Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România: Mai multe persoane vaccinate decât infectate cu COVID-19

Ziarul de Vrancea
21 feb 2021 801 vizualizări

Între timp, numărul deceselor cauzate de pandemie în țara noastră se apropie de 20.000

Numărul persoanelor vaccinate a depășit sâmbătă numărul celor infectate cu virusul SARS-CoV-2, a anunțat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea anti-COVID. „Este o zi importantă pentru România. Astăzi, la ora 13.00, numărul persoanelor vaccinate a depășit numărul celor infectate cu virusul SARS-CoV-2. Ritmul în care se derulează campania de vaccinare până la acest moment ne confirmă atingerea obiectivului dorit, acela de a imuniza populația într-un timp cât mai scurt. Le mulțumesc tuturor pentru opțiunea de a se vaccina și, în egală măsură, celor care depun un efort considerabil pentru ca procesul de vaccinare să se desfășoare cu eficiență, într-un mediu favorabil și sigur! Doar împreună învingem pandemia, doar împreună vom reuși să ne bucurăm de o viața normală, alături de cei dragi!”, a transmis Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV.

Valeriu Gheorghiță, a declarat încă de vineri seară că sâmbătă, numărul persoanelor vaccinate îl va depăși pe cel al persoanelor infectate de la începutul pandemiei. “Cred că e foarte bine că suntem pe acest drum și sunt convins că, cu fiecare persoană în parte care se va adresa către un centru de vaccinare, vom reuși să redobândim controlul asupra vieților noastre și să putem controla noi pandemia”, a declarat Gheorghiță.

GCS: 2.419 cazuri noi de COVID-19, în ultimele ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 2.419 cazuri noi de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore. Totodată, s-au înregistrat 52 de decese, inclusiv al unei femei de 29 de ani, din județul Bihor, care avea și alte boli asociate. Până ieri, 19.847 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.182. Dintre acestea, 968 erau internate la ATI.

Elementele primului sistem HIMARS au ajuns în România

Principalele echipamente ale primului Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare - HIMARS, care va intra în dotarea Armatei României, au sosit în Portul Constanța, a anunțat ieri Ministerul Apărării Naționale.

Echipamentele și materialele aferente vor fi transportate la sediul Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice “Maior Gheorghe Șonțu” din Focșani, prima unitate a Forțelor Terestre Române care va avea în dotare acest sistem, a precizat MApN. Transportarea elementelor sistemului se va realiza cu mijloace terestre contractate și coordonate de structuri specializate ale Statelor Unite ale Americii și MApN.

Achiziționarea sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin lege. Documentul prevede achiziționarea a trei sisteme cu câte 18 instalații de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniția, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanța, echipamente criptografice și cu regim special, precum și a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.

Conform MApN, pentru România, realizarea capabilității de sprijin de foc indirect constituie interes esențial de securitate și contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât și la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO.

“Având în vedere diversitatea situațiilor în care Armata României trebuie să participe cu trupe, atât pe teritoriul național, cât mai ales în afara acestuia, se impune dotarea structurilor aparținând Statului Major al Forțelor Terestre cu mijloace de sprijin performante, care să prezinte capabilități sporite, specifice atât războiului clasic, cât și războiului neconvențional. Sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare este capabil să asigure sprijinul de luptă, atât pe timpul participării forțelor la acțiuni militare cât și în cadrul procesului de instruire. Sistemele de lansatoare multiple de rachete, parte importantă a sistemului de artilerie terestră, vor acționa independent sau integrat cu celelalte sisteme pentru îndeplinirea misiunilor”, precizează MApN. Datorită caracterului de interoperabilitate, sistemele lansatoare multiple de rachete pot fi puse la dispoziția NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Alianței și a inițiativelor regionale.

Stolojan: Spor de confidențialitate când slujba ta asta-ți cere, să-ți ții gura?

Fostul premier Theodor Stolojan cataloghează drept „anomalii” unele sporuri pe care le primesc angajații din sistemul public, el arătând că există sporuri care trebuiau tăiate acum și sporuri care trebuie „gândite”. Stolojan susține că le-a transmis colegilor săi din PNL că sporuri precum cel de confidențialitate, unde beneficiarii asta trebuie să facă, să-și „țină gura” sau de doctorat, ar trebui eliminate „fără prea multă gândire”.

„Spor de confidențiale, când slujba ta, să zicem, de judecător, de procuror, de militar, de polițist sau știu eu cine mai primesc asemenea sporuri de confidențialitate asta-ți cere: să-ți ții gura? Și aș înlocui sporul de confidențialitate cu măsuri sancționatorii severe dacă încalci această cerință a muncii tale. Nu mai vorbesc de, iată, spor de doctorat. Hai să fim foarte clari aici: există cerințe de muncă ale jobului, pentru profesori universitari, conferențiari, rectori, cercetători la care slujba lor le cere să-și dea doctoratul, să se perfecționeze, să fie creativi. Restul, care vor să-și facă doctorate, sigur că nu-i oprește nimeni, dar nu mă apuc să dau spor de doctorat. Și sunt multe asemenea sporuri care puteau fi oprite fără niciun fel de prea multă gândire. Ele sunt consecința politicianismului abuziv din România și presiunii sindicale”, a declarat Theodor Stolojan la Digi 24.

