victimă, respectiv bărbatul în vârstă de 74 de ani, fiind transportat la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale”, transmite IPJ Timiș. În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru infracțiunile de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului.

Prăpăd la o stână de oi din Prahova după ce a fost atacată de o haită de lupi

O haită de lupi a atacat o stână din județul Prahova și a ucis 20 de oi. Pentru că lupul este considerat specie protejată, autoritățile anunță că proprietarul stânei va primi despăgubiri de Ministerul Mediului, precizând că pagubele provocate în ultima vreme de lupi sunt mult mai mici decât cele cauzate de urși.

Conform unei informări postate, luni, pe pagina de Facebook a Agenției pentru Protecția Mediului Prahova, incidentul a avut loc săptămâna trecută, în zona periferică a localității Bertea.

 “Constatarea a fost făcută la fața locului de medicul veterinar din zonă și de reprezentanții Comisiei de constatare și evaluare a pagubelor”, transmite AM Prahova.

Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului precizează că s-au făcut demersuri pentru ca proprietarul să fie despăgubit de către Ministerul Mediului, întrucât lupul este specie protejată, alături de urs, râs si pisica sălbatică.

“Menționăm că sesizările privind pagubele făcute de această specie au fost mult mai puține decât în cazul celor produse de urși”, adaugă oficialii APM Prahova.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Vremea va deveni deosebit de caldă în prima jumătate a acestei săptămâni la nivelul întregii țări, cu valori termice maxime ce vor atinge chiar și 14 grade Celsius, însă după data de 11 februarie se va răci accentuat, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru perioada 8 - 21 februarie, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În regiunea Moldovei, vremea va fi rece în prima zi a intervalului de prognoză, când maxima temperaturii aerului mediată la scara întregii regiuni va fi de 2 grade, apoi se va încălzi, iar valoarea medie va atinge 8 - 10 grade în următoarele zile. Temperaturile minime vor avea o evoluție similară, cu o valoare medie de -4 grade la început, apoi 1 - 2 grade. Din 12 februarie, ca urmare a unei răciri accentuate, vremea va deveni deosebit de rece, geroasă chiar în cursul nopților și al dimineților, cu valori termice situate între -6 și 0 grade, la valorile maxime, și între -14 și -8 grade, în cursul nopților. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată pe 7, 8 și 11 februarie, iar în restul intervalului de prognoză acestea vor fi prezente doar pe arii restrânse și vor fi, în general, slabe cantitativ.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.