Acesta a precizat că, pe de altă parte, există „sporuri care trebuie gândite”, cum ar fi sporul de condiții vătămătoare. El a dat exemplul sporului de tunel de care beneficiază majoritatea salariaților din Metrorex, deși doar unii dintre acești beneficiari lucrează în tunel.

Fostul prim ministru crede că nicio formațiune aflată la guvernare nu va mai proceda la tăieri din salariile bugetarilor sau din pensii. „Niciun partid politic în România nu va mai tăia salarii și pensii după experiența Partidului Democrat Liberal. Ar trebui să fii așa, într-o situație cu totul catastrofală ca să faci așa ceva. A învățat lecția, cred, fiecare partid și nu va mai face nimeni așa ceva”, a adăugat Theodor Stolojan.

Tensiuni pe tema botezului între IPS Teodosie și IPS Calinic

IPS Teodosie nu-l cheamă la judecata Sfântului Sinod pe IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. Precizarea Arhiepiscopului constănțean vine după ce IPS Calinic a vorbit despre pericolul reprezentat de scufundarea completă a copilului în apă la botez. „Precizăm că IPS Teodosie nu ar urma să inițieze în Sfântul Sinod o acțiune de chemare în judecată a IPS Calinic, în fața vreunei instanțe bisericești. Afirmația IPS Teodosie a fost scoasă din context și eronat înțeleasă. Așa cum se poate observa și pe materialul atașat, săptămâna viitoare urmează să aibă loc o sesiune obișnuită de lucru a Sfântului Sinod, iar IPS Teodosie a menționat că se va întâlni acolo cu IPS Calinic cu care va discuta, în mod firesc, colegial”, a anunțat IPS Teodosie.

Discuțiile au apărut după ce IPS Calinic a vorbit despre pericolul reprezentat de scufundarea completă a copilului în apă la botez. De altfel, arhiepiscopul de Argeș și Muscel a trimis o circulară preoților din județ în care le cere să se evite total scufundarea cu capul în apă a bebelușilor.

Pe de altă parte, IPS Teodosie a spus - după cazul bebelușului din Suceava care a murit în urma botezului - că ritualul botezului nu va fi schimbat deoarece procedurile apar în Sfintele Canoane. „Nicicum nu se schimbă ritualul. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste 1.000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm. Așa a fost și cu lingurița. Păi cum să schimbi lingurița? Nu se schimbă nimic”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Record: Peste 6000 de refugiați au cerut în 2020 azil în România

În 2020, în România, au fost depuse 6.138 de cereri de azil, în creștere cu 137% față de anul 2019. Cele mai multe cereri au fost înregistrate în Timișoara, București și Maramureș, iar cei mai mulți solicitanți de azil sunt din Afganistan, Siria și Irak, arată datele Inspectoratului General pentru Imigrări. Este cel mai mare număr de solicitări de protecție internațională adresate statului român. Precedentul record era de 4.820 de cereri de azil depuse în anul 2017.

Un adolescent, suspectat de uciderea taximetristului român din Londra

Poliția londoneză suspectează că ucigașul taximetristului român, găsit fără suflare în mașină, este un client de-al lui. Acesta ar fi un tânăr de doar 15 ani, care a fost reținut vineri după-amiază. Adolescentul a mai fost arestat în trecut, fiind acuzat de tâlhărie. Gabriel Bringye trăia în Londra cu logodnica și cu sora lui. Avea 37 de ani și încerca să își întemeieze o familie în țara adoptivă. Acum va fi adus acasă, pentru înmormântare, după ce prietenii și cunoscuții au strâns bani pentru repatrierea trupului neînsuflețit. Gabriel locuia de 12 ani în Londra. Împărțea un apartament cu logodnica și cu sora sa, care are un copil. Era șofer de cinci ani.

Un bebeluș a murit pentru că ar fi fost legănat prea tare

Durere fără margini pentru o tânără mamă din Botoșani, care și-a pierdut fetița de numai șase luni. Micuța s-ar fi stins după ce ar fi fost legănată violent, arată primele date. Iar anchetatorii vorbesc despre sindromul copilului zgâlțâit, care provoacă leziuni la nivelul creierului. Cea care i-a dat viață bebelușului ar putea fi cercetată penal pentru ucidere din culpă.

Mama copilei, în vârstă de 24 de ani, le-a povestit polițiștilor că, de câteva zile, micuța era slăbită și respiră cu greu. În momentul în care femeia și-a găsit bebelușul fără suflare, a sunat la 112. Însă echipajul medical ajuns la fața locului s-a văzut nevoit să constate decesul.

“Avem concluzii provizorii. Medicul legist a constatat că moartea a fost violentă și s-a datorat unei hemoragii subdurale, cauzată cel mai probabil de zgâlțâirea copilului. Este vorba de așa-zisul sindrom al copilului zgâlțâit”, au transmis procurorii.

Acest sindrom apare la copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 luni, dar este întâlnit și la 5-6 ani, spun specialiștii. “Creierul copilului se lovește de cutia craniană în mișcarea de balans”, a explicat Cătălin Mihailiuc, medic la Spitalul de Pediatrie Botoșani.

Un vasluian a dus televizorul din camera de hotel la amanet

Polițiștii de investigații criminale vasluieni au reținut un bărbat, din Vaslui, bănuit de săvârșirea infracțiunii de furt.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit că în ziua de 16 februarie, ora 10.00, bărbatul de 25 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii ar fi sustras un televizor, din unitatea hotelieră (pensiune) în care era cazat, pe care l-a valorificat la un operator amanet. Prejudiciul cauzat în urma săvârșirii infracțiunii, estimat 1200 lei a fost recuperat integral și urmează a fi restituit persoanei vătămate.

Chef cu manele dat de o deputată PSD, membră în Comisia de Sănătate

Poliția face cercetări la restaurantul ce a găzduit petrecerea din week-endul trecut organizată de deputata PSD Elena Dinu cu ocazia majoratului fiului său, scrie Giurgiu-News.

Elena Dinu este membră în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților.

În plus, publicația locală Giurgiu-News a susținut că două licee de top din Giurgiu- “Ion Maiorescu” și “Tudor Vianu” – ar risca să fie închise din cauza depistării mai multor elevi infectați cu coronavirus, care ar fi participat la petrecerea organizată de Elena Dinu. În replică, deputata PSD susține într-un comunicat de presă că la petrecere nu ar fi participat nici un elev infectat cu coronavirus. Presa locală a scris pe larg despre petrecerea organizată de Elena Dinu, o apropiată a baronului PSD Niculae Bădălău, suținând că ar fi participat 150 de persoane. Elena Dinu, la rândul său, susține că au fost prezenți 50 de participanți.

Imaginile prezentate de publicația Puterea.ro arată că petrecăreții au dansat pe manele și au plătit sute de euro lăutarilor care au cântat la chef.

Polițiștii din cadrul Secției Nr. 5 Poliție Rurală Giurgiu au aplicat 44 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 40.500 de lei, până acum, potrivit unui comunicat de presă.

Bărbat reținut după ce a accidentat mortal un bătrân și a fugit de la locul faptei

Un bărbat de 31 de ani a fost reținut de polițiștii prahoveni după ce a condus un autoturism fără a deține permis, accidentând mortal un bătrân pe DN 1, la Puchenii Mari, și părăsind apoi locul faptei, scrie Agerpres.

Inspectoratul Județean de Poliție (IJP) Prahova a anunțat, duminică, faptul că autorul accidentului petrecut sâmbătă seară la Puchenii Mari a fost identificat și reținut pentru 24 de ore, fiind vorba despre un bărbat de 31 de ani care a fost testat alcoolscop, rezultatul indicând o valoare negativă.

În urma verificărilor, s-a stabilit faptul că acesta nu figurează ca posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Sâmbătă seară, el a lovit cu mașina un pieton de 67 de ani, care a decedat la spital în urma traumatismelor suferite. Astfel, bărbatul de 31 de ani este cercetat pentru ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei de către conducătorul vehiculului implicat într-un accident de circulație și conducerea unui vehicul fără permis de conducere, cercetările fiind efectuate sub coordonarea Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești.

Membru important al unui cartel mexican, extrădat din România în SUA

Un membru important al unui cartel mexican, acuzat de trafic internațional de droguri de mare risc și spălare de bani, a fost extrădat anul trecut din România în Statele Unite. Poliția Română a făcut publice ieri imagini de la extrădarea acestuia.  „Succesul activităților polițienești desfășurate a dus la emiterea unui mandat provizoriu de arestare, în vederea extrădării, emis de autorităților judiciare din Statele Unite ale Americii, pe numele unui cetățean mexican, mandat ce a fost pus în aplicare de autoritățile române”, IGPR.

Această operațiune a fost parte integrantă a operațiunii de amploare desfășurată de Drug Enforcement Administration, în care au fost realizate 230 de arestări și 11 mandate de percheziție.

În luna iulie a anului 2020, persoana de cetățenie mexicană care a făcut obiectul mandatului provizoriu de arestare a fost extrădată în Statele Unite ale Americii, urmând a fi judecată pentru acuzațiile care i-au fost aduse.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.